FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 8 februari 2024

Waterpolosters naar playoffs WK na nederlaag en ruime zeges

De Nederlandse waterpolosters zijn in Qatar druk bezig om hun wereldtitel te verdedigen. Die won de ploeg vorig jaar in juli, maar door verschuivingen van toernooien vanwege COVID-19 in de afgelopen jaren is er nu alweer een WK, in de Qatarese hoofdstad Doha.

Nederland begon het WK tegen dé grootmacht van de afgelopen twee decennia, de Verenigde Staten. Daarin liep Nederland bijna constant achter de feiten aan, waardoor al snel duidelijk werd dat de wedstrijd weinig op zou leveren. Simone van de Kraats scoorde vier keer, maar Nederland verloor met 10-8.

Van de andere twee wedstrijden kon het resultaat vooraf al min of meer ingevuld worden, zoals gebruikelijk in het mondiale waterpolo. Kazachstan ging met 27-4 voor de bijl en donderdag moest Brazilië er met 27-5 aan geloven. De Amerikaanse ploeg won uiteraard ook simpel van beide landen en plaatste zich dus rechtstreeks voor de kwartfinales, terwijl Nederland eerst een tussenronde moet spelen.

Nederland speelt zaterdag om 10.00 uur Nederlandse tijd in de playoffs tegen China, waarna de winnaar van dat duel het maandagavond tegen Hongarije op mag nemen.

Franse biatleten openen WK met goud op gemengde estafette

In het Tsjechische Nove Mesto is het wereldkampioenschap biatlon begonnen. Dat gebeurde met de gemengde estafette en in bijzonder lastige omstandigheden: met de wind viel het wel mee, maar de regen kwam met bakken uit de hemel in Tsjechië, wat ook slachtoffer werd van de warme 'winter' - er was nog net genoeg kunstsneeuw om het WK te organiseren.

Frankrijk en Duitsland openden sterk met Eric Perrot en Justus Strelow, waarna Philipp Nawrath de Duitsers de leiding bezorgde - Quentin Fillon Maillet volgde namens Frankrijk op acht seconden, twintig tellen voor Noorwegen, waar de broers Tarjei en Johannes Thingnes Bø een moeizame wedstrijd hadden. Met Sebastian Stalder en Niklas Hartweg lag Zwitserland op de vierde plek, min of meer samen met Zweden, waar Sebastian Samuelsson en Martin Ponsiluoma in actie kwamen.

Bij de vrouwen haakten Zweden en Duitsland met Hanna Öberg en Franziska Preuss wat af, terwijl Justine Braisaz-Bouchet Frankrijk weer naar de leiding bracht, voor Lena Häcki-Gross namens Zwitserland en Karoline Offigstad Knotten voor Noorwegen. De Zwitserse slotloopster Amy Baserga had het zwaar, maar hield met louter treffers op de schietbaan lang stand op de derde plek. Elvira Öberg ging haar echter voorbij in de slotronde en na nog een fraaie comeback kwam Baserga nét tekort om Zwitserland historisch brons te bezorgen. Het goud was ondertussen voor Frankrijk, waar slotloopster Julia Simon de rest ver achter zich liet. Ingrid Landmark Tandrevold haalde Noors zilver binnen, voor Zweden.

Haller schiet Ivoorkust naar finale Africa Cup, Nigeria verslaat Zuid-Afrika na penalties

Niet alleen in Azië, ook in Afrika wordt gestreden om de continentale titel in het voetbal. In de Africa Cup werden de halve finales gespeeld in een wederom walgelijk heet Ivoorkust, waar de temperaturen naar de veertig graden stegen. De finale staat zondagavond om 21.00 uur Nederlandse tijd op het programma.

Nigeria - Zuid-Afrika
Grootmacht Nigeria stond vaker niet dan wel in de halve finales, resulterend in vier verloren finales en titels in 1980, 1994 en 2013. Zuid-Afrika mocht pas in 1996 meedoen, maar pakte wel gelijk de titel, gevolgd door een verloren finale en een derde plek, waarna de halve finales nooit meer bereikt werden...tot nu.

De wedstrijd begon verre van spetterend, met in de eerste helft vooral kansen die door de Zuid-Afrikanen gemist werden en vervolgens twintig minuten niks in de tweede helft. Na een dik uur werd de grotendeels onzichtbare Victor Osimhen echter onderuit gehaald, en de in Haarlem geboren William Troost-Ekong mocht vanaf de stip aanleggen: 1-0 Nigeria.

Richting het einde van de wedstrijd leek de beslissing te vallen: Osimhen kreeg de bal op zijn voet en duwde hem keurig het doel in. De 2-0 werd echter teruggedraaid, sterker nog: de VAR ging kijken naar een moment aan de andere kant van het veld en Zuid-Afrika kreeg een penalty, die Teboho Mokoena vakkundig in het doel schoot voor de 1-1.

In de blessuretijd mocht Mokoena van afstand een vrije trap nemen, die resulteerde in een rebound voor Khuliso Mudau, net over het doel. In de verlenging stuitte Osimhen op keeper Ronwen Williams en kopte hij over, waarna Zuid-Afrika nog een rode kaart kreeg. Penalties waren echter nodig en daarin werd keeper Stanley Nwabali met twee reddingen de held voor Nigeria, dat weer naar de finale mag.

Ivoorkust - Congo
Al na acht minuten ging de bal het Ivoriaanse doel in, maar de goal werd afgekeurd wegens een overtreding op de keeper. Oud-Ajacied Sebastien Haller kopte kort voor rust hard naast het doel, terwijl Franck Kessié de baal raakte. Kort na rust kreeg de Congolese invaller Theo Bongonda gelijk een grote kans, maar zijn poging eindigde naast het doel.

Kessié legde nog eens aan van afstand en schoot snoeihard op de keeper, maar na een ruim uur was het eindelijk raak: Haller raakte een volley verkeerd, maar ook perfect, want de bal stuiterde precies over de Congolese doelman heen. Het zou de enige treffer blijven en dus mag Ivoorkust, de kampioen van 1992 en 2015, de finale in en blijft de laatste finale voor Congo - het toenmalige Zaïre - de gewonnen eindstrijd van 1974.

Finland houdt grens met Rusland gesloten

Finland heeft de sluiting van zijn grens met Rusland verlengd tot 14 april.

De regering in Helsinki verklaarde dat dit nodig was omdat 'geforceerde' migratie een ernstige bedreiging vormt voor de nationale veiligheid en de openbare orde. Er verblijven momenteel honderden, zo niet duizenden migranten aan de Russische kant van de grens, wachtend op een kans om Finland binnen te komen, legde minister van Binnenlandse Zaken Rantanen uit. Rusland ontkent dat het opzettelijk asielzoekers zonder papieren naar de grensovergangen brengt om problemen te veroorzaken voor het EU- en NAVO-land.

Finland grenst in het oosten aan Rusland over een afstand van ongeveer 1.340 kilometer. De grensovergangen zijn sinds november geleidelijk gesloten.

Jordanië schrijft historie en staat in Asia Cup-finale tegen kampioen Qatar

In Qatar wordt deze weken weer eens de Asia Cup gespeeld, vijf jaar na de vorige editie - COVID-19 gooide het nodige roet in het eten. De halve finales zitten er inmiddels op, zaterdag wordt om 16.00 uur Nederlandse tijd de finale gespeeld.

Jordanië - Zuid-Korea
Nooit eerder stond Jordanië in de halve finales, iets wat Zuid-Korea - kampioen bij de eerste twee, destijds nog uiterst kleinschalige edities - al meerdere malen deed. Na wat kansen over en weer was het vroeg in de tweede helft raak: een prima aanval eindigde bij Yazan Al-Naimat, die de Koreaanse keeper op fraaie wijze verschalkte. Een dikke tien minuten later was het nog eens raak: Musa Al-Taamari, die tot dit seizoen drie jaar bij OH Leuven speelde, rondde een mooei aanval af en verdubbelde de voorsprong. De Koreanen kwamen niet meer tot echt grote kansen en voor het eerst mag Jordanië zich op gaan maken voor de finale.

Iran - Qatar
In de vroege jaren won Iran drie keer, maar na 1976 bleef het bij zes halve finales, die allemaal verloren gingen. Qatar schopte het bij de vorige editie, vijf jaar geleden, voor het eerst zover en pakte zelfs de titel. Al na een paar minuten kreeg Sardar Azmoun een kans, waar hij vol overheen maaide, maar hij kreeg een herkansing en de sterspeler opende met een mooie omhaal de score. Ruim tien minuten later stond het alweer gelijk, nadat Jassem Gaber een afstandsschot via een Iraans been over de Iraanse keeper heen zag vliegen. Kort voor rust kreeg Akram Afif de bal en hij schoot met een lekkere pegel de 2-1 binnen voor Qatar.

