FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 23 januari 2024

Olympische Jeugdwinterspelen: Daleman schaatst opnieuw naar goud, eremetaal voor Tunesië

In het Zuid-Koreaanse Gangwon is dinsdag de vierde dag van de Olympische Jeugdwinterspelen afgewerkt. Net als een dag eerder kon Nederland juichen om eremetaal, terwijl men dat nota bene ook in Tunesië kon doen.

Schaatsen, 1500m vrouwen
Angel Daleman schoot als een dolle uit de startblokken en dook ruim onder de snelste tussentijden van de Chinese Liu Yunqi, maar de Nederlandse had het flink lastig in de slotronde. Toch hield ze genoeg over en in 2:02,90 minuten reed ze naar het goud, nog net voor Liu (2:03,29). De Poolse Hanna Mazur reed op gepaste afstand naar knap brons in 2:05,13 minuten.

Schaatsen, 1500m mannen
Na zijn gouden medaille op de 500 meter ging de Duitser Finn Sonnekalb razendsnel van start op de schaatsmijl, wat hij aanvankelijk goed door wist te trekken. Zijn slotronde was ook prima in orde en met 1:50,53 stond er geen maat op het toptalent. De Chinees Pan Baoshuo reed een fantastische slotronde, die hem naar 1:52,84 en het zilver hielp, voor de Japanner Sota Kubo (1:53,16).

Skeleton, vrouwen
Letland leek uitstekende kans te maken op twee medailles, waaronder het goud, en Darta Neimane was in run één goed op weg met de snelste tijd. In de tweede run had ze het echter zwaar en de Duitse Maria Votz wipte over haar heen naar het goud. Neimane pakte op 0,34 seconden zilver, voor haar landgenote Laura Legere (+0,77). Florijn de Haas moest het op 8,04 seconden doen met een zeventiende plek.

Skeleton, mannen
De Letse topfavoriet Emils Indriksons maakte zijn status volledig waar: in beide runs was hij de snelste en met een grote marge van 1,01 seconden pakte hij het goud. Zilver ging naar de Oekraïner Yaroslav Lavreniuk, voor de Zuid-Koreaanse thuisfavoriet Shin Yeon-su (+1,39). Sander de Haan werd op 4,59 seconden negende, twee plaatsen voor Felix de Wit (+5,39).

Alpineskiën, reuzenslalom vrouwen
In run één noteerde Giorgioa Collomb de snelste tijd en de Italiaanse wist dat keurig af te maken in run twee. Goud voor Collomb, met de Zwitserse Shaienne Zehnder op slechts 0,11 seconden met het zilver. Brons ging op 1,03 seconden naar de Zweedse Astrid Hedin, achtste na run één, terwijl de nummer drie na die eerste run, de Italiaanse Camillia Vanni, de finish in de tweede manche niet haalde.

Bobsleeën, monobob mannen
Thuisfavoriet So Jaeh-wan mocht voor eigen publiek feestvieren: in run één was hij véél te snel voor de rest van het veld en die voorsprong was ruim voldoende om het goud te pakken. Jonathan Lourimi won op 1,33 seconden het zilver voor nota bene Tunesië, een historische wintermedaille voor het land, terwijl het Chinese startkanon Chi Xiangyu op 1,55 seconden brons pakte door in run twee van plek acht omhoog te klimmen.

Biatlon, sprint vrouwen
Het was erg lastig op de schietbaan, waar de Tsjechische Heda Mikolasova ondanks vijf missers lange tijd bovenaan de tijdenlijst stond. Het leek natuurlijk onmogelijk om daar te blijven staan en dat was het ook: Ela Sever uit Slovenië ging er met drie missers vijftig seconden onderdoor. Dat was uiteindelijk goed voor zilver, want de Italiaanse Carlotta Gautero was met haar ene misser nog eens 35 seconden sneller. Brons ging naar Oekraïne in de persoon van Polina Putsko (+1:13,9), een van de slechts vijf vrouwen - in het veld van bijna honderd - die het bij één misser hielden.

Biatlon, sprint mannen
De Fransman Antonin Guy trof negen van de tien schijven en zag zijn tijd daarna eigenlijk nooit meer bedreigd worden. De Noor Tov Røysland hield het ook bij één misser, maar kwam 31,8 seconden tekort, terwijl het brons ook naar Frankrijk ging: Flavio Guy, géén familie van Antonin, schoot maar liefst vier keer mis, maar pakte op 57,5 seconden toch het brons, een paar tellen voor landgenoot Camille Grataloup Manissolle.

