FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 18 januari 2024

Swiatek door op Australian Open, Rybakina verliest na monstertiebreak

Tennisster Iga Swiatek staat in de derde ronde van de Australian Open. De als eerste geplaatste Poolse was in de tweede ronde met 6-4, 3-6, 6-4 te sterk voor de Amerikaanse Danielle Collins, verliezend finaliste in 2022, die na dit jaar afscheid neemt van de sport.

Het toernooi eindigde in de tweede ronde al voor Elena Rybakina uit Kazachstan, als derde geplaatst en de verliezend finaliste van vorig jaar. De Russische Anna Blinkova en Rybakina verdeelden de eerste twee sets netjes, waarna set drie uitliep op een tiebreak. Die hield maar niet op, maar na een ruim half uur, vele matchpoints over en weer en de langste tiebreak ooit bij de vrouwen was het dan toch voorbij op het moment dat Rybakina een bal buiten de lijnen sloeg: 6-4, 4-6, 7-6 (20) voor Blinkova.

De Amerikaanse Jessica Pegula was als vijfde geplaatst, maar ging er een stuk steviger uit dan Rybakina: Clara Burel uit Frankrijk was met 6-4, 6-2 een flinke maat te groot. De als veertiende geplaatste Russische Daria Kasatkina sneuvelde met 4-6, 6-3, 6-3 tegen de Amerikaanse Sloane Stephens, die elf jaar geleden de halve finales bereikte in Melbourne.

De als elfde geplaatste Letse Jelena Ostapenko won met 6-0, 3-6, 6-4 van Ajla Tomljanovic uit Australië, terwijl de Chinese Zheng Qinwen (12) met twee keer 6-3 won van de Britse Katie Boulter en zich nu op mag gaan maken voor een duel met landgenote Wang Yafan.

Medvedev om half vier 's nachts door op Australian Open, ook Alcaraz wint

Tennisser Carlos Alcaraz staat op de Australian Open in de derde ronde. De als tweede geplaatste Spanjaard was in de tweede ronde met wat meer moeite dan verwacht toch te sterk voor de Italiaan Lorenzo Sonego: 6-4, 6-7 (3), 6-3, 7-6 (3).

De als derde geplaatste Rus Daniil Medvedev nam het op tegen Emil Ruusuvuori uit Finland, maar die wedstrijd begon pas laat in de avond. Het werd vervolgens ook nog eens een forse vijfsetter, waardoor de twee pas even na half vier in de nacht richting de kleedkamers konden, met Medvedev als winnaar na een knappe comeback: 3-6, 6-7 (1), 6-4, 7-6 (1), 6-0.

De Duitser Alexander Zverev (6) had ook een urenlange thriller nodig om zich te ontdoen van qualifier Lukas Klein uit Slowakije, die met 7-5, 3-6, , 4-6, 7-6 (5), 7-6 (7) verslagen werd. De Pool Hubert Hurkacz (9) won met 6-7 (9), 6-1, 5-7, 6-1, 6-3 met moeite van de Tsjechische qualifier Jakub Mensik, terwijl de Noor Casper Ruud (11) het ook zwaar had: hij had bijna vier uur nodig om de Australiër Max Purcell met 6-3, 6-7 (5), 6-3, 3-6, 7-6 (7) te verslaan.

De als dertiende geplaatste Bulgaar Grigor Dimitrov won met 6-3, 6-2, 4-6, 6-4 van thuisfavoriet Thanasi Kokkinakis, terwijl de Amerikaan Tommy Paul (14) met 6-2, 3-6, 6-3, 7-5 te sterk was voor de Brit Jack Draper. Het doek viel voor de als achtste geplaatste Deen Holger Rune: wildcardspeler Arthur Cazaux uit Frankrijk was hem met 7-6 (4), 6-4, 4-6, 6-3 de baas en speelt nu tegen Tallon Griekspoor om een plek in de achtste finales.

Koolhof, Rojer en Schuurs dubbelen door op Australian Open

De Australian Open is al een paar dagen in volle gang, maar door vertragingen wegens onder meer de regen is de eerste ronde in de dubbeltoernooien nog altijd niet afgelopen. Een flinke rij Nederlanders speelde al wel in de eerste ronde en dat leverde enigszins beperkt succes op.

Mannendubbels
Wesley Koolhof en zijn Kroatische kompaan Nikola Mektic, als veertiende geplaatst, begonnen met een duel tegen Sadio Doumbia en Fabien Reboul, die het ze moeilijker maakte dan gedacht. Toch wonnen Koolhof en Mektic wel gewoon: 7-6 (4), 2-6, 6-3.

Jean-Julien Rojer is met de Brit Lloyd Glasspool als elfde geplaatst en probeert zijn 'Career Grand Slam' te voltooien, waarbij hij eerst twee Nederlanders tegenover zich had: Tallon Griekspoor en Bart Stevens werden met 7-6 (2), 6-2 echter vakkundig opzij geschoven.

Minder goed ging het voor Botic van de Zandschulp en zijn Amerikaanse kompaan Mackenzie McDonald: het duo verloor met 6-7 (6), 1-6 van de Mexicaan Santiago Gonzalez en de Brit Neal Skupski. Matwé Middelkoop en de Braziliaan Marcelo Melo gingen met 6-7 (4), 5-7 onderuit tegen de Amerikaan Rajeev Ram en de Brit Joe Salisbury, terwijl Robin Haase met de Indiër Yuki Bhambri een thriller verloor van het Colombiaans/Braziliaanse duo Nicolas Barrientos/Rafael Matos: 6-1, 6-7 (8), 6-7 (7).

Vrouwendubbels
Met de Braziliaanse Luisa Stefani is Demi Schuurs in Melbourne als negende geplaatst en voor het duo begon het toernooi goed: Sorana Cirstea uit Roemenië en de Kroatische Donna Vekic werden met 6-2, 7-5 verslagen. Arantxa Rus verloor ondertussen met de Duitse Tatjana Maria kansloos van Katarzyna Kawa uit Polen en de Oekraïnse Marta Kostyuk: 0-6, 2-6.

