FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 8 januari 2024

Uitzendkracht Belastingdienst verdacht van fraude

Een 21-jarige Bestenaar is vandaag door de FIOD aangehouden. Als uitzendkracht bij de Belastingdienst profiteerde de man van het door zijn toedoen onterecht uitkeren van subsidies.

Bij de vermeende fraude zouden tienduizenden euros buit zijn gemaakt. Van dat geld werden kostbare spullen gekocht zoals een Rolex en dure telefoons.

De Belastingdienst heeft de fraudeur niet zelf gesnapt, maar werd door een bank attent gemaakt op ongebruikelijke transacties. Voor het uitkeren van €84.000,- werd gebruik gemaakt van de bankrekening van een in Alkmaar woonachtige man van 18, waarna de bank deze rekening blokkeerde en de Belastingdienst inseinde.

De man uit Best wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Vorige jaar werden al vijf mannen aangehouden waarvan vermoed wordt dat ze samenwerkten met de vandaag gearresteerde verdachte.

Noorse biatleten domineren, Franse vrouwen pakken World Cup-zege in Oberhof

De eerste World Cup-week van het kalenderjaar voor de biatleten is in het Duitse Oberhof afgerond. In het plotseling steenkoude Thüringen stonden de estafettes op het programma, waar de wind regelmatig voor lastige omstandigheden zorgde op de schietbaan.

Mannen
Bepaald niet voor het eerst was het Noorse team het sterkst: Endre Strømsheim deed het bij een zeldzaam estafetteoptreden netjes, Sturla Holm Lægreid hielp de ploeg vervolgens naar de leiding en broers Tarjei en Johannes Thingnes Bø maakten het overtuigend af.

Ver achter Noorwegen, uiteindelijk zelfs op ruim twee minuten, ging de tweede plek naar de thuisploeg: Roman Rees, Benedikt Doll en Philipp Nawrath bleven nog binnen een minuut van de Noren, waarna Philipp Horn flink wat tijd verloor. Achter hem werden echter ook fouten gemaakt en dus kon Duitsland plek twee pakken.

Met Fabien Claude en Eric Perrot leek Frankrijk ruime tijd op weg naar het podium, maar Emilien Jacquelin ging totaal de mist in bij het schieten en Quentin Fillon Maillet kon dat niet repareren: zevende. Italië en Zweden streden in de tweede helft om plek drie en die ging naar Italië. Elia Zeni kende een stroeve start, maar Didier Bionaz, Lukas Hofer en Tommaso Giacomel werkten zich gestaag naar voren en pakten een toch wel wat verrassende podiumplek.

België zat er met Florent Claude (derde) en Thierry Langer (zesde) goed bij, maar zakte logischerwijze wat terug met Marek Mackels (elfde) en Cesar Beauvais, waardoor de ploeg uiteindelijk als veertiende finishte.

Vrouwen
De strijd bij de vrouwen was een stuk spannender, maar het was wel één land dat bijna constant op kop lag: Lou Jeanmonnot wisselde namens de Franse ploeg niet als eerste, maar wel in de kopgroep, en Justine Braisaz-Bouchet, Sophie Chauveau en Julia Simon wisten de ploeg naar de eerste plek en de overwinning te helpen.

Het was spannend, twee landen lagen continu op de loer: Noorwegen en Zweden waren bijna de hele wedstrijd minder dan een halve minuut van Frankrijk verwijderd. Na een strafronde bij de eerste schietbeurt van Hanna Öberg haakte Zweden af, terwijl Noorwegen met Juni Arnekleiv, Marit Ishol Skogan, Karoline Offigstad Knotten en slotloopster Ingrid Landmark Tandrevold tien seconden tekort kwam. Met Anna Magnusson, Linn Persson en de zussen Hanna en Elvira Öberg werd Zweden op een ruime halve minuut derde, maar liefst drie minuten voor Italië.

