FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 28 februari 2024

Politieke donatie VS heeft de schijn van smeergeld

In de Amerikaanse staat Californië heeft de gouverneur een wet ingevoerd die zakelijke belangen van een donateur van zijn campagne beschermt. De uitzondering die deze wet regelt leidt tot gefronste wenkbrauwen.

Eigenaar Greg Flynn van verschillende locaties van de keten Panera Bread, een bakkerij- annex fastfoodketen, deed een donatie voor de campagne van gouverneur Gavin Newsom. De Californische gouverneur heeft kort daarna een wet ondertekend die de keten van de miljardair vrijstelt van een verhoging van het minimumuurloon naar $ 20,- voor fastfoodketens. De wet regelt een uitzondering voor winkels die brood bakken en dit als los product verkopen.

Deze ontwikkeling roept uiteraard verbazing op. Medewerkers van Newson zeggen dat de wet tot stand is gekomen uit overleg met tientallen "belanghebbenden". Flynn zegt geen rol te hebben gespeeld in het opstellen van de uitzondering die deze wet regelt.

Chinezen bestormen Europa met scheepsladingen BEVs

Zo'n 5.000 auto's van de Chinese fabrikant van elektrische voertuigen BYD zijn zojuist per schip in Europa afgeleverd.

BYD haalde Tesla in 2023 in als grootste producent van elektrische voertuigen ter wereld. tegelijkertijd wist het de winst bijna te verdubbelen. Nu heeft het zijn pijlen gericht op de Europese markt en hoopt Volkswagen in zijn eigen achtertuin te verslaan.

Rob Watts van DW Business spreekt met Gregor Sebastian, China-analist bij Rhodium Group. Zij bespreken hoe serieus de dreiging van de Chinese merken is voor de gevestigde Europese merken.

Schansspringer Prevc vliegt eindelijk weer naar podium, dubbele zege Pinkelnig

Voor de liefhebber gaan we nog even kijken naar het schansspringen en skivliegen. Dat laatste deden de mannen in het Duitse Oberstdorf, zowel individueel als in teamverband, terwijl de vrouwen op de kleine schans van het Oostenrijkse Hinzenbach in actie kwamen.

Mannen Oberstdorf, superteamwedstrijd
Ze hadden in de finaleronde wat meer moeite dan vooraf verwacht, maar uiteindelijk waren ze toch echt oppermachtig: Timi Zajc en Domen Prevc waren namens Slovenië een klasse apart. De tweede plek ging op gepaste afstand naar Kristoffer Eriksen Sundal en Johann André Forfang uit Noorwegen, voor de Oostenrijkers Michael Hayböck en Stefan Kraft. Japan en Polen vielen net buiten de boot, Duitsland deed nauwelijks mee voorin en werd zesde.

Mannen Oberstdorf, wedstrijd één
Een Sloveens feestje: Peter Prevc, bezig aan zijn afscheidstournee, stond na de eerste ronde aan de leiding, maar werd gepasseerd door landgenoot Timi Zajc. Die pakte de overwinning, Prevc werd tweede, zijn eerste individuele World Cup-podium in bijna twee jaar. Plek drie ging naar Stefan Kraft, die zijn Oostenrijkse makker Michael Hayböcj achter zich hield.

Vrouwen Villach, wedstrijd één
Voor eigen publiek had Jacqueline Seifriedsberger in de eerste ronde de leiding gepakt, maar ze moest genoegen nemen met plek twee: landgenote Eva Pinkelnig sprong er in de finaleronde voorbij en greep de winst. De derde plek ging naar Duitsland in de persoon van Katharina Schmid, vlak voor de Sloveense Nika Prevc.

Mannen Oberstdorf, wedstrijd twee
Dit keer stond Ryoyu Kobayashi uit Japan op de eerste plek na de eerste ronde, maar ook hij kon dat niet afmaken: een lastige tweede sprong deed hem zakken naar de derde plek. Stefan Kraft sprong van de tweede plek naar de overwinning, voor Peter Prevc, die zo naast zijn eerste zege in vier jaar greep, maar wel weer een mooie podiumplek pakte.

Vrouwen Villach, wedstrijd twee
Pinkelnig pakte dit keer al de leiding in de eerste ronde en die stond ze niet af, voor eigen publiek pakte de Oostenrijkse een mooie dubbelslag. Plek twee was voor de Sloveense Nika Prevc, terwijl Seifriedsberger met de derde plek opnieuw het podium mocht beklimmen, nét voor de Française Josephine Pagnier.