Freestyleskiën, cross vrouwen
Zweeds goud bij de vrouwen, waar Uma Kruse Een in de finale de snelste was. Ze verwees de Amerikaanse Morgan Shute naar het zilver, voor de bronzen Zwitserse Leena Thommen en diens landgenote Valentine Lagger.

Freestyleskiën, cross mannen
Bij de mannen werd het Duits goud in de persoon van Niklas Höller, die te snel was voor Janik Sommerer uit Oostenrijk. De Zweed Maans Abersten pakte het brons, Walker Robinson kwam namens de VS met lege handen over de meet in de finale.

Rodelen, estafette
Zoals gebruikelijk deed Duitsland mee om het goud, maar de dubbelslee van Louis Grünbeck en Maximilian Kührt crashte een paar seconden voor de finish. Het goud ging naar Italië, met Alexandra Oberstolz, Leon Haselrieder en de dubbelslee van Philipp Brunner en Manuel Weissensteiner. Zilver was voor Margita Sirsnina, Edvards Markitans en Janis Gruzdulis-Borovojs/Edens Cepulis uit Letland (+0,829), voor Marie Riedl, Paul Socher en Johannes Scharnagl/Moritz Schiegl namens Oostenrijk (+0,951).

IJshockey, 3x3 vrouwen
De Nederlandse vrouwen kenden niet het meest succesvolle toernooi, met een doelsaldo van 5-76 in de eerste vijf wedstrijden, en dat werd op de laatste dag van de groepsfase niet echt beter: Italië was met 0-27 te sterk, Zuid-Korea won met 0-16 en dus sluit Nederland het toernooi af met 5-119 als doelsaldo.

Sabalenka simpel naar halve finales Australian Open, Gauff ontsnapt

Tennisster Aryna Sabalenka heeft zich opvallend simpel geplaatst voor de halve finales van de Australian Open. De als tweede geplaatste titelverdedigster uit Wit-Rusland was een flinke maat te groot voor de Tsjechische nummer negen van de plaatsingslijst, Barbora Krejcikova: 6-2, 6-3.

In de andere kwartfinale van dinsdag was het een stuk spannender. De Amerikaanse Coco Gauff, als vierde geplaatst, nam het op tegen de Oekraïnse Marta Kostyuk en dat werd vooral in de eerste twee sets een heuse thriller. Kostyuk kreeg in set één op 5-3 een setpoint en verloor die, waarna ze ruim een half uur later in de tiebreak nog een kans kreeg.

Nogmaals verloor Kostyuk het setpoint en daarna ook de set, maar in set twee sloeg ze juist in de tiebreak terug. Van een al te spannende ontknoping was daarna echter geen sprake meer, Gauff was in de derde set simpelweg te sterk voor de moegestreden Kostyuk: 7-6 (6), 6-7 (3), 6-2.

Djokovic en Sinner naar halve finales Australian Open

Tennisser Novak Djokovic staat in de halve finales van de Australian Open. De Servische tienvoudig eindwinnaar in Melbourne, als eerste geplaatst, rekende in de kwartfinales af met de als twaalfde geplaatste Amerikaan Taylor Fritz. In de halve finales neemt Djokovic het op tegen de Italiaan Jannik Sinner (4).

De wedstrijd tussen Djokovic en Fritz begon gelijk al slopend: game één duurde ruim een kwartier. Daarna verliep het wat soepeler en in de tiebreak pakte Djokovic de setwinst, maar in set twee was een vroege break voor Fritz genoeg om de stand gelijk te trekken. Djokovic wist in set drie een tandje bij te schakelen en dat was de Amerikaan teveel: 7-6 (3), 4-6, 6-2, 6-3.

Sinner speelde tegen de als vijfde geplaatste Rus Andrey Rublev, wat op papier weer een wedstrijd tot diep in de nacht kon worden. Dat viel echter mee: Sinner was bijna constant net iets beter en had aan een ruime 2,5 uur genoeg om zich met 6-4, 7-6 (5), 6-3 voor de halve eindstrijd te plaatsen.

