CD: Nada Surf - Lucky

"Lucky is acceptable to me, maybe I'd prefer something more abstract, but if you're all good with it, I am too. I think it's great. It's complicated and simple, and sums up a lot of things that the album's about. There have been a zillion lucky this and lucky that records, but only one called lucky by anyone on the map, and that's Melissa Etheridge, which is fine, we're totally different. It's too big of a word to own anyway."

Zo gaat frontman/zanger/gitarist Matthew Caws nog wel even door, de inlay bevat een pagina vol met zijn gedachten over het woord en de albumtitel Lucky. Na het omslaan van de pagina zijn het fans van de band Nada Surf die hun gedachtes over het woord geluk de vrije loop laten, zelfs in het chinees. Een ander houdt het op "karma/blizzards/vinyl records/respect/talk boxes/and first timer's luck".


Velen zullen Nada Surf nog kennen van hun first timer's luck, de single 'Popular'. Het hevig sarcastische relaas over de importantie van populariteit dat onderbouwd werd door aanstekelijke gitaren en melodietjes.
Het trio is inmiddels in de veertig en door de jaren heen een stuk volwassener geworden, ook in hun muziek. De toonzetting van voorganger The Weight Is A Gift was al eigenlijk niet meer te vergelijken met de beginjaren en zo is het ook met Lucky. De productie van de laatste twee platen is vergelijkbaar en heeft een iets te gladde en typisch Amerikaanse geluidsdeken over zich heen. Lucky is een ingetogen maar melodieus album geworden waarop coherente composities centraal staan. Helaas spreken niet alle nummers die samenhang duidelijk uit en vervalt het regelmatig in saaie passages. Zo werkt het simpele deuntje van 'Here Goes Something' wat op de zenuwen en zorgt de traagheid van 'Are You Lightning' naar de wens van een hoger toerental.


Leadsingle en tevens de opener van de plaat 'See These Bones' is daarentegen een prachtig melancholisch indiepop-lied met subtiele overgangen en bruggetjes. Een aanstekelijke track waarvan er meerdere op het album hadden gemogen. 'Whose Authority' en 'Weightless' passen ook in het hokje aanstekelijk en zijn wat meer up-tempo dan de bulk van de plaat. Al met al een degelijk werkje waar de fans tevreden mee zullen zijn, maar waar de band geen grote nieuwe schare enthousiastelingen mee zal aanboren.


Label: CitySlang Datum: Februari 2008 Waardering: