FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 2 maart 2024

Uitslag Sparta - AZ

Sparta en AZ hebben de punten gedeeld. In Rotterdam werd het tussen de beide ploegen 1-1.

AZ had de laatste twee competitiewedstrijden tegen Fortuna Sittard en Ajax gewonnen en hoopte dat een goed vervolg te geven. In een gelijk opgaande eerste helft kwamen de Alkmaarders na 25 minuten op voorsprong via de Japanner Yuki Sugawara.

Direct na rust voorkwam Nick Olij een doelpunt van AZ. De doelman redde goed op een kopbal van Vangelis Pavlidis. Twintig minuten voor tijd was Tobias Lauritsen dicht bij de gelijkmaker, maar ditmaal redde de doelman van AZ knap. Toch zou de gelijkmaker vallen in Rotterdam na een harde kopbal van Arno Verscheuren.

Uitslag Vitesse - FC Twente

FC Twente heeft met de nodige moeite gewonnen bij Vitesse. Tien minuten voor tijd maakte Joshua Brenet de winnende goal en won FC Twente met 1-2 in Arnhem.

Ricky van Wolfswinkel zorgde dat FC Twente na vier minuten al op voorsprong kwam. De oud-speler van Vitesse profiteerde van een fout van Dominik Oroz en zorgde voor de 0-1. Vitesse had het moeilijk met Twente en de bezoekers kregen ook kansen op meer doelpunten. FC Twente wist die kansen niet te benutten, waarna Vitesse één minuut voor rust langszij kwam dankzij een eigen doelpunt van Robin Pröpper.

Vitesse had na de gelijkmaker het goede gevoel te pakken en tien minuten in de tweede helft leken de Arnhemmers op voorsprong te komen via Anis Hadj-Moussa, maar eerder in de aanval stond Max Meerdink buitenspel. Vitesse bleef gevaarlijk en via Kacper Kozlowski raakte de thuisploeg de paal. Ook FC Twente kreeg kansen, eerst via invaller Myron Boadu. Vlak na de kans van Boadu zorgde Joshua Brenet wel voor de 1-2 en mocht FC Twente de drie punten meenemen naar Arnhem.

Uitslag Go Ahead Eagles - RKC

Go Ahead Eagles heeft de thuiswedstrijd tegen RKC gewonnen. In de Adelaarshorst won de ploeg van coach René Hake met 1-0 van RKC Waalwijk en stijgt daarmee naar de vijfde plaats in de eredivisie.

In de eerste helft kreeg via Willum Thór Willumsson een goede kans om de score te openen. Op een teruggelegde voorzet schoot de IJslandse aanvaller op de paal. Daarna kregen zowel Go Ahead Eagles als RKC kansen om de score te openen, maar steeds was de afwerking matig en dus werd er in de eerste helft niet gescoord.

In de tweede helft waren er minder kansen, maar werd er wel gescoord. Na een kwartier in de tweede helft zorgde Jakob Breum voor de 1-0. In het resterende half uur zette RKC aan voor de gelijkmaker en werden de bezoekers een aantal maal gevaarlijk, maar mede door goed keeperswerk van Jeffrey de Lange wist RKC niet te scoren en pakte Go Ahead Eagles de zege.

Door de overwinning stijgt Go Ahead Eagles naar de vijfde plaats, RKC blijft op de zestiende plaats staan.

De veranderde werkweek, moeten Europeanen meer uren gaan werken?

De tijd van een 40-urige werkweek lijkt te verdwijnen in enkele van de rijkste landen van Europa. Er werken meer mensen, maar ze maken gemiddeld minder uren. Nu een generatie werknemers op weg is naar hun pensioen, proberen overheden en werkgevers meer uren werken aantrekkelijker te maken. Zullen ze hierin slagen?  

00:00 Europa's hoofdstad van deeltijdwerk

 01:20 Een veranderende werkweek

 03:36 Anderhalfverdienershuishoudens 

 05:01 Het personeelsbestand krimpt 

 08:58 Niet alleen werkende moeders werken minder

 11:04 Part-time 

12:40 Die extra uren vinden 

 13:25 Niet alleen geld 

 15:25 Wiens behoeften?

Ouderen en risicogroepen kunnen komend najaar coronaprik halen

Ouderen en risicogroepen kunnen ook komend najaar een coronaprik halen, schrijft demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer. Ze wacht een advies af dat de Gezondheidsraad eind maart uitbrengt om te bepalen welke groepen sowieso in aanmerking komen voor een vaccinatie. Mensen die niet tot de doelgroep horen, kunnen ook in aanmerking komen als bijvoorbeeld een arts dat adviseert of ze een kwetsbaar gezinslid hebben.

De recentste vaccinatieronde was gericht op mensen die in aanmerking komen voor een griepprik, behoren tot een hoogrisicogroep, zwanger zijn, zorgmedewerker of minimaal zestig jaar. De Gezondheidsraad doet eind maart een uitspraak over de vraag of deze doelgroepen moeten worden aangepast. Meer hierover bij Skipr

Halsema over weghalen interview Oudkerk: 'Amsterdam.nl is geen journalistiek platform'

Amsterdam.nl is geen journalistiek platform en daarom is het terecht dat het interview met Rob Oudkerk over toenemend antisemitisme in de stad is verwijderd. Dat zegt Femke Halsema in AT5's Het Gesprek met de Burgemeester. "Het is een prachtig interview, er is helemaal niks mis mee. Het is meer een opstapeling van onhandigheden, waar de heer Oudkerk niks aan kan doen." Zo meldt AT5. 