Handballers kunnen niet stunten tegen wereldkampioen op EK

Voor de handballiefhebbers keren we nog even terug naar de woensdagavond, alvorens we de blik vooruit richten. De Nederlandse ploeg van bondscoach Staffan Olsson speelde in het Duitse Hamburg op het EK tegen wereldkampioen Denemarken, de eerste wedstrijd van de hoofdronde.

Nederland begon uitstekend tegen de ijzersterke Denen en bleef lange tijd heel goed bij. Bij rust was de achterstand met 18-17 nog erg beperkt en ook in het begin van de tweede helft ging het grotendeels gelijk op, ondanks het ontbreken van de ervaren Samir Benghanem door een blessure.

Halverwege de tweede helft ging het echter fout: Denemarken maakte een paar goals achter elkaar en in no-time sloegen ze een onoverbrugbaar gat, waardoor Nederland er met 39-27 uiteindelijk alsnog redelijk pijnlijk af ging. Vrijdagavond speelt Nederland vanaf 18.00 uur tegen Noorwegen, verliezend finalist op de WK's van 2017 en 2019.

Griekspoor bereikt knap derde ronde Australian Open

Tallon Griekspoor heeft zich weten te plaatsen voor de derde ronde op de Australian Open. De 27-jarige Nederlander won in vier sets van de Fransman Arthur Fils: 3-6, 6-1, 7-5, 6-4. In die derde ronde neemt Griekspoor het op tegen Arthur Cazaux, die verrassend won van Holger Rune.

Tallon Griekspoor heeft zich met veel moeite geplaatst voor de tweede ronde nadat hij tegen Roman Safiullin de eerste twee sets had verloren, maar uiteindelijk na een uitputtingsslag wist te winnen. Ook in de tweede ronde ging Griekspoor niet goed van start en zou hij de eerste set verliezen van de Fransman Arthur Fils.

Griekspoor herstelde zich knap in de tweede set. De 27-jarige Nederlander kreeg steeds meer grip op de service van zijn tegenstander en zou de tweede set met overtuigende cijfers winnen. In de derde set haalde beide tennissers een goed niveau met meerdere knappe punten. Bij 5-5 kwam Griekspoor na een knap punt op breakpunt en sloeg vervolgens ook direct toe en niet veel later pakte hij op eigen service de derde set.

In de laatste set kwam Griekspoor direct op een break voorsprong. Fils maakte die break nog wel ongedaan, maar bij een nieuwe break van de Nederlander bij een 4-4 stand zorgde Griekspoor voor de beslissing. Een game later serveerde hij de wedstrijd uit en staat hij net als vorig jaar in de derde ronde van de Australian Open.

In die derde ronde speelt Griekspoor verrassend tegen Arthur Cazaux. De Franse nummer 122 van de wereld was in zijn tweede ronde te sterk voor Holger Rune, de nummer acht van de plaatsingslijst.

Enorme ijsvoorraad ontdekt op Mars: kan heel Mars bedekken met water

Wetenschappers hebben een opmerkelijke ontdekking gedaan op Mars: een enorme ijsvoorraad diep onder het oppervlak. Gelegen op ongeveer 3,7 kilometer diepte in het gebied Medusae Fossae, nabij de evenaar van Mars, is deze ijsvoorraad uniek. Verrassend genoeg zou het smelten van dit ijs Mars kunnen bedekken met een waterlaag van enkele meters diep. De Europese satelliet Mars Express heeft deze ontdekking mogelijk gemaakt, wat een nieuwe kijk geeft op de waterreserves op Mars.

Deze vondst van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA is opmerkelijk, gezien de grootte van de ijsvoorraad, die groot genoeg is om de Rode Zee op Aarde te vullen. Mars, aanzienlijk kleiner dan de aarde maar groter dan de maan, herbergt nu een dor en levenloos landschap. Echter, deze ontdekking wijst op een mogelijk waterrijk verleden, wat de vraag oproept of er ooit leven mogelijk was op Mars.

Het ijs onder Medusae Fossae is voorlopig onbereikbaar, bedekt onder een dikke stoflaag van honderden meters. Toch biedt deze ontdekking spannende mogelijkheden voor toekomstige Marsmissies en de zoektocht naar leven op andere planeten. Misschien kan dit water in de verre toekomst gewonnen worden voor menselijke expedities naar Mars.

Gebruikersnamen en wachtwoorden van miljoenen accounts gelekt

Een omvangrijk datalek heeft geleid tot de openbaring van meer dan 70 miljoen inloggegevens van populaire websites zoals Facebook, eBay, Roblox en Yahoo.

Cybercriminelen hebben deze gegevens, afkomstig uit de zogenoemde Naz.API-collectie van 104 gigabyte, online te koop aangeboden. Deze collectie bevat inlognamen en wachtwoorden van circa 70,8 miljoen accounts, waarvan 65% reeds bekend was in de database van de website Have I Been Pwned. Deze site, opgericht door beveiligingsonderzoeker Troy Hunt, waarschuwt gebruikers als hun e-mailadressen betrokken zijn bij datalekken.

Het is nog onzeker hoeveel van de gelekte wachtwoorden actief in gebruik zijn. Hunt bevestigde de authenticiteit van ten minste één account, wat suggereert dat meer gegevens in het lek legitiem kunnen zijn. Gebruikers worden aangemoedigd hun wachtwoorden te wijzigen, vooral als ze dit sinds het lek niet hebben gedaan. Men kan ook Have I Been Pwned raadplegen om te controleren of hun accountgegevens betrokken zijn bij dit of andere datalekken.

Nieuwe pensioenwet in het middelpunt van formatiegesprekken en Kamerdebatten

Tijdens het recente Kamerdebat over de nieuwe pensioenwet zijn scherpe tegenstellingen aan het licht gekomen tussen de VVD en andere politieke partijen, waaronder NSC, PVV en BBB. Terwijl deze partijen veranderingen of zelfs het intrekken van de wet voorstellen, benadrukt VVD-Kamerlid Thierry Aartsen het belang van de huidige wet, die na langdurige onderhandelingen en debatten tot stand is gekomen. Aartsen staat open voor enige aanpassingen, maar uit zich terughoudend over de voorstellen van de andere partijen.

