Halsema over weghalen interview Oudkerk: 'Amsterdam.nl is geen journalistiek platform'

Amsterdam.nl is geen journalistiek platform en daarom is het terecht dat het interview met Rob Oudkerk over toenemend antisemitisme in de stad is verwijderd. Dat zegt Femke Halsema in AT5's Het Gesprek met de Burgemeester. "Het is een prachtig interview, er is helemaal niks mis mee. Het is meer een opstapeling van onhandigheden, waar de heer Oudkerk niks aan kan doen." Zo meldt AT5. 

Het interview stond acht dagen online. De aanleiding was de herdenking van de Februaristaking, direct daarna werd het verwijderd. "Ik ben het ermee eens dat het weggehaald is, omdat Amsterdam.nl geen journalistiek platform is. Die weg slaat het wel in met dit interview. Het is een interview dat een krant waardig is. Het had heel goed bij u of Het Parool gekund. Amsterdam.nl is de plek waar Amsterdammers informatie ophalen over de openingstijden van de loketten of opbrekingen in de stad."

Censuur
Rob Oudkerk, oud-wethouder van de stad, noemde het verwijderen censuur. "Ik lees dagelijks wel interviews waar ik het niet mee eens ben, maar ik kan ze wel lezen. Ik denk dat de kracht van de democratie is dat iedereen wat kan zeggen, zonder elkaar te kwetsen. Er stond niets kwetsends in het artikel naar mijn mening. Je kan het er natuurlijk niet mee eens zijn, maar blijf dan met elkaar in gesprek."

"Hier zit ook een politieke lading in", vervolgt Halsema, "waar volgens mij zo'n algemene site zich niet aan moet wagen. Daar moet je niet mee starten. Het klopt wel dat het langer gebeurt. Ik vind dat wij er ook over moeten nadenken en het is eigenlijk niet de bedoeling."

Volgens Halsema is het risico namelijk dat mensen uit de pro-Palestijnse beweging ook willen dat er interviews met hen geplaatst worden. "Je moet die richting niet op willen als site die informatie verstrekt over de stad, dat heb ik ook aan Rob Oudkerk uitgelegd. Ik heb gezegd dat het slordig is tegenover hem en niet aardig is. Hij begreep het."

Hoofdredacteur
Officieel heeft Amsterdam.nl een 'chief editor', oftewel een hoofdredacteur. Over of het wenselijk is dat overheidssites dat hebben, is al langer discussie. 

Het Genootschap van Hoofdredacteuren zei daarover in 2021: "Het gebruik van de functietitel hoofdredacteur door een overheidsorgaan wekt verwarring bij het publiek, kan worden gebruikt tegen de journalistiek en zet de journalistiek verder onder druk."

Halsema kende die discussie niet. "Geen idee, dit is helemaal nieuwe informatie voor mij. Ik hou mij er niet op dit niveau mee bezig. Ik ga het gewoon eens lezen. Als ik het plaats in het licht van Bigidagoe deze week, überhaupt de onrusten die er zijn in de stad, is dit niet de hoofdzaak waar ik mij mee bezighoudt: de hoofdredactie van Amsterdam.nl."