Het interview stond acht dagen online. De aanleiding was de herdenking van de Februaristaking, direct daarna werd het verwijderd. "Ik ben het ermee eens dat het weggehaald is, omdat Amsterdam.nl geen journalistiek platform is. Die weg slaat het wel in met dit interview. Het is een interview dat een krant waardig is. Het had heel goed bij u of Het Parool gekund. Amsterdam.nl is de plek waar Amsterdammers informatie ophalen over de openingstijden van de loketten of opbrekingen in de stad."

Censuur
Rob Oudkerk, oud-wethouder van de stad, noemde het verwijderen censuur. "Ik lees dagelijks wel interviews waar ik het niet mee eens ben, maar ik kan ze wel lezen. Ik denk dat de kracht van de democratie is dat iedereen wat kan zeggen, zonder elkaar te kwetsen. Er stond niets kwetsends in het artikel naar mijn mening. Je kan het er natuurlijk niet mee eens zijn, maar blijf dan met elkaar in gesprek."

"Hier zit ook een politieke lading in", vervolgt Halsema, "waar volgens mij zo'n algemene site zich niet aan moet wagen. Daar moet je niet mee starten. Het klopt wel dat het langer gebeurt. Ik vind dat wij er ook over moeten nadenken en het is eigenlijk niet de bedoeling."

Volgens Halsema is het risico namelijk dat mensen uit de pro-Palestijnse beweging ook willen dat er interviews met hen geplaatst worden. "Je moet die richting niet op willen als site die informatie verstrekt over de stad, dat heb ik ook aan Rob Oudkerk uitgelegd. Ik heb gezegd dat het slordig is tegenover hem en niet aardig is. Hij begreep het."

Hoofdredacteur
Officieel heeft Amsterdam.nl een 'chief editor', oftewel een hoofdredacteur. Over of het wenselijk is dat overheidssites dat hebben, is al langer discussie. 

Het Genootschap van Hoofdredacteuren zei daarover in 2021: "Het gebruik van de functietitel hoofdredacteur door een overheidsorgaan wekt verwarring bij het publiek, kan worden gebruikt tegen de journalistiek en zet de journalistiek verder onder druk."

Halsema kende die discussie niet. "Geen idee, dit is helemaal nieuwe informatie voor mij. Ik hou mij er niet op dit niveau mee bezig. Ik ga het gewoon eens lezen. Als ik het plaats in het licht van Bigidagoe deze week, überhaupt de onrusten die er zijn in de stad, is dit niet de hoofdzaak waar ik mij mee bezighoudt: de hoofdredactie van Amsterdam.nl."

Bezoekers uitvaart Bigidagoe kwamen zingend en dansend naar buiten met kist

De doodgeschoten rapper Bigidagoe is vanmiddag in het uitvaartcentrum aan de Hoorneboeg in Zuidoost herdacht. Na de uitvaartplechtigheid is de 26-jarige Danzel Silos door een erehaag met tientallen bezoekers gedragen terwijl een bazuinorkest hem naar de rouwauto danste. De rapper werd vorig weekend doodgeschoten op een bedrijventerrein bij Sloterdijk. 

In de Surinaamse cultuur komt het veel voor dat de familie dragers regelt die de overledene naar het graf dansen met muziek. Dat wordt gedaan om de geesten te misleiden, zodat ze niet mee het graf in gaan met de overledene. 

De rapper wordt vanaf het uitvaartcentrum in Zuidoost per stoet naar de begraafplaats Westgaarde gebracht in Osdorp. De Mobiele Eenheid was ook aanwezig bij de uitvaart, volgens een woordvoerder van de politie was dat 'uit voorzorg'. De politie was ook gisteren aanwezig bij het moment dat mensen afscheid konden nemen van Bigidagoe, dat verliep zonder incidenten. 

Dodelijke schietpartij en explosies
De 26-jarige Silos werd in de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 februari neergeschoten toen hij wilde vertrekken na een feest op de Rhoneweg vlak bij station Sloterdijk. Een paar dagen later leek de dood van de rapper van de omstreden rapformatie Zone 6 ook verregaande gevolgen te hebben voor de 'gewone' Amsterdammer. In de nacht van 27 op 28 februari gingen er in Noord, Oost en Zuidoost explosieven af, de politie vermoedde dat deze te maken hadden met de dood van Bigidagoe. 

Burgemeester Femke Halsema liet gisteren in het AT5-programma 'Het Gesprek met de Burgemeester' weten geschokt te zijn door de explosies. Een van de explosies zorgde ervoor dat een gevel ontzette. "Onderin de woning zat onder anderen een gezin met hele kleine kinderen. Mensen die deze explosies uitvoeren lijken niet in de gaten te hebben dat hier een kind vermoord had kunnen worden."

Vermoedelijke schutter aangehouden
Op dezelfde dag dat de drie explosies plaatsvonden werd op de luchthaven van Parijs, Charles de Gaulle, een 20-jarige Shairone S. aangehouden voor betrokkenheid bij de schietpartij. Het rechercheteam kreeg zicht op de verdachte die vanuit Parijs naar Cayenne (Frans-Guyana) wilde vluchten. Toen hij in de ochtend wilde inchecken voor zijn vlucht, werd hij door de Franse grensbewaking aangehouden. 