Het meest opvallende voorstel komt van NSC-Kamerlid Agnes Joseph, die een referendum onder pensioendeelnemers voorstelt als voorwaarde voor het overgaan naar het nieuwe pensioensysteem. Hoewel het idee van een referendum enige steun krijgt, twijfelt Aartsen aan de uitvoerbaarheid en de gevolgen ervan, gezien de verschillende niveaus van betrokkenheid bij pensioenkwesties tussen jongere en oudere deelnemers. Pensioenminister Carola Schouten heeft eveneens haar zorgen geuit over de impact van zo'n referendum.

Bovendien speelt de nieuwe pensioenwet een cruciale rol in de huidige formatiegesprekken. Politieke tegenstellingen rond deze wet hebben geleid tot onzekerheden binnen de formatie, waarbij partijen als GroenLinks-PvdA en SP de gevolgen van deze verschillen opmerken. Ondanks de roep om een pauze in de voorbereidingen op het nieuwe stelsel, blijft de VVD vasthouden aan de bestaande deadlines, met Aartsen die benadrukt dat vertragingen en onduidelijkheid niemand ten goede komen.

Vier uit vier voor Duitse bobsleeërs op historische baan St Moritz

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar het mekka van de glijsporten, St Moritz. Op de historische baan door de bossen, die er elk jaar opnieuw op wordt gebouwd met echte sneeuw en echt ijs, werd in de diverse bobsleedisciplines gestreden in de World Cup, met vooral Duits succes.

Monobob vrouwen
De Duitse Lisa Buckwitz stond na de eerste run nog op plek drie, maar met een geweldige tweede run gaf ze iedereen het nakijken: ze won met 0,13 seconden voorsprong op landgenote Laura Nolte, die na één manche nog aan de leiding stond. De Australische Breeana Walker zakte van de tweede naar de derde plek op 0,15 seconden, de rest zat al op grofweg een halve seconde van Buckwitz.

Tweemansbob mannen
Zoals wel vaker werd het een Duits feestje, dit keer met Johannes Lochner en remmer Georg Fleischhauer als snelste duo in beide runs. Francesco Friedrich en Alexander Schüller gaven over twee manches 0,25 seconden toe, terwijl thuisfavorieten Michael Vogt en Sandro Michel op 0,55 seconden het podium completeerden, voor landgenoten Simon Friedli en Andreas Haas (+0,69).

Tweemansbob vrouwen
Ook bij de vrouwen stonden de Duitse teams bovenaan, maar het was wel spannend. Buckwitz en remster Lauryn Siebert waren in de eerste run het snelst, maar Nolte en remster Neele Schuten gingen er met 0,08 seconden voorbij in run twee. Winst voor Nolte dus, met Buckwitz op twee en de Zwitserse slee van Melanie Hasler en Mara Morell op 0,38 seconden knap op de derde plek, voor het verrassende Franse duo Margot Boch/Talia Solitude (+0,84).

Viermansbob mannen
Ook hier weer een strijd tussen de grote twee uit Duitsland en ook dit keer was Lochner de snelste. Met Fleischhauer, Florian Bauer en Erec Bruckert in de slee was hij bij elkaar 0,10 seconden sneller dan Friedrich, Schüller, Thorsten Margis en Candy Bauer. De derde plek ging op een keurige 0,27 seconden knap naar de Let Emils Cipulis en zijn remmers Davis Springis, Lauris Kaufmanis en Krists Lindenblats.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 3

Horror, actie, romantiek, kostuumdrama, regulier drama... er zitten weer interessante en minder boeiende titels tussen, deze week. Zit er wat voor jou bij?

She Came To Me

Componist Steven Lauddem (Peter Dinklage) worstelt met een creatieve blokkade. Het lukt hem niet om de muziek af te maken voor de opera die zijn grote comeback moet worden. In opdracht van zijn vrouw en voormalig therapeute Patricia (Anne Hathaway) gaat hij op zoek naar inspiratie. Wat hij onderweg ontdekt is veel meer dan waar hij op had gerekend, of wat hij zich ooit had kunnen voorstellen.

Slotherhouse

Emily Young, een tech-verslaafde student, adopteert een schattige luiaard als mascotte om voorzitter te worden van haar studentenhuis. Maar de luiaard, genaamd Alpha, blijkt een meedogenloze moordenaar te zijn. Kunnen Emily en haar vrienden ontsnappen aan dit dodelijk slome knuffelbeest?

Monster

Als het gedrag van haar zoontje Minato verandert, houdt Saori zijn leraar Michitoshi verantwoordelijk. Ze stormt de school binnen en eist onmiddellijk uitleg. Maar naarmate het verhaal zich verder ontvouwt, komt de waarheid langzaam boven water.

Hijacked

Een gekaapte Boeing 767 zal neerstorten wanneer de brandstof op is; over precies 97 minuten. NSA-directeur Hawkins (Alec Baldwin) besluit het toestel op een veilige plek neer te halen om de catastrofale gevolgen van een neerstorting te voorkomen. Daarmee komt het lot van de onschuldige passagiers in handen van Alex, één van de vermeende kapers aan boord die eigenlijk een undercover Interpol-agent is.

In Bed

Een hedonistische nacht vol seks en drugs loopt gevaarlijk uit de hand in de zinderende erotische thriller In Bed. Wanneer de viering van de Gay Pride Parade in de stad wordt verstoord door een plotselinge gewelddaad, zoeken vrienden Guy en Joy dekking in het appartement van Guy en pikken onderweg Dan op, een andere pride paradebezoeker. Hoewel geschokt door de gebeurtenissen van die dag, maar gesteund door een voorraad recreatieve drugs, is Guy vastbesloten om door te feesten en dichter bij de mysterieuze en knappe Dan te komen. Wat volgt is een hallucinerende 24 uur van seks, drugsgebruik en paranoia, waarin de grenzen tussen realiteit, intimiteit en geweld verontrustend vervagen.

Los Colonos

Tierra del Fuego, 1901. In het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika schakelt een tirannieke Chileense landeigenaar drie mannen in – een huurling uit Texas, een officier uit het Britse leger en een Chileense gids van gemengd ras – om samen op expeditie te gaan en de grenzen van zijn land af te bakenen: een doorgang voor zijn kuddes schapen naar de Atlantische Oceaan zou een nieuwe handelsroute openen. Onderlinge spanningen lopen hoog op wanneer de ware aard van de reis, het verdrijven en vermoorden van de ‘indígenas’, naar boven komt. Het duurt niet lang voordat de expeditie omslaat naar een gewelddadige klopjacht.

