Halsema bezoekt Holocaustoverlevende die uitgescholden werd door demonstranten

Burgemeester Femke Halsema is gisteren op bezoek geweest bij Holocaustoverlevende Rudie Corissos, die afgelopen zondag bij de opening van het Holocaustmuseum in Amsterdam werd uitgescholden door demonstranten.

Cortissos had tijdens de opening een rol bij de inzegening van het museum. Hij kreeg van koning Willem-Alexander een mezoeza (een klein rolletje met daarop een tekst uit de Torah) overhandigd, die hij vervolgens aan de deurpost bevestigde.

Tijdens die plechtigheid werd Cortissos en zijn achterkleindochter uitgescholden door een aantal demonstranten die in de buurt van de ingang stonden. "Ik heb ze laten weten hoe afschuwelijk en onrechtvaardig ik dat vind", laat Halsema weten op Instagram.

"Meneer Cortissos is weerbaar, maar ook geraakt", vervolgt de burgemeester. "Ik heb hem gezegd hoezeer het mij spijt en dat er voor antisemitisme nooit, maar dan ook nooit een excuus is."

Demonstratie
Tijdens de opening werd buiten het gebouw gedemonstreerd tegen de komst van de Israëlische president Yitzhak Herzog. Daarbij werden meerdere antisemitische leuzen gescandeerd. De demonstranten stonden op tientallen meters van de ingang van de Portugese Synagoge, waardoor alle genodigden konden horen wat er geroepen werd.

De vraag of die demonstranten gisteren te dichtbij stonden is al dagenlang voer voor discussie, ook binnen de landelijke politiek. "Het staat eenieder vrij om te demonstreren bij de komst van een staatshoofd uit een ander land", zei staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) vanmiddag in de plenaire zaal van de Tweede Kamer, "maar hoe daarin woorden als 'Juden raus' en 'kankerjood' passen, wens ik te betwijfelen."