Advocaat Gerald Roethof, die de jonge Amsterdammer vertegenwoordigd, liet weten dat hij hoopt dat met de aanhouding van zijn cliënt de rust in de stad weer terugkeert. Volgens Roethof gaat zijn cliënt zich niet verzetten tegen de overlevering vanuit Frankrijk terug naar Nederland. "Zodat al op korte termijn de Nederlandse rechter zich kan buigen over de vraag of de verdenking tegen hem terecht is of niet."

Sinds de aanhouding van de verdachte zijn er geen incidenten meer geweest waarvan de politie een vermoeden heeft dat ze een verband hebben met de dood van Bigidagoe. 

Wat de aanleiding zou zijn geweest voor het doodschieten van Bigidagoe is nog niet duidelijk. Volgens Het Parool zou het gaan om een slepend conflict in de Amsterdamse rapscene. De krant wist te melden dat Zone 6 al een tijdlang in de clinch ligt met leden van rapformatie Boats Music. 

Fenomenale Pogacar rondt solo van meer dan 80 kilometer succesvol af in Strade Bianche

Tadej Pogacar heeft de Strade Bianche op indrukwekkende wijze gewonnen. De Sloveen ging op net iets meer dan tachtig kilometer voor de finish in de aanval en niemand kon Pogacar volgen. De Sloveense wielrenner pakte op de Italiaanse grindwegen de zege met bijna drie minuten op de Let Toms Skujiņš. Maxim van Gils maakte het podium vol in Siena.

De Strade Bianche was in vergelijking met de voorgaande jaren 30 kilometer langer. De belangrijke stroken in de Italiaanse wedstrijd zoals de San Martino en de Monte Sante Marie lagen dan een stuk verder van de finish, maar ondanks dat had Tadej Pogacar aangekondigd dat hij op de Monte Sante Marie zou aanvallen en de Sloveen hield woord.

Nadat eerst zijn team op de San Martino het peloton had uitgedund tot een dertigtal renners trok Pogacar na het voorwerk van Tim Wellens in de aanval op de Monte Sante Marie. Niemand kon de Sloveen volgen op 81 kilometer van de finish en hij reed vervolgens solo naar de finish. Hij won met een kleine drie minuten voorsprong nadat hij de laatste kilometers rustig had afgelegd.

De strijd om de tweede plaats was een stuk spannender. Maxim van Gils ging op veertig kilometer van de streep in de tegenaanval. Niet voor de zege want die was al lang vergeven aan Pogacar, maar voor een podiumplaats. De Belg van Lotto Dstny sloeg een mooi gat en twintig kilometer verder wist Toms Skujiņš aan te sluiten. De Let en de Belg reden samen naar finishstrook, waarin Skujiņš op de oplopende finishstrook sterker was dan Van Gils. Titelverdediger Tom Pidcock zou als vierde over de streep komen, maar wel op bijna vier minuten van de winnaar.

Results powered by FirstCycling.com

F1: Uitslag Grand Prix van Bahrein

Max Verstappen heeft de eerste race van het Formule 1-seizoen 2024 op zijn naam geschreven. De Nederlander leidde in Grand Prix van Bahrein van start tot finish en pakte al zijn 55e zege uit zijn F1-carrière. Sergio Perez eindigde net als vorig jaar als tweede, terwijl Carlos Sainz op de derde podiumpositie plaats mocht nemen.

Verstappen startte op het circuit van Sakhir van poleposition en was goed vertrokken, voor Leclerc en Russell. Sergio Perez schoof door naar plek vier, terwijl Lance Stroll spinde en achteraan aan moest sluiten, net als Nico Hülkenberg met wie hij in contact kwam. Verstappen sloeg direct een gaatje met Leclerc die na twee ronden Russell aan zich voorbij zag gaan.

Verstappen was na zeven ronden al zes seconden weggereden bij Russell, terwijl daarachter Leclerc na een foutje de deur openzette voor Perez om plek drie over te nemen. Lelerc had het tempo niet en viel ook terug tot achter teamgenoot Sainz. Achteraan had de Williams van Logan Sargeant een probleem met een oververhitte motor en verloor al snel een ronde.

Na tien ronden kwamen de eerste coureurs naar binnen voor nieuwe banden. Russell en Leclerc waren de eersten, gevolgd door Perez. Dat legde Perez geen windeieren, want de Mexicaan passeerde op zijn nieuwe banden al snel Russell voor de virtuele plek twee. Sainz kwam na zijn stop achter Leclerc terecht, maar passeerde zijn teamgenoot met een fraaie actie in de eerste bocht. De Spanjaard was nog niet klaar, want ook Russell ging er snel aan voor plek drie.

Verstappen stopte als laatste van het veld en reed daarna weer met grote stappen weg bij de rest. Perez lag op plek twee, maar zag Sainz wel langzaam naderen. Daarachter wist Russell Leclerc van zich af te houden, met Lando Norris, Oscar Piastri en Lewis Hamilton die hier enkele seconden achter reden.

Vooraan was weinig spanning te vinden, verder naar achteren waren mooie gevechten, maar niet voor Valtteri Bottas die een defecte wielmoer linksvoor had en hierdoor veel tijd verloor in de pits. Ook de rest kwam binnen, waarbij Piastri een plek verloor aan Hamilton.

