Dagje uit: Wunderland Kalkar

In 1972 begon Duitsland met een groot project in Kalkar. De bouw van een grote kerncentrale die veel mensen energie zou leveren. Nederland en België zouden meebetalen en om dit te kunnen bekostigen kwam er zelfs een Kalkar-heffing. Tsjernobyl lag echter nog vers in het geheugen en de angst voor nog een ramp was zeer groot. Er werd dan ook heftig geprotesteerd. Ondertussen ging het werk aan de kerncentrale door en werd deze zelfs helemaal afgebouwd.
In 1992 werd besloten om de reactor niet op te starten, er is dus nooit sprake geweest van een werkende kerncentrale en Kalkar is dus helemaal stralingsvrij. Dit alles kostte meer dan 8 miljard en men noemt dit dan ook de duurste ruïne allertijden.
Nadat de centrale al enkele jaren te koop stond kwam de Nederlandse oudijzerhandelaar Hennie van der Most. Hij kocht de centrale voor 5 miljoen guldens (alhoewel dit nooit officieel is bevestigd) en besloot er een pretpark met hotels van te maken.


Wunderland Kalkar heeft een behoorlijke oppervlakte aan vermaak. Er zijn zes hotels met 450 kamers en 1000 bedden. Om de koeltoren heen is een kinderspeelparadijs gemaakt voor kinderen tot en met twaalf jaar oud. Een kleine achtbaan en nog wat simpele attracties plus een enorme speeltuin. Ook kun je de koeltoren in, waarin alles 8 keer echoot. Een enorm leuk effect voor gillende kinderen!

Wunderland Kalkar heeft zes restaurants (Piri Piri, buffet, steakhouse, gourmet, een snackbar en een restaurant voor privéfeesten) en zeven kroegen (hotelbar, danscafé westernsaloon, Irish pub, scheepsbar, Hollandse kroeg en een wijnkelder).
Ook is er vier hectare aan sport activiteiten. Je kunt er onder andere tennissen, badmintonnen, midgetgolfen en nog meer activiteiten.
Er zijn twintig verschillende vergaderzalen, waar ook regelmatig beurzen gehouden worden. Het is dus meer dan alleen een pretpark.

Wunderland Kalkar werkt op een heel bijzonder manier qua entreeprijzen. Alles in namelijk inclusief. Als je een dagje naar Kalkar gaat en de entreeprijs betaalt mag je onbeperkt drinken (behalve alcohol), eten (voor sommige restaurants moet je bijbetalen) en in het park lopen. Je kunt er uiteraard ook overnachten en ook hier is dan weer alles inclusief.


Het park zelf ziet er goed uit en er zijn nog grote plannen zoals een tropisch zwembad, theater en nog meer ideëen die in de loop er bij gebouwd zullen worden. Het park bestaat nog niet zo heel lang en er is ruimte genoeg om uit te bouwen.
Het park zelf is toch wel heel erg voor de kleintjes. Voor tieners en volwassen is er eigenlijk niet zoveel te doen overdag, behalve tennissen en de andere sporten die je kunt beoefenen. 's Avonds kun je uitgebreid gaan stappen, maar je moet wel van de muziek en stijl houden. De muziek is merendeel wat ski-hut-achtig en vaak zo luid dat je elkaar niet kunt horen. Het eten in de restaurants is erg uitgebreid en ook erg lekker, wat ik best verrassend vond voor een buffetrestaurant.

Wunderland Kalkar is wel een leuk park, maar als je houdt van cultuur en dingen zien moet je er niet naartoe gaan. Het is meer het type vakantie aan de Spaanse kust. Lekker luieren en een beetje rondwandelen en dan 's avonds eten en feesten.
Voor familiefeesten, schooluitjes en sportclubs is dit wel een hele leuke plek om een weekend of midweek te vieren. Het is goedkoop, simpel en je kunt je er aardig vermaken.

Ik persoonlijk vind het vermaak wat summier en het is niet echt mijn ding, maar ik ben dan ook meer van de culturele reizen. Ik denk dat over een paar jaar Wundeland Kalkar leuker zal worden en er zit bergen potentie in! Vooral een zwembad erbij zal een enorm grote aanwinst zijn.

Wil je met een groep op vakantie of met je gezin (met kleine kinderen) en je wilt niet te veel uitgeven, dan is Kalkar een leuke plek om naartoe te gaan. Het is vanaf Arnhem slechts een uurtje rijden en goed bereikbaar.

Kijk voor de lezersaanbieding op de volgende pagina.



Locatie: Kalkar Geopend: Het hele jaar Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!