FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 24 juni 2024

Pinkpop 2024: een terugblik

De 53e editie van Pinkpop werd een editie van contrasten, waarvan het weer de meest besproken factor was. Nog nooit moest de organisatie besluiten om van vrijdagnacht op zaterdagochtend het terrein vol te storten met houtsnippers, omdat het anders zou leiden tot gevaarlijke situaties. De inspanningen werden door de weergoden gewaardeerd, want de rest van het weekend daalde het kwik niet meer tot onder de 20 graden overdag en bleven de zomerse buien die Nederland al weken teisteren uit. Het zorgde voor een, uiteindelijk, gebalanceerd en mooi weekend. 

Maar wat betreft de muziek? We keken weer onze ogen uit, ontdekten nieuwe verrassingen en keken ook tevreden toe hoe oude bekenden de magie van Pinkpop wisten te vatten.

Zaccagni schiet Italië in slotminuut van blessuretijd naar achtste finales

Italië heeft zich in extremis geplaatst voor de volgende ronde van het EK. In de slotminuut van de extra tijd schoot Mattia Zaccagni de belangrijke 1-1 binnen en gaat Italië als nummer twee door naar de achtste finales. In de tweede ronde speelt het tegen Zwitserland.

Italië moest tegen Kroatië minimaal een punt halen om zeker te zijn van plaatsing voor de volgende ronde, terwijl de Kroaten de overwinning hard nodig hadden. Kroatië begon dan ook aanvallend aan de wedstrijd en dankzij een schot van Luka Sucic werden ze ook gevaarlijk, maar de Italiaanse doelman Gianluigi Donnarumma bracht uitstekend redding. Na twintig minuten nam Italië het heft in handen en begon steeds beter te spelen met de nodige kansen, maar kon de doelman van Kroatië niet passeren.

Ook in de tweede helft begon Kroatië sterk. Na acht minuten kregen ze ook een penalty na hands van Davide Frattesi. Luka Modric nam vervolgens de penalty, alleen faalde de aanvoerder vanaf elf meter. Eén minuut na zijn gemiste strafschop maakte Modric alsnog de belangrijke 1-0. De 38-jarige werkte een rebound binnen en werd daarmee de oudste speler die op een EK wist te scoren.

Na de 1-0 van Kroatië was het volop verdedigen voor de Kroaten en leken ze de wedstrijd tegen Italië eruit te slepen. Maar in de slotminuut van de extra tijd ging het alsnog mis voor Kroatië. Mattia Zaccagni werkte prachtig af en schoot voor Italië de belangrijke 1-1 binnen.

Door het gelijkspel is Italië de nummer twee in groep B en speelt het in de tweede ronde tegen Zwitserland. Voor Kroatië is het bang afwachten of er een vervolg in zit, maar gezien de twee punten ziet het er slecht uit voor Kroatische voetballers.

Spanje wint met b-elftal met gemak van Albanië op EK voetbal

Spanje heeft ook de derde en laatste groepswedstrijd winnend afgesloten. Tegen Albanië wonnen de Spanjaarden met 1-0 en hebben nog altijd geen tegendoelpunt op het EK voetbal.

Spanje begon tegen Albanië met een volledige B-ploeg, maar nog altijd stond er genoeg kwaliteit in het veld bij de Spanjaarden en waren ze vanaf het begin ook duidelijk sterker dan Albanië. Na dertien minuten zorgde Ferran Torres voor de openingstreffer. De Spaanse aanvaller kreeg de bal op rechts aangespeeld, waarna hij de Albanese-doelman kansloos liet en met links in de verre hoek raak schoot.

Na de 1-0 kreeg Spanje nog voldoende kansen om de score te verhogen, maar was slordig in de afwerking. In de slotfase van de wedstrijd kwam Albanië wat meer uit hun schulp en zorgde met een aantal afstandsschoten voor wat gevaar, maar echt gevaarlijk werden ze niet en het bleef 1-0 voor Spanje.

Door de zege van Spanje zit het EK erop voor Albanië. Door de nederlaag van de Albanese voetballers is Nederland zeker van de achtste finales, ongeacht het resultaat dinsdag tegen Oostenrijk.