Verstappen spaarde zijn motor in de slotfase, terwijl Perez niets te duchten had van Sainz. Daarachter ontspon zich een duel tussen Russell en Leclerc dat gewonnen werd door laatstgenoemde nadat Russell zich verremd had. Richting het einde was er een strijd tussen de Haas van Kevin Magnussen en de RB's van Yuki Tsunoda en Daniel Ricciardo voor plek twaalf, gewonnen door Magnussen, ondanks dat Tsunoda plaats moest maken voor de snellere Ricciardo.

Na 57 ronden pakte Verstappen middels een Grand Slam al weer de eerste zege van het seizoen en verlengde hiermee zijn huidige winstreeks tot acht. Perez eindigde op plek twee, terwijl ook Sainz na een sterke wedstrijd mee naar het podium mocht. Leclerc eindigde op plek vier, voor Russell, Norris, Hamilton, Piastri, Fernando Alonso en Stroll die na zijn spin toch nog een punt mee mocht nemen.

Maloney boekt dubbele zege in F2-weekeinde Bahrein, Verschoor 13e in hoofdrace

Op het circuit van Bahrein is zaterdag de hoofdrace van het Formule 2-weekeinde verreden. Het was de eerste race van het jaar met een verplichte pitstop, wat natuurlijk weer voor twee verschillende tactieken zorgde: starten op de zachte of juist op de harde banden.

Gabriel Bortoleto mocht vanaf poleposition vertrekken, naast Isack Hadjar en voor sprintracewinnaar Zane Maloney, Dennis Hauger, Ritomo Miyata, Zak O'Sullivan, Enzo Fittipaldi, Victor Martins, Taylor Barnard, Jak Crawford, Pepe Marti en Paul Aron - Richard Verschoor moest het doen vanaf de zestiende plek.

Door een matige start van Bortoleto pakte Maloney gelijk de leiding, terwijl Hadjar in de eerste bocht spinde en geraakt werd door Fittipaldi. De auto's kwamen niet weg en dus kwam de safety car de baan op voor een paar ronden, waarna we door konden met Maloney op kop, voor O'Sullivan, Hauger, Marti en Bortoleto.

Maloney reed weg van de rest, waar Marti zich in rap tempo opwerkte naar de tweede plek, voor O'Sullivan - die op de hardere banden was gestart - en de sterk naar voren gekomen Crawford. Bortoleto en Hauger streden om plek vier, terwijl Verschoor zich goed toonde en de zevende plek in beslag nam.

Na een ronde of veertien kwamen de eerste coureurs hun zachte banden inwisselen, te beginnen met Verschoor, terwijl Super Formula-kampioen Miyata de plaats van Hauger over wist te nemen. Niet veel later kwam Crawford zijn stop maken, maar zijn motor sloeg af en zijn kansen waren verkeken.

Kort daarop viel de auto van Martins ineens stil, waarna de overgebleven coureurs - op Kush Maini na - snel hun pitstop kwamen maken. De safety car kwam naar buiten en met een ruime tien ronden te gaan konden we door: Maloney voorop, gevolgd door O'Sullivan, Marti, Hauger en Verschoor.

Maloney sloeg al snel weer een gat naar O'Sullivan, die te grazen genomen werd door Marti en niet veel later ook door Aron. De overwinning, en daarmee een indrukwekkende dubbel, kwam voor Maloney niet in gevaar. Marti reed op gepaste afstand naar de tweede plek, Aron completeerde het podium, voor O'Sullivan en Bortoleto. Verschoor zakte terug naar de dertiende plek aan de finish. 

'Ik verdien goed geld, maar mijn kont is wel onhandig bij het aankleden'

Zmeena Orr heeft meer dan $100.000 uitgegeven aan plastische chirurgie nadat ze als danseres minder verdiende dan haar collegaatjes. "Ik vond dat andere meisjes die om me heen dansten veel sexyer waren en ik niet met hen kon concurreren. Ik wilde net zoveel geld verdienen als zij", aldus Zmeena. Sindsdien heeft Zmeena meerdere ingrepen ondergaan om haar droomlichaam te verwezenlijken - en dat heeft haar veel geld opgeleverd.

Zmeena legde uit: "Mijn moeder gaf me de eerste $10.000 om mijn lichaam te laten doen. Dat was een hele goede investering, ik kon mijn moeder met pensioen laten gaan omdat ik hierna veel geld verdiende met mijn nieuwe lichaam." Echter, nu twijfelt Zmeena of ze haar inmiddels beroemde achterwerk moet verkleinen. "Ik overweeg een bilverkleining omdat ik letterlijk soms hulp moet vragen om een broek aan te trekken vanwege mijn enorme kont."

Biatleten Tandrevold en Lægreid zorgen voor thuissucces op Holmenkollen

Nu het wereldkampioenschap biatlon voorbij is, gaat men weer door in de World Cup. Deze week is dat op de legendarische Holmenkollen in Oslo, waar de individuele wedstrijden af zijn gewerkt: vier schietbeurten - liggend, staand, liggend, staand - met een strafminuut voor elke misser.

Vrouwen
Ingrid Landmark Tandrevold mocht al als vierde het parcours op en de Noorse maakte grote indruk: de eerste vijftien schoten waren allemaal raak, alleen bij de laatste schietbeurt liet ze één schijf staan. Dat bleek haar echter niet te deren, want niemand kon haar uiteindelijk écht bedreigen.

Plek twee ging naar de Zweedse Elvira Öberg, die begon met een misser in de eerste twee schietbeurten. Daarna raakte ze echter tien keer, wat haar op 28,8 seconden de tweede plek opleverde. Dat was net iets beter dan de Noorse Ida Lien, die het bij één misser hield en op 32,0 seconden de derde plek pakte, een kleine twintig tellen voor de Italiaanse wereldkampioene Lisa Vittozzi en haar twee missers.