Orlando (re-release)

Orlando, Sally Potters oogverblindende bewerking van Virginia Woolf's klassieke roman is het verhaal van de schijnbaar onsterfelijke Orlando (Tilda Swinton). Een epische zoektocht naar liefde en vrijheid die Orlando begint als man, om 400 jaar later te eindigen als vrouw. Orlando is na 32 jaar opnieuw in de bioscoop te zien en blijft een magische ervaring. Na het Koninklijke hof van Elisabeth I achter zich te hebben gelaten, voert de reis Orlando over de bevroren rivier Thames. Daar raakt hij geobsedeerd door een Russische prinses. Via een positie als ambassadeur in het Ottomaanse Rijk en liefde en verlies in de Victoriaanse tijd, eindigt zij - als moeder - in de twintigste eeuw. Voor zowel Sally Potter als Tilda Swinton was Orlando in 1992 de film die hen internationaal op de kaart zette. Eigenzinnig, uniek, ontroerend en grappig. Een historisch epos waarin tijd en gender vloeiend zijn. 4K-gerestaureerd, opnieuw in de bioscoop.

Franse wapenfabrikanten verhogen productie voor Kyiv

Franse wapenfabrikanten hebben hun productie voor Oekraïne versneld. De Franse minister van Defensie Sébastien Lecornu vertelde aan de krant Le Parisien dat de productiesnelheid voor sommige systemen met de helft of meer was verminderd. Frankrijk wijkt steeds meer af van zijn eerdere voornemen om Oekraïne vanuit zijn eigen militaire middelen te steunen in de strijd tegen de Russische invasie.

“Van nu af aan is de oplossing om de Franse defensie-industrie rechtstreeks te verbinden met het Oekraïense leger”, zei Lecornu. De minister noemde de in Frankrijk gemaakte zelfrijdende houwitser 'Caesar' als voorbeeld van hoe Franse defensiebedrijven zich aan de oorlog aanpasten.

De Caesars zijn een van een aantal westerse artilleriesystemen die Oekraïense kanonbemanningen een voordeel hebben gegeven ten opzichte van Russische artilleriebatterijen die oudere, door de Sovjet-Unie ontworpen systemen gebruiken. De fabrikant van de houwitser, Nexter, deed er vroeger dertig maanden over om te produceren, maar nu is dat nog maar de helft, zei Lecornu.

Het doel is om dit jaar 78 ‘Caesars’ te produceren, waarvan Oekraïne er zes zelf wil betalen. Frankrijk zal deelnemen aan de financiering van de 'Caesar'-leveringen en hoopt dat andere donoren ook geld ter beschikking zullen stellen aan Oekraïne.

Ook de Frankrijk munitieproductie is verhoogd. Vanaf eind deze maand zal Frankrijk Oekraïne 3.000 granaten per maand leveren voor zijn 155 mm kanonnen, zei de minister. In april 2023 was dat nog 1.000 granaten.

Pakistan valt doelen in Iran aan

Twee dagen na de Iraanse aanvallen op Pakistaans grondgebied beschoot Pakistan doelen in de Iraanse provincie Sistan-Baluchestan. Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak van een gerichte aanval op ‘anti-Pakistaanse militante groepen’. Verschillende terroristen werden gedood bij de aanval

Iraanse staatsmedia meldden de dood van negen mensen. Volgens het Iraanse persbureau Mehr zou het gaan om een drone- en raketaanval die zich richtte op het gebied rond de stad Saravan, vlakbij de grens tussen Pakistan en Iran. De vice-gouverneur van Sistan-Balochistan zei op de Iraanse staatstelevisie dat in een dorp verschillende mensen zijn omgekomen, onder wie kinderen. De informatie kan niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde "een reeks zeer gecoördineerde en gerichte militaire precisieaanvallen" op Iraans grondgebied. Dit zouden extremisten zijn, zonder dat de autoriteiten enige specifieke informatie hebben verstrekt over welke groep zij waren. Bij de aanval kwamen verschillende ‘terroristen’ om het leven. Pakistan had eerder "geloofwaardige informatie ontvangen over dreigende grootschalige terroristische activiteiten", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. De aanval op Sistan-Balochistan was "een uiting van de onwrikbare vastberadenheid van Pakistan om zijn nationale veiligheid tegen alle bedreigingen te beschermen en te verdedigen." Tegelijkertijd verzekerde de autoriteit dat Pakistan “de soevereiniteit en territoriale integriteit van de Islamitische Republiek Iran volledig respecteert.”

Iran rechtvaardigde dinsdagavond zijn eigen aanvallen op Pakistan door te zeggen dat het de extremistische militie Jaish al-Adl had aangevallen. Deze wordt door Iran en de VS geclassificeerd als een terroristische organisatie. Volgens Pakistaanse bronnen kwamen bij de aanslagen twee kinderen om het leven.

Wie is de extremistische groepering Jaish al-Adl?
Het zelfbenoemde ‘Leger van Justitie’ verscheen voor het eerst in 2012. Volgens zijn eigen verklaringen vecht Jaish al-Adl voor een onafhankelijk Balochistan. De leden behoren tot de etnische Baloch-gemeenschap, die aan beide zijden van de grens wonen in de drielandenhoek van Afghanistan, Iran en Pakistan. Baloch-separatisten klagen over discriminatie van hun etnische groep en eisen een eerlijker deel van de hulpbronnen van hun regio en de daar gegenereerde rijkdom. De aanvallen op Iraanse en Pakistaanse veiligheidstroepen zijn de afgelopen jaren toegenomen. Zowel Teheran als Islamabad beschuldigen de andere kant ervan de ogen te sluiten voor de dreiging die uitgaat van de militanten.

Vóór de aanval op Pakistaans grondgebied had de Iraanse Revolutionaire Garde al doelen in buurland Irak en Syrië met raketten aangevallen. De aanslagen zijn een reactie op eerdere aanslagen in Iran.

