DVD/Blu-ray: The Crazies (duo-review)

Soms komt het voor op de FOK!redactie dat zich unieke situaties voordoen. Zo ook bij The Crazies. Beaudelaire en MrManiak kregen beiden een versie van de film. Eerstgenoemde de Blu-ray, laatstgenoemde de dvd. Dan zit er maar een ding op: open een topic en bekijk de film tegelijkertijd. Een unieke happening tussen twee filmkenners en -kijkers met aparte anekdotes en feitjes volgt. Het eindresultaat heb je nu voor je, namelijk een review zoals nog nooit eerder op FOK! verschenen is.

the Crazies

Het verhaal
Voordat er links of plaatjes voorbij gaan komen, een korte introductie in de wereld van The Crazies. Het verhaal speelt zich af in het idyllische Amerikaanse dorp Ogden Marsh. Sheriff Dutten (Timothy Olyphant) bekijkt een honkbaltoernooi. Wat begint als een goed potje bal, eindigt in een chaos. Een verwarde man wandelt met een dubbelloops over het veld. Hij lijkt doofstom te zijn, iets dat al de enige argwaan wekt bij Dutten. Een schietpartij volgt en de man krijgt een kogel door het hoofd. Dit is het begin van een film vol gestoorde psychopaten, dat gepaard gaat met veel bloed, kogels en one-liners.

Dubbel veel plezier

Deze recensie is grotendeels ontstaan in een topic. Hieronder staan ook meerdere screenshots uit het topic, maar het kan zijn dat je het niet goed kan lezen. Klik op de afbeelding voor een groter formaat.

De opening van de film zegt al genoeg voor ons:

MrManiak: "Ik moet zeggen, het begint wel bruut. Chaos, vuur.... En Johnny Cash ('We'll Meet Again')!

Wat ook erg gaaf is, is dat de film ook meteen begint. Er zijn veel films te noemen waar het echt een hele tijd duurt voordat er echt iets gebeurt. Komt mede door het gebruik van de camera, lekker dynamisch en veel beweging. I like!"

Beaudelaire: "Goed begin inderdaad!

Het begint ook meteen spannend met die man die het honkbalveld oploopt. Ik had echt zoiets van wat krijgen we nu."

Een goede opening dus. Feit is dat de eerste scène een film kan maken of breken. Toch is er nog iets anders in het prille begin van de film waar wij beiden tevreden over zijn, namelijk de kwaliteit van het mysterie.

MrManiak: "Gast, wat is er aan de hand daar in Ogden Marsh? Eerst die man op het honkbalterrein, nu die dorsmachine in de schuur zonder bestuurder."

Beaudelaire: "Het begin op het honkbalveld beloofde al freaky scènes, dus dat komt wel goed. Ik ben nu al een paar keer geschrokken."

MrManiak: "Ik schrok me helemaal kapot net."

Beaudelaire: "Dat mysterieuze is erg goed in beeld gebracht inderdaad.

Je ziet het allemaal eigenlijk wel aankomen door de muziek en dat iemand in het donker loopt, maar toch schrik je."

MrManiak: "Klopt, de muziek legt het er soms wel erg dik bovenop bij sommige momenten. Het is wel tof als je het origineel hebt gezien.Je ziet oude scènes en momenten die in een nieuw jasje zijn gestoken. Dat vuur wat je nu ziet, hoe gaaf!"

De complete film vraag je je af wat er in hemelsnaam aan de hand is in Ogden Marsh. Je hebt wel vermoedens van het virus, maar eigenlijk weet je nog niet hoe het zo ver heeft kunnen komen. Toch hoefden wij niet lang te wachten, iets dat behoorlijk in het verkeerde keelgat schoot.

MrManiak: "In een film van zo'n 100 minuten vind ik het wel aardig snel dat ze na 20 minuten al doorhebben dat het drinkwater niet jofel is."

Beaudelaire: "Het gaat wel aardig snel inderdaad. Die politieagenten hebben wel erg snel door wat er aan de hand is."

Valse hoop en een matig verhaal

MrManiak: "Tof, het leger. Er moet wel iets gruwelijks gebeuren, want de film duurt nog wel even. Zombiesoldaten! Laten we het hopen."

Beaudelaire: "Nee, geen zombiesoldaten."

In de praktijk blijft The Crazies een film naar idee en concept van George Romero. Zoals je in het topic kan lezen is het onvermijdelijk om ook terug te denken naar de originele Romero-film. Net zoals vroeger kun je ook nu weer meerdere clichés tegen, enkele zeer voorspelbare gebeurtenissen of personen. Het nadeel is dat je die van de oudere film wel sneller accepteert dan van deze.

