CD: Amy Winehouse - Frank

Amy Winehouse, ik had er nog nooit van gehoord. Op zich niet zo vreemd, want Amy is officieel nog niet eens volwassen. Ze werd geboren in Brooklyn, New York, en groeide op in Noord Londen. Op haar dertiende kreeg ze haar eerste gitaar, de muzikaliteit zat er toen dus al in!

Haar vader luisterde veel naar oude jazz, ook Amy nam die smaak over. Van haar oma kreeg ze wat Frank Sinatra mee en natuurlijk groeide ze op in Londen, waar allerlei muziekstijlen te horen waren. Een tijdje hield ze van grunge, een tijdje van Hendrix, maar toch bleef jazz heel erg interessant. Die muziek klonk veel minder stijf dan de klassieke schema's die ze op school had geleerd. Amy zelf zegt hierover: "Ik denk dat het de vrijheid van jazz was die me aansprak. Niet noodzakelijke de avant garde, maar in een simpel trio hoorde ik alles al. Gewoon drums, bas, een trompet of piano, dat is het voor mij."

Op haar zestiende begon Amy hier en daar op de treden met een jeugd jazz orkest. R'n'B sloop echter haar slaapkamer in. Jodeci, Jagged Edge, Mos Def en later ook The Roots en Erykah Badu. Toen er ook een tijdje een vriendje was die helemaal voor reggae ging, waren zo ongeveer alle muziekstijlen langsgeweest en vloeiden die samen tot Amy's eigen ding.

Toen Amy langzaam bekender werd, kreeg ze uiteindelijk bij Island Records een platencontract en begon te werken met schrijvers en producers. Het resultaat: 'Frank'.