F1: Uitslag Grand Prix van Saudi-Arabië

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Saudi-Arabië op zijn naam geschreven. De Nederlander pakte zo de tweede zege van het Formule 1-seizoen 2024 voor Sergio Perez en Charles Leclerc. Oliver Bearman verving bij Ferrari de zieke Carlos Sainz en sloot af met een verdienstelijke zevende positie.

Verstappen startte in Jeddah vanaf poleposition en was meteen goed weg. De Nederlander behield de leiding voor Leclerc en Perez. Verder naar achteren behield debutant Oliver Bearman zijn elfde positie, terwijl helemaan achteraan Pierre Gasly met de Alpine op moest geven met een versnellingsbakprobleem. Oscar Piastri pakte al snel plek vier af van Fernando Alonso.

Verstappen trok meteen een gaatje met Leclerc die zijn positie aan Perez verloor. Uit de herhaling van de start bleek dat Lando Norris een valse start leek te maken. Na zeven ronden crashte Lance Stroll vanaf plek negen hard de muur in, waarna een safety car volgde. Uit de herhaling bleek dat Stroll de binnenkant van de muur raakte waarna hij de muur in vloog. Vrijwel alle coureurs maakten van de gelegenheid gebruik om banden te wisselen. Alleen Norris en Lewis Hamilton reden door, waardoor Norris leidde, voor Verstappen, Hamilton, Perez, Leclerc, Piastri, Alonso, Nico Hülkenberg, George Russell en Guanyu Zhou.

Na negen ronden werd het veld weer vrijgegeven waarbij Verstappen nog niet meteen de inval op Norris inzette. De Nederlander wachtte enkele ronden, waarna hij de Brit passeerde. Daarachter deed Perez hetzelfde bij Hamilton. De Mexicaan moest wel, want hij kreeg vijf seconden aan zijn broek vanwege het hinderen van Alonso in de pits omdat hij te vroeg wegreed uit de pitbox. Kevin Magnussen kreeg zelfs twee straffen van tien seconden, eerst omdat hij Alexander Albon bijna de muur indrukte en daarna omdat hij bij het inhalen van Yuki Tsunoda de baan afsneed en de positie niet terug gaf.

Verstappen trok een gaatje met Perez die op zijn beurt niet te duchten had van Leclerc die wel Norris voorbij was gegaan. Daarachter kwam Piastri Hamilton maar niet voorbij. Buiten de punten was een enorme strijd om plek twaalf met Magnussen die Esteban Ocon, Yuki Tsunoda, Alexander Albon, Logan Sargeant, Daniel Ricciardo en Valtteri Bottas ophield.

De acties van Magnussen zorgden ervoor dat Haasteamgenoot Hülkenberg een gratis stop kreeg en zo jacht kon maken op punten. Ook Norris en Hamilton stopten waarbij ze op de plekken acht en negen weer naar buiten kwamen. Hamilton ging een rondje eerder en probeerde met alles wat hij in zich had Norris te passeren. Dit lukte niet, waarna het duo op jacht ging naar de verdienstelijk rijdende Bearman.

Na 50 ronden werd Verstappen voor de negende maal op rij afgevlagd als winnaar waarmee hij de leiding in het kampioenschap verstevigde. Achter de Nederlander werd Red Bull-teamgenoot Perez tweede, voor Leclerc. Piastri eindigde na een goede race op plek vier, voor Alonso, Russell, de sterk debuterende Bearman, Norris, Hamilton en Hülkenberg die Haas een belangrijk punt bezorgde.