Confrontatie wolvenroedels aan hek Veluwe

We hebben inmiddels een behoorlijk aantal wolven dat zich in Nederland heeft gevestigd. Er hebben zich dan ook al meerdere roedels gevormd.

Deze beelden van Nationaal Park de Hoge Veluwe laten zien dat de roedels ook wel eens bonje hebben. Er is actie, maar het hek voorkomt dat het een bloedige confrontatie wordt. Al lijkt het een kwestie van tijd totdat deze barrière geslecht wordt.

Predikant pleegt crypto fraude

Online predikant, Eli Regalado uit Denver, Colorado, wist ruim $3 mijoen buit te maken in een crypto scam onder gelovigen zo is te lezen op AOL.

Honderden (goed) gelovigen wist hij samen met zijn vrouw over te halen om hun dolllars te steken in wat hij "INDXcoin" had genoemd. Met termen die uit het Oude Testament lijken te komen, zoals "zaaien" en "tienden", wist hij de gevoelige marketingsnaar van zijn clientèle te raken. Maar wellicht dat zijn belofte van tienvoudige opbrengsten ook heeft bijgedragen aan het succes.

De opbrengst vertienvoudigde uiteraard niet, maar is verdeeld onder de armen. Dat wil zeggen dat Eli en zijn vrouw beiden een stevige bundel onder hun linker arm staken en nog wat onder de rechter, om vervolgens eens fijn te gaan shoppen. De oplichters spendeerden royaal aan hun huis, een nieuwe auto, juwelen en dure tassen. 

Noorse langlaufers nét te sterk voor Italië, nieuwe blamage voor Noorse vrouwen

Voor de langlaufliefhebber nog even een korte blik op het weekeinde. De World Cup was voor de verandering neergestreken in het Duitse Oberhof en daar werd de boel afgesloten met een tegenwoordig helaas zeldzaam onderdeel, de estafette - twee keer 7,5 kilometer in de klassieke stijl, gevolgd door twee keer 7,5 kilometer in de vrije stijl.

Vrouwen
Eerder in het seizoen, in Gällivare, stond Noorwegen niet op het podium en dat was voor het eerst sinds 2011. Dit keer maakten ze het nog bonter: startloopster Kristin Austgulen Fosnæs werd al snel gelost en de ploeg eindigde op bijna vier minuten als vijfde, voor het eerst in de historie van de World Cup grepen de Noorse vrouwen zo twee keer op rij naast het podium.

De strijd om de winst was lange tijd ook niet al te spannend. De Zweedse Linn Svahn sloeg aan het eind van haar 7,5 kilometer een gat en zag Frida Karlsson dat gat flink uitbreiden, waarna Ebba Andersson er nog eens een schep bovenop deed. Slotloopster Jonna Sundling moest nog wel even op de tanden bijten, want de Duitse Victoria Carl kwam op fantastische wijze naar voren, maar Sundling hield haar van het lijf en dus pakte Zweden de winst.

Op zeventien seconden ging plek twee naar het thuisland met Katherine Sauerbrey, Katherina Hennig, Pia Fink en Carl, die bijna een minuut dicht wist te langlaufen. Op meer dan twee minuten kwam Finland als derde over de meet met Johanna Matintalo, Anne Kyllönen, Krista Pärmäkoski en Jasmi Jönsuu.

Mannen
Waren de posities bij de vrouwen al snel duidelijk, bij de mannen was het juist precies andersom: een grote groep zat bijna de hele wedstrijd bij elkaar en met tien landen ging men af op de eindsprint in de laatste kilometer. Dat leverde dan ook een weinig verrassende Noorse zege op, hoewel Johannes Høsflot Klæbo het bijna nog uit handen gaf tegen de Italiaanse sprinter Federico Pellegrino.

Noorwegen-1 pakte zo de overwinning met Martin Løwstrøm Nyenget, Erik Valnes, Pål Golberg en Klæbo, terwijl Italië met Dietmar Nöckler, Elia Barp, Simone Dapra en Pellegrino op plek twee eindigde. Het podium werd gecompleteerd door nog meer Noren, want Noorwegen-2 werd derde: Håvard Solås Taugbøl, Didrik Tønseth, Simen Hegstad Krüger en Mattis Stenshagen, met dan weer Italië-2 op de vierde plek.

