FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 22 januari 2024

Schuurs naar kwartfinales Australian Open, Rojer verliest twee keer

Op de Australian Open in Melbourne zijn in de diverse dubbelspeltoernooien maandag vijf duo's in actie gekomen met Nederlandse vertegenwoordiging. Dat ging voor de Nederlanders bepaald niet geweldig: slechts één van die vijf wedstrijden leverde een overwinning op.

Mannendubbels
Jean-Julien Rojer en zijn Britse kompaan Lloyd Glasspool, de nummers elf van de plaatsingslijst, stonden in de achtste finales tegenover de Monegask Hugo Nys en de Pool Jan Zielinski, maar het als zevende geplaatste duo was in drie sets te sterk: 6-3, 4-6, 6-7 (3).

Ook Wesley Koolhof stond in de achtste finales, maar met de Kroaat Nikola Mektic schopte ook hij het niet tot de laatste acht. Het als veertiende geplaatste duo speelde prima tegen de nummers twee van de plaatsingslijst, maar het Indisch-Australische duo Rohan Bopanna/Matthew Ebden was met 6-7 (8), 6-7 (4) net te sterk.

Vrouwendubbels
Demi Schuurs is met de Braziliaanse Luisa Stefani als negende geplaatst en speelde maandag in de achtste finales tegen Ena Shibahara uit Japan en de Amerikaanse Desirae Krawczyk, met wie Schuurs vorig jaar nog de kwartfinales haalde. Die haalde Schuurs opnieuw en de als zesde geplaatste Krawczyk met Shibahara dus niet: 7-5, 2-6, 7-6 (6).

Gemengde dubbels
Voor Schuurs en de Monegask Hugo Nys eindigde het toernooi in de achtste finales. Hsieh Su-wei uit Taiwan en de Pool Jan Zielinski, als derde geplaatst, waren met 3-6, 2-6 simpelweg een maatje te groot.

Rojer ging ook in het gemengd dubbelspel onderuit, dit keer met de Australische Ellen Perez. Het Britse tweetal Heather Watson en Joe Salisbury was ze met 3-6, 2-6 de baas.

1-2-3'tje voor Noorse biatleten, Franse vrouwen domineren massastart

In het Italiaanse Antholz hebben 's werelds beste biatleten hun laatste World Cup-wedstrijd afgewerkt alvorens men in februari naar het Tsjechische Nove Mesto trekt voor het wereldkampioenschap. In het fraaie Süd-Tirol stonden de massastarts op het programma, 15km voor de mannen en 12,5km voor de vrouwen met vier schietbeurten.

Mannen
Zoals wel vaker op de massastart was het bij de eerste twee schietbeurten, in liggende positie, eerst enige tijd een soort afvalrace. Een groep van zeven mannen arriveerde als kopgroep bij de derde schietbeurt, drie van hen kwamen er als leiders uit: de Fransman Quentin Fillon Maillet, die net als de Noor Vebjørn Sørum nog foutloos was, en de tweede Noor, Vetle Sjåstad Christiansen, die één keer gemist had in schietbeurt twee.

Christiansen was sterk op de ski's en sloeg een gat van dik tien seconden naar Sørum en Fillon Maillet richting de vierde schietbeurt, waar hij soeverein alles raakte. Fillon Maillet deed dat ook, maar Sørum schoot één keer mis. De Fransman was echter totaal leeg en op de ski's zakte hij in de slotronde flink weg: Sørum én diens landgenoot Johannes Dale-Skjevdal, die twee keer gemist had, gingen hem voorbij en lieten hem echter. Dale-Skjevdal pakte de tweede plek en Sørum het Noorse podium completeerde, voor Fillon Maillet en de Noorse broers Johannes Thinges en Tarjei Bø - eerstgenoemde schoot maar liefst vier keer mis en werd toch vijfde.

Vrouwen
De Française Julia Simon opende met tien treffers in de liggende positie en was op de ski's snel genoeg om al heel vroeg constant een voorsprong van een kleine tien seconden te hebben. Die had ze nodig, want bij schietbeurt drie liet ze één schijf staan, waardoor landgenote Lou Jeanmonnot haar bij kon halen. De twee gingen gezamenlijk op de laatste schietbeurt af en schoten daar beiden alles raak, maar Simon deed dat flink sneller.