Iran liet het er uiteraard niet bij liggen en amper een minuut na rust zorgde een Qatarese handsbal ervoor dat Alireza Jahanbakhsh aan mocht leggen vanaf de stip: 2-2 dankzij de Feyenoorder. Tien minuten voor het eind van de reguliere speeltijd kwam de bal voor het Iraanse doel terecht bij Almoez Ali, met negen goals de grote held op de Asia Cup van 2019, en hij twijfelde niet: 3-2 Qatar. In blessuretijd kreeg Iran nog een rode kaart, maar Jahanbakhsh had de gelijkmaker op zijn voeten: hij zag de bal echter nét de paal raken. Qatar hield stand en gaat tegen Jordanië spelen voor de titel.

Noorwegen maakt 24 miljoen euro over aan UNRWA

Na Spanje geeft ook Noorwegen financiële steun aan de bekritiseerde VN-organisatie voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen in het Nabije Oosten (UNRWA). De hulporganisatie is de ruggengraat van alle humanitaire inspanningen in de Gazastrook, kondigde de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Espen Barth Eide aan tijdens een reis naar Washington.

Noorwegen maakt daarom 275 miljoen Noorse kronen over voor het werk van de organisatie voor Palestijnse vluchtelingen. Dit bedrag komt overeen met ongeveer 24 miljoen euro. Volgens de regering komt de bijdrage ten goede aan het werk van de UNRWA voor 5,9 miljoen Palestijnse vluchtelingen in Gaza, de Westelijke Jordaanoever inclusief Oost-Jeruzalem, Libanon, Syrië en Jordanië.

Tegelijkertijd maakte Eide woensdagavond in een verklaring van zijn ministerie duidelijk dat ze geschokt waren door de beschuldigingen aan het adres van UNRWA-medewerkers en dat ze volledige transparantie hierover verwachtten. Het was echter volkomen verkeerd om miljoenen mensen collectief te straffen voor de vermeende acties van twaalf werknemers.

Trailer: Kate Winslet is een eigenaardig staatshoofd in The Regime

Voor de binnenkort te verschijnen HBO-miniserie The Regime is vandaag een nieuwe trailer verschenen. Te zien is dat Kate Winslets regeringsleider op z'n minst eigenaardig genoemd kan worden.

The Regime speelt zich af binnen de muren van het paleis van een modern Europees regime binnen het jaar dat het ontrafelt.

In de zesdelige serie, geschreven door Will Tracy (The Menu, Succession) en geregisseerd door Stephen Frears en Jessica Hobbs, zien we naast Kate Winslet ook Matthias Schoenaerts, Guillaume Gallienne, Andrea Riseborough, Martha Plimpton en Hugh Grant. The Regime is te zien vanaf 4 maart.

Moana 2 verschijnt dit najaar in de bioscopen

Terwijl Disney hun animatiefilm Moana al door de live-action-remake-molen aan het trekken is (volgend jaar verschijnt de remake, met Dwayne Johnson opnieuw als Maui), is een animatievervolg ook al gepland, en die komt zelfs dit jaar al uit.

Dat meldde Disney-CEO Bob Iger gisteren. "Moana blijft een ongelofelijk populaire franchise", aldus Iger "en we kunnen niet wachten om jullie meer van Moana en Maui te laten zien als 'Moana 2' dit najaar te zien is in de bioscopen."

Nadat Moana een onverwacht telefoontje heeft gekregen van haar voorouders, moet ze naar de verre zeeën van Oceanië en naar gevaarlijke, lang verloren wateren reizen voor een avontuur dat ze nog nooit eerder heeft meegemaakt.  Op deze reis is ook Maui weer aanwezig.