Beaudelaire: "Als je een horrorfan bent, dan heb je sommige dingen hiervan wel al gezien. Niet dat het niet origineel is, maar veel dingen zijn voorspelbaar."

De dialogen zijn erg clichématig, maar ergens past het wel bij de totale sfeer. Toch is het verhaal wel erg matig. Er zitten op meerdere plekken in de film monsters van plotholes, onmogelijke aspecten en gewoon gebeurtenissen waar de gemiddelde filmkijker al met vraagtekens boven het hoofd zit. Het onderstaande gespreksonderdeel is iets langer dan normaal, maar het omvat wel de gedachtegang van ons.

Beaudelaire: "Er zitten echt flinke schrikmomenten in. Die mysterieuze sfeer is ook goed gedaan, dat houdt het lekker spannend."

MrManiak: "Zeker! Het loopt lekker door. Niet dat de spanningsboog de hele tijd zo sterk is. Ik stoor me een beetje aan het relatie- en familie-aspect. Het is net een beetje te zoet gebracht. Gelukkig wordt dit wel iedere keer goed gemaakt door een hard moment."

Beaudelaire: "Het contrast is erg groot soms inderdaad. Maar het zijn uiteraard de harde momenten die de film maken."

MrManiak: "True. Met andere woorden, het is niet een film om gezellig met je vriend(in) te kijken, tenzij ze into bloed en schieten is."

Beaudelaire: "Het is geen gezellige film inderdaad, het maakt behoorlijk wat indruk. Vooral het gegeven wat mensen overhebben om maar blijven te overleven."

MrManiak: "Wat vind je trouwens van het verhaal?"

Beaudelaire: "Wel aardig, maar je merkt wel dat het verhaal niet de overhand heeft. Maar voor horrorbegrippen is dit een best aardig verhaal, al gaat het soms wat te snel."

MrManiak: "Precies. Dialogen zijn zeker niet sterk en er zitten nog iets teveel plotholes in. Horrorfilm of niet, plotholes zijn gewoon fout."

Beaudelaire: "De dialogen tussen de mensen zijn niet zo sterk, maar de dingen die er gebeuren maken dat zeker goed. Ik zit echt op het puntje van mijn stoel."

Extra's, maar niet op dvd

Naast de hoofdfilm zijn er ook geen extra's te ontdekken. Op de dvd dan, want de mensen die de aftiteling afkijken zien een internetlink staan. Het leidt je naar www.ogdenmarsh.com, waar je informatie kan vinden over het dorp, de sherrif en na een paar klikken met de muis verder meer over het virus en het bedrijf achter dit virus.

In het kort

MrManiak: De film The Crazies is een aardige film. Het begint erg goed en sterk, maar toch blijft de vibe niet de gehele film door hangen. Er zijn zeer mooie momenten te zien, maar die zitten hem echt in de meer zieke hoek. Door het hele verhaal zit een familieband die mij erg stoort, dit soort momenten halen het tempo enorm uit het geheel. Gelukkig wordt dit regelmatig goedgemaakt door een stukje gruwelijkheid, waardoor je weer weet dat je naar een bloederige horror kijkt.

The Crazies is leuk om een keertje te bekijken en daar blijft het ook bij. Verstand een tandje omlaag zetten en kijken die film. Ik geef daarom een zes.

Beaudelaire: The Crazies is een geslaagde horrorfilm geworden. Ondanks dat de dialogen niet zo sterk zijn en de schrikmomenten voorspelbaar zijn, verveel je je geen moment. Het is de regisseur goed gelukt om een griezelige sfeer neer te zetten, die eigenlijk al vanaf het eerste minuut begint. De scène met de hooivork is misschien wel één van de engste (maar daarom ook de tofste) scènes van de laatste jaren. Al proberen de makers er wat verhaal in te brengen, maar dat lukt niet echt. Je moet deze film gewoon kijken om de schrikeffecten en de griezelige sfeer. Ik geef de film een dikke zeven.

De bron van de flarden
Wat kun je vinden in het discussietopic van ons? Een discussie over het woord ‘zombie', meerdere nostalgische Romero-momenten en ervaringen die tijdens het kijken werden genoemd. Ook wordt de acteerprestatie van Timothy Olyphant besproken en het echte verschil tussen dvd en Blu-ray. De fans en/of geïnteresseerden kunnen hier klikken om de discussie door te lezen. We hebben geprobeerd het topic zo spoilervrij te houden (voor zover het kan voor een review), dus veel leesplezier.