Advocaat wil Josef Fritzl vrij: recht op een waardig bestaan

In weerzinwekkend nieuws uit Oostenrijk heeft de advocaat van Josef Fritzl, de monsterlijke man die 24 jaar lang zijn eigen dochter gevangenhield en jarenlang herhaaldelijk misbruikte, aangekondigd een verzoek tot vrijlating in te dienen.

Fritzl, nu 88 jaar oud, onderging onlangs een psychiatrisch onderzoek waaruit zou blijken dat hij niet langer gevaarlijk wordt geacht, en daarbij lijdt hij aan dementie. Na vijftien jaar detentie meent de advocaat dat Fritzl recht heeft op een "waardig bestaan", pleitend voor zijn overplaatsing naar een verzorgingstehuis.

De gruwelijke zaak kwam in 2008 aan het licht toen Fritzls dochter Elizabeth, na jaren van misbruik, erin slaagde contact te leggen met de politie. Ze leefde 24 jaar lang onder mensonterende omstandigheden en haar vader verwekte zeven kinderen bij haar. Eén ervan overleed. Fritzl cremeerde het lijkje zelf. Fritzl hield vol dat zijn dochter was weggelopen om bij een sekte te gaan.

Sinds 2009 zit Fritzl een levenslange gevangenisstraf uit in een zwaarbeveiligd penitentiair psychiatrisch centrum, veroordeeld voor zijn gruwelijke daden, waaronder zijn rol bij de dood van een van de zeven kinderen. De advocaat's argumentatie voor een 'waardig bestaan' voor Fritzl stuit op begrijpelijke verontwaardiging, gezien de extreme wreedheid van zijn daden. Elizabeth Fritzl en haar zes overlevende kinderen hebben inmiddels een andere identiteit aangenomen om verder te kunnen leven.