PlayStation ontslaat 900 mensen en sluit studio

Sony Interactive Entertainment gaat op korte termijn negenhonderd van zijn werknemers ontslaan. Dat heeft het bedrijf aangekondigd. Het zou gaan om ongeveer acht procent van alle werknemers. De ontslagronde treft alle continenten waar Sony studio's heeft.

Als onderdeel van dit proces wordt SIE London Studio permanent gesloten. Deze ontwikkelaar is vooral bekend van de Singstar-games en VR-games zoals Blood & Truth. De studio werkte volgens geruchten aan een fantasy live service-game. Daarnaast zouden er ook projecten bij andere studio's zijn geannuleerd. Volgens Bloomberg-journalist Jason Schreier is bij Firesprite een Twisted Metal live service-game in de prullenbak gegaan.

Hermen Hulst, de huidige van PlayStation Studios, zegt in een blogpost dat er ook Naughty Dog, Insomniac en het Nederlandse Guerrilla Games worden getroffen. Volgens het AD is Guerrilla tien procent van werknemers kwijtgeraakt. Hulst noemt het "een extreem moeilijke, maar noodzakelijke keuze".

Jim Ryan, president en CEO van SIE en die volgende maand lekker men pensioen gaat, bedankt de vertrekkende werknemers voor hun bijdrage. "Vandaag schrijf ik met droevig nieuws. Door het veranderende economische landschappen om flexibel te blijven in deze industrie, zijn we tot de conclusie gekomen dat we moeilijke beslissingen over het bedrijf moesten maken. We hebben besloten om onze activiteiten te herstructureren, wat helaas gepaard gaat met een inkrimping van ons personeelsbestand, iets dat gevolgen heeft voor zeer getalenteerde mensen die hebben bijgedragen aan ons succes".

In de brieven spreken beide mannen niet over het feit dat PlayStation-leiders in 2022 een strategie hebben aangekondigd voor het ontwikkelen van maar liefst twaalf live service-games, waarvan nu alweer een paar geannuleerd zijn.

Skicrosster Phelan wint na 16 podiumplekken éindelijk, ook eerste zege Duplessis Kergomard

Voor de liefhebber van het skicrossen gaan we nog even een paar dagen terug en wel naar de Reiteralm. Op de Oostenrijkse sneeuw stonden twee World Cup-wedstrijden gepland, hoewel het er voor de vrouwen maar één werd: het had de dag ervoor hevig gesneeuwd, waardoor het parcours dusdanig zwaar was dat de vrouwen niet genoeg snelheid op zouden bouwen om veilig over het parcours te komen.

Mannen, wedstrijd één
Erik Mobärg stond namens Zweden in de finale en Jonas Lenherr voor Zwitserland, aangevuld met de Canadees Reece Howden en Melvin Tchiknavorian uit Frankrijk. Mobärg kende een geweldige start en sloeg een flink gat, Tchiknavorian ging er achteraan. Lenherr wist het gat te dichten, maar Mobärg hield nét stand en pakte de winst, voor Lenherr en Tchiknavorian.

Mannen, wedstrijd twee
Terence Tchiknavorian, de neef van Melvin, schopte het dit keer tot de finale, samen met landgenoot Youri Duplessis Kergomard, de Italiaanse wereldkampioen Simone Deromedis en Alex Fiva uit Zwitserland. De beste start was voor de twee Fransen, Tchiknavorian voorop, terwijl Fiva zich tussen hen in nestelde. De veteraan ging echter de fout in en finishte niet, terwijl Duplessis Kergomard naar de leiding ging en zijn eerste overwinning pakte, voor Deromedis en Tchiknavorian.

Vrouwen
Met Talina Gantenbein en Margaux Dumont stonden er twee Zwitserse dames in de finale, aangevuld met de Française Marielle Berger Sabbatel en Brittany Phelan uit Canada. De beste start was voor Phelan, die Berger Sabbatel achter zich aan kreeg. Een stevige aanval in de laatste bocht mislukte nét en zo kon Phelan na zestien podiumplekken in de afgelopen zeven jaar in de World Cup éindelijk haar eerste overwinning vieren, voor Berger Sabbatel. De Zwitserse dames raakten met elkaar in de clinch en finishten beiden niet, wat betekende dat ze allebei plek drie kregen - Dumont's eerste World Cup-podium.