Oostenrijkse schansspringers domineren in Zakopane, Sloveense vrouwen winnen in Japan

Voor de liefhebber keren we nog even een klein stukje terug, want in de World Cup schansspringen was het weer een druk weekeinde. De mannen kwamen in actie in het Poolse Zakopane, terwijl de vrouwen in het Japanse Zao van de schans sprongen - behalve op de slotdag, die wedstrijd werd wegens de sneeuwval geannuleerd.

Mannen landenwedstrijd, Zakopane
In Polen begonnen de mannen met een landenwedstrijd, waarbij Oostenrijk bijna constant simpelweg te goed was. Jan Hörl maakte één wat matige sprong, maar herstelde dat in ronde twee met verve en Michael Hayböck, Manuel Fettner en vooral Stefan Kraft waren ijzersterk. Plek twee was op gepaste afstand voor de Slovenen Lovro Kos, Domen Prevc, Peter Prevc en Anze Lanisek, met de Duitsers Pius Paschke, Karl Geiger, Stephan Leyhe en Andreas Wellinger ook nog op het podium.

Mannen individueel, Zakopane
Stefan Kraft was de beste in de eerste ronde en dat wist hij in ronde twee met de nodige moeite af te maken. Kort achter de Oostenrijker ging plek twee naar Andreas Wellinger uit Duitsland, die op zijn beurt weer nét iets beter scoorde dan de Sloveen Lovro Kos. Het was sowieso spannend, want ook Michael Hayböck, de Japanner Ryoyu Kobayashi en Jan Hörl - tweede na de eerste ronde - zaten dicht bij een podiumplek.

Vrouwen individueel, Zao
In ronde één was Nika Prevc een klap beter dan de rest en de Sloveense deed dat in de tweede ronde nog bijna over - alleen Yuki Ito was daarin net iets beter. Het was voor Prevc ruimschoots voldoende voor de winst, terwijl Ito voor eigen publiek de tweede plek mocht vieren, met de Canadese Alexandria Loutitt op de derde plaats.

Vrouwen superteamwedstrijd, Zo
Nika Kriznar en Nika Prevc vormden het Sloveense team en maakten hun rol als favoriet meer dan waar: in vier van de zes ronden lieten ze de beste sprong van iedereen zien. Achter het Sloveense duo ging plek twee naar Alexandria Loutitt en Abigail Strate, Canada's twee wereldtoppers, met de Oostenrijkse veteranen Jacqueline Seifriedsberger en Eva Pinkelnig op plek drie.

Barbenheimer voert Oscarnominaties aan

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences heeft vandaag de genomineerden voor de Academy Awards (de Oscars) bekend gemaakt. Atoomepos Oppenheimer gaat aan kop met de meeste nominaties, maar ook Killers of the Flower Moon, Poor Things en Barbie zijn niet onopgemerkt gebleven.

Oppenheimer ontving maar liefst 13 nominaties, gevolgd door Poor Things met elf en Killers of the Flower Moon met tien winkansen. Barbie volgt het drietal met acht nominaties.

Het is voor Christopher Nolan de eerste keer dat één van zijn films voor Beste Film is genomineerd. Zijn nominatie als Beste Regisseur voor Oppenheimer is de tweede keer; de vorige keer was voor Dunkirk. Opvallend is dat Greta Gerwig geen nominatie kreeg als regisseur voor Barbie, en Margot Robbie niet voor haar rol als de hoofd-Barbie uit die film (maar Ryan Gosling wél voor zijn rol als de hoofd-Ken, al is het slechts als bijrol). Martin Scorsese maakt wel kans op het regiebeeldje voor Killers, en Lily Gladstone zou voor haar rol in die film tot Beste Actrice kunnen worden gekroond.

Oscars 2022

De Oscars worden op 11 maart uitgereikt. Hieronder vindt je een overzicht van de nominaties in de belangrijkste categorieën.