Jeanmonnot moest haar meerdere erkennen in Simon, die overtuigend op weg ging naar de winst. Jeanmonnot completeerde het Franse 1-2'tje met haar twintig treffers, terwijl Lena Häcki-Gross haar topweekeinde - ze boekte eerder haar eerste zege ooit - afsloot met een derde plek, voor de foutloze Duitse Vanessa Voigt.

Tiener Noskova in kwartfinales Australian Open na snelle opgave Svitolina

Tennisster Linda Noskova staat voor het eerst in haar carrière bij de laatste acht op een Grand Slam-toernooi. De 19-jarige Tsjechische zag in Melbourne in de achtste finales van de Australian Open de als negentiende geplaatste Oekraïnse Elina Svitolina al na drie games noodgedwongen opgeven met een rugblessure.

Noskova, die eerder wereldranglijstaanvoerster Iga Swiatek versloeg, moet het nu opnemen tegen een andere Oekraïnse. Qualifier Dayana Yastremska plaatste zich voor het eerst voor de kwartfinale van een Grand Slam-toernooi door tweevoudig winnares Viktoria Azarenka (18) met 7-6 (6), 6-4 te verslaan.

De als twaalfde geplaatste Chinese Zheng Qinwen was met 6-0, 6-3 een maat te sterk voor Oceane Dodin uit Frankrijk en mag het hierna opnemen tegen Anna Kalinskaya. De Russische, nooit eerder goed voor een kwartfinaleplek op een Grand Slam-toernooi, won met 6-4, 6-2 van de Italiaanse Jasmine Paolini (26).

Alcaraz zonder problemen naar kwartfinales Australian Open, ook Medvedev door

Tennisser Carlos Alcaraz heeft zich zonder noemenswaardige problemen geplaatst voor de kwartfinales van de Australian Open. De als tweede geplaatste Spanjaard had maandag de Serviër Miomir Kecmanovic tegenover zich en klopte hem met 6-4, 6-4, 6-0 vrij overtuigend.

In de kwartfinales, die hij voor het eerst haalde in Melbourne, mag Alcaraz aantreden tegen de Duitser Alexander Zverev, de nummer zes van de plaatsingslijst. Zverev had een ruime vier uur nodig om zich te ontdoen van de als negentiende geplaatste Brit Cam Norrie, wat uiteindelijk in een tiebreak in set vijf lukte: 7-5, 3-6, 6-3, 4-6, 7-6 (3).

Tweevoudig verliezend finalist Daniil Medvedev (3) had het bij tijd en wijlen flink lastig met Nuno Borges, maar uiteindelijk wist de Rus de Portugese verrassing toch aan de kant te schuiven: 6-3, 7-6 (4), 5-7, 6-1.

Medvedev's volgende opponent is de als negende geplaatste Pool Hubert Hurkacz, die met Arthur Cazaux een wildcardspeler tegenover zich had. De Fransman wist zich knap te weren, maar in de derde set dwong de Pool hem definitief tot overgave: 7-6 (6), 7-6 (3), 6-4.

Olympische Jeugdwinterspelen: eerste goud voor Nederland dankzij Daleman op 500m

Het eerste Nederlandse eremetaal op de Olympische Jeugdwinterspelen in Gangwon is binnen. In Zuid-Korea werd zelfs het Wilhelmus voor het eerst tijdens het evenement gespeeld en niet geheel verrassend gebeurde dat in de schaatshal.

Schaatsen, 500m vrouwen
Angel Daleman startte in de slotrit en de topfavoriete maakte haar rol volledig waar: met 39,28 seconden was ze een van de drie dames onder de veertig tellen en pakte de wereldkampioene bij de junioren het goud. Zilver was voor de Zuid-Koreaanse Jung Hui-dan in 39,64 seconden, voor Waka Sasabuchi uit Japan (39,65). Jasmijn Veldhuis noteerde met 41,49 seconden de twaalfde tijd.