Franz Beckenbauer (78) overleden

Oud-voetballer Franz Beckenbauer is op 78-jarige leeftijd overleden, zo melden Duitse media. De familie van Der Kaiser heeft aan persbureau DPA bekendgemaakt dat hij zondag is overleden.

De voetballegende werd in 1945 in München geboren en staat bekend als de beste Duitse voetballer ooit, en een van de beste spelers in de geschiedenis van de sport. Beckenbauer pakte in 1974 zijn grootste prijs als speler: het door hem aangevoerde West-Duitse elftal pakte de wereldtitel, door in de finale met 2-1 van Nederland te winnen.

Op zijn palmares stond naast de wereldtitel onder meer drie keer de Europa Cup I met Bayern München, waar hij ook vier keer landskampioen mee werd. Tevens werd Der Kaiser twee keer verkozen tot beste Europese voetballer van het jaar en werd hij tweede in de verkiezing van beste Europese voetballer van de eeuw, achter Johan Cruijff.

Na zijn loopbaan als speler, die in 1983 eindigde, werd Beckenbauer trainer van het West-Duitse elftal. De ploeg verloor in 1986 de WK-finale en twee jaar later nam Nederland revanche op Beckenbauer en co door in Duitsland de halve finale van het EK te winnen. Toch wist hij zijn land ook als coach naar de wereldtitel te leiden: Die Nationalelf pakte in 1990 de wereldtitel.

Met die prestatie werd Beckenbauer de tweede ooit die als speler én trainer de wereldtitel pakte, opmerkelijk genoeg na de enkele dagen geleden overleden Braziliaan Mario Zagallo. Beckenbauer vervulde verder nog diverse rollen in het voetbal, met zijn periode als president van Bayern München van 1994 tot 2009 als voornaamste wapenfeit.

Waterpolosters naar kwartfinales EK, mannen op koers

De Nederlandse waterpolosters hebben zich zonder grote problemen geplaatst voor de kwartfinales van het Europees kampioenschap in Eindhoven. Daar wordt het toernooi gehouden dat oorspronkelijk in het Israëlische Netanya stond gepland, maar wegens de oorlog met Hamas werd verplaatst.

De vrouwen begonnen eerder al met een simpele 24-6 zege op Kroatië, waarna Hongarije in wedstrijd twee de tegenstander was voor de wereldkampioenen. Hongarije won het brons op de Olympische Spelen in Tokyo, maar Nederland startte met 4-1 in het eerste kwart beduidend sterker. De Hongaarse ploeg kwam wat terug, maar Nederland hield stand en won dankzij onder meer vier goals van Lieke Rogge en drie stuks van Sabrina van der Sloot met 14-11.

Nederland sloot de groepsfase af met een wedstrijd tegen Griekenland, verliezend finalist op het vorige WK. Een tweede kwart met vijf goals, tegen één voor Griekenland, gaf de doorslag en hielp de ploeg naar een 15-10 zege, waarbij Simone van de Kraats vijf keer scoorde en Van der Sloot er vier maakte. Nederland speelt dinsdag in de kwartfinales tegen de winnaar van de playoffwedstrijd tussen Israël en Groot-Brittannië.

De mannen, die hun toernooi in Kroatië spelen, speelden na de teleurstellende 8-12 nederlaag tegen Roemenië hun tweede wedstrijd, met Slowakije als tegenstander. Dat was zoals verwacht niet echt een probleem: met onder meer vier goals van Lars ten Broek speelde Nederland zich naar een soepele 17-6 zege, waarna dinsdag Slovenië wacht. Normaliter zou Nederland dat duel moeten winnen en dat zou dan weer een plekje opleveren in de playoffs, met als inzet een kwartfinaleplek.

