Asiels zitten vol met gedumpte kittens, moet sterilisatie worden gesubsidieerd?

Katten, maar vooral kittens worden massaal gedumpt. De toegenomen armoede zou hier mede oorzaak van zijn. Veel katten worden opgepikt en naar het asiel gebracht voordat ze uithongeren of verwilderen. Moet de overheid sterilisatie van poezen subsidiëren?

Gedumpte katten (Foto : rawpixel on Freepik)
Gedumpte katten (Foto : rawpixel on Freepik)

In Nederland zijn zo’n 2,9 miljoen huiskatten en schattingen van het aantal zwerfkatten zonder eigenaar lopen sterk uiteen. Jaarlijks worden meer dan 60.000 katten als vermist opgegeven. 

De grote aantallen katten waarvan de eigenaar onbekend is, leiden tot zo’n 4,8 miljoen euro per jaar aan opvangkosten voor gemeenten. Momenteel wordt er gewerkt aan een landelijke chipplicht, waardoor kwijtgeraakte huiskatten vaker en sneller herenigd kunnen worden met hun baasje, en dat verwilderde huiskatten en zwerfkatten zonder eigenaar ook als zodanig kunnen worden geïdentificeerd. 

De verplichte chipplicht zal echter niet kunnen voorkomen dat kittens op straat worden gedumpt. Het spreekt voor zich dat het dumpen van katten veel en fors dierenleed veroorzaakt, maar ook tot overlast voor de omgeving. 

444 stemmen , laatste: 20-08-2023, 10:48