Mannen
Niet voor het eerst werd het een Noors feestje, waarbij één van hen er vooral op de schietbaan bovenuit stak: Sturla Holm Lægreid schoot alle twintig schijven omver en was snel genoeg om landgenoot Tarjei Bø, die het laatste schot niet wist te raken, aan de finish 28,5 seconden voor te blijven.

Het werd zelfs een volledig Noors podium, want Vetle Sjåstad Christiansen wist met zijn ene misser op 1:05,6 minuten van Lægreid de derde plek te pakken, minder dan een seconde voor de Fransman Eric Perrot.

Minstens 45 arrestaties bij begrafenis Navalny

Volgens een Russische mensenrechtengroep heeft de Russische politie minstens 45 mensen aangehouden tijdens de begrafenis van oppositieleider Alexei Navalny.

Duizenden mensen verzamelden zich buiten de kerk en de begraafplaats, wetende dat ze gearresteerd zouden kunnen worden omdat ze geassocieerd zouden worden met wat het Kremlin een extremistische beweging noemt.

Navalny stierf onverwachts op 16 februari. Hij was een uitgesproken criticus van de Russische president Vladimir Poetin.

Zoals Global News meldt werd de plechtigheid geleid door de ouders van Navalny, zijn vrouw en kinderen waren afwezig.

Peta protesteert voor gebruik vegan leer in mode

Tijdens de Paris fashion week werd Victoria Beckhams show onderbroken door demonstranten van de dierenrechtengroep People for the Ethical Treatment of Animals (Peta), die de catwalk opliepen om te protesteren tegen het gebruik van dierlijke producten in de collectie van Beckham. 

De demonstranten droegen witte T-shirts met de teksten: 'Turn your back on animal skins' en 'Animals aren't fabric'. De Europese voorzitter van de Peta zei vrijdag: "Geen enkel kledingstuk of accessoire is het waard om een gevoelig en intelligent dier met geweld af te maken en te villen. We dringen er bij Victoria Beckham op aan om in plaats daarvan gebruik te maken van de ethische en milieuvriendelijke innovaties die vandaag de dag beschikbaar zijn voor dierlijke producten, zoals hoogwaardig leer gemaakt van appels, druiven, ananas, paddenstoelen enzovoorts."

Nicaragua daagt Duitsland voor Internationaal Gerechtshof wegens hulp aan Israël

Het Midden-Amerikaanse Nicaragua heeft een rechtszaak aangespannen tegen Duitsland bij de hoogste VN-rechtbank. Het beschuldigt  Duitsland er van om “genocide te faciliteren” in de Gazastrook. Het autoritaire land rechtvaardigde zijn aanklacht met de politieke, financiële en militaire steun van Duitsland aan Israël en het bezuinigen op de financiering van de Palestijnse hulporganisatie UNRWA, aldus het Internationale Gerechtshof (ICJ) in Den Haag.

Duitsland voldoet daarmee niet aan zijn verplichting om “alles te doen om het plegen van genocide te voorkomen”, aldus de ingediende aanvraag. Het land riep op tot het uitvaardigen van een dringend besluit tegen Duitsland. 

Eind december klaagde Zuid-Afrika – net als Nicaragua, een groot voorstander van de Palestijnse rechten – Israël aan bij het Internationaal Gerechtshof wegens vermeende schendingen van de Genocideconventie begaan in de Gaza-oorlog. De VN-rechtbank oordeelde in een tussenarrest dat Israël beschermende maatregelen moet nemen om genocide te voorkomen.

Een andere dringende oproep van Zuid-Afrika aan Israël over zijn aanstaande militaire offensief in de stad Rafah in de zuidelijke Gazastrook is afgewezen.


Amerikaan heeft vanaf 1972 al 34.000 Big Mac's gegeten

Don Gorske begon met het eten van Big Macs in 1972 en heeft sindsdien bijna elke dag minstens één van deze beroemde hamburgers gegeten. Hij houdt zelfs een gedetailleerd dagboek bij waarin hij elke Big Mac noteert die hij consumeert.

Zijn liefde voor de Big Mac gaat zo ver dat hij soms meerdere exemplaren op één dag eet. Ondanks zijn ongewone dieet geniet Gorske van een goede gezondheid en beweert hij dat hij zich geweldig voelt.

Vijftal veroordeeld voor openlijk geweld tijdens stapavond in Nijmegen

De rechtbank veroordeelt een 22-jarige man en 4 mannen van 23 jaar voor openlijke geweldpleging in Nijmegen. De rechtbank legt taakstraffen op variërend tussen de 40 en 200 uur.  

De mannen vierden in maart 2022 een verjaardag in Nijmegen. Na het uitgaan ontstond er buiten voor het café een woordenwisseling tussen 2 mannen van de groep en de 2 andere mannen. Er ontstond vervolgens een vechtpartij, waarbij de slachtoffers zijn geslagen, geduwd en getrapt. Daarnaast werd 1 van de slachtoffers over de grond gesleurd. 1 van de slachtoffer probeerde weg te komen van het gevecht, sprong van een verhoging af en brak hierbij zijn kuitbeen. Ook was zijn enkel uit de kom. 