Beoogd PVV-minister Faber neemt volledig afstand van term 'omvolking'

Marjolein Faber, beoogd PVV-minister Asiel en Migratie neemt "volledig afstand” van het gebruik van de term ’omvolking’ om de verandering van de bevolkingssamenstelling aan te duiden. Dat heeft zij vandaag aangegeven in een hoorzitting voor kandidaat-bewindslieden in de Tweede Kamer. Faber begrijpt de ontstane ophef en zegt dat ze de term beter niet had kunnen gebruiken.

Ze erkent dat deze term een "verschrikkelijke connotatie aan het verleden en het nazisme met zich meedraagt.” De aspirant-minister sluit zich aan bij de waarschuwingen van de AIVD en NCTV, die in rapporten de dreiging van extreemrechtse groepen die propageren dat er sprake zou zijn van ’omvolking’. Volgens deze complottheorie probeert de zogenaamde elite het ’witte ras’ bewust te vermengen of vervangen.

"Ik heb geen enkele moeite daar volledig afstand van te nemen”, zegt Faber. "En dat doe ik dus ook nu.”

Faber zegt voortaan te spreken over de "zeer zorgelijke demografische ontwikkelingen in Nederland. Want daar gaat het om.”

Ook zegt ze zich als minister sterk gaan maken voor "een fatsoenlijke opvang" van asielzoekers die nu al in Nederland aanwezig zijn. Daarnaast wil ze een "streng doch rechtvaardig asielbeleid" opzetten om de verdere instroom van asielzoekers "maximaal te beperken", zei ze tijdens haar hoorzitting tegen de Tweede Kamer. Ze noemt het ministerschap "een eervolle opdracht" en zal zich namens de PVV "niet voor 100 maar voor 200 procent" gaan inzetten.

Coalitiepartner NSC zet benoeming PVV-minister Beljaarts op scherp

Dirk Beljaarts, de beoogde minister van Economische Zaken, ligt nog steeds onder vuur. Er is ophef ontstaan omdat hij mogelijk betrokken was bij het faillissement van een administratiebureau van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De kandidaat-minister beweert zelf onschuldig te zijn, maar tijdens het verhoor door NSC-Kamerlid Femke Zeedijk werd aangegeven dat er behoefte is aan meer duidelijkheid over deze kwestie.

De kandidaat-bewindslieden van het nieuwe kabinet worden al in de Tweede Kamer ondervraagd over hun verleden, nog voordat ze officieel benoemd zijn. Beljaarts is voorgedragen door de PVV als minister van Economische Zaken, maar raakte in opspraak vanwege zijn betrokkenheid bij het faillissement van KHN Rekenwerk tijdens zijn tijd als directeur en bestuurder van KHN. Het faillissement werd deels veroorzaakt door de gevolgen van de coronapandemie, maar de curator doet al een jaar onderzoek om te bepalen of er sprake is van aansprakelijkheid.

Beljaarts beweerde onschuldig te zijn en vrijwillig te zijn opgestapt bij KHN, zonder druk van de lobby. NSC-Kamerlid Femke Zeedijk twijfelt hieraan en wil eerst het rapport van de curator afwachten. De curator verwacht dat het rapport binnenkort wordt gepubliceerd, maar dit kan nog twee maanden duren.

Ruim 20 doden bij brand na explosie in Li-ion batterijenfabriek Zuid-Korea

Bij een grote brand in een lithiumbatterijfabriek in Zuid-Korea zijn zeker 22 mensen omgekomen, voornamelijk Chinese werknemers. Het vuur brak uit in Hwaseong, zo'n 45 kilometer ten zuiden van Seoul, toen batterijen explodeerden in een opslag waarin 35.000 stuks lagen.

Meer dan 100 mensen waren aan het werk in de fabriek toen de brand uitbrak, zei brandweerman Kim Jin-young. De brand verspreidde zich razendsnel waardoor een deel van de werknemers er niet in slaagde om weg te vluchten.

De oorzaak van de ontploffing is nog onbekend. Het blussen was lastig vanwege de angst voor nieuwe explosies en de heftige reactie van lithium op water. Lithium is essentieel voor batterijproductie. De fabriek Aricell in Hwaseong produceert lithiumbatterijen voor sensoren en radiocommunicatieapparatuur.