Dubbele thuiszege rodelaars Bots/Plume, Langenhan pakt eindzege in World Cup

In het Letse Sigulda worden deze dagen de laatste World Cup-wedstrijden van het seizoen in het rodelen gehouden. Komend weekeinde staan de World Cup-finales er op het programma, maar eerst kijken we nog even kort terug op de voorlaatste serie wedstrijden.

Vrouwen
Anna Berreiter stond na de eerste run nog op plek zeven, maar de Duitse profiteerde optimaal van de ijsomstandigheden en werkte zich op naar de winst. Thuisfavoriete Elina Vitola werd op 0,018 seconden tweede, voor de Duitse Julia Taubitz (+0,081). De leidster na de eerste run, Sigita Berzina, viel voor eigen publiek terug naar de achtste plek (+0,263).

Mannen
De thuisfans konden juichen na de eerste run, maar Kristers Aparjods wist het net niet helemaal af te maken in run twee: de Let ruilde van positie met de Duitse grootheid Felix Loch, die met 0,059 seconden voorsprong de winst pakte. De derde plek ging op 0,312 seconden naar Max Langenhan, de Duitse nieuwe eindwinnaar van de World Cup - die strijd was al een tijdje niet echt spannend meer. Hij liep in run één een rugblessure op en wist het weekeinde wel af te maken, maar zal er komend weekeinde bij de World Cup-finale niet bij zijn.

Vrouwendubbels
Na de eerste run gingen Jessica Degenhardt en Cheyenne Rosenthal aan de leiding en het Duitse duo maakte dat keurig af. Andrea Vötter en Marion Oberhofer uit Italië pakten op 0,085 seconden de tweede plek, voor het andere Duitse duo, Dajana Eitberger en Saskia Schirmer (+0,108).

Mannendubbels
De Letse thuisfans konden dan toch echt aan het feest: Martins Bots en Roberts Plume waren in run één het snelst en hielden dat in de tweede run nét vast. Tobias Wendl en Tobias Arlt uit Duitsland waren in de tweede manche tot op de duizendsten net zo snel, maar hadden 0,018 seconden achterstand van run één meegenomen. Plek drie ging op 0,274 seconden naar de Oostenrijkers Thomas Steu en Wolfgang Kindl.

Sprints
Taubitz was bij de vrouwen het snelst, met 0,108 seconden was de voorsprong op de Letse Kendija Aparjode nog vrij groot. De Amerikaanse Emily Sweeney completeerde het podium op 0,206 seconden.

Bij de mannen pakte Loch de dubbelslag: de Duitser was 0,067 seconden sneller dan Aparjods, terwijl plek drie dit keer voor de Oostenrijker David Gleirscher was (+0,102).

Vötter en Oberhofer waren bij de vrouwendubbels het snelst, mede geholpen door een crash van Degenhardt en Rosenthal. Het Italiaanse duo klopte Selina Egle en Lara Kipp uit Oostenrijk met 0,074 seconden, plek drie ging op 0,148 seconden naar Eitberger en Schirmer.

Bots en Plume pakten ook een fraaie dubbel, dit keer waren ze 0,087 seconden sneller dan Wendl en Arlt. De derde plek was op 0,129 seconden voor Emanuel Rieder en Simon Kainzwaldner uit Italië.

Israël zet plannen bouw nederzettingen op Westelijke Jordaanoever voort

Ondanks internationale kritiek zet Israël zijn plannen tot meer nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever voort. Minister van Financiën Bezalel Smotrich heeft gisteren de bouw van een nieuwe nederzetting in Gush Ezion, ten zuiden van Jeruzalem, goedgekeurd. Hij zei dat er wordt gewerkt aan de goedkeuring van verdere bouwprojecten. “We zullen het momentum van de bouw van nederzettingen in het hele land voortzetten.”

Israël had vorige week al aangekondigd dat het 3.000 nieuwe woningen wilde bouwen in nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. De VS bekritiseerden het besluit. Het Amerikaanse presidentiële kantoor zei dat de nederzettingen niet verenigbaar zijn met het internationaal recht.

De Palestijnen zien de bouw van deze nederzettingen als een doelbewust beleid van Israël om een onafhankelijke Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad te ondermijnen.