Schaatsen, 500m mannen
De Duitser Finn Sonnekalb maakt de hele winter al een sterke indruk in de World Cup voor junioren en die vorm bekroonde hij in Gangwon met goud in 36,61 seconden. Daarmee klopte hij de Noor Miika Johan Klevstün, die in 36,79 seconden zilver pakte, voor de Zuid-Koreaan Shin Seo-nung (37,13). Geophrey Coenraad werd in 37,29 seconden zesde, Sem Spruit ging onderuit en werd laatste.

Shorttrack, 500m vrouwen
Nog geen vier uur na haar gouden medaille op de schaatsbaan stond Angel Daleman weer op de shorttrackbaan, wat wéér in een deceptie eindigde: in de halve finales maakte ze vanuit een kansrijke positie een fout, die leidde tot een valpartij en uitschakeling - Birgit Radt ging er in de kwartfinales uit. Het goud was voor Polen en wel in de persoon van Anna Falkowska, voor de Zuid-Koreaanse Kang Min-ji en haar landgenote Chung Jae-hee - dat was ietwat controversieel, want in de laatste bocht duwde Kang de in tweede positie schaatsende Poolse Kornelia Wozniak onderuit.

Shorttrack, 500m mannen
Nick Endeveld en Jonas de Jong kwamen de heats niet door, waarmee de Nederlandse vertegenwoordiging rap klaar was. Het goud ging naar de Amerikaan Sean Boxiong Shuai, die te snel was voor Zhang Xinzhe uit China. Diens landgenoot Zhang Bohao leek op weg naar zilver, voor Peter Groseclose, maar de Filipijn kegelde hem en zichzelf onderuit, waardoor het zilver voor Zhang Xinzhe en het brons ineens voor de Hongaar Dominik Major was.

Bobsleeën, monobob vrouwen
De Deense Maja Voigt was de torenhoog favoriete en maakte dat volledig waar: in beide runs was ze de snelste en dus pakte zij het goud. Op 0,86 seconden was het zilver zowaar voor Thailand, met dank aan Agnese Campeol. Brons ging op 1,03 seconden naar de Roemeense Mihaela Anton, die vanaf plek zes na run één over onder meer de op plek twee staande Letse Amelija Kotane heen wipte.

Alpineskiën, alpinecombinatie vrouwen
Op de super-G was de Zwitserse Fabienne Wenger de snelste, maar zij moest later op de dag op de slalom teveel tijd inleveren en eindigde op de vijfde plek. Het goud was voor de Oostenrijkse Maja Waroschitz, die na de derde plek op de super-G ook een sterke slalom liet zien. De Italiaanse Giorgia Collomb klom van de dertiende plek na de super-G naar het zilver op 0,40 seconden, voor de Duitse Romy Ertl (+0,86).

Alpineskiën, alpinecombinatie mannen
Elliot Westlund was op de super-G het snelst, maar de Zweed had niet de soepelste heupen op de slalom en moest het doen met plek zes. Zak Carrick-Smith slalomde wél geweldig: de Brit stond 27e na de super-G, maar zag iedereen zich stuk bijten op zijn gecombineerde tijd en pakte het goud. Zilver was er op 0,13 seconden voor de Zweed Alexander Ax Swartz, die nog 26e stond na de super-G. Het brons was voor zijn landgenoot Liam Liljenborg, die op beide onderdelen snel was en op 0,84 seconden van Carrick-Smith eindigde.

IJshockey, 3x3 vrouwen
Voor de Nederlandse ijshockeysters was het opnieuw geen al te geweldige dag: China was met 17-0 te sterk en in de tweede wedstrijd van de dag ging de ploeg zelfs met 33-0 onderuit tegen Hongarije, waardoor de ploeg na vijf wedstrijden op slechts vijf goals - en 76 tegengoals - staat.

Tijdelijk Noodfonds Energie vanaf vandaag weer open

Huishoudens met een lager inkomen en een hoge energierekening kunnen vanaf vandaag terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening gedurende de 6 maanden na hun aanvraag. De uitbetaling gaat via de energieleverancier. Huishoudens kunnen de steun van het Noodfonds vanaf nu aanvragen op noodfondsenergie.nl.

