DVD: A Way Of Life

Films over racisme doen het de laatste tijd goed, zie Crash. Regisseuse en scenarioschrijvster Amma Asante, zelf vroeger één van de weinige gekleurden in haar buurt, heeft voor A Way of Life uit 2004 een soortgelijke aanpak gekozen als de Oscarwinnaar van 2005. Er wordt niet zozeer een oordeel geveld, maar meerdere kanten van het verhaal getoond. Ook A Way of Life wist een aantal prijzen in de wacht te slepen, zoals Most Promising Newcomer bij de Bafta's. En dat zonder duizenden screeners op te sturen!




De film volgt Leigh-Anne, een gefrustreerde tienermoeder in een buitenwijk van Cardiff (Wales). In haar eentje moet ze voor haar baby zien te zorgen, de vader zit in de gevangenis. Het grootste deel van de tijd moet ze het zonder elektriciteit doen. De enige inkomsten komen van de door haar broer gestolen spullen en prostitutie. Nadat ze haar Turkse buurman met haar sociaal werkster ziet praten wordt ze zo paranoïde dat ze denkt dat iedereen haar kind probeert af te pakken. Leigh-Anne en haar vrienden snappen niet waarom zij als echte Walese jongeren verlaten zijn door hun ouders en nu een uitzichtloos bestaan lijden, terwijl de Turkse vader en dochter aan de overkant van de straat een liefdevol gezin lijken te zijn.




A Way of Life geeft een mooi beeld van het leven van deze jongeren, maar overdrijft af en toe te erg. Op een gegeven moment ben je de ellende wel zat. Net als in Crash wordt de boodschap te veel opgedrongen, ook al heeft Asante waarschijnlijk helemaal gelijk. Pas na het sterke einde zal je de film echt waarderen, des te jammer is het dat de film op een gegeven moment zelfs gaat vervelen. Gelukkig zet Stephanie James, haar debuut als actrice, de onzekere, door haat en jaloezie verpeste tienermoeder, die alles voor haar kind overheeft, perfect neer. Dat maakt A Way of Life uiteindelijk toch nog een mooie, maar niet al te bijzondere film. Voor een debuut echter behoorlijk opmerkelijk, Asante heeft duidelijk veel talent, maar begaat een aantal klassieke beginnersfouten. En de volgende keer graag wat extra's, maar daar kan zij niets aan doen.


Label: Concorde Releasedatum: 28 januari 2007 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!