Boek: J. Hoefnagels en S. Kramer - Ons soort mensen

Over gefrustreerde single dertigers hebben we onderhand wel genoeg gelezen, moeten de auteurs van Ons soort mensen gedacht hebben. Vandaar dat Jacqueline Hoefnagels en Santje Kramer een boek geschreven hebben over gestreste, getrouwde, werkende veertigers, mét kinderen. Nu de dertigers zelf voor psycholoog kunnen spelen is deze nietsvermoedende doelgroep aan de beurt.

Roddel en achterklap
Sylvia en Rogier gaan scheiden. Gek genoeg schijnen ze daar zelf minder mee te zitten dan de mensen om hen heen. Het lijkt wel alsof de hele vriendenkring, inclusief daar de familie, kennissen en buurvrouwen van, af weet van wat er mis zou zijn gegaan in hun relatie en hoe zonde het wel niet is. Vooral Martine, getrouwd met anchorman Cas van Vlooten en moeder van twee zoons en een dochter, neemt het Sylvia kwalijk dat ze haar niet in vertrouwen heeft genomen. Dit gevoel wordt alleen maar versterkt wanneer Sylvia al vrij snel trouwt met de oude en aan prostaatkanker lijdende Dick, die haar na zijn dood een duur pand in de PC Hooft en een smak geld nalaat. Ondertussen zit Rogier ook niet stil en heeft binnen de kortste keren zijn nieuwe vriendin Meike bezwangerd. Vol ongeloof volgen Martine en haar vriendinnen deze ontwikkelingen, en houden er elk hun eigen mening op na, daar ze niks anders te doen hebben. Hoe ironisch is het als blijkt dat alle weldoordachte theorieën totaal niet blijken te kloppen naarmate Sylvia en Rogier hun plannen verder uitvoeren…

Trukendoos
Een chicklit blijft een chicklit. Dit boek van schrijfsters Hoefnagels en Kramer is hier geen uitzondering op. Een hoop duurdoenerij en snelle zogenaamd hippe smalltalk moet dit boek flitsend en helemaal van deze tijd maken. Maar als dit de huidige werkelijkheid moet vertegenwoordigen, is het bedroevend slecht gesteld met deze tijd. Hoewel er hier en daar wat herkenbare gedachtegangen in te vinden zijn, zijn de karakters plat en zonder diepgang. Dit hebben de auteurs proberen te verhullen door een blik afgezaagde man/vrouw/gezin-clichés open te trekken, wat in het begin nog wel helpt, maar aan het einde is deze truc achterhaald. Wanneer je halverwege in het verhaal een vermoeden begint te hebben van de plannen van Sylvia en Rogier krijgt het boek een kleine opleving, door de belofte van iets spannends in het vooruitzicht. Jammer genoeg wordt hier bijna niks mee gedaan, en is het einde slapjes te noemen. Wat wel voor dit boek spreekt is de humor die de twee dames er in verwerkt hebben, wat de eindeloze gedachtestroom van de karakters iets doorbreekt. Ons soort mensen is een normaal boek in zijn genre, geen uitschieter, maar ook niet bijzonder slecht, en past dus prima op een boekenplank vol chicklits.


Uitgever: Arena ISBN: 9789069748818 Pagina's: 384
Waardering: