Wegwerpbekers verboden op het werk vanaf 1 januari, neem jij een eigen beker mee?

Voor consumptie op locatie (bijvoorbeeld op het werk of op een festival) zijn vanaf 1 januari 2024 wegwerpbekers die plastic bevatten verboden. Maar er wordt voorlopig niet op gehandhaafd. Neem jij een eigen duurzame beker mee naar je werk?

Duurzame beker mee naar het werk? (@ CandicePicard on Unsplash)
Duurzame beker mee naar het werk? (@ CandicePicard on Unsplash)

De nieuwe regels in Nederland komen voort uit nieuw Europees beleid. Het verbod op plastic rietjes kenden we bijvoorbeeld al. En voor plastic bekers en -bakjes om mee te nemen moest vanaf 1 juli al betaald worden tenzij er een duurzaam alternatief werd aangeboden. 

De regels gelden ook voor wegwerpbekers en -bakjes van bioplastics (biologisch afbreekbaar plastic of plastic van hernieuwbare grondstoffen). Bioplastics zijn in het milieu namelijk net zo schadelijk als andere plastics.

Veel wegwerpbekers bestaan voor het grootste gedeelte uit papier, maar hebben toch een plastic laagje waardoor ze onder het verbod op gebruik vallen. Ondanks dat de overheid heeft besloten voorlopig niet te handhaven op het verbod op wegwerpbekers kiezen een aantal grote werkgevers waaronder de Nationale Politie en de Jumbo ervoor de plastic wegwerpbekers vanaf 1 januari in de ban te doen.

1063 stemmen , laatste: 03-01-2024, 23:26