Pakistan trekt ambassadeur terug
Als reactie daarop trok de Pakistaanse regering haar ambassadeur terug uit de Iraanse hoofdstad Teheran en waarschuwde dat Pakistan "zich het recht voorbehoudt" te reageren op "deze illegale daad" van Iran. Tegelijkertijd werd het de Iraanse ambassadeur Resa Amira Moghaddam, die zich op dat moment in zijn thuisland bevond, verboden terug te keren naar Pakistan.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Teheran veroordeelde op zijn beurt de laatste aanval van Pakistan en riep de zaakgelastigde van de Pakistaanse ambassade op om het incident uit te leggen, aldus het staatspersbureau Irna.

China biedt zichzelf aan als bemiddelaar.
"Iran en Pakistan zijn China's naaste buren, bevriende landen en landen met grote invloed, en China hoopt oprecht dat beide partijen de kalmte kunnen bewaren en terughoudendheid kunnen betrachten", zei een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Peking. "Als er aan beide kanten behoefte aan is, zijn we ook bereid een constructieve rol te spelen bij het verlichten van de situatie."

'Er wordt gedreigd met verdere represailles'
De hernieuwde spanningen bedreigen de recentelijke en voorzichtige toenadering tussen de twee landen. Afgelopen dinsdag kwamen de Iraanse en Pakistaanse ministers van Buitenlandse Zaken bijeen voor gesprekken op het Wereld Economisch Forum in Davos, Zwitserland. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hussein Amirabdollahian benadrukte in Davos dat zijn land "de soevereiniteit en territoriale integriteit van Pakistan respecteert". Tegelijkertijd verdedigde hij de aanval op Pakistaans grondgebied.

De interim-premier van Pakistan, Anwaar-ul-haq Kakar, heeft zijn bezoek aan het World Economic Forum nu geannuleerd. Minister van Buitenlandse Zaken Jalil Abbas Jilani zal ook zijn reizen naar het buitenland inkorten, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Islamabad. Senior Pakistaanse veiligheidsbronnen zeiden dat de strijdkrachten "in extreem hoge staat van paraatheid" verkeerden. Pakistan zal krachtig reageren op elk "terugslag" van Iraanse zijde.

EU gaat contante betalingen van meer dan 10.000 euro verbieden

Contante betalingen van meer dan 10.000 euro worden in de EU verboden.

Vertegenwoordigers van het Europees Parlement en de lidstaten zijn het eens geworden over strengere maatregelen tegen het witwassen van geld. Detailhandelaren in luxegoederen zullen in de toekomst de identiteit van hun klanten moeten controleren en verdachte transacties aan de autoriteiten moeten melden. De strengere regels gaan onder meer gelden voor de handel in sieraden, luxe auto’s, privévliegtuigen en schepen. Onderhandelaar Heinäluoma van het EU-Parlement zei dat een Europees uniform kader de nationale mazen in de wet op het witwassen van geld zou dichten. De lidstaten hebben hier tot nu toe miljarden euro’s verloren.

De nationale autoriteiten zullen verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de nieuwe regels, gecoördineerd door de toekomstige Europese antiwitwasautoriteit “Amla”. De formele goedkeuring van het EU-Parlement en de lidstaten is nog steeds vereist.

Frostpunk 2 vanaf dag 1 op pc GamePass verkrijgbaar

Frostpunk 2 wordt op releasedag gelijk verkrijgbaar via pc Gamepass. Dit is bevestigd door de Poolse ontwikkelaar 11bit Studios. Frostpunk 2 is het directe vervolg op het succesvolle Frostpunk, het spel waarin een nieuwe ijstijd bijna een einde heeft gemaakt aan de mensheid en jij als speler de leiding hebt over een groep overlevenden.

Frostpunk 2 speelt zich dertig jaar naar Frostpunk af en het wordt al vrij snel duidelijk dat de wereld nog steeds niet bepaald in een paradijs is veranderd. Ook in Frostpunk 2 zul je weer moeilijke keuzes moeten maken. Welke wetten neem je aan? Moeten de kinderen meewerken of niet? Ga je over op kannibalisme zodat je niet omkomt van de honger, of worden je mensen wel netjes begraven? Hoe zorg je ervoor dat de mensen niet in opstand komen? Hoe ver zul je gaan om het vuur niet te laten doven en je mensen in leven te houden. Frostpunk 2 is wederom een genadeloze citybuilder die op pc uitkomt in de eerste helft van 2024. Later dit jaar zullen de Xbox Series X|S en PS5 versies volgen.

Oostenrijkse rodelaars domineren in eigen huis, WK in aantocht

's Werelds beste rodelaars hebben nog één reeks World Cup-wedstrijden afgewerkt alvorens men zich op gaat maken voor het wereldkampioenschap. Dat staat volgende week op de planning in het Duitse Altenberg, maar eerst raasde men naar beneden op het Olympia Eiskanal in Innsbruck.

Mannen
De Oostenrijkers waren op hun thuisbaan ijzersterk met vier mannen in de top-6, maar één van hen was heer en meester: Jonas Müller gaf iedereen in beide runs ruimschoots het nakijken en won met een voor rodelbegrippen enorme voorsprong van 0,326 seconden op landgenoot Nico Gleirscher. De tot nu toe oppermachtige Duitser Max Langenhan werd op 0,428 seconden derde, voor de Lets Kristers Aparjods (+0,499) en de Oostenrijkers David Gleirscher (+0,544) en Wolfgang Kindl (+0,593).

Vrouwen
Thuisfavoriete Madeleine Egle ging de strijd aan met de Duitse Julia Taubitz en dat werd een bijzonder spannend duel, een ware 'Hunderstel-Krimi': Egle was uiteindelijk in beide runs nét de snelste, Taubitz werd op 0,024 seconden tweede. Plek drie ging op gepaste afstand naar de Duitse Anna Berreiter (+0,239), vlak voor de Amerikaanse Ashley Farquharson (+0,277) en de Oostenrijkse Lisa Schulte (+0,293).