Energieleveranciers Budget Energie, Eneco, ENGIE, Essent, Greenchoice, Innova, Pure Energie, Vattenfall en Vrij op Naam, en de Rijksoverheid hebben voor komend jaar steun toegezegd aan het fonds met een totale bijdrage van € 60 miljoen.

Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden. Als de energierekening meer dan 8 of 10% van het inkomen bedraagt, dan betaalt het Noodfonds de rest van de energierekening via de energieleveranciers. Het maakt niet uit welke leverancier het huishouden heeft. In vergelijking met vorig jaar komen mensen eerder in aanmerking.

De initiatiefnemers hebben Lodewijk Asscher gevraagd om ook dit jaar op te treden als vertegenwoordiger van het Noodfonds. "De stress van energie armoede raakt veel mensen. Wij willen met het Noodfonds mensen meer financiële ademruimte bieden. De behoefte daaraan is ook in 2024 heel groot: meer dan 30.000 mensen hebben voorafgaand aan de heropening via de site laten weten interesse te hebben”, aldus Asscher.  In 2023 hebben ruim 50.000 huishoudens steun vanuit het Noodfonds ontvangen. In totaal is er € 43,7 miljoen uitgekeerd. 

Voor wie is het Noodfonds Energie?
Huishoudens kunnen een check doen op de site van het Noodfonds om te kijken of ze in aanmerking komen voor steun uit het Noodfonds.  

De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds:   

  • Het huishouden heeft een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat gaat concreet om € 3.200 (alleenstaand) en € 4.480 (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld en exclusief toeslagen.
  • Huishoudens hebben zelf een energiecontract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier.
  • De energierekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 8 tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen: Voor mensen tot 130% van het sociaal minimum hoger dan 8% van het gezamenlijk bruto-inkomen, of voor mensen tot 200% sociaal minimum hoger dan 10%.
  • Het Noodfonds betaalt de rest van de maandelijkse energierekening boven deze 8 tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.   

Waar kan je steun aanvragen?
De aanvraag van het Noodfonds kan worden gedaan op noodfondsenergie.nl. Huishoudens kunnen daar terecht om de aanvraag via computer of via de app te doen. Ook familieleden, vrienden of hulpverleners kunnen daar via een machtiging de aanvraag voor iemand anders doen. Een aanvraag indienen kan tot en met 31 maart 2024. Huishoudens met vragen kunnen terecht bij de landelijke hulplijn van het Noodfonds.

Vriend neergestoken vanwege 'roast'

Een gezellige avond eindigde bijna met de dood. Een 30-jarige Hagenaar werd door zijn vriend uit Amsterdam met een groot vleesmes gestoken. Alleen omdat een toevallige passant hem op straat zag liggen, kan het slachtoffer het nog navertellen.

Verdachte was die avond met zijn vriendin en het slachtoffer op bezoek bij een vriend in Den Haag. Wat drinken, blowen en een beetje rappen. Dat rappen draaide op enig moment uit in 'roasten', elkaar over en weer voor gek zetten en beledigen. Normaal gebeurt dat op vriendschappelijke basis, maar nu vond verdachte het al snel niet leuk meer. Toen het slachtoffer steeds heftiger dingen begon te zeggen, vroeg hij hem te stoppen.

Maar het slachtoffer stopte niet, met een opstootje tot gevolg. Tot verdachte zó boos werd dat hij een vleesmes pakte en op het slachtoffer af stormde. Die rende de voordeur uit, door het trappenhuis naar beneden de flat uit. Op camerabeelden is te zien hoe verdachte achter hem aan de trap af stormt met het grote mes in zijn handen.

Uitgegleden
Buiten het portiek gleed het slachtoffer uit. Het was 16 december 2022, op de straat lag ijs. Zo kon verdachte het slachtoffer inhalen en uiteindelijk vijf keer steken in zijn gezicht, arm en borst. Daarna haalde hij binnen zijn vriendin op en liep weer naar buiten zonder zich om het slachtoffer te bekommeren.

Het slachtoffer heeft minuten lang gevochten voor zijn leven. "Help me, ik wil niet dood", riep hij. Hij had het geluk dat er toevallig iemand langs liep, midden in de nacht. Die belde 112, waarna agenten en later ambulancepersoneel de nodige zorg konden verlenen. De verdachte werd nog dezelfde nacht aangehouden.