Geen zelfverdediging
De groep mannen stelden dat zij zich moesten verdedigen, omdat 1 van de slachtoffers zou hebben gezegd dat hij iemand in zijn nek zou steken. Ook kwamen de slachtoffers volgens de groep steeds dichterbij. De rechtbank gaat hier niet in mee. De handelingen van de slachtoffers zijn geen aanval op iemand in de groep geweest. Het zetten van een stap vooruit betekent geen aanval. 

Taakstraffen
De rechtbank legt taakstraffen op van 40 uur, 80 uur, 150 uur en 200 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk. De rechtbank kijkt bij het opleggen van de taakstraffen naar de rol per persoon. Ze waren niet allemaal bij het geweld tegen beide slachtoffers betrokken. De mannen die een rol speelden bij beide openlijke geweldplegingen krijgen de hoogste taakstraffen. De andere mannen waren bij slechts 1 van de geweldplegingen betrokken en krijgen daarom lagere straffen. 

Schadevergoeding
Het vijftal moet ook een schadevergoeding en smartengeld betalen aan de slachtoffers. De rechtbank wijst aan 1 slachtoffer smartengeld toe van 500 euro. Het andere slachtoffer krijgt 6.408 euro smartengeld en materiële schade. Hij had meer schade door zijn gebroken kuitbeen en doordat zijn enkel uit de kom was. Hij was hierdoor een tijdlang arbeidsongeschikt. 

Zeven supermarkten zetten grote stappen naar meer plantaardig

Na Albert Heijn, Ekoplaza en Odin beloven ook Aldi, Dirk, Lidl en Plus ambitieuze stappen te zetten om meer plantaardige producten te verkopen. Daarmee omarmen nu zeven supermarkten de doelstelling van Wakker Dier voor een transitie naar meer plantaardige eiwitten. “Het merendeel van de Nederlanders wil minder vlees eten. Deze voorlopers pakken hun verantwoordelijkheid om ze daarbij te helpen,” zegt Collin Molenaar van Wakker Dier.

Van alle eiwitten die Nederlanders eten, is op dit moment 40 procent plantaardig. De zeven supermarkten hebben zich gecommitteerd aan een aandeel plantaardig van minimaal 50 procent in 2025 en minimaal 60 procent in 2030, waarbij de totale hoeveelheid eiwitten niet toeneemt. Ook publiceren ze jaarlijks hun voortgang op de eiwitverhouding. De overige supermarkten weigeren vooralsnog om zich hieraan (volledig) te verbinden. Eerder committeerden ook zestien cateraars en online supermarkt Crisp zich aan de doelstelling.

Eiwittransitie
De Gezondheidsraad concludeerde onlangs dat een voedingspatroon met 60 procent plantaardige eiwitten beter is voor de gezondheid van de meeste Nederlanders. En daarnaast zorgt voor een 25 procent lagere milieu-impact van onze voeding. De Gezondheidsraad wijst onder andere naar supermarkten om consumenten hierin te helpen.

Supermarkten aan zet
Ongeveer zeventig procent van de Nederlanders wil minder vlees eten. Toch is de vleesconsumptie al jaren nagenoeg stabiel. Verreweg het meeste vlees wordt verkocht bij supermarkten, die bovendien goed zijn in het sturen wat hun klanten kopen. Daarom vraagt Wakker Dier hen om consumenten actief te helpen om meer plantaardig te eten. “Op dit moment eten we in Nederland meer dan 200 miljoen dieren per jaar. Alleen met de hulp van supermarkten krijgen we dit aantal drastisch naar beneden," aldus Collin Molenaar.

In het zonnetje
Wakker Dier lanceert aanstaande maandag tijdens de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel een nieuwe radiospot om de zeven voorlopers in het zonnetje te zetten. Molenaar: “Deze zeven supermarkten zorgen samen voor een aardverschuiving in de eiwittransitie. De overige supermarkten hebben nu flink het nakijken.”

Browning pakt eerste Formule 3-zege, Van Hoepen 15e

Op het circuit van Bahrein is zaterdagochtend de eerste hoofdrace van het Formule 3-seizoen verreden. Dat leverde gelijk alweer een nieuwe winnaar in het kampioenschap op, terwijl de Nederlandse troef zijn prestatie van vrijdag niet kon benaderen.

Poleposition was voor Dino Beganovic, met Luke Browning naast hem. Op rij twee stonden Gabriele Mini en Sami Meguetounif, voor Santiago Ramos, Leonardo Fornaroli, Tim Tramnitz, Christian Mansell, Arvid Lindblad, Max Esterson, Nikola Tsolov en Laurens van Hoepen.

Beganovic kende een prima start, maar een meter of 23 later gaf zijn auto de geest. Browning, vorig jaar de winnaar van de Macau Grand Prix, pakte zo de leiding, voor Meguetounif en Tramnitz. Mansell nam die derde plek al snel over en niet veel later moest ook Meguetounif er aan geloven tegen de Australiër.

Een paar ronden voor het einde lagen de kaarten er nog hetzelfde bij, maar Tramnitz opende de aanval op Meguetounif en pakte plek drie. Daar bleef het bij: Browning hield stand en pakte een fraaie zege, zijn eerste in het Formule 3-kampioenschap, voor Mansell en Tramnitz. Van Hoepen kende een wat lastige slotfase en zakte terug naar de vijftiende plek.

Aspinall pakt overtuigende zege in Premier League Darts

Voor de dartsliefhebber gaan we nog snel even terug naar de donderdagavond, want in Exeter werd alweer de vijfde Premier League-avond van het jaar gespeeld. Het gemiddelde niveau was iets minder hoog dan normaal, maar dat mocht de pret natuurlijk niet drukken.