Mannendubbels
Het dit seizoen gloednieuwe duo Thomas Steu/Wolfgang Kindl - Steu's oude partner is gestopt en Kindl doet naast de eenzitter nu ook de tweezitter - is al de hele winter geweldig op dreef en boekte in Innsbruck een prachtige zege voor eigen publiek. Op 0,172 seconden werden de Letten Martins Bots en Roberts Plume tweede, terwijl de Duitse Tobi's - Tobias Wendl en Tobias Arlt - het op 0,296 seconden moesten doen met plek drie. Het had een Oostenrijks 1-2'tje kunnen worden, maar Juri Gatt en Riccardo Schöpf crashten in de laatste bocht vanuit leidende positie en moesten het doen met plek negen.

Vrouwendubbels
Na run één stonden thuisfavorietes Selina Egle en Lara Kipp bovenaan de tijdenlijst, maar in hun tweede manche ging het onderin de baan fout, waardoor ze slechts als negende eindigden. De winst ging zo naar Jessica Degenhardt en Cheyenne Rosenthal uit Duitsland, derde na run één, die met 0,014 seconden nét over de Italiaanse dames Andrea Vötter en Marion Oberhofer heen wipten. Het podium werd op 0,206 seconden gecompleteerd door het Amerikaanse duo Chevonne Forgan/Sophia Kirkby.

Estafette
Het was niet verrassend gezien de rest van de wedstrijden, maar Oostenrijk greep de winst: Madeleine Egle, Steu/Kindl, Müller en Egle/Kipp waren bijna allemaal nét iets sneller dan hun Duitse concurrenten Taubitz, Wendl/Arlt, Langenhan en Degenhardt/Rosenthal, die op 0,186 seconden genoegen moesten nemen met plek twee. De derde plek was op 0,461 seconden voor het Italiaanse team met Verena Hofer, Emanuel Rieder/Simon Kainzwaldner, Dominik Fischnaller en Vötter/Oberhofer.

Moet de EU bang zijn voor terugkeer Trump in het Witte Huis?

De terugkeer van Trump naar het Witte Huis na zijn beslissende overwinning in de Iowa caucus kan problemen opleveren voor de Europese Unie.

Een hernieuwde handelsoorlog en minder steun voor Oekraïne zijn slechts enkele van de problemen waar de EU mee te maken krijgt als voormalig president Donald Trump terugkeert naar het Witte Huis.

De Belgische premier Alexander De Croo - die het roulerend voorzitterschap van de Raad van de EU op zich heeft genomen - waarschuwde eerder deze week in een toespraak voor leden van het Europees Parlement dat het blok dit jaar een van zijn grootste bondgenoten zou kunnen mislopen als 'America First' weer de overhand zou krijgen. Maar hij zei dat Europa niet bang hoeft te zijn voor een scenario waarin de VS het alleen laat.

"2024 wordt een cruciaal jaar [...] waarin onze democratieën en onze vrijheden op de proef zullen worden gesteld. Niet alleen met de verkiezingen voor dit huis, maar evenzeer voor het Amerikaanse Congres, evenzeer met een verkiezing voor het Amerikaanse presidentschap."

"Als 2024 ons weer 'America First' brengt, staat Europa er meer dan ooit alleen voor. We moeten als Europeanen niet bang zijn voor dat vooruitzicht - we moeten het omarmen," zei De Croo.

Maar op welke kwesties moet de EU letten als Trump weer aan de macht zou komen?

Trump en internationale handel
Een terugkeer van Trump in het Witte Huis zou een nieuwe handelsoorlog tussen de EU en de VS kunnen betekenen, na vier jaar van relatieve rust tijdens de regering-Biden.

Een van de bepalende voorbeelden van het eerste mandaat van Trump - voor de EU - waren de opgelegde extra importtarieven op verschillende EU-producten, waaronder staal en aluminium.

Deze tarieven waren een reactie op een overheidsonderzoek waaruit bleek dat de invoer van metaal - met name uit China - een bedreiging vormde voor de nationale veiligheid. In een poging om Amerikaanse fabrikanten te beschermen, kondigde Trump in maart 2018 tarieven aan van 25 procent op de import van staal en 10 procent op de import van aluminium.

Hoewel de tarieven grotendeels waren ingegeven door de strijd tegen China, troffen ze met name NAVO-leden en andere bondgenoten. Eerdere Amerikaanse regeringen hadden antidumpingmaatregelen ingesteld op Chinese import, waardoor de import van staal en aluminium uit China al grotendeels was gestopt.

Om te beginnen gaf de regering Trump de EU en zes andere belangrijke handelspartners de kans om over handelsovereenkomsten te onderhandelen. Maar omdat ze het niet eens konden worden, kregen de EU, Canada en Mexico in juni 2018 tarieven opgelegd.

De onenigheid leidde ertoe dat de EU een formeel handelsgeschil tegen de nationale veiligheidstarieven van Trump indiende bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Problemen voor Oekraïne?
Handel is niet de enige kwestie waar de EU zich zorgen over maakt. De VS is de grootste donor van Oekraïne in de bijna twee jaar durende oorlog. Maar er is onenigheid geweest binnen de EU en binnen de VS over de fondsen voor Oekraïne.

EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vertelde Euronews deze week dat ondanks een veto van de Hongaarse Viktor Orbán voor een speciaal EU-fonds van 50 miljard euro voor Oekraïne, het blok, indien nodig, een manier zou vinden om het geld toch te verstrekken. Het pakket waartegen het veto is uitgesproken, dat bedoeld is om Kyiv tot 2027 financiële steun te geven en hetenorme overheidstekort aan te vullen, is nu in een impasse beland waardoor Brussel in feite geen geld kan geven aan het door oorlog verscheurde land.

In Washington is er ook onenigheid over hoe de financiering van Oekraïne precies moet worden aangepakt. Er zijn onderhandelingen gaande in het Congres, maar de gesprekken hebben tot nu toe niet tot een akkoord geleid.

In het Huis van Afgevaardigden en vervolgens in de Senaat hebben de Republikeinen geeist dat voordat ze akkoord gaan met hulp aan Kyiv eerst de immigratiewetgeving en de bescherming van de grens tussen de VS en Mexico moet worden aangescherpt. De kwestie zal zeker een centraal onderdeel worden van de verkiezingscampagne in 2024.

Maar met de diepe verdeeldheid in de Amerikaanse politiek en samenleving in het algemeen, kan een akkoord over immigratiekwesties moeilijk te bereiken zijn - ondanks de toenemende druk van de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy.

