Concert Review: Krezip PURE

Terwijl de fans buiten in de rij, maar vooral in de kou stonden, stapte ik gewapend met m'n perspas het Arena Hotel binnen. De camera's vlogen al heen en weer over de rails en Krezip was nog wat aan het oefenen. Waar kende ik dat nummer nou ook alweer van? Wat mooi!


Een praatje met Oscar Holleman, producer van Krezip, loste dit raadsel al snel op. Dit nummer stond in de Top 40, maar dan gezongen door niemand minder dan Christina Aguilera. Dat nummer, 'Beautiful', geschreven door Linda Perry (4 Non Blondes). Nu was ik al aangenaam verrast door de vertolking van Christina, maar Jacqueline maakte zo mogelijk nog meer indruk! Het was nog even wachten voordat ik het hele nummer zou horen, terwijl ik een plaatsje zocht aan de bar stroomden de eerste fans al binnen.


Iedereen heeft een plekje, de crew is er klaar voor, de show kan beginnen. Krezip begint met 'More Than This', een nummer van hun nieuwe album 'Days Like This'. Even wennen, want alle nummers zijn aangepast zodat ze akoestisch beter te spelen zijn en beter klinken. Dat lukt ook prima bij 'Won't Cry', Krezip's eerste cd single. Het publiek geniet nu al, zij het even onwennig.

Na 'Take It Baby', ook een nummer van het nieuwe album, volgt de huidige single 'Promise', dat van zichzelf al een rustig nummer is. De intieme sfeer in het Arena Hotel geeft dit nummer nog iets extra's dat moeilijk in woorden uit te leggen is. Het is gewoon heel erg gezellig.


Na 'Don't You Feel Afraid', 'You Can Say' (de eerste single van het nieuwe album, tevens het laatste nummer dat Krezip voor deze cd schreef, samen met producer Holleman), 'For Sure' en 'Happy Now' komt nog 'Mine' en dan, mijn hoogtepunt van de avond.

Even tussendoor: Ik ben niet snel onder de indruk van covers. Tot nu toe hoorde ik Krezip éénmaal een cover spelen, 'Message In A Bottle'. Enthousiast geworden over dit nummer dat ik al even niet had gehoord en zo geweldig klonk heb ik het origineel opgezocht. Ik moest bekennen dat ik liever naar de Krezip versie luister en ik weet dat er meer mensen zijn die dit vinden.


Als Krezip 'Beautiful' inzet wordt het stil. Heel stil. Diep onder de indruk lacht iedereen elkaar aan en luistert. Wat een ontzettend mooi nummer is dit. Jacqueline zit op de piano en schudt het nummer zo uit haar mouw, zo lijkt het. Als ze klaar is brult het publiek haast, wat een lawaai uit die paar mensen! "Ik blijf het eng vinden om dit nummer te spelen" zegt Jacqueline voordat ze 'Fine' inzet.

Krezip speelt nog hun klassieker 'In Her Sun', en begint dan aan het jazz-achtige nummer 'That'll Be Me'. Nu schiet me ineens te binnen wie die man ook alweer is die net naast me aan de bar stond. Niemand minder dan Mike Booth, trompettist bij De Dijk, is speciaal voor dit nummer naar het Arena Hotel gekomen. Hij speelt pakweg een minuut, maar oh wat doet ie dat geweldig. Zoveel muzikaliteit in zo'n kort stukje, ook het publiek laat duidelijk merken dat ze tevreden zijn. Krezip speelt 'All Unsaid' en eindigt daarmee het optreden.


Er moeten nog wat nummers over. Ik hoor niemand klagen. Iedereen hoopt stiekem hetzelfde als ik en ja hoor, 'Beautiful' mag nog een keer. Van mij mogen ze het tien keer spelen, het blijft iedere keer weer even mooi. Na nog een paar nummers te hebben gespeeld zit het er dan echt op en moeten we naar huis. Jammer, want dit was zonder twijfel één van de mooiste optredens van Krezip tot nu toe en sommige dingen mogen van mij best voor altijd duren. Toch zal ik het met de tv uitzending moeten doen.


Met dank aan Cathelijne, Dorret en Sylvana voor de setlist.


Krezip PURE wordt uitgezonden op The Box op donderdag 3 april om 21.00. Herhalingen kun je zien op zaterdag 5 april (19.00), dinsdag 15 april (24.00) en zondag 20 april (17.00).