Beste Film

  • American Fiction
  • Anatomy of a Fall
  • Barbie
  • The Holdovers
  • Killers of the Flower Moon
  • Maestro
  • Oppenheimer
  • Past Lives
  • Poor Things
  • The Zone of Interest

Beste Regie

  • Jonathan Glazer, The Zone of Interest
  • Yorgos Lanthimos, Poor Things
  • Christopher Nolan, Oppenheimer
  • Martin Scorsese, Killers of the Flower Moon
  • Justine Triet, Anatomy of a Fall

Beste Acteur

  • Bradley Cooper, Maestro
  • Colman Domingo, Rustin
  • Paul Giamatti, The Holdovers
  • Cillian Murphy, Oppenheimer
  • Jeffrey Wright, American Fiction


Oppenheimer: Cillian Murphy

Beste Actrice

  • Annette Bening, Nyad
  • Lily Gladstone, Killers of the Flower Moon
  • Sandra Hüller, Anatomy of a Fall
  • Carey Mulligan, Maestro
  • Emma Stone, Poor Things

Beste Mannelijke Bijrol

  • Sterling K. Brown, American Fiction
  • Robert De NiroKillers of the Flower Moon
  • Robert Downey Jr.Oppenheimer
  • Ryan GoslingBarbie
  • Mark Ruffalo, Poor Things

Beste Vrouwelijke Bijrol

  • Emily Blunt, Oppenheimer
  • Danielle Brooks, The Color Purple
  • America Ferrera, Barbie
  • Jodie Foster, Nyad
  • Da’Vine Joy Randolph, The Holdovers

Beste Animatiefilm

  • The Boy and the Heron
  • Elemental
  • Nimona
  • Spider-Man: Across the Spider-Verse
  • Robot Dreams

De volledige lijst van nominaties, waarin ook films als Napoleon, Society of the Snow, Mission: Impossible — Dead Reckoning Part One, The Creator, Guardians of the Galaxy Vol. 3 en Godzilla Minus One voor 'kleinere' awards zijn genomineerd, vind je hier.

Marc Overmars gaat in beroep tegen wereldwijd beroepsverbod

Oud-Nederlands voetballer Marc Overmars heeft beroep aangetekend tegen het wereldwijde beroepsverbod van wereldbond FIFA. “Eén geval van grensoverschrijdend gedrag rechtvaardigt geen wereldwijd werkverbod”, zei een woordvoerder van Overmar tegen mediavertegenwoordigers en zei dat het oordeel “buitensporig” was. Het is nog niet bekend wanneer de hoorzitting in hoger beroep zal plaatsvinden. Overmars had in zijn functie als sportdirecteur van de Nederlandse topclub Ajax Amsterdam dickpics en seksueel getinte berichten naar verschillende vrouwelijke medewerkers gestuurd, hij heeft later zijn excuses aangeboden voor dit gedrag.

In november 2023 werd de voormalig prof een jaar lang uitgesloten van werken in het Nederlandse voetbal plus nog een jaar proeftijd. Dit werd begin januari uitgebreid door de disciplinaire commissie van de FIFA. Overmars is momenteel sportdirecteur bij Belgisch kampioen Royal Antwerp.

Onderzoek naar imago van Nederlanders in het buitenland

De Nederlandse taal en gewoontes hebben wereldwijd een opvallend imago gecreëerd in de loop der jaren. Maar wat is nu echt typisch Nederlands en hoe wordt dit gezien door andere nationaliteiten? Nederlanders worden vooral gezien als gierig en direct, constateert Preply.

Het platform voor online taallessen deed onderzoek naar het imago van Nederland(ers) in het buitenland. En wat blijkt: wij Nederlanders staan er niet overal even goed bekend. In Groot-Brittannië ziet men ons als een ietwat ‘onzinnig’ volk, met spottende uitspraken als "If that's true, then I'm a Dutchman". Deze zin wordt gebruikt om te benadrukken dat iets buitengewoon ongeloofwaardig of volstrekt onaanvaardbaar is.

Gierig en luidruchtig
Aan de andere kant van de oceaan, hebben Nederlanders ook een reputatie opgebouwd. In Amerika worden Nederlanders gezien als onbeleefd en luidruchtig. En bovenal: ze noemen ons gierig. Een rondje geven in een café is dan volgens Amerikanen ook absoluut niets voor Nederlanders. De term ‘Going Dutch’ is een directe verwijzing naar onze vermeende gierigheid. Als een Amerikaan ‘going Dutch’ gaat, dan wordt de rekening gesplitst en betaalt iedereen voor zichzelf. Of wanneer Amerikanen zelf drank mee moeten nemen naar een feestje of als er goed bezuinigd is op de uitgaven, noemen zij dit een ‘Dutch Party’.