Als Trump in november het Witte Huis wint, kan de VS een onbetrouwbare bondgenoot worden. "De grootste uitdaging in de omgang met Trump is dat hij zo onvoorspelbaar is," vertelde David McAllister, lid van het Europees Parlement voor de Europese Volkspartij, aan Euronews. "Hij heeft één ding gezegd over Oekraïne: dat hij Oekraïne zal steunen zoveel als nodig is - maar aan de andere kant trekt hij verdere Amerikaanse steun voor Oekraïne in twijfel. Je weet dus nooit precies wat hij nou wil."

FOK! Wat een weer: landinwaarts zon, winterse buien aan de kust

winterbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
In Limburg is het glad als gevolg van de sneeuw die er gevallen is, maar ook vannacht valt er in de Limburgse heuvels nog 1-2 cm bij. In het noorden en westen kan ook plaatselijke gladheid voorkomen door bevriezing of een sneeuwbui. Verkeer en buitenactiviteiten ondervinden hinder van de gladheid.

Vanmiddag verdwijnt de gladheid tijdelijk. Komende avond en in de nacht naar vrijdag wordt het door winterse buien opnieuw plaatselijk glad.
Zie hier het overzicht waar en wanneer er code geel is.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend is het plaatselijk glad, in Limburg door sneeuwresten en in het westen en noorden door bevriezing of een sneeuwbui. Verder zijn er perioden met zon. Boven land staat er weinig wind. In de kustgebieden is de wind overwegend matig uit het noordwesten.

Vanmiddag is er landinwaarts flink wat zon. In de kustgebieden is er meer bewolking en vooral daar valt plaatselijk een winterse bui. De maximumtemperatuur loopt uiteen van rond het vriespunt in Zuid-Limburg tot 5°C in het westen. De wind komt uit het noordwesten en is zwak tot matig, aan zee matig tot vrij krachtig.

Vanavond neemt in de kustprovincies de kans op een winterse bui toe. Plaatselijk wordt het glad. De wind komt uit het westen en is zwak tot matig, aan zee en op het IJsselmeer neemt de wind toe naar (vrij) krachtig, windkracht 5-6.

Komende nacht trekken er enkele winterse buien vanuit het noordwesten over het land. Plaatselijk is het glad en in Zuid-Limburg is ook mist mogelijk. De minimumtemperatuur loopt uiteen van +1°C vlak aan zee tot rond -7°C in de Limburgse heuvels. De wind komt uit een westelijke richting en is zwak tot matig. Aan de kust (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6.

Tot morgen!

                   

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Rus uitgeschakeld in tweede ronde Australian Open

Arantxa Rus heeft zich niet kunnen plaatsen voor de derde ronde op de Australian Open. In de tweede ronde ging de 33-jarige Nederlandse in twee sets onderuit tegen de Russische Anna Kalinskaya met 1-6, 5-7.

Arantxa Rus had zich afgelopen maandag nog knap weten te plaatsen door een 6-1, 6-0 overwinning op Anhelina Kalinina, de nummer 24 van de plaatsingslijst. In de tweede ronde moest de Nederlandse het opnemen tegen Anna Kalinskaya en daarin was Rus in de eerste set kansloos en deze werd dan ook met 1-6 verloren.

De tweede set leek ook eenvoudig naar de Russische te gaan. Kalinskaya kwam in de tweede set al snel met 4-1 voor en leek op weg naar een eenvoudige overwinning tegen Rus. De Nederlandse toonde veerkracht en kwam terug tot 5-5, maar tegen het einde van de set sloeg Kalinskaya alsnog toe en won de set met 5-7.

Daarmee is er geen Nederlandse meer actief in het damesenkeltoernooi.

Zorgt het Internationaal Gerechtshof voor einde aan Gaza-oorlog?

Volgens Mustafa Barghouti, leider van het Palestijnse Nationale Initiatief, verwachten de Palestijnen dat het Internationaal Gerechtshof (ICJ) een staakt-het-vuren in Gaza zal bevelen als gevolg van de genocidezaak van Zuid-Afrika tegen Israël.

Volgens de aanklacht zijn de militaire acties van Israël in Gaza in strijd met het internationaal recht en Barghouti voorspelt dat het ICJ Zuid-Afrika waarschijnlijk de volledige zaak zal laten aanspannen. Hij zegt dat de Verenigde Staten hun geloofwaardigheid als bemiddelaar hebben verloren vanwege hun openlijke steun voor Israël.

Zuid Afrika diende op 29 december 2023 een uitgebreide aanklacht in bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. In het 84 pagina’s tellende dossier is op gedetailleerde wijze uiteengezet hoe Israël zich volgens Zuid-Afrika schuldig maakt aan "genocide". In totaal formuleert Zuid-Afrika negen aanklachten tegen Israël, waaronder het plegen van genocide en het verhinderen van internationale onderzoeksteams om genocidaire daden te onderzoeken.

Zuid-Afrika vraagt het Hof niet alleen om  een uitspraak te doen over de aanklachten van genocide, maar ook direkt een aantal “voorlopige maatregelen” op te leggen, waaronder een onmiddellijke opschorting van de militaire operaties, volledige en ongehinderde humanitaire toegang; toegang voor internationale onderzoekers tot Gaza, en een onmiddellijk einde aan elke vorm van gedwongen verplaatsing van Gazanen.

Wilders geërgerd dat spreidingswet is aangenomen door Eerste Kamer

Het chagrijn is groot bij de formerende partijen nadat de VVD-fractie in de Eerste Kamer besloot voor de omstreden spreidingswet te stemmen. "We hebben een probleem wat moet worden besproken." Met deze woorden gaf PVV-leider Wilders woensdagochtend het startschot voor de formatiegesprekken. De partijen die momenteel onderhandelen voor een kabinet willen de spreidingswet niet. Maar nu de VVD-senatoren hebben ingestemd heeft partijleider Dilan Yesilgöz iets uit te leggen.

De PVV vindt migratie een topprioriteit in de formatiegesprekken. De partij noemt de spreidingswet een 'dwangwet' omdat gemeenten onder druk kunnen worden gezet om asielzoekers op te vangen. BBB-leider Van der Plas en NSC-leider Omtzigt hebben nog niet gereageerd.

