Film: Efter brylluppet (After the Wedding)

Casino Royale heeft Mads Mikkelsen als Le Chiffre goed op de internationale kaart gezet. Desondanks blijven de volgende projecten van de geboren Deen producties van eigen bodem, en na Efter brylluppet gezien te hebben kan ik dat alleen maar bejubelen. Na het vol lof ontvangen Brothers en Open Hearts is het de derde grote art houseklapper van regisseuse Susanne Bier, die er zelfs een oscarnominatie voor in de zak kan steken. Uiteindelijk moest ze het afleggen tegen Florian Henckel von Donnersmarcks Das Leben der Anderen, waarvan mogelijk nog een Amerikaanse remake wordt gemaakt.


In India probeert Jacob (Mikkelsen) met weinig middelen de boel draaiende te houden in een tehuis voor dakloze kinderen, wanneer hij een dwingend verzoek krijgt naar Denemarken te gaan om een rijke sponsor (Rolf Lassgård) te strikken. Bij zijn dochters bruiloft die Jacob onvrijwillig moet bijwonen, komt hij echter tot een onaangename ontdekking, waardoor hij iets langer dan gepland in Denemarken moet blijven. Wat zich hieruit ontvouwt is een doordringend spel dat zo intrigerend is dat je je er als het ware zelf in verwikkeld waant. Dat is nagenoeg volledig te danken aan de angstaanjagend goede prestaties van de twee hoofdrolacteurs. Of Stanley Kubrick nu achter de camera had gestaan of Andrei Tarkovsky, zonder Mikkelsen en Lassgård zouden ze niet gauw dezelfde emotie op het scherm over hebben kunnen brengen.


Efter brylluppet laat gewone individuen zien die keuzes maken, op situaties reageren op een manier zoals echte mensen van vlees en bloed dat doen. Doordat de twee Scandinavische acteurs zich op fenomenale wijze inleven in hun rollen, is dit één van de boeiendste en meest overtuigende films van de laatste jaren. Het is gemakkelijk de vergelijking te trekken met andere noordelijke toppers als Lukas Moodyssons Fucking Åmål en Thomas Vinterbergs Festen, want hoewel de inhoud sterk verschilt, evenaart Efter brylluppet ze qua niveau zonder twijfel. Das Leben der Anderen is erg goed, maar nu ik dit gezien heb kan ik niet anders dan concluderen dat de leden van de Academy Duitse steekpenningen aangenomen moeten hebben.


Label: A-Film Distribution Releasedatum: 16 november 2006
Waardering:
Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!