Amerikaan verdwaalt in de bossen, wordt na 10 dagen levend aangetroffen

Op 11 juni vertrok Lukas McClish (34) uit Californië vol goede moed naar de Santa Cruz Mountains voor een lange wandeling. Hij dacht dat de wandeling ongeveer drie uur zou gaan duren, maar het liep anders. De Amerikaan verdwaalde in de uitgestrekte bossen. Pas tien dagen later werd hij levend teruggevonden. Op beelden is te zien hoe hij geëmotioneerd zijn familieleden omhelst.

Lukas McClish, 34 jaar oud en afkomstig uit Boulder Creek in de VS, vertelt in een interview met een lokale nieuwszender over zijn avontuur. Hij was bekend met de wandelroute maar door bosbranden waren diverse oriëntatiepunten vernietigd, waardoor hij ondanks zijn ervaring als wandelaar, hopeloos verdwaald raakte in de wildernis.

De familie van Lukas meldde hem als vermist op 16 juni, nadat hij niet was komen opdagen voor Vaderdag. Een uitgebreide zoek- en reddingsactie werd gestart. Hij had een vriend verteld over zijn plannen om te wandelen in de Santa Cruz Mountains.

Op een gegeven moment werd duidelijk dat McClish nog in leven moest zijn. Een brandweerman die deelnam aan de zoekacties vertelde: "Er waren donderdag meerdere getuigenmeldingen van mensen die in de verte iemand in de bossen hoorden schreeuwen om hulp. Het was echter zeer lastig om de exacte locatie van die persoon te bepalen."

Vuil en verwilderd werd McClish donderdagavond rond half acht met behulp van een drone en een zoekhond gevonden. Op zich was hij in goede conditie, hij had geen ernstige verwondingen of gezondheidsproblemen. De lokale sheriff prees de inspanningen van velen voor deze succesvolle reddingsactie. Lukas vertelde dat hij vertrokken was met slechts een gewone broek, wandelschoenen, een hoed, een zaklamp en een vouwschaartje.

"Ik wist dat als ik de zon bleef volgen, ik uiteindelijk de oceaan zou bereiken. Maar ik wist niet hoe ver de oceaan verwijderd was”, vertelde hij. De Amerikaan overleefde door veel water te drinken uit beekjes en watervallen, en at uiteindelijk wilde bessen omdat hij echt honger kreeg. Hij sliep op een bed van bladeren en verlangde naar junkfood. Hij riep om hulp en werd gevolgd door een poema die gelukkig op afstand bleef.

Diemenaar veroordeeld tot 16 jaar cel en tbs voor brute 'abortusmoord'

Dennis van E. krijgt vandaag 16 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd door de rechtbank. De 52-jarige man uit Diemen heeft zijn Braziliaanse vriendin en hun ongeboren kind in 2019 door een illegale abortus gedood. Door het in laten nemen van drugs en mishandeling overleden beiden. De straf is net zo hoog als de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Zo meldt AT5.

Van E. heeft zijn Braziliaanse vriendin Patricia Oliveira dos Santos cocaïne, ketamine, alcohol, MDMA en abortuspillen laten innemen. Op die manier is op 18 oktober 2019 de onvrijwillige abortus in gang gezet, zei het OM tijdens de inhoudelijke behandeling vorige maand. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder een even hoge gevangenisstraf van zestien jaar en tbs met dwangverpleging.

Ook vandaag omschrijft de rechter de avond waar het om gaat: "Ongeveer vijf abortustabletten hebben de bevalling opgewekt. MDMA en cocaïne hebben daaraan bijgedragen." Na hevig bloedverlies overleed de baby, waarna de vriendin van Van E. ook stierf.

Nadat de baby werd gevonden, wilde zijn vriendin gaan slapen. Van E. liet haar naar eigen zeggen met rust en hij begon een huis vol met bloedsporen schoon te maken. De rechter herhaalt zijn verklaring: "Om zes uur 's avonds bent u naast haar gaan liggen en de volgende ochtend werd u wakker. Ze bleek overleden." Maar volgens de verklaringen van een deskundige zijn moeder en baby kort na elkaar overleden.

