Boek: Natuurkunde voor Dummies - Steven Holzner

Ben je een absolute nul in wiskunde, dan kun je nu maar beter stoppen met lezen. Natuurkunde is een zeer breed onderwerp en een boek over natuurkunde, ook al is het voor dummies, moet veel van deze onderwerpen aansnijden. Dat maakt een boek over natuurkunde niet makkelijker en al helemaal niet als je niet begrijpt hoe je vergelijkingen kunt oplossen. Hoe voor dummies een boek over natuurkunde ook is, wiskunde en met name algebra zit er nu eenmaal aanvast. Kun jij je aardig redden met natuurkunde, dan kan dit boek wel eens interessant zijn!

Het woord natuurkunde zegt het eigenlijk al. Het is een studie van de wereld en het universum om ons heen, je hebt er altijd mee te maken, ook al lig je lekker te slapen in je bed. Dit maakt natuurkunde enorm interessant, maar ook erg moeilijk en alles omvattend. De auteur van Natuurkunde voor Dummies, Steven Holzner, heeft een selectie gemaakt van onderwerpen die hij behandelt. Holzner heeft gekozen voor een korte introductie van natuurkunde, wat simpele beginselen zoals snelheid, kracht, arbeid, elektriciteit, warmte, licht en magnetisme, dus geen hoogdravende en afschrikwekkende onderwerpen. Het zijn allemaal dingen waar we elke dag wel mee te maken hebben en dat maakt ze wat handzamer en begrijpelijker.

Holzner begint net als ik met een waarschuwing. Voor dit boek heb je een redelijke basiskennis van algebra nodig. Je moet formules kunnen begrijpen en gebruiken, daar kom je niet onder vandaan. Begrijp je dit niet, dan wordt het boek erg ingewikkeld en ondoorgrondelijk hoe simpel het onderwerp ook is en hoe helder de voorbeelden ook zijn. Toch hoef je niet alles te weten van wiskunde en algebra, veel dingen worden nog wel uitgelegd, maar als de basis er niet is zul je die uitleg ook moeilijk of niet begrijpen.

Ondanks de wiskunde-drempel is Natuurkunde voor Dummies wel degelijk voor dummies en voor de dummies die het allemaal makkelijk begrijpen is er extra technische informatie! De schrijver claimt het boek te hebben geschreven vanuit het perspectief van de leerling. Hij noemt natuurkunde dan ook een vak waar de eer op je ligt te wachten, maar je moet er hard voor werken. Kortom, hij legt het zo goed mogelijk uit, maar je moet er zelf voor werken, dingen uitproberen en berekenen om het uiteindelijk te kunnen snappen.


Als je even snel door Natuurkunde voor Dummies bladert schrik je misschien van het aantal formules. Wees echter niet al te bang, alles is stap voor stap en helder opgebouwd. De claim dat hij het schrijft vanuit het standpunt van de student is absoluut waar. Dit boek is absoluut anders dan alle andere boeken over natuurkunde en vele malen begrijpelijker dan de boeken die je hebt gebruikt op je middelbare school.
Toch blijft natuurkunde een pittig onderwerp en zal niet iedereen het inzicht of de basis hebben om het te kunnen begrijpen. Dit boek is zeker niet voor iedereen geschikt. Maar heb jij natuurkunde altijd al interessant gevonden en ging wiskunde je aardig af, dan is dit boek een absolute aanrader. Het boek is trouwens ook goed te gebruiken om je weggezakte kennis weer wat op te krikken!



Uitgever: Pearson Education ISBN: 9043012580 Pagina's: 364
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!