Game Review: Golden Sun The Lost Age

Naast gewone wapens als zwaarden, bijlen en toverstaffen kun je door het spel heen weer verschillende wapens met speciale krachten vinden. Redelijk in het begin vind je bijvoorbeeld de Themis' Axe, die Stone Justice unleashed. Een tamelijk krachtig wapen, waardoor je zelfs met maar twee personen door het eerste stuk van het spel kan komen.
Ook de Djinni's, speciale wezens die je kan oproepen om mee te helpen met vechten, zijn weer aanwezig. Je kunt ze verdienen door opdrachten uit te voeren, verstopt in dorpen en grotten, en gewoon op eilandjes of in bossen. Sommige Djinni's moet je eerst verslaan, anderen komen vanzelf bij je groepje als je ze tegenkomt. Net als in deel 1 kun je ook weer summons doen voor nog krachtigere medestanders, deze vereisen dat je een bepaald aantal Djinni's op stand-by hebt staan.



Het verhaal is meeslepend. De dungeons zijn omvangrijk en de puzzels zijn moeilijk. De puzzels bestaan voornamelijk uit het verschuiven van pilaren zodat je ergens overheen kan springen of zodat ze een luchtstroom of waterval blokkeren om een doorgang vrij te maken. Ook moet je een groot mechanisch raderwerk herstellen door een soort stroomkring te repareren, de goede doorgang in een doolhof vinden, vuren aansteken of juist doven, water laten stromen, bevriezen of juist opdrogen en lichtstralen breken.



Ik heb wel het idee dat de battles iets makkelijker zijn dan in deel 1. Dat kan natuurlijk ook komen omdat ik inmiddels wel door heb wat de beste strategie is om bosses te verslaan.
De verschillende dorpjes en dungeons hebben elk hun geheel eigen sfeer, wel met een thema bijeen.
Het schiereiland Indra bijvoorbeeld is duidelijk gebaseerd op India. Je vindt er het dorpje Madra, de inwoners eten kerrieschotels en dragen Indiaas aandoende gewaden. In een ander werelddeel eten de bewoners vooral vis en schaal- en schelpdieren. Ook de muziek verschilt per werelddeel en dungeon.



Naast nieuwe monsters en nieuwe spreuken met mooie animaties is er nog een belangrijke verandering: je kunt zelf wapens laten smeden. Op verschillende plaatsen vind je onderdelen die op zich waardeloos zijn, maar die kan je meenemen naar een smidse om er een krachtig wapen mee te maken.

Hoewel in het begin een korte samenvatting wordt gegeven van het eerste spel, gaat men er eigenlijk wel van uit dat je het gespeeld hebt. Belangrijke psy-krachten zoals Mindread en Move worden niet uitgelegd, men gaat ervan uit dat je nog weet hoe en wanneer je ze kan gebruiken.
Soms kan je, doordat je een Djinn of Summon gebruikt hebt tijdens een gevecht, bepaalde Psy-krachten niet meer gebruiken. Wanneer je deel 1 niet gespeeld hebt, weet je niet dat je die kracht weer terug kan krijgen door de Djinn op stand-by te zetten, wat frustraties op kan leveren. Sommigen vinden The Lost Age daarom meer een uitbreiding dan een vervolg.

De enige twee minpuntjes die ik heb kunnen vinden zijn de beperkte inventory en de random battles. Wanneer je met drie of vier karakters rond loopt, heb je lang niet genoeg ruimte om alle voorwerpen die je vindt of wint te bewaren. Je zal dus regelmatig dingen, waarvan je niet weet of ze nog van pas zullen komen, weg moeten gooien of moeten verkopen. Tijdens het op lossen van puzzels waarbij je tussen verschillende ruimtes heen en weer moet lopen kan het knap irritant zijn als je eerst weer wat monsters moet verslaan. Er zijn gelukkig wel voorwerpen en spreuken om de encounters wat te verminderen.

Al met al is The Lost Age wederom een erg leuk spel, een goed vervolg op het eerste deel. Een aanrader voor iedereen die Golden Sun gespeeld heeft.
Heb je Golden Sun niet gespeeld, dan is The Lost Age ook een erg goede RPG, al zal je misschien veel moeite hebben om de preciese werking van Djinnis en Psy-krachten te achterhalen.



Conclusie
Golden Sun: The Lost Age
PluspuntenMinpunten
  • Leuke animaties
  • Nieuwe monsters
  • Nieuwe summons
  • Sfeer
  • Verhaal
  • Kleine inventory
  • Weinig vernieuwend
  • Random battle tijdens puzzel
  • Grafisch
    Geluid
    Speelbaarheid
    Levensduur
    Eindscore8.5


    Wil je op het forum over dit spel praten, dan kan dat hier