Wilders trekt islamgerelateerde wetsvoorstellen terug

PVV-leider Geert Wilders heeft aangekondigd drie controversiële wetsvoorstellen in te trekken. Deze voorstellen, waaronder een verbod op islamitische uitingen zoals het bezitten van een Koran of het bezoeken van een islamitische school, kregen veel kritiek en hadden geen meerderheid in de Tweede Kamer. De intrekking lijkt een stap naar meer gematigde politiek en een signaal aan partijen betrokken bij de vorming van een nieuw kabinet.

Tijdens het recente Kamerdebat over de verkiezingsuitslag had Wilders al aangegeven zijn toon te zullen matigen. De intrekking van deze wetsvoorstellen, waaronder ook plannen voor het verbieden van meervoudige nationaliteiten bij ambtsdragers en administratieve detentie voor jihadverdachten, bevestigt deze koerswijziging. De Raad van State had eerder kritiek geuit op deze voorstellen, ze als strijdig met de democratische rechtsstaat bestempelend.

De gesprekken over de vorming van een nieuw kabinet, waaraan partijen zoals BBB, NSC, PVV en VVD deelnemen, gaan verder in Hilversum. Dit besluit van Wilders kan een belangrijke invloed hebben op de onderhandelingen en de toekomstige politieke richting van Nederland.