Een meisje of aborteren
Tussen Van E. en Patricia ging het al langer over de abortus. Uit onder andere chatberichten bleek tijdens de zittingen in mei dit jaar dat Van E. zou hebben aangestuurd op abortus, omdat hij een dochter in plaats van een zoon zou willen. Meerdere berichten worden tijdens de uitspraak voorgelezen waaruit blijkt dat Van E. degene was die abortus wilde: "Als het geen meisje is en je aborteert niet, dan is je toekomst alleen en zonder mij" en "ik denk dat een kind pas leeft na de geboorte en heb geen problemen met aborteren."

Maar in tegenstelling tot wat het OM bewijst, beweerde Van E. tijdens de inhoudelijke behandeling al dat zijn vriendin de abortus zelf wilde. Dit leverde flinke discussie op tussen de rechtbank en Van E.: "Als u samen gefrustreerd bent, hoe kunt u haar dan zulke gruwelijke dingen voorschotelen?"

Ongelijkwaardige relatie
"U was manipulatief, u zette haar onder druk." Dit is een greep uit de voorbeelden van de rechtbank van de ongelijkwaardige relatie die Van E. met zijn vriendin Patricia had. "Op bevel van u stuurde ze naaktfoto's van zichzelf, als ze niet luisterde behandelde u haar als oud vuil." Oliveira dos Santos had al twee zoons in Brazilië.

Op 18 oktober 2019 werden de twee lichamen aangetroffen in de woning van Van E. aan de Martin Luther Kinglaan in Diemen. In eerste instantie kwam Van E. alleen voor de rechter te staan omdat hij geen hulpdiensten benaderde toen het mis ging, maar later werd bij ook beschuldigd van mishandeling, de abortus en daarmee de dood van de vrouw en het kind.

Voorwaardelijke taakstraf voor veroorzaken fataal verkeersongeval met fiets

De rechtbank Gelderland veroordeelt een 41-jarige vrouw uit Apeldoorn voor het veroorzaken van een verkeersongeval in haar woonplaats waarbij het slachtoffer is overleden. De vrouw en het slachtoffer reden allebei op een fiets en kwamen met elkaar in botsing. De vrouw krijgt een voorwaardelijke taakstraf van 60 uur. 

In juni 2023 fietste de vrouw over een fietspad richting een gelijkwaardige kruising. Het zicht op die kruising werd belemmerd door een appartementencomplex en bosjes, waardoor pas ongeveer 10 meter voor de kruising goed zicht was. De vrouw fietste door zonder goed te kijken naar medeweggebruikers en remde niet af. Zij verleende geen voorrang aan het slachtoffer dat van rechts kwam. Op de kruising botste het slachtoffer met haar fiets tegen de fiets van de vrouw. Het slachtoffer viel op haar hoofd en overleed kort na het ongeval aan haar verwondingen.

Niet goed gekeken
De rechtbank concludeert dat de vrouw de voor haar van rechts komende fietser had kunnen en moeten zien, als zij voldoende had gekeken en had gelet op het kruisende verkeer vóórdat zij de kruising opreed. Zij fietste hier vaker en wist dat het een onoverzichtelijke kruising was. Doordat ze haar snelheid niet verminderde en niet keek naar en lette op het kruisende verkeer, zag zij het slachtoffer niet tijdig en verleende geen voorrang. Daardoor fietste het slachtoffer tegen de vrouw aan en viel. Met fatale gevolgen. 

Impact
De rechtbank weegt bij de strafbepaling mee dat door het overlijden van het slachtoffer onherstelbaar leed is veroorzaakt bij de nabestaanden. Het plotselinge verlies van hun dierbare zorgt bij de nabestaanden voor groot gemis en verdriet. De rechtbank houdt ook rekening met de impact die het ongeval nog altijd op de vrouw heeft. Zij heeft de gevolgen van het ongeval niet gewild en zal moeten leven met het besef dat door haar gedragingen iemand om het leven is gekomen. 

Straf zoals geeïst
Hiermee rekening houdend vindt de rechtbank de geëiste voorwaardelijke taakstraf van 60 uur passend en legt deze op. De rechtbank stelt daarbij de bijzondere voorwaarde dat de vrouw een cursus over verkeersregels en -gedrag moet volgen. Op de zitting bleek namelijk dat zij de voorrangsregels op de plek van de aanrijding niet kende. Daarnaast bleek dat zij beperkt inzicht heeft in de verwijtbaarheid van haar verkeersgedragingen.