Zorgen om drugsgebruik Elon Musk binnen bedrijfsleven

Er is bezorgdheid geuit over het vermeende drugsgebruik van Elon Musk, volgens bronnen die The Wall Street Journal aanhaalt. Deze bronnen, die anoniem wensen te blijven, beweren dat Musk, de CEO van Tesla en eigenaar van het socialemediaplatform X, middelen zoals LSD, cocaïne en ecstasy gebruikt, voornamelijk tijdens privéfeestjes.

De bezorgdheid is niet alleen afkomstig van leidinggevenden en bestuursleden van zijn bedrijven, maar ook van Linda Johnson Rice, die in 2017 toetrad tot het bestuur van Tesla. Zij zou haar besluit om zich niet herkiesbaar te stellen voor een nieuwe termijn, hebben genomen vanwege haar frustraties over Musks drugsgebruik.

Ondanks deze beschuldigingen blijft Musk volgens de bronnen drugs gebruiken, waarbij ketamine recentelijk zijn voorkeur zou hebben. Deze beschuldigingen wekken zorgen over mogelijke gevolgen voor zowel Musks gezondheid als zijn bedrijven.

Het is niet de eerste keer dat Musk in verband wordt gebracht met drugs. Eerder ontstond er ophef toen hij wiet rookte tijdens een podcast met Joe Rogan, wat leidde tot een heroverweging van zijn 'security clearance' bij SpaceX door Amerikaanse autoriteiten. Het betrof een periode waarin wietgebruik in de VS nog niet breed gelegaliseerd was. Daarnaast zijn er speculaties over enkele van Musks vreemde tweets uit 2018, die mogelijk verband houden met drugsgebruik of chronisch slaapgebrek.

Als reactie op de aantijgingen verklaarde Alex Spiro, een advocaat van Musk, dat Musk regelmatig wordt getest op drugs bij SpaceX en nog nooit een test heeft gefaald. Ook meldde Musk zelf dat hij drie jaar lang aan willekeurige drugstests heeft deelgenomen op verzoek van NASA, waarbij geen sporen van drugs of alcohol zijn aangetroffen. Hij claimt ook een doktersrecept voor ketamine te hebben als antidepressivum.

Man filmt muis die 's nachts zijn troep opruimt

De 75-jarige natuurfotograaf Rodney Holbrook merkte iets vreemds op in zijn schuur: voorwerpen die hij ergens had neergezet, waren de volgende dag mysterieus teruggeplaatst op hun oorspronkelijke plek. Geïntrigeerd door dit fenomeen, besloot Holbrook een nachtcamera in zijn schuur te plaatsen om te ontrafelen wat er aan de hand was.

Tot zijn verbazing onthulden de beelden een onverwachte 'schoonmaker': een kleine muis was druk bezig met het verzamelen en netjes opbergen van diverse voorwerpen zoals wasknijpers, kurken, moeren en bouten in een bakje op zijn werkbank. Holbrook was stomverbaasd: "Ik kon het niet geloven toen ik zag dat de muis aan het opruimen was. Hij stopte van alles in de doos, stukjes plastic, moeren en bouten. Ik doe nu niet meer de moeite om op te ruimen, omdat ik weet dat hij ervoor zal zorgen."

Gefascineerd door dit gedrag begon Holbrook te experimenteren door verschillende kleine objecten op de werkbank te plaatsen. De muis liet zich niet afschrikken en bleef alles netjes opruimen. 

Wilders trekt islamgerelateerde wetsvoorstellen terug

PVV-leider Geert Wilders heeft aangekondigd drie controversiële wetsvoorstellen in te trekken. Deze voorstellen, waaronder een verbod op islamitische uitingen zoals het bezitten van een Koran of het bezoeken van een islamitische school, kregen veel kritiek en hadden geen meerderheid in de Tweede Kamer. De intrekking lijkt een stap naar meer gematigde politiek en een signaal aan partijen betrokken bij de vorming van een nieuw kabinet.