Moana is in 2016 in de Nederlandse bioscopen uitgebracht onder de titel Vaiana. Om die reden zal het vervolg in de bioscoopagenda's verschijnen onder de naam Vaiana 2. De Amerikaanse release vindt eind november plaats; Disney Benelux spreekt slechts van 'najaar'.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 6

Deze week kenmerkt zich door heruitgaven: de eerste Dune komt nog even in de bios en Turning Red, oorspronkelijk alleen op streaming uitgebracht, valt nu ook op het grote scherm te zien. Maar vergeet ook Poor Things niet!

Poor Things

Het ongelofelijke verhaal en de fantastische evolutie van Bella Baxter (Emma Stone), een jonge vrouw die weer tot leven is gewekt door de briljante en onorthodoxe wetenschapper Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe). Bella is leergierig en leeft een beschermd bestaan bij Baxter. Ze mist kennis over de wereld om haar heen, maar heeft een drang er meer over te leren. Daarom gaat Bella er vandoor met Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), een gladde en losbandige advocaat. Ze beleven een wervelend avontuur over de hele wereld. Bevrijd van de vooroordelen van haar tijd, wordt Bella standvastig in haar doel om op te komen voor gelijkheid en bevrijding. 

Dune: Part One

Het eerste deel van Dune vertelt het mythische en emotionele heldenverhaal van Paul Atreides, een briljante en begaafde jongeman die tot grootse dingen is voorbestemd. Hij moet naar de gevaarlijkste planeet in het universum reizen om de toekomst van zijn familie en volk veilig te stellen. Intussen wordt er door kwaadaardige mogendheden hevig gestreden om de kostbare grondstof van de planeet, een stof die alleen daar te winnen is en in staat is het menselijk vermogen te vergroten. Alleen degenen die hun angst weten te overwinnen zullen overleven.

Turning Red

Disney en Pixars Turning Red focust zich op Mei Lee (Rosalie Chiang), een zelfverzekerd, ietwat onhandig 13-jarig meisje, die in tweestrijd staat tussen haar moeders plichtsgetrouwe dochter blijven en de chaos volgen van jongvolwassen zijn. Haar beschermende, zo niet enigszins verstikkende moeder, Ming (Sandra Oh), is nooit ver van haar dochter verwijderd - een lastige realiteit voor de tiener. En alsof de veranderingen in haar interesses, relaties en lichaam niet genoeg zijn, verandert ze wanneer ze te opgewonden raakt (wat praktisch Altijd is), plotseling, 'poef' in een gigantische rode panda!

Inshallah a Boy

De 30-jarige Nawal is onlangs weduwe geworden en raakt verwikkeld in een juridische strijd met haar bemoeizuchtige zwager Rifqi. In Jordanië heeft de schoonfamilie namelijk recht op een deel van de erfenis als een vrouw geen zoon heeft. Uit wanhoop om haar huis en haar leven met haar dochtertje te behouden, verzint ze een list om de rechtsprocedure uit te stellen. Geïnspireerd door ware gebeurtenissen.

Scrapper

Georgie, een dromerig twaalfjarig meisje, leeft gelukkig en alleen in een buitenwijk van Londen en vult deze met magie. Plotseling duikt haar vervreemde vader op en dwingt haar de realiteit onder ogen te zien.

Mars Express

In 2200 worden privédetective Aline Ruby en haar androïde partner Carlos Rivera ingehuurd door een rijke zakenman om een beruchte hacker op te sporen. Op Mars dalen ze af naar de hoofdstad tot diep in de onderbuik van de planeet, waar ze een duister verhaal over brainfarms, corruptie en een vermist meisje ontdekken dat een geheim over de robots heeft en het universum dreigt te veranderen.

The Kyiv Files

In Oekraïne is het Sovjet KGB-archief met talloze observatiedossiers toegankelijk gemaakt voor het publiek. Wat doet het met je als je erachter komt dat de staat je jarenlang in de gaten hield? Een dissidente Oekraïense vrouw, een Nederlandse amateurspion en een Franse toerist die 50 jaar geleden werd verraden door haar "geliefde", worden geconfronteerd met hun eigen dossier in het archief en reflecteren op hun verleden.

Hoe de anti-abortusbeweging de Amerikaanse jeugd mobiliseert

Sinds de vernietiging van Roe v Wade door het Amerikaanse Hooggerechtshof hebben 16 staten een streng verbod op bijna alle vormen (redenen) voor  abortussen uitgevaardigd. Maar dat is niet genoeg voor een nieuwe generatie georganiseerde en gepassioneerde activisten die in het hele land nog strengere abortuswetten willen doorvoeren. The Guardian brengt een bezoek aan studenten en organisatoren van de jaarlijkse March for Life in Washington DC en ontmoet de invloedrijke vrouw die leiding geeft aan deze beweging.

Netanyahu verwerpt plan wapenstilstand Hamas, wil "totale overwinning"

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verwierp gisteren, 7 februari, een voorstel tot wapenstilstand in Gaza van Hamas. Hij zei dat de overwinning van israël binnen handbereik was en dat alleen een totale nederlaag van Hamas de veiligheid van Israël zou garanderen.

"We zijn op weg naar de totale overwinning. De overwinning is binnen handbereik," zei hij tijdens een persbriefing op televisie, eraan toevoegend dat de overwinning nog maanden op zich zou laten wachten. "Alleen met een totale overwinning kunnen we de veiligheid in Israël herstellen, zowel in het noorden als in het zuiden," voegde hij eraan toe.

De Israëlische premier sprak een dag nadat Hamas zei dat het zijn antwoord had gegeven op een voorgestelde staakt-het-vuren deal voor Gaza, opgesteld door Amerikaanse en Israëlische veiligheidsfunctionarissen wat vorige week aan Hamas overhandigd is door Qatarese en Egyptische bemiddelaars.

Hamas had een staakt-het-vuren plan voorgesteld van vier en een halve maand in Gaza, waarbij alle gijzelaars zouden worden vrijgelaten, Israël zijn troepen uit de Gazastrook zou terugtrekken en een akkoord zou worden bereikt over het einde van de oorlog.

Opwarming aarde bedroeg de laatste twaalf maanden ruim 1,5 graden

Voor het eerst is de opwarming van de aarde in twaalf maanden tijd boven de 1,5 graden Celsius uitgekomen vergeleken met het pre-industriële tijdperk. Volgens de EU-klimaatdienst Copernicus lag de mondiale gemiddelde temperatuur van februari 2023 tot en met januari 2024 1,52 graden boven de 19e-eeuwse referentiewaarde. 

In het Akkoord van Parijs uit 2015 heeft de internationale gemeenschap afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de twee graden – maar indien mogelijk tot 1,5 graden ten opzichte van het pre-industriële tijdperk.

Zoals Copernicus verder meldt, was januari 2024 de warmste sinds het begin van de metingen. Dienovereenkomstig was de mondiale oppervlaktetemperatuur gemiddeld ruim 13,1 graden – ruim 0,1 graden boven het vorige hoogtepunt van januari 2020.

Russische oppositiekandidaat Nadezhdin afgewezen voor presidentsverkiezingen

In Rusland mag oppositiepoliticus Nadezhdin niet meedoen aan de presidentsverkiezingen. 

De verkiezingsautoriteiten hadden zijn kandidatuur afgewezen, kondigde Nadezhdin aan op de onlinedienst Telegram. Hij kondigde ook aan dat hij bij de rechtbank in beroep zou gaan tegen de beslissing.

De Russische verkiezingsautoriteit had voor de beslissing al laten weten dat er onregelmatigheden waren gevonden in de documenten voor de inschrijving van Nadezhdin. Zo zouden tal van handtekeningen van aanhangers onjuist zijn.

Voormalig Doema-afgevaardigde Nadezhdin heeft herhaaldelijk kritiek geuit op de oorlog van Rusland tegen Oekraïne.

De presidentsverkiezingen in Rusland vinden half maart plaats. Een overwinning voor zittend president Poetin wordt als zeker beschouwd. Tot nu toe zijn alleen kandidaten toegelaten die het staatshoofd steunen of als kansloos worden beschouwd.

Woningbrand na schietpartij Pennsylvania, vermoedelijk 8 doden

Tussen de zes en acht leden van hetzelfde gezin worden vermist, vermoedelijk overleden, na een woningbrand die uitbrak tijdens een vuurgevecht woensdag waarbij twee politieagenten gewond raakten, aldus de autoriteiten in Pennsylvania.

De politie ging rond 15.47 uur af op een melding dat een 11-jarig meisje was neergeschoten in Lewis Avenue, een voorstedelijke straat in East Lansdowne, ten westen van Philadelphia. Het is niet bekend of het meisje of de schutter ten tijde van de brand in het huis waren.

Toen de twee agenten bij het huis aankwamen, werden ze allebei één keer beschoten door iemand binnen en schoten ze onmiddellijk terug, aldus de politie.

Beide agenten werden in veiligheid gebracht door agenten van de Upper Darby Police Department, die ballistische schilden gebruikten als dekking terwijl het schieten doorging, aldus de politie. 

De officier van justitie van Delaware County, Jack Stollsteimer, zei woensdagavond tijdens een persconferentie: "Ik zeg met pijn in het hart dat we bang zijn dat er meer dan één persoon in dat huis is. We weten dat de familie van het slachtoffer veel mensen in dat huis had wonen, waaronder kinderen."

Hij vervolgde: "We zijn ons ervan bewust dat er minstens zes tot acht mensen van dat gezin vermist zijn. We vrezen dat zij in dat huis waren toen het in brand vloog." Het is niet bekend of het meisje of de schutter ten tijde van de brand in het huis waren.

PVV, VVD en BBB gaan vrijdag verder in gesprek, Omtzigt blijft welkom

De leiders van de  PVV, VVD en BBB zullen vrijdagochtend hun gesprekken voortzetten, zo verklaarden de drie partijleiders donderdag na een kort overleg met informateur Ronald Plasterk.

NSC-leider Pieter Omtzigt zal opnieuw worden uitgenodigd voor de gesprekken. Hij heeft de uitnodiging opnieuw afgeslagen, aangezien hij sinds dinsdag niet meer wil doorgaan met de onderhandelingen. Omtzigt zou een brief hebben geschreven aan Plasterk waarin hij uitleg zou geven over het besluit van NSC. Geen van de betrokkenen is vooralsnog ingegaan op deze brief.

Hooggerechtshof beslist over deelname Trump aan presidentsverkiezingen

Vandaag buigt het Amerikaanse Hooggerechtshof zich over de vraag of Donald Trump op 5 november op het stembiljet mag staan bij de presidentsverkiezingen. In december oordeelde een hof van beroep in de staat Colorado dat Trump niet verkiesbaar mag zijn als presidentskandidaat in die staat wegens vermeende betrokkenheid bij de bestorming van het Capitool in 2021.

Trump en enkele Republikeinse kiezers hebben beroep aangetekend bij het federale Hooggerechtshof in Washington. De hoogste rechters van het land zullen gaan beslissen of Trump mag deelnemen aan de verkiezingen, of dat staten zelf mogen beslissen over zijn verkiesbaarheid.

De hoogste verkiezingsfunctionaris in de staat Maine wil ook voorkomen dat Trump op het stembiljet bij de voorverkiezingen verschijnt. Trump kan echter nog steeds meedoen aan de voorverkiezingen in zowel Maine als Colorado, in afwachting van een beslissing van hogere rechters. Andere staten moeten nog een oordeel vellen. Een uitspraak van het federale Hooggerechtshof kan duidelijkheid verschaffen in al deze gevallen.

Het gaat om het veertiende amendement van de Amerikaanse grondwet. In artikel 3 staat dat een ambtenaar van de Verenigde Staten die betrokken is geweest bij een opstand of rebellie geen openbaar ambt mag bekleden. Dit artikel is opgesteld na de Amerikaanse Burgeroorlog om te voorkomen dat zuidelijke rebellen die zich hadden afgescheiden van de VS nog posities in de overheid zouden bekleden. Sinds de oprichting in 1868 is dit wetsartikel nog nooit gebruikt om een presidentskandidaat te weren.

PETA wil paarden en andere dieren weg uit draaimolens

PETA is van mening dat figuren van paarden en andere dieren moeten worden verwijderd uit draaimolens. De dierenrechtenorganisatie stelt dat carrousels met een dierenthema onbedoeld de exploitatie van bewuste wezens vieren.

Het gebruik van beelden van dieren in een draaimolen kan bij kinderen de indruk wekken dat dieren enkel voor ons vermaak bestaan, terwijl ze net als mensen in staat zijn om angst, pijn, vreugde en liefde te ervaren.

Dinsdag liet PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) weten dat ze wil dat carrousels niet langer worden voorzien van dierenfiguren. PETA heeft een brief geschreven naar 'Chance Rides', de grootste fabrikant van attracties in Amerika met de vraag om te stoppen met de productie en verkoop van "carrousels met dierenthema's die het gebruik van dieren als vervoermiddel en amusement normaliseren".

Peta stelt voor om de dierenfiguren te vervangen door voertuigen, zoals auto's, vliegtuigen, ruimteschepen en bulldozers, of door grillige ontwerpen zoals regenbogen, vallende sterren en bezems.

Homeworld 3 nogmaals uitgesteld nieuwe releasedatum is 13 mei

Homeworld 3 is nogmaals uitgesteld. Dit is via de officiële twitterpagina @HomeworldGame bekendgemaakt.

BlackBird interative geeft aan nog een aantal dingen te willen wijzigen in het spel. Het spel is uitvoerig getest door gamers van buiten hun eigen organisatie. BlackBird interactive geeft aan dat ze na hun feedback, de beslissing hebben genomen Homeworld 3 nog drie maanden uit te stellen. Het is inmiddels ruim twintig jaar geleden dat Homeworld 2 (2003) uitkwam. Fans van de Homeworld games zitten dus ook met smart te wachten om eindelijk met het nieuwe deel aan de slag te gaan. Homeworld is een rts game dat zich afspeeld in de ruimte. De speler moet grondstoffen delven, een militaire vloot opbouwen en zijn tegenstanders verslaan.

Persona 3 Reload is snelst verkopende Atlus-game ooit

De remake van Persona 3 is een slimme zet geweest van Atlus. Het bedrijf maakt bekend dat de game in een week tijd meer dan één miljoen keer is verkocht, wat het de snelst verkopende Atlus-game ooit maakt.

Dit is ondanks het feit dat de game ook speelbaar is via Xbox Game Pass. Het totaal aantal spelers zal dus ongetwijfeld nog wat hoger liggen. Atlus is in ieder geval tevreden met de getallen, die ongetwijfeld ook nog wel even zullen blijven stijgen.

Persona 3 Reload is beschikbaar voor pc, PlayStation en Xbox.

Disney investeert flink in Epic Games voor toekomstige projecten

Disney maakt bekend dat het flink investeert in Epic Games. Het bedrijf koopt voor anderhalf miljard dollar aan aandelen van het bedrijf op, maar gaat ook een samenwerking aan voor de lange termijn om samen te werken aan nieuwe games en andere projecten.

De grootste insteek van de samenwerking is echter om Disney-content naar Fortnite te brengen, dat nog altijd onverminderd populair is. De studio's willen een 'entertainment universum' maken, waarin spelers kunnen spelen, kijken en winkelen met personages van Disney, Pixar, Marvel, Star Wars en meer.

Wat er allemaal precies uit de samenwerking komt rollen is natuurlijk nog even afwachten.

FOK! Wat een weer: regen

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend lost eventuele mist in het zuidoosten snel op. Het raakt overal bewolkt en in het zuiden en zuidwesten gaat het regenen. De wind waait uit het oosten en is zwak tot matig.

Vanmiddag regent het langdurig. Alleen in het noorden is het eerst nog even droog. De regen gaat in de noordelijke helft op steeds meer plaatsen over in natte sneeuw. Het wordt in de middag rond 2°C in het noorden en midden tot 10°C in het uiterste zuiden. De wind uit het oosten neemt boven land toe naar matig, langs de westkust en op het IJsselmeer naar vrij krachtig.

Vanavond blijft het op veel plaatsen regenen. In het noorden valt er enige tijd (natte) sneeuw, die hier en daar even kan blijven liggen. In het noorden is het in de neerslag vrij koud met temperaturen rond 1°C, maar in het zuiden wordt het 10°C. De wind is matig en komt uit het oosten. In het zuiden waait de wind uit het zuiden. In het noordelijk kustgebied komt een krachtige oostenwind te staan, windkracht 6.

Komende nacht regent het op de meeste plaatsen. In het noorden kan er eerst nog natte sneeuw vallen. De minimumtemperatuur loopt uiteen tussen 1°C in het noorden en 10°C in het zuiden. De wind is matig, langs de kust vrij krachtig. In het noorden staat een oostenwind, in de rest van het land komt de wind uit het zuiden.

Tot morgen!

                   

Regen8 (Foto: Pixabay.com)
Regen, we zullen het vandaag veel zien. (Foto: Pixabay.com)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.