'Je hoort een vriend smeken om zijn leven'
De officier van justitie kon zich nauwelijks een voorstelling maken wat er die nacht was gebeurd. "Verdachte heeft er bewust voor gekozen om zijn vriend te steken. Daarna heeft hij er ook bewust voor gekozen hem in de vrieskou op straat te laten liggen. Zelfs nadat hij zijn vriendin nog had opgehaald. Je hoort een vriend smeken om zijn leven en toch besluit je weg te lopen."

Verdachte is verminderd toerekeningsvatbaar, daarom eiste het Openbaar Ministerie naast een gevangenisstraf van 6 jaar ook TBS met dwangverpleging.

Man die sinds 2015 werd gezocht uitgeleverd door Marokko

Een 43-jarige man uit Bergen op Zoom die augustus 2023 in Marokko werd aangehouden, is weer terug in Nederland. De man werd sinds 2015 gezocht vanwege een schietpartij, waarvoor hij 12 jaar cel kreeg. Vrijdagmiddag 19 januari landde hij op Schiphol onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee (KMar).

De man is op 12 december 2018 bij verstek tot 12 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor een dubbele poging doodslag. De rechtbank achtte bewezen dat hij op 27 juni 2015 twee mannen van dichtbij heeft neergeschoten. Aanleiding was een kinderruzie in een speeltuin in Bergen op Zoom. Hij was sinds die bewuste dag spoorloos.

Na een lang onderzoek wist FastNL, het Nederlandse Fugitive Active Search Team met behulp van de Marokkaanse politie de man te traceren in het Marokkaanse Meknes. Daar kon hij op 9 augustus 2023 worden gearresteerd, waarna zijn uitleveringsprocedure is gestart.

Na zijn aankomst in Nederland is de man overgedragen aan de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) om zijn straf te gaan uitzitten.

Geen treinen tussen Amsterdam en Utrecht door stroomstoring

Door een stroomstoring rijden er momenteel geen treinen tussen Amsterdam en Utrecht. Ook rijden er geen treinen tussen Schiphol en Utrecht. Zo meldt AT5. 

Een reiziger meldt aan AT5 al een uur vast te zitten in een trein op het traject. Een ander meldt op X boven de A10 stil te staan voor niet werkende seinen. De NS meldt dat de storing de hele avondspits zal duren, tot ongeveer 20.00 uur.

Door de stroomstoring is het treinverkeer rond Utrecht ontregeld. Zo rijden er ook geen treinen tussen Utrecht en Den Bosch. In andere richtingen rijden minder treinen.

Vanochtend was er een grote stroomstoring in de stad waardoor een groot deel van de trams niet reed. De NS liet toen juist weten daarvan geen last te hebben, omdat de treinen op een ander stroomnet zitten.

Marokko neemt veiligelanders terug

In tegenstelling van de voorgaande staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD), is het haar opvolger Eric van der Burg (VVD) wel gelukt om met een charme-offensief Marokko ertoe te bewegen om illegaal uitgeprocedeerde asielzoekers weer terug te nemen in hun land. Afgelopen jaar konden er ruim 250 veiligelanders teruggestuurd worden naar Marokko.

Op dit moment zitten nog zo’n 700 Marokkaanse veiligelanders in vreemdelingenbewaring in Rotterdam, in afwachting van terugkeer naar hun vaderland. Marokko vertikt het eerder om veiligelanders terug te nemen, vanwege kritiek door Nederland op het onderdrukken van de protestbeweging in het Rifgebergte. 

Hoewel Van der Burg de terugname door Marokko als positief ervaart, maakt hij zich zorgen over het aantal Marokkaanse asielzoekers die in de illegaliteit terechtkomen. Meer hierover bij WNL

Familie gegijzelden bestormen vergadering Israëlisch parlement

Familieleden van door Hamas gegijzelde Israëliërs hebben het Israëlische parlement bestormd om hun vrijlating te eisen. Een vrouw riep: "Ik wil dat mijn zoon levend terugkomt. Niet in een kist of een zwarte tas".