Tijdens het recente Kamerdebat over de verkiezingsuitslag had Wilders al aangegeven zijn toon te zullen matigen. De intrekking van deze wetsvoorstellen, waaronder ook plannen voor het verbieden van meervoudige nationaliteiten bij ambtsdragers en administratieve detentie voor jihadverdachten, bevestigt deze koerswijziging. De Raad van State had eerder kritiek geuit op deze voorstellen, ze als strijdig met de democratische rechtsstaat bestempelend.

De gesprekken over de vorming van een nieuw kabinet, waaraan partijen zoals BBB, NSC, PVV en VVD deelnemen, gaan verder in Hilversum. Dit besluit van Wilders kan een belangrijke invloed hebben op de onderhandelingen en de toekomstige politieke richting van Nederland.

Nieuwe gameplaybeelden voor Outcast: A New Beginning uitgekomen

Outcast: A New Beginning is het vervolg op het uit 1999 stammende Outcast. In 2017 is de originele Outcast nog geremasterd, dit is Outcast: Second Contact geworden.

Persoonlijk vond ik Outcast: Second Contact een goede remaster maar helaas is het spel op een slechte manier oud geworden. Gelukkig komt er eindelijk een nieuw deel van deze cult klassieker en zijn er nieuwe gameplaybeelden uitgebracht. Outcast was destijds een pc exclusieve game die zijn tijd ver vooruit was. Het spel was een van de eerste open wereld games (Outcast kwam zelfs 2 jaar voor GTA3 uit) en heeft tot de dag van vandaag nogsteeds een hoop fans. In Outcast speel je als Cutter Slade, een voormalig Navy SEAL die op missie wordt gestuurd om een buitenaardse sonde te repareren en door een ongeluk terechtkomt op de planeet Adelpha. Door de daar wonende beschaving: de Talan, wordt Cutter gezien als een soort messias die ze zal bevrijden van de kwaadaardige Fae Rhan. Outcast: A New Beginning komt op 15 maart 2024 uit voor Xbox Series X|S, PS5 en pc.

FOK! Wat een weer: lichte sneeuw en koud

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend hebben we een afwisseling van wolken en opklaringen. Vooral in het oosten, midden en zuiden valt er in het begin plaatselijk lichte sneeuw. Elders blijft het droog. Er staat een matige wind uit het noordoosten. Langs de kust en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig.

Vanmiddag komt er in het begin nog hier en daar bewolking voor. Later wordt het van het oosten uit zonniger. Het blijft droog. De maximumtemperatuur ligt rond 0°C. De wind komt uit het noordoosten en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig, mogelijk krachtig, windkracht 6.

Vanavond is het onbewolkt en daalt de temperatuur snel. Aan het einde van de avond vriest het op veel plaatsen licht tot matig. De wind blijft uit het noordoosten waaien en is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Komende nacht is het droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van rond -9°C plaatselijk in het oosten en zuidoosten tot -2°C

Tot morgen!

                   

 De laatste wolken trekken weg over de Veluwe (Foto: Ouwesok)
De laatste wolken trekken weg over de Veluwe (Foto: Ouwesok) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1152

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Waarom zijn jongeren steeds conservatiever?

Als je conservatisme associeert met oude witte mannen, zit je er flink naast. Het zijn juist de jongeren die tegen alle verwachtingen in minder vooruitstrevend zijn. En dat is voor het eerst in de geschiedenis zo!

De jongste generatie staat minder open voor andere denkbeelden en beschouwen onderwerpen als abortus of het homohuwelijk steeds vaker als minder acceptabel dan de voorgaande generaties deden, ziet socioloog Quita Muis (Tilburg University). Zij doet onderzoek naar deze toch wel onverwachte stijging in conservatisme onder jongeren en legt het in de nieuwe video van Universiteit van Nederland uit hoe dit kan.


