Macron sluit inzet Westerse troepen in Oekraïne niet uit

De Franse president Emmanuel Macron kondigde maandag nieuwe stappen aan om Oekraïne te steunen in zijn strijd tegen de Russische invasie. Hij zei dat zelfs het sturen van Westerse grondtroepen niet werd uitgesloten om Europa's doel, het verslaan van Moskou, te bereiken.

De Slowaakse premier Robert Fico had eerder al verklaard dat individuele Westerse landen overwogen om soldaten naar Oekraïne te sturen. "Ik heb niet gezegd dat Frankrijk hier niet voor open staat," zei Macron. Hij erkende eerder een "strategische ambiguïteit".

Op uitnodiging van Macron kwamen 21 Europese staatshoofden en regeringsleiders in Parijs bijeen om de verdere hulp aan Oekraïne te bespreken. De reden hiervoor is het feit dat Rusland zich steeds harder opstelt, legde Macron uit. Dit is terug te zien aan de recente aanslagen in Oekraïne, in de dood van de Russische oppositiefiguur Aleksej Navalny, maar ook in destabilisatiecampagnes in Westerse landen. “De Russische nederlaag is belangrijk voor de veiligheid van Europa”, benadrukte Macron. Oekraïne moet nog meer en efficiënter dan voorheen worden gesteund. Macron verwelkomde het voorstel van Estland om gezamenlijke lasten op zich te nemen om de militaire hulp aan Oekraïne te financieren. 

Het Tsjechische initiatief om munitie voor Oekraïne te kopen uit niet-Europese landen was ook een onderwerp van gesprek op de conferentie. Premier Mark Rutte maakte bekend dat Nederland ruim 100 miljoen euro wil bijdragen. Van zijn kant verklaarde Macron dat er de komende dagen een plan voor de aankoop van munitie zou worden gepresenteerd. De Oekraïense president Zelenskyy zei zondag dat de EU is tekortgeschoten in haar belofte om in 2023 een miljoen artilleriemunitie te leveren. Tot nu toe is slechts 30 procent geleverd. “Dat was een onzorgvuldige belofte,” zei Macron. Vertegenwoordigers van de VS, Canada en Groot-Brittannië namen ook deel aan de bijeenkomst in Parijs. 

Oekraïne gaat het derde jaar van de oorlog in, het leger is verzwakt door niet nagekomen beloftes en minder steun van zijn bondgenoten. Een Amerikaans hulppakket wordt momenteel geblokkeerd door de Republikeinse oppositie in de Senaat.