Smotrich leidt een van de twee religieus-nationalistische partijen in de rechts-conservatieve coalitie van premier Benjamin Netanyahu en woont zelf in een nederzetting. Hij heeft expansie altijd gesteund. Volgens het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties wonen bijna 700.000 kolonisten in 279 nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. In 2012 waren dat 520.000 kolonisten.

Verdachte probeert agent te wurgen tijdens aanhouding na verkeerscontrole

Tijdens een aanhouding van twee mannen op het Delflandplein in Amsterdam heeft een van de verdachten een agent proberen te wurgen. Toen de politieagent de man, een 28-jarige Aalsmeerder, wilde boeien greep de verdachte naar de nek van de agent. De agent raakte daarbij gewond. Beide mannen zijn overgebracht naar het cellencomplex. Zo meldt AT5. 

Tijdens een verkeerscontrole op de kruising van de Fregelaan met de Delflandlaan afgelopen 6 februari werden de twee mannen gecontroleerd. Beiden hadden geen identiteitsbewijs bij zich en werden met die reden aangehouden. De bestuurder van het voertuig, een 20-jarige Amsterdammer, kon meteen worden aangehouden. Zijn bijrijder koos het hazenpad in de richting van het Delflandplein. 

Een van de agenten wist de Aalsmeerder in te halen en probeerde hem aan te houden, maar de man verzette zich volgens de politie 'hevig'. De agent besloot daarom om zijn taser in te zetten. Toen er werd geprobeerd de boeien bij de man om te doen, greep hij dus de agent bij de keel. Na versterking van andere agenten kon de Aalsmeerder worden aangehouden.

De agent raakte gewond aan zijn strottenhoofd, het bovenste deel van de luchtweg, en heeft aangifte gedaan tegen de man voor poging tot doodslag. De politie laat weten geen verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen te tolereren en dat de man zowel strafrechtelijk als financieel wordt aangepakt. "Afgesproken is dat de straf bij geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak altijd wordt verhoogd."

De politie doet nog onderzoek in de zaak en is nog op zoek naar getuigen die het incident hebben zien gebeuren. 

Extinction Rebellion kondigt derde A10-blokkade aan

Extinction Rebellion (XR) heeft vanochtend aangekondigd dat ze de A10 in Amsterdam-Zuid op 30 maart nog een keer willen blokkeren. Na eerdere demonstraties op 30 december en afgelopen zaterdag zou dat de derde keer worden. Zo meldt AT5. 

Met de demonstraties, die tegenover het oude hoofdkantoor van de ING worden georganiseerd, protesteert Extinction Rebellion tegen het financieringsbeleid van de bank, die in fossiele bedrijven investeert. De activisten zeggen niet te willen stoppen met actievoeren voordat ING die financiering stopt. 

"De wetenschap is duidelijk over wat er moet gebeuren", zegt Let de Jong, woordvoerder van Extinction Rebellion. "Toch gaat ING gaat door met fossiele financiering. Dan heeft praten geen enkele zin. Fossiele financiering moet per direct stoppen. Dat kan ING gewoon regelen. Gebeurt het niet, dan blokkeren wij op zaterdag 30 maart om 12:00 uur voor de derde keer de A10."

Bij de vorige twee acties van XR werd de snelweg urenlang geblokkeerd, al duurde dat de tweede keer wel een stuk korter. Gemeente, politie en justitie hebben veel werk rondom de blokkade-acties, bleek gisteravond uit vrijgegeven Woo-stukken.

FOK! Wat een weer: bewolkt maar droog

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het op de meeste plaatsen zwaar bewolkt, met op een enkele plek wat lichte motregen. In het oosten en zuidoosten kan er eerst ook mist voorkomen waar het verkeer hinder van kan ondervinden. Er staat een zwakke tot matige wind uit het zuid- tot zuidwesten. In de provincie Limburg geldt code geel wegens dichte mist, deze is geldig tot 9:00.

Vanmiddag is het vrijwel overal droog. Het is op de meeste plaatsen zwaar bewolkt, met de grootste kans op wat zon in Limburg. De maximumtemperatuur ligt rond 10°C. Er staat een zwakke tot matige wind uit het zuid- tot zuidwesten.

Vanavond is het droog. Het is zwaar bewolkt, maar vooral in het zuidoostelijke helft kunnen enkele opklaringen voorkomen. Er staat een matige wind uit het zuid- tot zuidwesten. Aan zee en op het IJsselmeer neemt de wind toe naar vrij krachtig. Aan het einde van de avond neemt de wind aan zee toe naar krachtig, windkracht 6.

