Game Review: Rainbow Six - Raven Shield

Realisme

Of je nu graag op anderen schiet in multiplayer modus of je zelf samengestelde team door een raffinaderij laat sluipen, bij een tactical first person shooter zoals deze is realisme belangrijk. Niet op alle punten voldoet het spel hieraan, maar op de belangrijkste wel. Niet realistisch is bijvoorbeeld dat waar je iemand ook raakt, hij altijd mank begint te lopen. Hiervoor is echter bewust gekozen, om duidelijk te maken dat je iemand geraakt hebt. Het was namelijk onmogelijk om alle verschillende mogelijkheden van geraakt worden en de reakties erop te verwerken in het spel.

Ook kun je lang niet alles kapot schieten. Dit geldt niet alleen voor houten kisten, maar ook voor lampen en obstakels als een waterautomaat. Niet vervelend, gewoon een beperking van de Unreal engine. Ik kan alleen maar dromen van wat voor game het zou worden als de ontwikkelaars toen al de beschikking hadden gehad over de Half-Life 2 engine!

Bugs, bugs, bugs!

Als je iemand iets negatiefs over Raven Shield hoort zeggen, dan heeft dat vrijwel altijd te maken met de bugs. Vooral de online spelers klagen over buggy netcode in het algemeen en de diverse speciale bugs in het bijzonder. Ubi Soft is echter nog steeds actief bezig met het verbeteren van de game, daarom kwam onlangs patch 1.4 uit. Hiermee wordt onder andere een vervelende bug verholpen die al vanaf het verschijnen van de multiplayer demo regelmatig de kop opstak; de ladderbug. Spelers bleven dan na het klimmen op/van een ladder aan de ladder vastzitten en konden niet meer verderspelen.

Bugs die worden genoemd, (ook) na het installeren van patch 1.4, zijn de shadowbug (waarin vele schaduwen zich op het middelpunt van het scherm verzamelen en een zeer traag spel tot gevolg hebben), het verdwijnen van geluid en het niet kunnen besturen van het gekozen karakter na het starten van een multiplayer spel. De bugs komen echter gelukkig niet met regelmaat voor, meestal kan dus compleet zorgeloos een multiplayer game worden gestart.

Morgen zal naar verwachting versie 1.41 worden uitgebracht, met ondersteuning voor Punkbuster anti-cheat software. Ook valsspelers zullen het dus moeilijk krijgen, wat het spelplezier voor veel mensen hopelijk nog meer zal vergroten.