Crasht de formatie door de boerenprotesten?

Het verloop van de kabinetsformatie wordt omschreven als "hoopvol" en "constructief", maar bij NSC zijn er grote twijfels over hoe de formatiegesprekken met PVV, VVD en BBB verlopen. Nadat BBB bij Op1 dreigende uitspraken door FDF bagatelliseerde lijkt er een nieuwe scheur te ontstaan. Crasht de formatie door de boerenprotesten?

Boerenprotesten 2 febr 2024 (@ FDF 2-2-2024 on X )
Boerenprotesten 2 febr 2024 (@ FDF 2-2-2024 on X )

De discussies over grondrechten en de rechtsstaat, waar NSC heeft aangegeven belang aan te hechten, zouden al in januari hebben plaatsgevonden. PVV-leider Wilders heeft hierop drie anti-islamwetsvoorstellen ingetrokken. Desondanks blijven er bij NSC zorgen bestaan over bepaalde standpunten van de PVV.

NSC heeft bezwaar tegen het standpunt van de PVV en VVD met betrekking tot de spreidingswet. Wilders en Yesilgöz (VVD) hebben aan de onderhandelingstafel gezegd dat ze tegen het verplichten van gemeenten om asielzoekers onderdak te bieden zijn, en willen dit onderdeel van de wet aanpassen of niet gaan uitvoeren. Omtzigt is echter van mening dat dit niet acceptabel is, aangezien de wet al is aangenomen.

Maar ook PVV is verre van optimistisch over de onderhandelingen, "Het is wel heel spannend", zei Geert Wilders afgelopen week, hij vraagt zich af hoelang de vier partijen het nog volhouden.

De agressieve toon van enkele boerenacties lijken nu de formerende partijen verder op scherp te zetten. Wilders onthoudt zich van commentaar maar wenst de boeren succes met hun acties, BBB wuift kritiek op de intimiderende uitspraken van FDF weg terwijl NSC en VVD vinden dat het intimideren en vandalisme tijdens boerenprotesten stevig moet worden aangepakt.

Komende week gaat informateur Plasterk aan de slag met zijn rapport. In ieder geval is het de bedoeling dat er vóór vrijdag 16 februari een debat plaatsvindt in de Kamer over de stand van zaken van het landsbestuur.

963 stemmen , laatste: 07-02-2024, 14:13