Er wordt aangenomen dat er nog meer dan 130 mensen gevangen worden gehouden in Gaza. Een Hamas-functionaris zegt dat gijzelaars 'geen kans' zullen maken om terug te keren naar Israël nadat Netanyahu hun voorstel, wapenstilstand voor gijzelaars, heeft afgewezen.

Palworld na 3 dagen al ruim 5 miljoen keer verkocht

Palworld, het spel dat ook wel Pokémon met guns wordt genoemd, overtreft alle verwachtingen. Het is momenteel het meest gespeelde spel op Steam en is inmiddels meer dan 5 miljoen keer verkocht.

Op 19 januari kwam het spel uit voor zowel pc als Xbox Gamepass. Dit weekend heeft Palworld meer dan 1,2 miljoen gelijktijdige spelers bereikt op Steam. Dit zijn meer spelers dan spellen zoals Counter Strike 2, PUBG en DOTA2 over het algemeen bereiken. Palworld is het zesde spel ooit dat meer dan 1 miljoen gelijktijdige spelers weet te bereiken op Steam. Het spel van de ontwikkelaar PocketPair uit Tokyo kwam als een onverwacht succes en verbreekt het record van meest gespeelde in Japan ontwikkelde spel ooit. De vorige titelhouder was Elden Ring.

Palworld is een is een open wereld, actie-avontuur-overlevingsspel waarin je zogeheten Pals kunt vangen en gebruiken om jouw basis en spelervaring te verbeteren. Je kunt deze wezens gebruiken om bijvoorbeeld grondstoffen voor je te delven of, ze voor je laten vechten. De Pals kunnen tevens ook als eten worden gebruikt. Palworld krijgt wel behoorlijk wat kritiek van Pokémon liefhebbers. Zo zouden de Pals van PocketPair te veel lijken op bekende Pokémon en worden ze dus beschuldigd van plagiaat. Nintendo zelf heeft nog niet gereageerd. Palworld kampt momenteel met enige serverproblemen door het hoge aantal spelers en het onverwachte megasucces dat het spel heeft. PocketPair geeft aan bewust te zijn van de problemen en probeert het zo snel mogelijk op te lossen.

Noodplan: hoe speciale wolken de aarde kunnen redden door afkoeling

IJskappen smelten, veel grote bosbranden en steeds meer overstromingen, wereldwijd wordt hitte een steeds groter probleem. En dat allemaal omdat we dichterbij de anderhalve graad opwarming komen van onze aarde. Maar als de mens de aarde laat opwarmen, kunnen we hem misschien ook weer afkoelen! Dat onderzoekt atmosfeeronderzoek Herman Russchenberg (TU Delft) op een verrassende manier. Hij wil het natuurlijke koelende effect van wolken gebruiken om de temperatuur op aarde weer te laten dalen. 

 

00:00 Bijna 1,5 graad opwarming
00:40 Hoe kunnen wij de aarde laten afkoelen?
01:27 Hoe werkt geo-engineering?
02:11 Hoe beïnvloedt China het weer?
03:02 Wat is een wolk?
03:47 Plan van Herman uitgelegd
05:40 Hoe kan je wolken aanpassen?
06:51 Hoe weten we dat geo-engineering kan werken?
07:58 Hoe gaat Herman dit in de praktijk uitvoeren?
09:02 Waar op de wereld moeten we wolken aanpassen?
09:50 Gevolgen wolken aanpassen
11:40 Moet je deze techniek wel willen inzetten?

Met dank aan Universiteit van Nederland.

BBB: 'Wanhoop bij Nederlandse boeren nog heel groot'

Afgelopen week was Van der Plas aanwezig op de toonaangevende internationale landbouwbeurs, de Grüne Woche, in Berlijn. Elk jaar komen honderden boeren, verwerkers, politici en beleidsmakers samen op deze levensmiddelenbeurs. Wat Van der Plas bijzonder vindt aan de Grüne Woche is dat zoveel landen met trots hun producten presenteren, zowel dierlijke als plantaardige producten.