Komende nacht valt er in het westen en noorden af en toe regen of motregen. De minimumtemperaturen liggen tussen 3°C in het zuidoosten en 6°C aan zee. Er waait een matige, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige tot krachtige wind uit het zuiden, windkracht 5-6.

Tot morgen!

                   

"Ergens in Frankrijk" schijnt de zon ook (Foto: Professionele-idioot)
"Ergens in Frankrijk" schijnt de zon ook (Foto: Professionele-idioot)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Poolse boeren botsen met de politie tijdens massaal protest bij kantoor premier

Er braken dinsdag rellen uit tussen demonstranten en de politie in Warschau, toen duizenden Poolse boeren naar het kantoor van de premier marcheerden, terwijl ze op handhoorns bliezen, met vuurpijlen gooiden en met nationale vlaggen zwaaiden om te protesteren tegen het landbouwbeleid van de EU.

Pawel Walkowiak, een van de protesterende boeren, zei dat ze zullen blijven protesteren omdat ze "geen andere keuze" hebben. De protesten die twee weken geleden zijn begonnen, zijn tegen EU-maatregelen die bedoeld zijn om de klimaatverandering aan te pakken, de hogere kosten kosten, en tegen wat zij zeggen de oneerlijke concurrentie uit het buitenland, met name uit Oekraïne.

Waarom zijn Nederlandse kinderen overal te groot voor?

Gewone stoeltjes of bushokjes kunnen gevaarlijk zijn als ze niet goed zijn ontworpen. Kinderen kunnen klem komen te zitten of met hun vingers in net te kleine gaatjes van bankjes blijven hangen. Dat gebeurt vaker dan je misschien denkt, omdat we niet zo goed weten hoe groot kinderen zijn.

De laatste keer dat op grote schaal kinderen zijn opgemeten is namelijk alweer 35 jaar geleden. Ondertussen zijn kinderen een behoorlijk stuk gegroeid. Hein Daanen, antropometrist (specialist in mensenmaten) aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en TU Delft heeft deze klus samen met zijn team opgepakt. Zij meten honderden kinderen in futuristische witte cabines met tientallen camera's.

00:00 Vastzittende kinderhanden

00:50 Kinderen opmeten

03:20 Meten door de tijd heen

04:20 Meten voor de Europese Unie (EU)

04:50 Het belang van meten: veilig ontwerpen

05:45 Spreiding in kaart brengen

07:20 3D-scan maken

08:40 3D modellen maken

09:20 Veiligere kinderproducten

09:50 Conclusie

Met dank aan Universiteit van Nederland 

Random Pics van de Dag #1202

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

CPB: krappe arbeidsmarkt vraag om keuzes

Te weinig personeel voor te veel banen: valt daar iets aan te doen? Bij de oplossingen wordt vaak gekeken naar het vergroten van het arbeidsaanbod, maar dat is lastig en kan niet alle knelpunten wegnemen. “De echte oplossing voor arbeidskrapte ligt aan de vraagkant en daar heeft de overheid zelf ook invloed op”, stelt CPB-directeur Pieter Hasekamp in een beschouwing over de arbeidsmarktkrapte die op 28 februari is gepubliceerd.

De arbeidsmarkt is historisch krap. Dat heeft gevolgen voor heel veel bedrijven en organisaties en maakt het lastig om maatschappelijke uitdagingen op het gebied van bijvoorbeeld wonen, zorg, onderwijs en de energietransitie te realiseren. Naar verwachting zullen aanpassingsmechanismes op de arbeidsmarkt – hogere lonen, betere arbeidsvoorwaarden, productiviteitsstijging – de komende jaren de krapte doen afnemen. Deze aanpassing verloopt echter traag en leidt niet automatisch tot maatschappelijk gewenste uitkomsten. In specifieke sectoren zullen knelpunten blijven bestaan en voor met name de collectieve sector kan het lastig blijven om aan voldoende personeel te komen. Er ligt dus een mogelijke rol voor overheidsbeleid.