Fun met Funda #299 - wonen in een monumentale molen

Je ziet regelmatig wel een leuke herbestemming van een oud gebouw. En zo heel af en toe loop je tegen een uitzonderlijk goed geslaagde ombouw aan zoals deze korenbeltmolen in Sint-Michielsgestel.

De monumentale korenbeltmolen 'De Genenberg' staat op een perceel van ruim 3.700m2 en is omgebouwd tot een zeer fraaie woning die modern en historie zeer geslaagd samenvoegt. Er is een zwembad, zonnepanelen temperen de energiekosten en er is een laadpaal om je EV op te laden.

De woonmolen uit 1841 staat op en deels in een terp en aan het riviertje de Dommel. Er is vrij uitzicht rondom en het centrum van Sint-Michielsgestel ligt op enkele minuten fietsafstand. De ruime woning heeft 6 slaapkamers, 2 woonkamers, 3 badkamers, een studeerkamer en een zeer ruime leefkeuken.

De status van Rijksmonument brengt uiteraard wel kosten en verantwoordelijkheden met zich mee. Zo is er tweejaarlijks een inspectie door de Monumentenwacht, maar is er ook subsidie beschikbaar voor het onderhoud. Vraagprijs voor het geheel? Da's wel even slikken: € 1.795.000,-.

Politieagenten gedood bij aanslag in Dagestan

In de Russisch autonome republiek Dagestan hebben schutters in twee steden het vuur geopend, waarbij volgens de jongste bericthen 15 politieagenten om het leven zijn gekomen en verschillende gewonden zijn gevallen. Russische media melden dat ook een priester en een kerkganger zijn gedood, en dat twee aanvallers zijn neergeschoten.

In de stad Derbent zijn zowel een synagoge als een orthodoxe kerk beschoten. Ook zijn er schoten gelost bij een politiebureau en een kerk in de hoofdstad Machatsjkala, ongeveer 125 kilometer verderop. Zowel de kerken als de synagoge zijn in brand gestoken. Beelden van de brandende synagoge zijn gedeeld door een journalist van de New York Times, waarop de omvang van de schade duidelijk te zien is.

De politie is momenteel bezig met een klopjacht op voortvluchtige daders en heeft alle wegen in Derbent afgesloten, volgens The Moscow Times. Niemand kan de stad meer in of uit. Het is nog onduidelijk of de schietpartijen met elkaar in verband staan en wie de daders zijn.

Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de aanvallen bestempeld als “terroristische aanvallen”. Regeringsleider Sergej Melikov van Dagestan noemt de acties “een poging om de regio te destabiliseren”.

FOK! Wat een weer: de zomer is nu écht van start

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend lost de mist snel op en is het zonnig. Er is weinig wind.

Vanmiddag zijn er flinke perioden met zon en blijft het droog. Het is warm met een maximumtemperatuur die ligt tussen 21°C in het Waddengebied en 27°C plaatselijk in het zuidoosten. Er is landinwaarts weinig wind, aan de kust steekt een matige wind van zee op.

Vanavond is er veel zon. Er is weinig wind, alleen aan de kust staat een matige wind uit het noordoosten.

Komende nacht is het helder. De minimumtemperatuur ligt tussen 16 °C in grotere steden en 11°C in het noordoosten. In het noordelijk kustgebied staat een matige oostenwind, elders is er weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

               

De lavendel staat volop in bloei (Foto: _UserName_)
De lavendel staat volop in bloei (Foto: _UserName_)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Ku Klux Klan - Een verhaal over racisme, geweld en haat

Drie letters die synoniem staan voor racisme, geweld en haat: KKK. Dit is de afkorting voor de Ku Klux Klan. De terroristische organisatie is al meer dan 150 jaar actief in de VS, vooral in de plattelandsgebieden van het Zuiden.

Ooit opgericht als een racistisch geheim genootschap om de zwarte bevolking van de VS te onderdrukken, is de beweging in de loop van haar geschiedenis opgesplitst in vele splintergroepen. Waarvan enkelen inmiddels inactief. 

