Verdachte probeert agent te wurgen tijdens aanhouding na verkeerscontrole

Tijdens een aanhouding van twee mannen op het Delflandplein in Amsterdam heeft een van de verdachten een agent proberen te wurgen. Toen de politieagent de man, een 28-jarige Aalsmeerder, wilde boeien greep de verdachte naar de nek van de agent. De agent raakte daarbij gewond. Beide mannen zijn overgebracht naar het cellencomplex. Zo meldt AT5. 

Tijdens een verkeerscontrole op de kruising van de Fregelaan met de Delflandlaan afgelopen 6 februari werden de twee mannen gecontroleerd. Beiden hadden geen identiteitsbewijs bij zich en werden met die reden aangehouden. De bestuurder van het voertuig, een 20-jarige Amsterdammer, kon meteen worden aangehouden. Zijn bijrijder koos het hazenpad in de richting van het Delflandplein. 

Een van de agenten wist de Aalsmeerder in te halen en probeerde hem aan te houden, maar de man verzette zich volgens de politie 'hevig'. De agent besloot daarom om zijn taser in te zetten. Toen er werd geprobeerd de boeien bij de man om te doen, greep hij dus de agent bij de keel. Na versterking van andere agenten kon de Aalsmeerder worden aangehouden.

De agent raakte gewond aan zijn strottenhoofd, het bovenste deel van de luchtweg, en heeft aangifte gedaan tegen de man voor poging tot doodslag. De politie laat weten geen verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen te tolereren en dat de man zowel strafrechtelijk als financieel wordt aangepakt. "Afgesproken is dat de straf bij geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak altijd wordt verhoogd."

De politie doet nog onderzoek in de zaak en is nog op zoek naar getuigen die het incident hebben zien gebeuren.