McDonalds vreest blijvende omzetdaling na uitdelen fastfood aan IDF-soldaten

McDonald's zei dat het bedrijf een "aanzienlijke" omzetdaling te verwerken heeft, nadat klanten in het Midden-Oosten en elders het bedrijf boycotten vanwege de vermeende steun van de fastfoodketen aan Israël. 

Chief executive Chris Kempczinski erkende de impact in een LinkedIn-post en gaf de schuld aan "desinformatie". In de weken na de Hamas-aanval op Israël heeft McDonald's duizenden gratis maaltijden uitgedeeld aan soldaten van het Israëlische leger. 

Dit leidde tot oproepen om McDonald's te boycotten door mensen die niet achter de militaire reactie van Israël in Gaza staan.

Israëlische politieagenten schieten meisje (3) dood op Westelijke Jordaanoever

De Israëlische politie heeft een Palestijns kind doodgeschoten op de bezette Westelijke Jordaanoever. De politie zei dat de agenten het gemunt hadden op "terroristen" bij een controlepost die hadden geprobeerd een aanslag te plegen met hun voertuigen. Een klein meisje dat in een andere auto zat raakte hierbij gewond. De Israëlische reddingsdienst Magen David Adom verklaarde dat het driejarige meisje was overleden.

Volgens een verklaring van de politie en camerabeelden was een grote bestelwagen door de barrières gebroken bij het Ras Bidu checkpoint in de buurt van de Israëlische nederzetting Givat Seev tussen Jeruzalem en Ramallah. Een kleiner busje dat het grote busje volgde, raakte politieagenten en ging er vervolgens vandoor. De politie schoot vervolgens op de twee busjes.

Het gewonde driejarige meisje uit de andere auto werd na onderzoek door ambulancepersoneel dood verklaard, aldus de hulpdiensten. De politie verklaarde dat de vermoedelijke aanvallers ook geraakt waren door schoten. Hun toestand is echter onduidelijk.

Sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook op 7 oktober is het geweld op de Westelijke Jordaanoever, die sinds 1967 door Israël is bezet en wordt bestuurd door de Fatah-beweging van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, sterk toegenomen. Volgens de Palestijnse Autoriteit zijn er sindsdien minstens 327 Palestijnen gedood door Israëlische soldaten of kolonisten op de Westelijke Jordaanoever.

Duitse boeren gaan de hele week protesteren

Vanaf vandaag zullen Duitse boeren gedurende een week actievoeren. Ze protesteren tegen het verminderen van landbouwsubsidies door de Duitse regering door middel van blokkades en bijeenkomsten. Automobilisten in Duitsland moeten rekening houden met ernstige vertragingen.

Snelwegblokkades, konvooien en sluipverkeer: boeren willen vanaf maandag het verkeer in heel Duitsland lamleggen om te protesteren tegen het schrappen van subsidies. 

Hoewel de Duitse overheid de geplande bezuinigingen in de landbouwsector gedeeltelijk heeft geannuleerd, bereiden boeren massale landelijke protesten voor die vandaag beginnen. Ook andere sectoren willen meedoen. De politie en de autoriteiten verwachten ernstige verkeersproblemen. Scholen en tal van andere maatschappelijke sectoren zullen waarschijnlijk ook hinder ervaren.

Minister van Financiën en FDP-leider Christian Lindner noemde de protestplannen buitenproportioneel. De politie heeft ook gewaarschuwd voor gevaar in het verkeer en bedreigingen voor de openbare veiligheid en orde. De Duitse autoriteiten vrezen ook radicalisering door infiltratie van extreme partijen in de protesten.

De onrust in de Duitse landbouwsector is al geruime tijd aan de gang. Boze boeren gaan de straat op sinds de regering heeft besloten om onder andere subsidies voor boeren sneller af te bouwen om een begrotingstekort aan te pakken.

Gedurende de hele week moeten automobilisten in heel Duitsland rekening houden met lange files. Boeren zijn van plan om langzaam over snelwegen te rijden of wegen volledig te blokkeren.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.