Nederlandse eerlijkheid
Gewoon lekker zeggen waar het op staat is voor veel Nederlanders niet ongewoon. Hoewel de Nederlandse directheid voor andere nationaliteiten even wennen kan zijn, wordt het niet alleen maar als negatief ervaren: "You know where you’re at with the Dutch. They can be bloody rude, but they speak their mind."

Kunnen Nederlanders goed luisteren tijdens een gesprek? Volgens de Canadezen niet! Als je in Canada niet goed luistert, wordt er een term met een Nederlandse verwijzing ingegooid: "Those Dutch with their wooden shoes, wooden bridges and wooden houses. The problem with them is that they wooden (wouldn’t) listen".

Ontwikkeling The Witcher 4 begint dit jaar

Het lijkt erop dat de gamestudio CD Project RED in de zomer van dit jaar begint aan de productie van een nieuw deel in de befaamde Witcher-serie. Volgens een bericht van Reuters zouden er zo'n 400 mensen moeten gaan werken aan The Witcher 4, die intern bij de Poolse ontwikkelaar de codenaam 'Polaris' draagt.

CDPR-topman Adam Badowski gaf aan medio 2024 een slordige 400 mensen aan het project te willen hebben werken, maar verder zijn er geen details prijsgegeven. Het zal waarschijnlijk dus nog een lange tijd wachten worden voordat we überhaupt iets meer over de game te weten komen. Badowski liet ook nog even doorschemeren dat er gewerkt wordt aan een sequel van Cyberpunk 2077, waar mogelijk ook een multiplayer-element aan toegevoegd zal worden. Ook hierbij geldt dat details uitermate schaars zijn.

Productie Witcher 4 medio dit jaar van start
Productie Witcher 4 medio dit jaar van start

Media: Israël wil wapenstilstand van twee maanden

Volgens een mediabericht heeft Israël een staakt-het-vuren van twee maanden voorgesteld in de Gaza-oorlog, die al meer dan 100 dagen woedt. Het aanbod, dat werd voorgelegd aan bemiddelaars uit Egypte en Qatar, moet leiden tot de vrijlating van alle gijzelaars die worden vastgehouden door de terreurorganisatie Hamas, meldde het nieuwsportaal 'Axios' 's avonds.

De auteur van het artikel, de bekende en goed ingevoerde Israëlische journalist Barak Ravid, verwees naar twee niet nader genoemde Israëlische regeringsfunctionarissen.

Palestijnse gevangenen worden ook vrijgelaten
Volgens het bericht zou de eerste fase de vrijlating van vrouwen en mannen ouder dan 60 jaar omvatten. Daarna volgen Israëlische soldaten jonger dan 60 jaar die geen lid zijn van het leger. Tot slot zouden ook Israëlische soldaten en de stoffelijke resten van gijzelaars worden overgedragen.

Als onderdeel van het plan zullen Israël en Hamas naar verluidt van tevoren een aantal Palestijnse gevangenen overeenkomen die in ruil voor elke gijzelaar zullen worden vrijgelaten. Over de namen van elke Palestijn zal dan worden onderhandeld.

Een staakt-het-vuren van twee maanden zou het langste aanbod van deze aard zijn dat de Israëlische regering tot nu toe heeft gedaan. Hamas liet eind november 105 gijzelaars vrij tijdens een staakt-het-vuren van een week. In ruil daarvoor liet Israël 240 Palestijnse gevangenen vrij. Sindsdien heeft de Israëlische regering weinig bereidheid getoond om concessies te doen voor verdere vrijlating van gijzelaars. In december schoten Israëlische soldaten per ongeluk drie gijzelaars dood in de Gazastrook.

Dit alles heeft geleid tot steeds luidere kritiek op de regering van premier Benjamin Netanyahu. Afgelopen weekend demonstreerden duizenden mensen in Israël om hen te dwingen serieuzere pogingen te ondernemen om de gijzelaars vrij te krijgen. In Jeruzalem zetten familieleden van Hamas-gijzelaars een protesttent op en kondigden aan dat ze daar zouden blijven tot de regering een akkoord bereikt om de gijzelaars vrij te laten. Gisteren bestormden familieleden een vergadering van de financiële commissie in het Israëlische parlement. Ze schreeuwden: "Jullie blijven hier niet zitten terwijl zij daar sterven!"

