Moet ecocide in ons wetboek van strafrecht worden opgenomen?

Ecocide is de grootschalige beschadiging, vernietiging of het verlies van ecosystemen. Stop Ecocide NL roept onze overheid op om ecocide als misdaad op internationaal, Europees en nationaal niveau te erkennen. België heeft ecocide al opgenomen in het strafrecht, moet Nederland volgen?

Milieuvervuiling (@AI on Freepik)
Moet ecocide in het strafrecht? (@AI on Freepik)

Utrecht is de eerste Nederlandse gemeente die zich aansluit bij de oproep om ecocide strafbaar te stellen. Stop Ecodide NL hoopt hiermee dat dit veroorzakers van ernstige milieuschade zal afschrikken en ecocide wordt voorkomen.

Op dit moment is er nog geen internationale wetgeving die ecocide strafbaar stelt volgens criminoloog Daan van Uhm. "Maar er zijn wel trends gaande, ook op Nederlands niveau, er ligt nu een wetsvoorstel klaar. Overheden willen de bescherming van het milieu beter inbedden, vooral ook vanuit strafrechtelijk perspectief." Het strafbaar stellen van ecocide zal volgens hem  veroorzakers van ernstige milieuschade afschrikken en ecocide helpen voorkomen. Daarnaast vormt ecocidewetgeving een leidraad voor duurzaam ondernemen en investeren. 

Ook Nederland is betrokken bij de internationale milieucriminaliteit. Van Uhm merkt op: "Een groot deel van het goud dat vanuit Colombia naar Europa wordt geëxporteerd, heeft een illegale oorsprong. Tijdens mijn eigen onderzoek heb ik gezien dat het water ernstig vervuild raakt door de illegale mijnbouw. Dit heeft gevolgen voor de bewoners van dat gebied, maar ook voor prachtige papegaaien en met uitsterven bedreigde aapjes, die schade ondervinden door de mijnbouwactiviteiten en ontbossing."

Drugskartels tonen ook steeds meer interesse in illegale mijnbouw vanwege de hoge winsten die hiermee behaald kunnen worden.

Milieumisdaad vindt bijna overal ter wereld plaats volgens de criminoloog: "Denk aan de milities in Congo die ook actief zijn in de mijnbouw en houtsector, de georganiseerde misdaad uit China die betrokken is bij de handel in beschermde diersoorten en de Italiaanse maffia die zich bezighoudt met de handel in afval; ze zijn allemaal verbonden met de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen".

524 stemmen , laatste: 14-03-2024, 21:11