Arbeidsaanbod
Beleid gericht op extra arbeidsaanbod kan maar een beperkte rol spelen. Nederland heeft inmiddels de hoogste participatiegraad in de wereld. Het aantal gewerkte uren zou nog kunnen stijgen, maar de deeltijdcultuur is in Nederland diep geworteld. Vaak wordt de marginale druk genoemd als oorzaak, maar die speelt slechts een beperkte rol bij de beslissing om meer of minder te gaan werken. Belangrijker lijken sociale normen en die veranderen doorgaans langzaam. Arbeidsmigratie kan arbeidstekorten tijdelijk verminderen in sommige sectoren. Maar op langere termijn helpt migratie niet om de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen. Meer arbeidsaanbod zorgt namelijk voor meer economische activiteit en daardoor stijgt de vraag naar arbeid vanzelf weer mee.    

Vraagzijde
De echte oplossing zal moeten komen van de vraagzijde. En daar heeft de overheid zelf ook invloed op. De overheid kan de vraag naar arbeid doen afnemen door scherpe keuzes te maken in de aanpak van maatschappelijke uitdagingen en door de groei van de overheidsuitgaven te beperken. Aanvullend kan de overheid de arbeidsvoorwaarden, waaronder de lonen, in specifieke collectieve sectoren verbeteren, zodat het werken in bepaalde beroepen aantrekkelijker wordt ten opzichte van andere (private) sectoren. Tot slot kan worden ingezet op het bevorderen van productiviteit: waar mogelijk meer automatiseren, minder administratie en minder complexe wet- en regelgeving.

Extreem linkse RAF terroriste (65) na 30 jaar opgepakt

Geheel onverwacht is Daniela Klette, een voormalige terrorist van de Rote Armee Fraktion (RAF), in Berlijn gearresteerd. Ondanks een Europees opsporingsbevel wist de 65-jarige Klette, verdacht van meerdere moorden, dertig jaar lang ondergedoken te blijven. Ze zou ook een tijdlang in Nederland hebben verbleven met haar twee handlangers.

Samen met Ernst-Volker Staub en Burkhard Garweg is Daniela Klette een van de leden van de voormalige Rote Armee Fraktion waar de Duitse politiediensten al jarenlang jacht op maken.

De drie worden verdacht van verschillende gewapende overvallen in het noorden van Duitsland, waarvan de laatste in 2016 is gepleegd. Ook worden ze verdacht van minstens één poging tot moord. 

Sinds 1998 is de RAF opgeheven. Het trio leefde jarenlang ondergedoken, maar bleef intussen overvallen plegen om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.

Nederlander kiest 'hoe dan ook' voor vakantie

Zo’n 9 op de 10 Nederlanders gaan dit jaar op vakantie. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van de ANWB. De inflatie speelt nog altijd een rol bij het maken van de vakantieplannen. Veel vakantiegangers gaan dit jaar korter op reis.

De vakantieplannen worden dit jaar minder beïnvloed door de problemen in de wereld (oorlogen en inflatie). Vorig jaar gaf 55 procent van de Nederlanders aan dat stijgende prijzen invloed hebben op de vakantieplannen, dit jaar is dat gedaald naar 46 procent. Vakantie blijft ook dit jaar belangrijk voor Nederlanders, zij gaan wel maar kiezen voor minder vaak, korter of een goedkopere vakantie vanwege inflatie. Er wordt vaker gekeken naar alternatieve vakantiebestemmingen als Albanië en Slovenië.

Net als voorgaande jaren zijn de meeste Nederlanders van plan om in de zomermaanden op vakantie te gaan. Ook de meimaand blijft in trek. De spreiding van de zomermaanden mei tot en met september is afgelopen jaren een zichtbare trend. Circa 50 procent van de Nederlanders gaat een week of langer, 30 procent twee weken en 9 procent gaat drie weken op vakantie. Gemiddeld boeken vakantiegangers 1 tot 4 maanden van tevoren de reis. Bijna twee op de tien Nederlanders die kiezen voor een Europese vakantiebestemming boekt last minute.

Europa blijft topfavoriet
De meeste vakantiegangers kiezen dit jaar traditiegetrouw voor Europa. Favoriete landen zijn: Nederland, Duitsland, Spanje, Frankrijk, België en Italië. Onder jongeren blijft Europa (89%) ook het populairst maar zijn Azië (11%) en Zuid-Amerika (9%) ook in trek.

Als vanouds kiezen Nederlanders voor een strandvakantie, buitenlandse stedentrip of een vakantiepark. Om naar de vakantiebestemming te komen reizen Nederlanders met de eigen auto (73%), vliegtuig (41%) en de trein (16%). Een hotel, vakantiepark en kamperen zijn dit jaar populaire accommodaties. Eén op de vijf vakantiegangers is van plan om minstens één keer te gaan kamperen in 2024. Een gehuurde accommodatie, eigen tent en eigen caravan blijven de meest populaire kampeermiddelen. Dit jaar wordt meer gekozen voor vakantiehuisjes buiten een park.