Het Israëlische voorstel was tien dagen geleden al goedgekeurd door het oorlogskabinet, schreef Axios. Hamas had eerder elke nieuwe vrijlating van gijzelaars gekoppeld aan een einde van de oorlog. Egyptische en Qatarese bemiddelaars proberen al weken de verschillende eisen te overbruggen. Er ligt een driefasenplan op tafel dat het proces van vrijlating van gijzelaars en het staken van de vijandelijkheden regelt.

Volgens berichten in de Amerikaanse media is Brett McGurk, de Midden-Oostencoördinator van president Joe Biden, begin deze week in de regio aangekomen om besprekingen te voeren in Caïro en Doha. Terroristen uit de Gazastrook doodden 1.200 mensen bij de aanval op 7 oktober. De aanval zette de Gaza-oorlog in gang. Na massale luchtaanvallen rukten de Israëlische strijdkrachten op naar het afgesloten kustgebied en lanceerden een grondoffensief. De regering heeft verklaard Hamas militair te willen verpletteren en de gijzelaars te willen bevrijden.

Prikkeldraad aan grens met Mexico mag worden verwijderd

De regering van de Amerikaanse president Biden mag een prikkeldraadbarrière op de grens met Mexico in Texas verwijderen.

De autoriteiten van Texas onder leiding van de Republikeinse gouverneur Abbott hadden prikkeldraad aangelegd nabij de grensstad Eagle Pass. Dit leidde tot een politiek en juridisch geschil met Washington. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de regering-Biden nu toegestaan de barrière weg te nemen.

Gouverneur Abbott, een aanhanger van Bidens voorganger Trump, beschuldigt de regering in Washington ervan niets te doen om illegale grensovergangen te stoppen.

Britse Hogerhuis wijst ratificatie omstreden Rwanda-verdrag in eerste instantie af

Het plan van de Britse premier Sunak om asielzoekers naar Rwanda te deporteren is uitgesteld. 

Het Hogerhuis wees de ratificatie aanvankelijk af. Een meerderheid van 214 tegen 171 leden stemde om de ratificatie uit te stellen totdat de regering heeft aangetoond dat Rwanda een veilig land is om migranten te ontvangen. Het Hogerhuis volgde een aanbeveling van een partijoverschrijdende commissie. In een rapport omschreef hij de garanties uit het akkoord met Rwanda als onvolledig. – Het Lagerhuis heeft het wetsvoorstel vorige week goedgekeurd.

FOK! Wat een weer: droog, later regen vanuit het westen

winterbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
In de avond neemt de wind toe en komen er vanaf het einde van de avond in het westen en noorden zware windstoten voor van 80-90 km/uur, de windstoten komen uit zuidwestelijke richtingen. In de loop van de nacht naar woensdag breiden de zware windstoten zich over het land uit. Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden. De windstoten hangen samen met lagedrukgebied 'Jocelyn'.

In de loop van woensdagochtend wordt de wind westelijk en neemt in het zuiden van het land af. Daar verdwijnen dan ook de zware windstoten. In het noorden zal pas in de loop van woensdagmiddag de wind afnemen.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend is het vrij zonnig en droog. De wind komt uit het westen en is matig, aan zee (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vanmiddag neemt de bewolking toe en gaat het regenen, het eerst in het zuidwesten, het laatst in het noordoosten. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan zee waait het meest krachtig, rond windkracht 6. De middagtemperatuur komt rond 7°C uit.

Vanavond is het bewolkt en valt er nog af en toe motregen. De temperatuur loopt in de avond op naar ongeveer 11°C. De wind uit het zuidwesten neemt boven land toe naar (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6, vlak aan zee naar hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8. Aan het einde van de avond zijn in het westen en noorden zware windstoten mogelijk (80-90 km/uur).

Komende nacht valt er af en toe regen. De minimumtemperatuur ligt tussen 8°C in het westen en ca. 11°C in het zuidoosten. De wind komt uit het zuidwesten en is krachtig tot hard boven land en stormachtig, windkracht 8 aan zee. Er komen zowel aan zee als landinwaarts zware windstoten voor van 80-90 km/uur, in het Waddengebied mogelijk iets hoger.

Tot morgen!

                   

  Zonsondergang richting Noord-Brabant (Foto: StateOfMind)
Zonsondergang richting Noord-Brabant (Foto: StateOfMind)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1167

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.