Boek: Kate Mosse - De Wintergeest

De titel past helemaal bij de tijd van het jaar: De Wintergeest. Het boek is geschreven door Kate Mosse en bevat illustraties van Brian Gallagher. Altijd opmerkelijk wanneer een novelle met dit soort 'versieringen' wordt uitgebracht. Draagt het bij tot een betere verhaalbeleving? Dat gaan we eens uitzoeken.


1928
De Wintergeest speelt zich af in 1928 en vertelt het verhaal van Freddie Watson. In de winter van '28 reist hij door Frankrijk. Zijn gedachten zijn continu bij zijn omgekomen broer, deze vond de dood in de loopgraven van Vlaanderen. Inmiddels heeft Freddie de leeftijd bereikt waarop zijn broer om het leven kwam en het maakt dat hij op de vlucht slaat voor zijn verleden. Door een sneeuwstorm ziet hij zich genoodzaakt onderdak te zoeken. Dit vindt hij in een klein dorpje, waar hij zich vrijwel meteen voelt aangetrokken tot de mooie, jonge Fabrissa die daar woont. Langzaam ervaart hij weer geluk, maar dit wordt abrupt afgebroken als de vrouw de volgende dag verdwenen is. Hij besluit naar haar op zoek te gaan. Een zoektocht die duidelijk meer in het verleden afspeelt dan in het heden.

Setting
De setting en tijdgeest die in het boek worden beschreven zijn goed neergezet. Ze brengen de lezer redelijk gemakkelijk terug naar die periode, wat de betrokkenheid bij het verhaal vergroot. De tragiek van het leven van Freddie is daarnaast een tweede sterk punt in het verhaal. Je voelt hoe hij worstelt met zijn verleden en het verlies van zijn broer (en later de vermissing van Fabrissa) een plaats probeert te geven. Hoewel duidelijk is dat we te maken hebben met een 'oorlogs'-verhaal, voert dit niet overdreven de boventoon. Het zijn meer de naweeën van de oorlog die het verhaal probeert te bevatten.

Het is wel te merken dat Mosse normaal een ander genre hanteert. Hoewel het geen slechte novelle is, ben ik toch meer in voor haar eerdere werk Het Verloren Labyrint en De Vergeten Tombe. De Wintergeest is een redelijk goed uitgepakt uitstapje van Mosse, maar toch minder dan haar thrillers. Drie sterren is een vrij accurate beoordeling.


Uitgever: Van Holkema & Warendorf / Unieboek ISBN: 978 90 475 1156 6
Pagina's: 221 Waardering:

Meer leesplezier? Kijk dan snel hier.