"Ze zijn trots op het produceren van voedsel, terwijl je in Nederland vaak een soort terughoudendheid ziet", zegt Van der Plas. Volgens de BBB-leider moet daar verandering in komen. "Wij zeggen al snel: niet te veel vlees, meer plantaardig. Dat is prima, plantaardige producten worden ook door boeren geproduceerd, maar ik mis het gevoel van trots. Het gevoel van: dit maken wij gezamenlijk. Tijdens de Grüne Woche dacht ik bijvoorbeeld: waar is de haring?"

Volgens Van der Plas zou het ontbreken van haring te maken kunnen hebben met de staat van de Nederlandse visserij. "Die is de afgelopen jaren bijna volledig verwoest. Daar maak ik me grote zorgen over. Het gaat niet alleen om de vissers, het gaat om hele culturen. Een vissersdorp is vaak volledig afhankelijk van de visserijsector. We zien dat langzaam verdwijnen."

Behalve de vissers, hebben de boeren ook nog steeds grote problemen, aldus de voorvrouw van BBB, die deelneemt aan de formatie. Ze waardeert het dat demissionair minister van Landbouw Piet Adema zijn steun aan de boeren heeft uitgesproken op de Grüne Woche, maar benadrukt dat daden nu nodig zijn.

"Dit was ook de reactie van de mensen die ik daar sprak. Het is mooi om trots te zijn en te proosten, maar het is belangrijk dat deze sector kan blijven bestaan," zegt Van der Plas. Op de beurs vroegen boeren haar om hulp. "De nood is nog steeds erg hoog en de wanhoop is groot. Ze smeken: 'Help ons!'"

130 vluchten geannuleerd op Schiphol vanwege storm Isha

Storm Isha raast vanochtend over het land, vooral in Noord-Holland zorgt de storm voor harde windstoten. Schiphol laat weten dat er 130 vluchten op voorhand worden geannuleerd. Verder kunnen er in de loop van de ochtend nog extra vertragingen zijn. Zo meldt AT5.

Door de storm zijn er minder banen op Schiphol beschikbaar, waardoor er minder vluchten kunnen landen en vertrekken. Van de 130 geannuleerde vluchten zijn er 65 van de KLM.

Het gaat om bestemmingen binnen Europa, laat een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij gisteren weten aan NH Nieuws. "Voor onze klanten van wie de vlucht is geannuleerd, is dit zeer spijtig", aldus de woordvoerder. Deze klanten zijn geïnformeerd en worden omgeboekt naar een andere vlucht. 

Volgens een woordvoerder van Schiphol is de kans aanwezig dat er meer vluchten zullen worden geschrapt of vertragingen oplopen. "Schiphol houdt rekening met beperkt vliegverkeer." De luchthaven vraagt passagiers om goed de actuele vluchtinformatie te volgen. 

FOK! Wat een weer: regen, later droog

winterbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
Vanwege storm Isha worden in Noord-Holland en het Waddengebied vannacht en in de vroege ochtend zeer zware windstoten verwacht van 100-110 km/uur. Hiervoor geldt code oranje. Vanaf halverwege maandagochtend neemt de wind snel af en verdwijnen de (zeer) zware windstoten. Hierdoor kan schade en gevaar ontstaan als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen

In de rest van het land zijn er tot maandag halverwege de ochtend zware windstoten mogelijk van 75-90 km/uur, in de kustprovincies van 90-100 km/uur. De wind komt uit een zuidwestelijke richting.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend trekt de regen oostwaarts en wordt het in het westen zonnig, in het oosten blijft er meer bewolking. De wind komt uit het zuidwesten en is vrij krachtig tot krachtig, in de kustgebieden krachtig tot hard, windkracht 6-7 en hard tot stormachtig, windkracht 7-8 aan zee. De wind neemt geleidelijk af naar vrij krachtig, vlak aan zee naar krachtig, windkracht 6. Aan het begin van de ochtend zijn er zware windstoten, 75 tot 90 km/u landinwaarts en 90 tot 100 km/u in de kustprovincies. In Noord-Holland en het Waddengebied zijn er zeer zware windstoten mogelijk van 100 tot 110 km/uur. Vanaf halverwege de ochtend neemt de wind snel af en verdwijnen de (zeer) zware windstoten.