Dinsdagavond werd duidelijk dat er voldoende steun is voor de wet in de Eerste Kamer, omdat de VVD-fractie tegen de verwachting in voor heeft gestemd tot ergernis van Wilders. Hij heeft zich altijd  verzet tegen deze wet die tot doel heeft om asielzoekers eerlijker te verdelen over het land. 

"Ik hoop dat we er samen uitkomen", zei Wilders na afloop van de middagsessie. De andere deelnemers aan de gesprekken hielden hun mond. VVD-leider Yesilgöz zei eerder: "Elk probleem kan worden opgelost, zo sta ik in het leven." En ze herhaalde het mantra van de afgelopen weken: "Het zijn gewoon goede gesprekken." 

Random Pics van de Dag #1162

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Radicaal-islamitisch tijdschrift was jarenlang te lezen in gevangenis

Volgens De Telegraaf hebben veroordeelde terroristen in Nederlandse gevangenissen jarenlang toegang gehad tot het radicaal-islamistische tijdschrift De Vrije Zielen. Nu hebben gevangenisdirecteuren echter actie ondernomen.

Silvan Schoonhoven, journalist gespecialiseerd in terrorisme en defensie bij De Telegraaf, legt uit dat het duidelijk is dat het tijdschrift afkomstig is uit jihadistische kringen in Nederland. Schoonhoven heeft onderzoek gedaan naar de achtergrond van het blad en ontdekte dat het wordt verspreid vanaf een adres waar een voormalig jongerenwerker werkt die in het verleden betrokken was bij controversiële activiteiten. Na tips van opsporingsdiensten is de jongerenwerker ontslagen vanwege het verspreiden van radicale boodschappen onder jongeren.

Volgens Schoonhoven richt het tijdschrift zich uitsluitend op het islamitische geloof, met name op de salafistische interpretaties van de Islam. Hij benadrukt dat de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) het tijdschrift nauwlettend in de gaten houdt. Deskundigen binnen de DJI controleren of er geen opruiende, haatzaaiende of jihadistische inhoud in het tijdschrift staat. Dergelijke inhoud wordt ten strengste vermeden. Meer hierover bij WNL.

Australisch meisje (8) ontdekt dat eksters het voorzien hebben op kale mannen

Emma Glenfield, een achtjarig schoolmeisje uit Australië, heeft afgelopen herfst de wetenschappelijke gemeenschap verrast met haar onderzoek naar het aanvalsgedrag van de Australische ekster, ze ontdekte dat Australische eksters in de broedtijd het meest voorzien had op lange, stevige kale mannen.

Het begon allemaal in het park bij Emma's school, waar Australische eksters broeden en regelmatig mensen aanvallen, waaronder ook Emma's vader. Een specifieke ekster viel op door zijn agressieve gedrag en Emma noemde hem 'Meneertje Valt-veel-aan'. Emma merkte iets op aan het aanvalsgedrag van deze ekster en vertelde dit aan de lokale krant, de Blue Mountains Gazette: de ekster leek vooral geïnteresseerd te zijn in lange, kale mannen of mannen met dun haar op de kruin. Dit bracht Emma op het idee om te onderzoeken of dit gedrag ook bij andere eksters voorkomt.

Toen haar leraar in Wentworth Falls afgelopen herfst de leerlingen vroeg om zelf een onderzoek te bedenken en uit te voeren voor de wiskundeles, wist Emma meteen waar ze naar op zoek wilde gaan.

De vragenlijst was aanvankelijk bedoeld voor mensen in de buurt, maar de lijst verspreidde zich razendsnel. Ongeveer 30.000 mensen hebben de enquête ingevuld. Hierdoor werd Emma's onderzoek plotseling een vorm van 'burgerwetenschap', omdat Australische universiteiten nog nooit zoveel gegevens hadden ontvangen over aanvallen van Australische eksters in één enkele steekproef.

Sunak krijgt zijn zin, Rwanda-wet asiel door Brits Parlement

De Britse premier Rishi Sunak heeft de interne weerstand van zijn partij in het conflict over het asielbeleid van zijn land overwonnen. Een nieuwe wet om uitzettingen naar Rwanda in Oost-Afrika mogelijk te maken kreeg vanavond de benodigde stemmen in het parlement. 320 parlementsleden stemden voor het wetsvoorstel, 276 stemden tegen. De deal om migranten die in het VK aankomen naar Rwanda te sturen werd vorig jaar aangekondigd

De Britse regering wil mensen die zonder de benodigde papieren het land binnenkomen uitzetten naar Rwanda, ongeacht hun herkomst. Daar moeten ze asiel aanvragen, tegelijkertijd is er geen mogelijkheid om ze terug te sturen naar het Verenigd Koninkrijk. Het Hooggerechtshof in het Verenigd Koninkrijk had dit als onwettig bestempeld.

De regering wil de Oost-Afrikaanse staat, die door critici wordt beschuldigd van mensenrechtenschendingen, nu bij wet tot veilig derde land verklaren. Dit is bedoeld om een rechterlijke toetsing van de geplande deportaties zoveel mogelijk uit te sluiten. Dit gaat de rechtervleugel van Sunak's Conservatieve Partij niet ver genoeg; sommigen willen ook beroep bij internationale rechtbanken onmogelijk maken.

Gematigde krachten in de partij daarentegen hebben dit verworpen - uit angst om internationale overeenkomsten te schenden. De volgende stap is dat het wetsvoorstel naar het House of Lords gaat, de tweede kamer in het wetgevingsproces.

UNHCR bekritiseert Britse plannen
Tegenstanders van het plan, zoals de VN-vluchtelingenorganisatie, zijn woedend. Zij stellen dat er geen legale routes naar het Verenigd Koninkrijk zijn voor asielzoekers. De plannen schenden ook de verplichtingen om vluchtelingen te beschermen. Het feit dat de regering rechterlijke beslissingen bij wet wil overrulen, is ook in strijd met de scheiding der machten.

Het VK heeft al honderden miljoenen ponden aan Rwanda betaald zonder dat er ook maar één persoon is aangekomen. De Labour Party spreekt van een politieke truc. Het Rwanda-pact is ooit bedacht door toenmalig premier Boris Johnson - volgens critici om de aandacht af te leiden van het 'Partygate'-schandaal.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.