Hamas: 'het lot van Israëlische gegijzelden is onbekend’

Op 7 oktober ontvoerden Hamas en zijn terroristische aanhangers ongeveer 250 Israëliërs naar de Gazastrook. Volgens Israëlische cijfers bevinden 132 van hen zich nog steeds op Palestijns grondgebied. Hoeveel van hen er nog in leven zijn, is onduidelijk.

Naar eigen zeggen weet Hamas niet wat het lot is van de overgebleven gegijzelden. Het lot van veel gijzelaars is nu "onbekend", zei de woordvoerder van de gewapende vleugel van Hamas, bekend als ‘Abu Obeida’, in een televisietoespraak. "Hoogstwaarschijnlijk" zijn velen van hen recent gedood, "de rest" verkeert voortdurend "in groot gevaar" door Israëlische aanvallen. Het leger en de leiding in Israël zijn hiervoor verantwoordelijk.

Hamas heeft ook een video vrijgegeven waarin te zien is dat drie gijzelaars vanuit Israël naar de Gazastrook zijn ontvoerd. In de video zijn een vrouw en twee mannen te zien. Ze spreken Hebreeuws en roepen de Israëlische regering op om aan hun vrijlating te werken. Het is onduidelijk wanneer de video is opgenomen en waar de gijzelaars zijn. Het eindigt met een tekstregel waarin wordt aangekondigd dat informatie over het lot van deze gijzelaars vandaag volgt.

Op 7 oktober lanceerde Hamas een brute aanval op Israël, waarbij 1.140 mensen om het leven kwamen en ongeveer 250 mensen naar de Gazastrook werden ontvoerd. Volgens Israëlische informatie bevinden 132 van hen zich nog steeds in de Gazastrook, hoewel wordt aangenomen dat 25 van hen dood zijn.

Als reactie op de brute Hamas-aanval verklaarde Israël de oorlog aan de islamistische Palestijnse organisatie en lanceerde een grootschalige militaire operatie in de Gazastrook. Volgens het Hamas-ministerie van Volksgezondheid, dat niet onafhankelijk kan worden geverifieerd, zijn daar sindsdien bijna 24.000 mensen vermoord door het Israëlische leger. 

Hamas zegt nog veel meer aanvallen op Israël te zullen uitvoeren
De woordvoerder, wiens echte naam en identiteit onbekend zijn, zei ook dat Hamas-bondgenoten van de 'As van het Verzet' hadden aangekondigd dat zij hun aanvallen op Israël zouden uitbreiden. Naast Hamas omvat de "As van het Verzet' ook de Houthi-rebellen in Jemen en de Libanese Hezbollah-militie.