Vanmiddag is het aan de kust zonnig, in het oosten is het half bewolkt. De middagtemperatuur ligt rond 11°C. De wind uit het zuidwesten is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6-7.

Vanavond is het half bewolkt met in het oosten een enkele bui. De wind komt eerst uit het zuidwesten, later uit het westen en wordt matig tot vrij krachtig, vlak aan zee krachtig, windkracht 6 en in het noordelijk kustgebied mogelijk hard, windkracht 7.

Komende nacht is het vrijwel overal droog. De west tot zuidwestenwind is matig, aan zee matig tot vrij krachtig. De minimumtemperatuur ligt tussen 6°C aan de kust en 2°C plaatselijk landinwaarts.

Tot morgen!

                   

  Veel water en ijs in het buitengebied van Winterswijk (Foto: Anouk)
Veel water en ijs in het buitengebied van Winterswijk (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

CJIB moet nog 70.000 euro schadevergoedingen avondklokrellen incasseren

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) heeft 3 jaar na de corona-avondklokrellen ruim 136.000 euro aan toegekende schadevergoedingen geïnd bij de daders. Dat houdt in dat ruim 30% van het door rechters opgelegde totaalbedrag van bijna 206.000 euro nog niet is geïncasseerd.

In januari 2021 braken er rellen uit als reactie op het invoeren van een avondklok als coronamaatregel. De rellen gingen gepaard met veel geweld, plunderingen, vernielingen en diefstallen. 

Van de daaropvolgende rechtszaken zijn bij het CJIB 62 vonnissen bekend waarin een schadevergoedingsmaatregel werd opgelegd door de rechter. Het CJIB int deze schadevergoedingen. Meer hierover bij RTLNieuws.

Oekraïense aanval op Russische gasterminal Oostzeehaven St. Petersburg

Een explosie op een grote gasexportterminal nabij de stad Sint-Petersburg in Rusland werd uitgevoerd door Oekraïense drones, zo meldt BBC News. De ontploffing veroorzaakte een grote brand in de Ust-Luga-terminal, maar er vielen geen gewonden, volgens Russische functionarissen.

Een officiële bron in Kyiv zei dat de ‘speciale operatie’ van de SBU-veiligheidsdienst het brein achter de aanval was, met drones die ‘op doel’ werkten. Zowel Rusland als Oekraïne hebben drones gebruikt in het huidige conflict.

Rusland lanceerde bijna twee jaar geleden zijn grootschalige invasie van Oekraïne, maar heeft de afgelopen maanden weinig vooruitgang geboekt.

De eigenaar van de gasterminal, Novatek, maakte later bekend dat de werkzaamheden op de terminal waren opgeschort en dat de brand het gevolg was van “externe invloeden” – zonder verdere details te geven. De Oekraïners zeggen dat de brandstof die in de fabriek wordt verwerkt, werd gebruikt om Russische troepen te bevoorraden in de oorlog tegen Oekraïne en dat deze aanval de logistiek voor het leger "aanzienlijk ingewikkelder" maakt en beschouwen de aanval ook als een economische klap voor Rusland, dat brandstof exporteert vanaf de terminal.  

DeSantis trekt zich terug uit race presidentschap en steunt Trump

In de VS heeft de gouverneur van Florida, DeSantis, zijn kandidatuur voor de presidentiële nominatie van de Republikeinse Partij opgeschort.

Op X (Twitter) verklaarde hij dat er voor hem geen duidelijk pad naar de overwinning is. Daarom kon hij zijn aanhangers niet langer om hun tijd en donaties vragen. De meerderheid van de Republikeinen steunt voormalig president Trump. DeSantis kondigde aan dat hij Trump nu ook zou steunen.

DeSantis verloor duidelijk van Trump bij de eerste voorverkiezingen in Iowa. Ook in de polls loopt hij aanzienlijk achter. Hierdoor blijft de voormalige VN-ambassadeur Haley over als de laatste belangrijke concurrent. Ze staat echter ook ver achter Trump. In Iowa werd ze derde. Morgen zijn de tweede Republikeinse voorverkiezingen in New Hampshire.

Random Pics van de Dag #1166

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.