Concertreview: Van Katoen

Waar het geluid bij de eerste nummers nog wat dun klonk, brak het echte feestje pas na de presentatie los. Lekker log klonk het titelnummer 'Doe het dan zelf'. Zanger Bazz schreeuwde het uit 'Doe het dannn zelffff!'. En waarom ook niet? Het blijkt Van Katoen prima zelf af te gaan. 'Alweer 'n dag' staat al op plek 25 in de Mega Top 100. Dat is ook geen wonder, het nummer staat als een huis. Zelfs de vaders en de moeders van de band, die vanaf het balkon toekijken, gingen bij dit nummer uit hun dak. Bij 'Schuif 'ns op' liep zanger Bazz met microfoon het publiek in. "Schuif eens op" schreeuwden de jongensstemmen, meisjesstemmen, zware stemmen, hoge stemmen. Iedereen zingt mee met Van Katoen, zelfs door de microfoon!

Zanger Bazz is dan ook zo charismatisch als 'ie rastakrullen heeft. De drummer moet fan zijn van The Ramones, zoals ie daar achter z'n drumkit zit. En/of van The Muppets, want hij is niet te houden. Leuk detail is de knuffel die over de bass-drum hangt, en bij elke klap de stoffen handjes omhoog lijkt te werpen. Ik zweer dat het publiek vrolijk terugzwaait. Echt heel strak, met een gortdroge snaredrum. Crowdsurfen lijkt bij deze band te horen. Kijk niet op als je een bandlid boven je ziet zweven. Een moment later ligt 'ie aan je voeten. Is het niet romantisch? Geen gebrek aan passie in ieder geval.
Indrukwekkend was de gastzang van Raj Mohan in 'Doedanietamee'. Niet alleen de titel lijkt uit een andere taal afkomstig. Mohan gaf met zijn gastoptreden een Arabisch tintje aan de avond. Als Van Katoen 'Kikke!' speelt gaat de zaal plat. Daarom speelden ze het nummer niet één, maar twee keer. Wat maakt het uit, op je cd-feestje moet het kunnen. Van Katoen sluit af met het nummer Konijn, over hokjes waar ze niet inpassen. Dat gaat zeker op voor deze band.

De concertganger is het haasje. Nou ja, eerder spekkoper. Durf de cd na afloop maar eens niet te kopen! Zelfs al zou je niks voelen voor de muziek, dan moet je toch heel veel bewondering hebben voor de wijze waarop ze het aanpakken. Simpelweg een cd van bevriende bandjes bij je eigen cd stoppen. Waarom niet eigenlijk? Omdat het niet gebruikelijk is. Van Katoen heeft daar lak aan, en doet het lekker wél. Mooi toch? Verfrissende eenvoud. Of een bon bij je cd stoppen waarbij je je kunt aanmelden om in september 2003 bij een live-concert voor een cd of dvd te zijn. Of een bon waarbij een "vriend, kennis, buuf, neef, konijn" 'Doe het dan zelf!' kan bestellen, en je dan een t-shirt van hun site mag uitzoeken. En nog veel meer, maar dan moet je het blik 'Doe het dan zelf!' maar aanschaffen. Zucht. Wat een verademing. Deden meer mensen het dan maar zelf! Ga ze zien, ga ze ervaren, koop hun cd! Ze verdienen het!

Meer weten over Van Katoen? Concertdata etc. opzoeken? Ga naar hun prachtige flitsende kikke websajt.