Voor een vakantie in eigen land kiezen Nederlanders voor Limburg, Gelderland, Zeeland, Drenthe en Noord-Brabant. Vakantiegangers in Nederland zoeken zowel de rust in het groen, als de drukte in de stad . Net als vorig jaar worden het vaakst natuurgebieden bezocht, gevolgd door een bezoek aan een stad/dorp in de omgeving, gecombineerd met winkelen. 

Het aantal Nederlanders dat wil betalen voor duurzaamheid op vakantie groeit. Nederlanders die hier geld voor willen uitgeven (20%), hebben hier nog steeds hetzelfde bedrag (25-100 euro) per persoon per vakantie voor over. Tegelijkertijd is het aandeel Nederlanders dat op vakantie juist niet met duurzaamheid bezig wil zijn gestegen (29%).

Skateboarder mishandelt oudere man: OM eist 22 maanden cel

Schijnbaar uit het niets ging hij over tot ernstig geweld, de 25-jarige skateboarder die ervan wordt verdacht dat hij vorig jaar een oudere man mishandelde op de openbare weg in Enkhuizen. Ook toen de man op de grond lag bleef hij doorschoppen. De officier van justitie: "Een andere straf dan een gevangenisstraf is niet denkbaar."

Het slachtoffer was op 17 juni 2023 met zijn vrouw op pad toen hij tegen de grond werd geslagen door de verdachte, die op een skateboard naast hem had gereden. Als gevolg van de klap, al dan niet in combinatie met zijn val, raakte het slachtoffer bewusteloos. Hij kwam op de grond te liggen, waarna getuigen zagen hoe de verdachte op hem in trapte. Niet alleen in zijn buik, maar ook tegen zijn hoofd. Gelet op die verklaringen achtte de officier het niet geloofwaardig dat de verdachte éénmaal zou hebben geschopt, zoals hij zelf beweerde

De getuigenissen worden gestaafd door andere bevindingen uit het onderzoek. Op het gezicht van het slachtoffer was naderhand een patroon van een schoenzool zichtbaar geweest, zo constateerden de behandelend arts en het politieteam. Uit onderzoek bleek dat de in beslag genomen schoenen van de verdachte eenzelfde soort patroon op de zool hebben. Op de rechterschoen werd bovendien bloed van het slachtoffer aangetroffen.

Pijn en paniek
Het slachtoffer zelf kon naderhand niks verklaren over wat er was gebeurd. Hij herinnerde zich alleen het deel dat de verdachte naast hem reed. Van het geweld dat volgde, weet hij niets meer. In tegenstelling tot zijn vrouw, die in paniek om hulp had geroepen. "Zij zag wat er gebeurde en was in grote angst, omdat zij dacht dat haar man zou komen te overlijden", aldus de officier van justitie. "De pijn, de paniek, de shock, het werkt nog steeds na. Zowel bij haar als het slachtoffer zelf."

Op basis van het dossier acht het Openbaar Ministerie de verdachte schuldig aan poging tot doodslag. "Het handelen van de verdachte (het slaan en daarna het trappen van het bewusteloze slachtoffer) is zozeer gericht op het toebrengen van dodelijk letsel dat het niet anders kan zijn dan dat hij de aanmerkelijke kans op dat gevolg bewust heeft aanvaard." Dat het daadwerkelijke letsel bij het slachtoffer niet potentieel dodelijk was, doet volgens de officier niets af aan de vaststelling dat er sprake was van een aanmerkelijke kans op een fatale afloop.

De officier hield de rechtbank voor dat dit soort geweld niet alleen het slachtoffer en diens sociale omgeving schokte, maar ook de maatschappij. "Te meer omdat het slachtoffer een – met alle respect – oudere man is die uit het niets en om niets zo heftig geslagen en geschopt wordt. En de verdachte? Die vlucht weg en overlegt met vrienden dat hij het beste onder de radar kan blijven om niet gepakt te worden."

Hij eiste een gevangenisstraf van 22 maanden tegen de verdachte, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Hij hield hierbij rekening met een behandeling die de verdachte zou moeten ondergaan, gelet op diens persoonlijke omstandigheden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.