Kwartfinales
Luke Humphries en Michael van Gerwen openden de avond, waarbij de wereldkampioen constant net de boventoon voerde. Een 82-finish leverde hem een break op naar 5-3, waarna hij het keurig afmaakte: 6-3.

Nathan Aspinall en Peter Wright mochten ten tonele verschijnen, waarbij Wright een 3-1 voorsprong uit handen gaf tegen een ineens zeer indrukwekkende Aspinall. Beide heren lieten vervolgens flink wat kansen liggen, maar Aspinall maakte het met 6-4 af.

Gerwyn Price en Rob Cross waren aan de beurt en Cross begon geweldig: met onder meer bijna een negendarter én een fraaie 132-finish speelde hij zich naar 5-0. Price gooide een 160-finish om de whitewash te voorkomen, en kon er zelf ook wel om lachen, waarna Cross met 6-1 en een gemiddelde van bijna 110 punten zeer overtuigend won.

Luke Littler en Michael Smith speelden beiden erg sterk, waarbij Littler met een break op 3-2 via een 140-finish een gaatje sloeg. Dat betekende het einde voor Smith, want de tiener maakte het met 6-2 netjes af.

Halve finales
Humphries en Aspinall namen het tegen elkaar op en dit keer was het Aspinall die uit de startblokken schoot, met onder meer een 144-finish kwam hij op 5-1. Humphries gaf bepaald niet op en knokte zich terug naar 5-5, maar met een 160-finish sloeg Aspinall hard terug om alsnog te winnen: 6-5.

Cross en Littler maakten er een mooie wedstrijd van, waarin het lang gelijk op ging. Op 5-3 plaatste Cross een break en een leg later maakte hij het af, na zes gemiste matchdarts en een vergelijkbare hoeveelheid door Littler gemiste kansen: 6-3.

Finale
Aspinall en Cross in de finale en weer begon Aspinall zeer sterk, met een 3-0 voorsprong als resultaat. Met de nodige moeite won hij de vierde leg, waarna hij wederom een 160-finish gooide voor 5-0. Cross mocht nog twee keer een leg winnen, maar daar bleef het bij en via dubbel-20 pakte The Asp een zeer overtuigende Premier League-zege.

FOK! Wat een weer: overdag droog, vanavond een buitje

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend wordt het overal droog en komt de zon regelmatig tevoorschijn. De wind uit het zuiden is matig, langs de westkust vrij krachtig.

Vanmiddag is het eerst vrij zonnig maar geleidelijk komt er meer bewolking. Het blijft nog wel droog. De zuidoostelijke wind is matig en de middagtemperatuur wordt ongeveer 11°C.

Vanavond trekken er enkele buien over het westen van het land. In het oosten blijft het op de meeste plaatsen droog. De wind komt uit een zuidoostelijke richting en is matig.

Komende nacht is er in het westen en zuiden kans op wat regen. In de rest van het land blijft het op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur ligt rond 7°C en de zuidoostelijke wind is matig.

Tot morgen!

                   

De "regenbooglucht" ging van geel naar roze naar rood/blauw, aldus DJMO (Foto: DJMO)
De "regenbooglucht" ging van geel naar roze naar rood/blauw, aldus DJMO (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1205

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

WK-brons meerkampster Dokter; Bol en Klaver indrukwekkend op 400m

In het Schotse Glasgow is vrijdag de eerste van drie dagen afgewerkt op het wereldkampioenschap indooratletiek. Er stonden natuurlijk gelijk al de nodige finales op het programma, en ook de Nederlandse ploeg kwam al meerdere keren in actie.

Vijfkamp vrouwen
Hét grote beeld van de vijfkamp was een dramatische: de Spaanse kanshebster Maria Vicente won de 60 meter horden overtuigend, maar bij het hoogspringen ging het helemaal fout. Na twee keurige sprongen ging het bij de aanloop van sprong drie totaal uit het niks fout bij een van de stappen, en Vicente leek het zelf gelijk te weten: haar achillespees bleek later volledig afgescheurd, niet alleen einde WK, maar zelfs einde seizoen en dus gaat er ook gelijk een streep door de Olympische Spelen komende zomer.

Uiteraard ging de wedstrijd verder wel gewoon door en dat leverde Belgisch goud op. Noor Vidts liep 8,27 seconden op de horden, sprong over 1,79 meter en stootte de kogel naar 14,26 meter. Vervolgens sprong ze naar 6,50 meter en was ze op de 800 meter met 2:12,99 minuten ruimschoots snel genoeg om de Finse Saga Vanninen, die de 800 meter als leidster begon, te passeren. Vanninen hield wel stand voor zilver, terwijl Sofie Dokter de eerste Nederlandse medaille pakte door de Italiaanse Sveva Gerevini te verslaan. Vidts won met 4773 punten, Vanninen pakte er 4677 en Dokter 4571.

60m mannen
Hét klapstuk van dag één, met een fraaie Amerikaanse strijd om het goud. Die werd na een absolute raketstart gewonnen door Christian Coleman, die naar een beste wereldjaarprestatie van 6,41 seconden snelde. Noah Lyles pakte met 6,44 seconden zilver, voor de bronzen Jamaicaan Ackeem Blake (6,46).

