CD: Amy Winehouse - Frank

Wie is Frank? Ik heb nog steeds geen flauw idee. Als de beste man bestaat mag hij in ieder geval trots zijn.

De klank van het album is gevarieerd. Het heeft wat weg van Erykah Badu, het heeft wat weg van Lauryn Hill, maar toch klinkt het compleet anders. Het is jazz en blues, vermengd met soul en r&b. Die mix is de ene keer wat softer en de andere keer wat harder, zodat een heerlijke veelzijdigheid aan tracks ontstaat. Oudere en nieuwere klanken, downtempo en uptempo, wat steviger en wat zachter, 'Frank' heeft het allemaal.

'Stronger Than Me', het openingsnummer van de CD, is een heerlijk modern soulnummer. De vlotte beat combineert geweldig met Amy's heerlijke stem. Die stem komt in het nummer erna, 'You Sent Me Flying', nog beter tot zijn recht. Een wat rustiger nummer met een lekkere beat. 'Know You Now' is zo'n nummer dat aan Erykah Badu doet denken, maar dan wat vlotter. Op 'Fuck Me Pumps' doet Amy's stem soms een beetje denken aan Fran Drescher, The Nanny. Gelukkig blijft het bij een beetje.

Op 'I Heard Love Is Blind', slechts twee minuten lang, verdedigt Amy dat ze vreemdging. "It's not cheatin', you were on my mind. Yes he looked like you, but I heard love is blind." Hij leek zoveel op... Frank misschien? Een leuk, minder serieus liedje, met een meer jazzy sound. De Lauryn Hill vergelijking komt boven bij het luisteren naar 'Moody's Mood For Love', misschien door de softe reggae sound? Hoe dan ook, een heerlijk warm, rustig nummer waarin Amy's zachte stem weer goed uitkomt.

Weer wat ouderwetse jazz in het korte '(There Is) No Greater Love'. Simpel, lekker rustig en ontzettend mooi. 'In My Bed' is weer een nummer met een wat moderner geluid, Amy klinkt niet zo mooi als op andere tracks maar het nummer kan er prima mee door. En dan 'Take The Box', misschien wel het mooiste nummer van de hele CD. Het nummer is precies alles wat het album is, maar dan in één nummer gegoten. Gevarieerd, een heerlijk warm geluid, origineel.

'October Song' doet het met een wat vlottere r&b beat, maar springt er niet echt uit. Dat doen de rustigere nummers allemaal wel, zoals 'What Is It About Men'. Ook dat nummer had een Lauryn Hill nummer kunnen zijn. Tenslotte wat ouderwetse jazz-trompetjes op 'Help Yourself' en een lange outro in de vorm van 'Amy Amy Amy'. Een vreemde eend in de bijt die 'Frank' heet, maar niettemin een leuke toevoeging!

Het album bevat zowel serieuze tracks als grappige tracks. In die laatste categorie valt bijvoorbeeld de hidden track 'Cherry', maar ook bij 'Fuck me pumps' is het leuk om eens wat beter op de teksten te letten.