Schansspringster Kvandal verrassende winnares RAW AIR, wereldrecord Opseth

In Noorwegen is de afgelopen week gestreden om de RAW AIR-titel, de Noorse tegenhanger van de Vierschansentournee. 's Werelds beste schansspringsters werkten een reeks wedstrijden en kwalificaties af, waarbij elke sprong bij elkaar op werd geteld.

Oslo, kwalificatie één
De Noorse Eirin Maria Kvandal was ietwat verrassend de sterkste en pakte gelijk een kleine marge op landgenote Silje Opseth en de Oostenrijkse Eva Pinkelnig. Katharina Schmid uit Duitsland en de Oostenrijkse Jacqueline Seifriedsberger completeerden de top-5.

Oslo, wedstrijd één
De wind kwam vooral in de slotfase opzetten, waardoor de wedstrijd bij één ronde bleef. Daarin was Opseth de beste, dus pakte de Noorse de winst, voor Schmid en Kvandal, die wel de leiding behield in het RAW AIR-klassement. De Canadese Alexandria Loutitt werd vierde en steeg zo van de veertiende naar de zevende plek in het klassement.

Oslo, kwalificatie twee
Kvandal was wederom de beste in de kwalificatie, dit keer voor Schmid en de Sloveense Nika Kriznar. Opseth moest het dit keer doen met de zesde plek en zakte in het klassement zo naar plek drie, achter Schmid en voor Pinkelnig.

Oslo, wedstrijd twee
Kvandal stond na de eerste ronde nog op plek twee, maar leidster Schmid kende een matige tweede sprong en zakte terug naar de zesde plek. Daardoor kon Kvandal er voorbij en pakte zij de winst, voor de Sloveense Nika Prevc en Pinkelnig. In het RAW AIR-klassement verstevigde Kvandal zo haar leiding, Schmid en Pinkelnig streden om de tweede plek, maar al wel op flinke afstand.

Trondheim, kwalificatie één
Wederom was Kvandal de beste en dus wist ze weer haar voorsprong in het klassement uit te breiden, mede doordat Schmid het met een vijfde plek moest doen. Pinkelnig sloot de kwalificatie als tweede af en wipte in het klassement zo over Schmid heen - Opseth werd slechts 21e en leek af te haken in de RAW AIR-strijd.

Trondheim, wedstrijd één
De in de vorm van haar leven verkerende Kvandal stond na één sprong op de tweede plek, maar wipte over de Sloveense Nika Kriznar heen in de finaleronde en pakte de overwinning. Pinkelnig werd tweede, Kriznar completeerde nog wel het podium. Schmid stelde teleur met plek zestien en kwam zo in het RAW AIR-klassement achter Prevc op plek vier terecht, Kvandal behield haar ruime voorsprong op Pinkelnig.

Trondheim, kwalificatie twee
Ook dit keer was Kvandal de beste en nu deed ze dat zelfs met een schansrecord en een zeer ruime voorsprong op Schmid, de Japanse Sara Takanashi en Pinkelnig. De voorsprong van de Noorse in het RAW AIR-klassement werd zo aanzienlijk vergroot, haar grootste zege ooit kwam in de buurt.

Trondheim, wedstrijd twee
Met een fantastische tweede sprong wist Prevc in de finaleronde van de tweede plek te klimmen naar de winst, nét voor Kvandal, die juist een positie inleverde. Pinkelnig werd derde en verloor zo nog een klein beetje op Kvandal, die ruimschoots aan de leiding bleef in het RAW AIR-klassement, met Pinkelnig en Prevc op twee en drie.

Vikersund
Wedstrijd één kon geen doorgang vinden, maar zeventien dames stonden wel aan de start van wedstrijd twee. Daarin was Kvandal wederom de beste, in zowel de eerste als de tweede ronde scoorde ze beter dan de rest en dus pakte ze de dagwinst én de eindzege in het RAW AIR-toernooi. Landgenote Silje Opseth werd tweede en sprong met 230,5 meter en passant een wereldrecord, Ema Klinec pakte plek drie. Opseth ging door haar topsprong nog naar plek twee in het RAW AIR-klassement, ver achter Kvandal en nipt voor Pinkelnig.