400m vrouwen
's Ochtends werden de series gelopen, waar Lieke Klaver (51,31) en Femke Bol (52,00) zonder problemen winnend doorheen kwamen. De halve finales stonden 's avonds op het programma en zorgden voor een spannend moment: Klaver maakte een valse start, maar mocht om onduidelijke redenen toch opnieuw starten. Gelukkig voor haar en Nederland, want met 51,18 seconden won ze haar halve finale. Bol deed dat uiteraard ook, ze leek zelfs joggend naar 50,66 seconden te snellen en is in de finale de grote favoriete voor goud.

Hoogspringen vrouwen
Lichtjes verrassend werd de regerend wereldkampioene indoor én outdoor, Yaroslava Mahuchikh, verslagen. Dat Nicola Olyslagers dat deed was dan weer niet heel verrassend, de Australische sprong als enige over 1,99 meter. Mahuchikh pakte met 1,97 meter wel zilver, voor de verrassende Sloveense Lia Apostolovski en haar 1,95 meter.

400m mannen
Geen Nederlandse deelname, maar het belooft wel een mooie strijd te worden. De Belg Alexander Doom won in 45,69 seconden de eerste halve finale, de andere ging in 45,86 naar de Noor Karsten Warholm.

Kogelstoten vrouwen
Met Jessica Schilder had Nederland zeker een goede kans op een medaille, maar de eerste twee pogingen mislukten en verder bleef Schilder staan op welgeteld één geslaagde poging, van de zes. De 19,37 meter was slechts genoeg voor plek vijf, dertig centimeter te weinig voor eremetaal. Het goud ging met 20,22 meter naar de Canadese Sarah Mitton, die drie centimeter verder kwam dan Yemisi Ogunleye uit Duitsland. Brons was met 19,67 meter voor de Amerikaanse Chase Jackson.

Kogelstoten mannen
Wereldrecordhouder en tweevoudig wereld- en olympisch kampioen Ryan Crouser had nog geen wereldindoortitel, nu wel. Vier van zijn vijf geslaagde pogingen zouden goed zijn geweest voor goud, de beste ging uiteindelijk naar 22,77 meter. Zilver was met 22,07 meter voor de Nieuw-Zeelander Tom Walsh, terwijl Leonardo Fabbri namens Italië brons pakte met 21,96 meter.

800m mannen
Nederland werd in de series vertegenwoordigd door Ryan Clarke, maar die wist de halve finales niet te bereiken: met 1:46,69 minuten werd hij vierde in zijn heat, maar die tijd was niet snel genoeg om als een van de tijdsnelsten door te mogen, daar kwam hij een kleine vier tienden voor tekort.

Maloney opent F2-jaar met overtuigende zege

Na de Formule 3 is op het circuit van Bahrein vrijdag ook het nieuwe jaar in de Formule 2 van start gegaan. Ook bij de klasse onder de Formule 1 werd de sprintrace verreden, zaterdag staat daar de hoofdrace op het programma, inclusief de verplichte pitstop.

Dé man van de race was zonder meer Zane Maloney. De Barbadiaan van Rodin Motorsport vertrok als achtste, won bij de start al drie plekken en ging na een korte virtual safety car in rap tempo verder naar voren. Hij pikte Enzo Fittipaldi op, verschalkte Zak O'Sullivan en won een mooi duel met Victor Martins voor plek twee.

Niet veel later klopte Maloney al aan de deur bij leider en polesitter Jak Crawford en ook de DAMS-coureur kon weinig tegen hem betekenen. Maloney ging er voorbij en sloeg een gat, waarna hij een dominante overwinning bij kon schrijven. Crawford's tweede plek kwam niet in gevaar, Pepe Marti won de strijd om de derde plek van Isack Hadjar, nadat Martins ver terug was gevallen.

Richard Verschoor moest het doen met de tiende plek, wat vanaf de zestiende startplek een degelijk resultaat was.

Van Hoepen debuteert in F3 met podium, Lindblad wint fraaie race in Bahrein

Op het circuit van Bahrein is vrijdag de eerste race van het Formule 3-jaar verreden. De sprintrace stond op het programma, met als startopstelling de omgekeerde top-12 van de kwalificatie van donderdag. Op zaterdag staat de hoofdrace op het programma in Bahrein.

De Nederlandse debutant Laurens van Hoepen mocht door zijn twaalfde plek in de kwalificatie beginnen vanaf poleposition, naast zijn Bulgaarse ART-teamgenoot Nikola Tsolov, Max Esterson en Red Bull-talent Arvid Lindblad. Al in de eerste paar bochten ontstond een heerlijke strijd tussen met name Van Hoepen en Tsolov, waar de Nederlander niet zo gelukkig mee was.

Tsolov nam de leiding over en Van Hoepen sloot aan, terwijl Lindblad zich rap naar de derde plek reed, met Leonardo Fornaroli in zijn kielzog. Dat was een paar ronden rustig, maar halverwege de race laaide het gevecht hevig op: Van Hoepen had even de leiding in handen, Tsolov ook en ook Lindblad pakte de leiding in de race.

Na meerdere ronden met stevige gevechten was het Lindblad die op het juiste moment toe kon slaan. Het piepjonge Britse toptalent greep de leiding en wist weg te rijden, profiterend van het duel achter hem. Lindblad pakte bij zijn debuut zo een fraaie zege, Van Hoepen debuteerde met een mooie tweede plek én het bonuspunt voor de snelste ronde, net voor Fornaroli - Tsolov moest het doen met plek vier.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.