Hooggerechtshof beslist over deelname Trump aan presidentsverkiezingen

Vandaag buigt het Amerikaanse Hooggerechtshof zich over de vraag of Donald Trump op 5 november op het stembiljet mag staan bij de presidentsverkiezingen. In december oordeelde een hof van beroep in de staat Colorado dat Trump niet verkiesbaar mag zijn als presidentskandidaat in die staat wegens vermeende betrokkenheid bij de bestorming van het Capitool in 2021.

Trump en enkele Republikeinse kiezers hebben beroep aangetekend bij het federale Hooggerechtshof in Washington. De hoogste rechters van het land zullen gaan beslissen of Trump mag deelnemen aan de verkiezingen, of dat staten zelf mogen beslissen over zijn verkiesbaarheid.

De hoogste verkiezingsfunctionaris in de staat Maine wil ook voorkomen dat Trump op het stembiljet bij de voorverkiezingen verschijnt. Trump kan echter nog steeds meedoen aan de voorverkiezingen in zowel Maine als Colorado, in afwachting van een beslissing van hogere rechters. Andere staten moeten nog een oordeel vellen. Een uitspraak van het federale Hooggerechtshof kan duidelijkheid verschaffen in al deze gevallen.

Het gaat om het veertiende amendement van de Amerikaanse grondwet. In artikel 3 staat dat een ambtenaar van de Verenigde Staten die betrokken is geweest bij een opstand of rebellie geen openbaar ambt mag bekleden. Dit artikel is opgesteld na de Amerikaanse Burgeroorlog om te voorkomen dat zuidelijke rebellen die zich hadden afgescheiden van de VS nog posities in de overheid zouden bekleden. Sinds de oprichting in 1868 is dit wetsartikel nog nooit gebruikt om een presidentskandidaat te weren.