Maar sinds 2016, toen president Donald Trump werd gekozen, heeft de Ku Klux Klan een heropleving gekend. De documentaire reconstrueert de geschiedenis van de beweging en spreekt met voormalige rechters en FBI-agenten die probeerden de organisatie te bestrijden. Ook iemand die uit de KKK stapte komt aan het woord. Deze docu brengt de ontwikkeling van de meest beruchte racistische criminele organisatie in de Verenigde Staten in kaart.

Hoe helium ons beschermt tegen kernrampen

Helium kennen we wel. Dat stoppen we in ballonnen en geeft ons een leuk piepstemmetje wanneer we het inademen. Maar helium is veel belangrijker dan dat. Zo wordt het gebruikt om kerncentrales en MRI-apparaten te koelen. Daarnaast heeft helium nog meer superkrachten. Noor Abdulhussain, scheikundige aan de Universiteit van Amsterdam en het VSL Nationaal Metrologie Instituut vertelt wat voor andere superkrachten helium heeft en wat helium zo bijzonder maakt.

00:00 Waarom raakt helium op?

00:40 Wat maakt helium zo bijzonder?

01:39 Superpower 1: Helium is heel licht

02:22 Waarom krijg je een hoge stem van helium?

03:02 Superpower 2: Helium is niet brandbaar

04:45 Superpower 3: Helium bevriest niet

05:32 Waar wordt helium voor gebruikt?

06:55 Hoe kan helium tegen de zwaartekracht in bewegen?

07:40 Waarom helium als koelvloeistof gebruikt kan worden

08:29 Wat kunnen we doen als helium op is

Met dank aan de Universiteit van Nederland 

Kabinet wil in nieuwe Participatiewet uitgaan van vertrouwen

Het demissionaire kabinet wil in de dienstverlening aan mensen met een bijstandsuitkering meer uitgaan van vertrouwen. Ook moet de uitvoering voor gemeenten gemakkelijker worden en mogen professionals meer rekening houden met wat er speelt in iemands leven. Dat staat in het wetsvoorstel Participatiewet in balans. De ministerraad heeft ingestemd met dit voorstel. Minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen stuurt de wet vrijdag aan de Tweede Kamer gestuurd. 

Minister Schouten: “Als je bent aangewezen op een bijstandsuitkering komt er veel op je af. Wij willen een overheid die dan naast mensen gaat staan. Die oog heeft voor wat er speelt in jouw leven. Ik ben daarom heel blij dit wetsvoorstel aan de Tweede Kamer aan te kunnen bieden. Met de nieuwe wet zetten we concrete stappen om de mens centraal te stellen boven de regels.”

Met onder meer de volgende maatregelen wil het kabinet de Participatiewet beter laten aansluiten op wat mensen (aan) kunnen en nodig hebben. Alle voorstellen zijn gericht op menselijke maat, vertrouwen en eenvoud.

  • Mensen mogen straks tot € 1.200 aan giften ontvangen zonder dit op te hoeven geven. Ook mogen zij naast hun uitkering tot 15% aan bijverdiensten zelf houden voor de periode van (ten minste) een jaar. Het kabinet maakt hiermee de opstap naar werk vanuit de uitkering aantrekkelijker.
  • Wanneer de stap naar werk te groot is, mag iemand ook vrijwilligerswerk doen of een andere vorm van maatschappelijke participatie. 
  • Het verlenen van mantelzorg heeft geen gevolgen voor de uitkering. Wanneer iemand tijdelijk vanwege het verlenen van mantelzorg inwoont bij diegene, behoudt hij in die tijdelijke situatie een eigen recht op bijstand.
  • Gemeenten krijgen meer ruimte om een passende maatregel op te leggen als mensen zich niet houden aan de regels. Nu dient de gemeente de bijstandsuitkering standaard te korten.
  • Gemeenten krijgen de mogelijkheid om een bijstandsuitkering met terugwerkende kracht te verstrekken, tot drie maanden terug. Dit kan schulden voorkomen en financiële problemen verminderen.

De nieuwe wet kent ook een aantal praktische aanpassingen. Zo wordt het mogelijk om een bijstandsaanvraag te doen met het rijbewijs als identiteitsbewijs. En als mensen per ongeluk een verkeerde aanvraag doen, blijft de datum van de aanvraag gelden. Ook wordt de verrekening van het vakantiegeld met de bijstand vereenvoudigd.

