VS: geen signalen dat Rusland kernwapens gaat gebruiken

Vladimir Poetin baart opnieuw opzien met zijn uitspraken over het kernwapenarsenaal van Rusland. Het Kremlin beweert herhaaldelijk dat kernwapens alleen zullen worden gebruikt als het land in gevaar is. Er zijn goede redenen om aan deze bewering te twijfelen - maar de VS gelooft op dit moment niet in het gaan gebruiken van kernwapens.

Het Witte Huis heeft geen aanwijzingen "dat Rusland voorbereidingen treft om een kernwapen te gebruiken in Oekraïne", vertelde woordvoerster Karine Jean-Pierre aan journalisten aan boord van het presidentiële vliegtuig Air Force One.

In een interview had de Russische president Vladimir Poetin het kernwapenarsenaal van Rusland geprezen en gewaarschuwd dat hij bereid was om kernwapens te gebruiken als de soevereiniteit van Rusland werd bedreigd. Jean-Pierre merkte op dat Poetin blijkbaar alleen maar "de Russische kernwapendoctrine herhaalde". Deze is al langer bekend en voorziet vooral in het gebruik van kernwapens als "Rusland in gevaar is", d.w.z. wordt aangevallen. Voormalig president Medvedev sprak in dit verband ooit over de "verdediging van de territoriale integriteit", d.w.z. het behoud van Russisch grondgebied.

Maar Rusland heeft met de oorlog in Oekraïne bewezen dat het ook zonder dreiging in het offensief gaat - en desnoods een bedreiging verzint om zijn eigen aanval te rechtvaardigen.

Kort na de grootschalige invasie van Oekraïne, loog Vladimir Poetin: "We hadden simpelweg geen andere optie om Rusland en ons volk te verdedigen dan de optie waartoe we vandaag onze toevlucht moeten nemen." Oekraïne vormde geen bedreiging voor Russisch grondgebied en er is ook geen bewijs voor beschuldigingen uit Moskou dat Kyiv mensen van Russische afkomst onderdrukt.

De "nucleaire retoriek" van de regering in Moskou sinds het begin van de oorlog in Oekraïne is "roekeloos en onverantwoordelijk", benadrukte de woordvoerster van het Witte Huis. Vertegenwoordigers van het Kremlin hebben de afgelopen twee jaar herhaaldelijk het gebruik van kernwapens in stelling gebracht.

Zie ook: Poetin: 'Geen onderhandelingen, Rusland is klaar voor nucleaire oorlog'