Pakistan valt doelen in Iran aan

Twee dagen na de Iraanse aanvallen op Pakistaans grondgebied beschoot Pakistan doelen in de Iraanse provincie Sistan-Baluchestan. Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak van een gerichte aanval op ‘anti-Pakistaanse militante groepen’. Verschillende terroristen werden gedood bij de aanval

Iraanse staatsmedia meldden de dood van negen mensen. Volgens het Iraanse persbureau Mehr zou het gaan om een drone- en raketaanval die zich richtte op het gebied rond de stad Saravan, vlakbij de grens tussen Pakistan en Iran. De vice-gouverneur van Sistan-Balochistan zei op de Iraanse staatstelevisie dat in een dorp verschillende mensen zijn omgekomen, onder wie kinderen. De informatie kan niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde "een reeks zeer gecoördineerde en gerichte militaire precisieaanvallen" op Iraans grondgebied. Dit zouden extremisten zijn, zonder dat de autoriteiten enige specifieke informatie hebben verstrekt over welke groep zij waren. Bij de aanval kwamen verschillende ‘terroristen’ om het leven. Pakistan had eerder "geloofwaardige informatie ontvangen over dreigende grootschalige terroristische activiteiten", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. De aanval op Sistan-Balochistan was "een uiting van de onwrikbare vastberadenheid van Pakistan om zijn nationale veiligheid tegen alle bedreigingen te beschermen en te verdedigen." Tegelijkertijd verzekerde de autoriteit dat Pakistan “de soevereiniteit en territoriale integriteit van de Islamitische Republiek Iran volledig respecteert.”

Iran rechtvaardigde dinsdagavond zijn eigen aanvallen op Pakistan door te zeggen dat het de extremistische militie Jaish al-Adl had aangevallen. Deze wordt door Iran en de VS geclassificeerd als een terroristische organisatie. Volgens Pakistaanse bronnen kwamen bij de aanslagen twee kinderen om het leven.

Wie is de extremistische groepering Jaish al-Adl?
Het zelfbenoemde ‘Leger van Justitie’ verscheen voor het eerst in 2012. Volgens zijn eigen verklaringen vecht Jaish al-Adl voor een onafhankelijk Balochistan. De leden behoren tot de etnische Baloch-gemeenschap, die aan beide zijden van de grens wonen in de drielandenhoek van Afghanistan, Iran en Pakistan. Baloch-separatisten klagen over discriminatie van hun etnische groep en eisen een eerlijker deel van de hulpbronnen van hun regio en de daar gegenereerde rijkdom. De aanvallen op Iraanse en Pakistaanse veiligheidstroepen zijn de afgelopen jaren toegenomen. Zowel Teheran als Islamabad beschuldigen de andere kant ervan de ogen te sluiten voor de dreiging die uitgaat van de militanten.

Vóór de aanval op Pakistaans grondgebied had de Iraanse Revolutionaire Garde al doelen in buurland Irak en Syrië met raketten aangevallen. De aanslagen zijn een reactie op eerdere aanslagen in Iran.

Pakistan trekt ambassadeur terug
Als reactie daarop trok de Pakistaanse regering haar ambassadeur terug uit de Iraanse hoofdstad Teheran en waarschuwde dat Pakistan "zich het recht voorbehoudt" te reageren op "deze illegale daad" van Iran. Tegelijkertijd werd het de Iraanse ambassadeur Resa Amira Moghaddam, die zich op dat moment in zijn thuisland bevond, verboden terug te keren naar Pakistan.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Teheran veroordeelde op zijn beurt de laatste aanval van Pakistan en riep de zaakgelastigde van de Pakistaanse ambassade op om het incident uit te leggen, aldus het staatspersbureau Irna.

China biedt zichzelf aan als bemiddelaar.
"Iran en Pakistan zijn China's naaste buren, bevriende landen en landen met grote invloed, en China hoopt oprecht dat beide partijen de kalmte kunnen bewaren en terughoudendheid kunnen betrachten", zei een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Peking. "Als er aan beide kanten behoefte aan is, zijn we ook bereid een constructieve rol te spelen bij het verlichten van de situatie."

'Er wordt gedreigd met verdere represailles'
De hernieuwde spanningen bedreigen de recentelijke en voorzichtige toenadering tussen de twee landen. Afgelopen dinsdag kwamen de Iraanse en Pakistaanse ministers van Buitenlandse Zaken bijeen voor gesprekken op het Wereld Economisch Forum in Davos, Zwitserland. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hussein Amirabdollahian benadrukte in Davos dat zijn land "de soevereiniteit en territoriale integriteit van Pakistan respecteert". Tegelijkertijd verdedigde hij de aanval op Pakistaans grondgebied.

De interim-premier van Pakistan, Anwaar-ul-haq Kakar, heeft zijn bezoek aan het World Economic Forum nu geannuleerd. Minister van Buitenlandse Zaken Jalil Abbas Jilani zal ook zijn reizen naar het buitenland inkorten, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Islamabad. Senior Pakistaanse veiligheidsbronnen zeiden dat de strijdkrachten "in extreem hoge staat van paraatheid" verkeerden. Pakistan zal krachtig reageren op elk "terugslag" van Iraanse zijde.