Raad van State
Het kabinet heeft het wetsvoorstel voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Deze onderschrijft nut en noodzaak van de aanpassing van de Participatiewet. Ook benadrukt de Raad het belang van het fundamenteel herzien van de wet. 

De inwerkingtreding van het wetsvoorstel is mede afhankelijk van wanneer behandeling van het voorstel plaats zal vinden in de Kamer.

Wolven vallen vrouw aan in safaripark nabij Parijs

In een safaripark nabij de Franse hoofdstad Parijs is een jogger ernstig gewond geraakt. Drie wolven vielen een 37-jarige vrouw aan, ze werd gebeten "in de nek, de kuit en de rug", vernam persbureau AFP uit kringen die bekend waren met de zaak. De aanklager van Versailles, Maryvonne Caillibotte, zei dat vrouw levensgevaarlijk gewond opgenomen was in het ziekenhuis. 

Het incident vond zondagmorgen plaats in het Thoiry Safari Park, ongeveer 40 kilometer ten westen van de Franse hoofdstad. Het is duidelijk dat de vrouw alleen ging joggen nadat ze met haar gezin had geslapen in een safarilodge. Ze kwam terecht in de "safarizone, die eigenlijk alleen bedoeld is voor auto’s", legt Caillibotte uit. Daar werd ze vervolgens “aangevallen door drie wolven”. Het is niet duidelijk of de vrouw een fout heeft gemaakt of dat het pad naar de safarizone niet voldoende gemarkeerd was met waarschuwingen.

Het park zegt "stilte, vrede en afzondering" te bieden in de advertenties voor de lodges in de wolvenzone. Ze bieden "een unieke, zeer intieme ervaring met de poolwolven die je vanuit de living van de lodge kunt zien." Een nacht kost tussen de 220 en 760 euro.

Reddingswerkers waren “zeer snel” ter plaatse en de wolven werden “weggevoerd”, legde aanklager Caillibotte uit. Een bron die bekend was met de zaak zei dat de vrouw door "beveiligingssystemen zoals een greppel en een elektrische afrastering" moet zijn gegaan. De politie doet onderzoek naar het incident.

Israëlisch Hooggerechtshof eist opheldering over gevangenenkamp Sde Teiman

Na de terroristische aanval van Hamas op Israël werd het gevangenenkamp Sde Teiman gebouwd. Duizenden Palestijnen zouden daar gevangen hebben gezeten en soms vreselijk zijn behandeld. Het Israëlische Hooggerechtshof bemoeit zich er nu mee en eist een rapport over de omstandigheden.

Het hoogste gerechtshof eist met name opheldering over het voedsel dat aan de gedetineerden wordt verstrekt, maar ook over hun medische zorg en hun mogelijkheden tot persoonlijke hygiëne, zo meldden Israëlische media.

Het leger zette het Sde Teiman-kamp op nabij de Zuid-Israëlische stad Beersheba na de terroristische aanval door Hamas en andere terreur-groeperingen op 7 oktober vorig jaar. Het leger houdt daar verdachten van  terrorisme en overige militanten vast die het in de loop van de Gaza-oorlog heeft gearresteerd. Ze worden daar ondervraagd en vastgehouden tot ze voor de rechter komen. 

Volgens de Israëlische interpretatie zijn het “illegale strijders”. Dit betekent dat zij als leden van een terroristische organisatie niet de bescherming van een krijgsgevangene genieten en dat de derde Conventie van Genève waarin gedetailleerde regels staan vermeld over de behandeling van krijgsgevangenen niet op hen van toepassing is. Deze praktijk is internationaal controversieel.

Onder de gevangenen bevinden zich naar verluidt talloze Palestijnen die per ongeluk of op basis van onjuiste informatie en beoordelingen zijn gevangengenomen.

Voormalige gevangenen, mensenrechtenorganisaties en Israëlische klokkenluiders, waaronder voormalige artsen, maakten herhaaldelijk melding van marteling en geweld in Sde Teiman. Gevangenen zouden onder meer zijn geslagen, seksueel misbruikt en verwond. Bij veel mensen zijn de tie-rips die hun handen bij elkaar bonden lange tijd niet verwijderd. Wonden die hierdoor zijn ontstaan, worden niet behandeld. Daardoor zouden er zelfs amputaties hebben moeten plaatsvinden. Het Israëlische leger ontkent de beschuldigingen. Volgens een verklaring zijn er geen onrechtmatige praktijken bekend.

