CD: The Presidents of the USA - These Are The Good Times Peo

De gevoelige snaar raken is The Presidents of The United States of America (PUSA) vaak zat gelukt. In optimistische zin weliswaar, want het trio stond garant voor vrolijke upbeat muziek die je per direct uit een depressie konden rocken. Massa's mensen schreeuwden in de jaren negentig de woorden van 'Lump', 'Dune Buggy' en vooral 'Peaches' mee:

"Peaches come from a can
they were put there by a man
In a factory downtown
If I had my little way I'd eat peaches everyday
Sun soakin bulges in the shade"



Briljante teksten die vergezeld werden van de weinige gevoelige snaren op hun basitars en guitbassen. Gekke capriolen op een 2-snarig en 3-snarig instrument plus een setje drums, dat waren de Presidents en dat zijn ze na een lange tijd van afwezigheid weer! These Are The Good Times People, klopt dat?

In 2004 besloot de band een volledige comeback te maken, zij het dat Dave Dederer vervangen werd door Andrew McKeag. De band lijkt door de jaren heen een abonnement te hebben op het om de vier jaar uitbrengen van een album. Buiten het debuut waren het de jaren 1996, 2000, 2004 en nu 2008. Zwartkijkers zullen daardoor de volgende muzikale escapade misschien pas in 2012 verwachten. Maar dat is enkel koffiedik kijken, eerst maar eens genieten van dit schijfje jolijt.

De heren bedienen zich namelijk nog immer van hetzelfde repertoire: korte, krachtige, vrolijke uitspattingen met allerlei vreemdsoortige teksten. En daar zullen de meeste mensen erg blij om zijn. De openingstrack en tevens eerste single, 'Mixed Up Son of a Bitch', heeft de potentie van het vroegere 'Lump' en 'Peaches'. Een uiterst fijne meezinger waarbij de zware en vermoeiende ochtenden een peulenschil worden. PUSA op volume tien aanzetten en de rest van de dag gaat aan je voorbij in een waas van vrolijkheid. Zelfs de buren zullen het niet erg vinden. Het album staat bol van dit soort songs, die zelden boven de drie minuten klokken. Het dierenrijk wordt in 'Ladybug', 'Poor Turtle' en 'Truckstop Butterfly' en Franse meisjes krijgen ervan langs in 'French Girl'. Er wordt gehoopt op veel slechte tijden in het grappige 'Bad Times' en de spoken vliegen voorbij in 'Ghosts Are Everywhere'.


Tot iets over de helft van de plaat is het één grote euforie van herkenning. Snelle, melodieuze en frisse rocknummers volgen elkaar in no time op. Pas bij 'Loose Balloons' zakt de plaat even in. Bij 'Flame Is Love' komen de blazers de snaren ondersteunen en wordt er weer een zakje met uppers opengetrokken.

The Presidents zijn terug, komen touren in Nederland en hebben een zeer verfrissend feel-good album afgeleverd. Eigenlijk net zo goed als het selftitled debuut. Kopen die plaat en op elke feestje op vol volume opzetten!


Label: PUSA Inc. Datum: Maart 2008 Waardering: