Media: Israël wil wapenstilstand van twee maanden

Volgens een mediabericht heeft Israël een staakt-het-vuren van twee maanden voorgesteld in de Gaza-oorlog, die al meer dan 100 dagen woedt. Het aanbod, dat werd voorgelegd aan bemiddelaars uit Egypte en Qatar, moet leiden tot de vrijlating van alle gijzelaars die worden vastgehouden door de terreurorganisatie Hamas, meldde het nieuwsportaal 'Axios' 's avonds.

De auteur van het artikel, de bekende en goed ingevoerde Israëlische journalist Barak Ravid, verwees naar twee niet nader genoemde Israëlische regeringsfunctionarissen.

Palestijnse gevangenen worden ook vrijgelaten
Volgens het bericht zou de eerste fase de vrijlating van vrouwen en mannen ouder dan 60 jaar omvatten. Daarna volgen Israëlische soldaten jonger dan 60 jaar die geen lid zijn van het leger. Tot slot zouden ook Israëlische soldaten en de stoffelijke resten van gijzelaars worden overgedragen.

Als onderdeel van het plan zullen Israël en Hamas naar verluidt van tevoren een aantal Palestijnse gevangenen overeenkomen die in ruil voor elke gijzelaar zullen worden vrijgelaten. Over de namen van elke Palestijn zal dan worden onderhandeld.

Een staakt-het-vuren van twee maanden zou het langste aanbod van deze aard zijn dat de Israëlische regering tot nu toe heeft gedaan. Hamas liet eind november 105 gijzelaars vrij tijdens een staakt-het-vuren van een week. In ruil daarvoor liet Israël 240 Palestijnse gevangenen vrij. Sindsdien heeft de Israëlische regering weinig bereidheid getoond om concessies te doen voor verdere vrijlating van gijzelaars. In december schoten Israëlische soldaten per ongeluk drie gijzelaars dood in de Gazastrook.

Dit alles heeft geleid tot steeds luidere kritiek op de regering van premier Benjamin Netanyahu. Afgelopen weekend demonstreerden duizenden mensen in Israël om hen te dwingen serieuzere pogingen te ondernemen om de gijzelaars vrij te krijgen. In Jeruzalem zetten familieleden van Hamas-gijzelaars een protesttent op en kondigden aan dat ze daar zouden blijven tot de regering een akkoord bereikt om de gijzelaars vrij te laten. Gisteren bestormden familieleden een vergadering van de financiële commissie in het Israëlische parlement. Ze schreeuwden: "Jullie blijven hier niet zitten terwijl zij daar sterven!"

Het Israëlische voorstel was tien dagen geleden al goedgekeurd door het oorlogskabinet, schreef Axios. Hamas had eerder elke nieuwe vrijlating van gijzelaars gekoppeld aan een einde van de oorlog. Egyptische en Qatarese bemiddelaars proberen al weken de verschillende eisen te overbruggen. Er ligt een driefasenplan op tafel dat het proces van vrijlating van gijzelaars en het staken van de vijandelijkheden regelt.

Volgens berichten in de Amerikaanse media is Brett McGurk, de Midden-Oostencoördinator van president Joe Biden, begin deze week in de regio aangekomen om besprekingen te voeren in Caïro en Doha. Terroristen uit de Gazastrook doodden 1.200 mensen bij de aanval op 7 oktober. De aanval zette de Gaza-oorlog in gang. Na massale luchtaanvallen rukten de Israëlische strijdkrachten op naar het afgesloten kustgebied en lanceerden een grondoffensief. De regering heeft verklaard Hamas militair te willen verpletteren en de gijzelaars te willen bevrijden.