In totaal zouden 4.000 Palestijnen uit de Gazastrook voor kortere of langere tijd in Sde Teiman worden vastgehouden. De afgelopen weken is het leger in actie gekomen om gevangenen naar andere detentiecentra te verplaatsen. De Hoge Raad heeft nu besloten om opheldering te eisen. Verschillende Israëlische mensenrechtenorganisaties hadden hier een petitie voor ingediend.

Netanyahu: 'zware gevechten Gaza eindigen binnenkort, maar geen einde oorlog'

Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu komt er binnenkort een einde aan de intensieve fase van de Israëlische militaire operaties tegen Hamas in de Gazastrook. “De intense fase van de strijd tegen Hamas staat op het punt te eindigen”, vertelde Netanyahu aan de Israëlische omroep Channel 14.

Maar dit betekent niet "dat de oorlog spoedig voorbij zal zijn". De oorlog zal pas eindigen als Hamas niet langer de Gazastrook controleert. Het einde van de hevige gevechten in de Gazastrook geeft Israël echter de mogelijkheid om verdere delen van zijn strijdkrachten naar de noordgrens bij Libanon te verplaatsen. Dit zal “in de eerste plaats” worden gedaan voor defensiedoeleinden, maar ook om de inwoners terug te kunnen brengen die daar vandaan zijn gevlucht, zei Netanyahu. Israël heeft talloze steden in die regio geëvacueerd vanwege de toenemende gevechten met de door Iran gesteunde Hezbollah-militie.

Netanyahu zei dat hij niet zou instemmen met een overeenkomst die een einde zou maken aan de oorlog in Gaza. Hij is wel bereid tot een “gedeeltelijke overeenkomst” waardoor de door Hamas gegijzelden vrij zouden worden gelaten. “Het doel is om de ontvoerden terug te brengen en het Hamas-regime in Gaza te ontwortelen”, aldus het Israëlische regeringshoofd.

Amerikaanse functionarissen hebben twijfels geuit over het doel van Israël om Hamas volledig te vernietigen. Israëlische legerwoordvoerder Daniel Hagari uitte woensdag ook zijn twijfels en beschreef Hamas als een "ideologie" die niet "uitgeroeid" zou kunnen worden.

Macron wil tot 2027 aan de macht blijven

Een week voor de algemene verkiezingen in Frankrijk kondigde president Emmanuel Macron aan dat hij tot het einde van zijn mandaat in functie zou blijven, ongeacht de verkiezingsresultaten. “U kunt erop vertrouwen dat ik tot mei 2027 als uw president zal optreden”, schreef hij in een brief aan de Fransen die door verschillende kranten werd gepubliceerd.

Macron erkende dat de manier van regeren na de verkiezingen "fundamenteel zou moeten veranderen". Hij wil gehoor geven aan de wens van het Franse volk om iets te veranderen. Macron riep met name op tot “veel strengere en kordate reacties” op de “onveiligheid en wetteloosheid” in het land.

De president noemde de zorg en bescherming van de jeugd en “de strijd tegen alle vormen van discriminatie” als prioriteiten. Ook is er een sterk verlangen “naar sociale rechtvaardigheid”. Hij hoopte dat de toekomstige regering "Republikeinen met verschillende meningen zou verenigen die de moed hebben getoond om zich tegen de extremen te verzetten", legde Macron uit.

In Frankrijk zijn de rechtse populisten zoals Marine Le Pen momenteel in opkomst. Na de duidelijke overwinning van Le Pens partij Rassemblement National (RN) bij de Europese verkiezingen op 9 juni ontbond Macron de Nationale Vergadering en riep vervroegde verkiezingen uit.

Random Pics van de Dag #1311

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1315
special
Random Pics van de Dag #1314
special
Random Pics van de Dag #1313
review
Alan Wake II: Night Springs
special
Random Pics van de Dag #1312
special
Pinkpop 2024: een terugblik
©FOK.nl e.a.