Tour de Ski nadert ontknoping op monsterklim, Diggins en Amundsen op poleposition

In het Italiaanse Val di Fiemme wordt dit weekeinde de Tour de Ski beslist, de jaarlijkse etappewedstrijd in het langlaufen. Zaterdag stond de zesde en voorlaatste etappe op het programma, een massastart in de klassieke stijl over 15 kilometer, zondag wordt de Tour afgesloten met de beklimming van de gruwelijke Alpe Cermis.

Vrouwen
Jessie Diggins begon als Tour de Ski-leidster aan de etappe, waarin de Amerikaanse constant redelijk voorin zat, maar iets minder overtuigend oogde dan in eerdere etappes. Lange tijd bleef een grote groep samen, wat in de laatste twee kilometer een langgerekt lint begon te worden onder aanvoering van de Zweedse Frida Karlsson. Zij sprintte om de overwinning tegen landgenote Linn Svahn, maar daar was geen kruit tegen op gewassen: Svahn pakte de winst, voor Karlsson en de Duitse Katharina Hennig - Diggins werd achtste.

Diggins behoudt in het klassement de leiding en staat nu 43 seconden voor op de Zweedse Jonna Sundling, die met plek vier en de nodigde bonificatieseconden opschoof naar de tweede plek in het klassement. Karlsson staat op 44 seconden op plek drie, voor de Finse Kerttu Niskanen, die een paar seconden verloor en van de tweede plek naar plek vier zakte. Svahn staat op 58 seconden, maar gevaarlijker is nummer zes Heidi Weng uit Noorwegen, die met 1:03 minuten achterstand nog serieuze podiumkans heeft gezien de monsterlijke slotklim op zondag.

Mannen
Met Harald Østberg Amundsen als leider in het klassement zag het peloton eigenlijk de hele wedstrijd lang geen aanval, behalve af en toe tussendoor voor de sprintpunten. Pas met een kilometer te gaan werd de jacht op de overwinning echt geopend en nota bene door Cyril Fähndrich, de Zwitser die nog nooit in zijn leven een top-10-plek in de World Cup pakte. Hij kreeg de Zweed William Poromää en de rappe Noor Erik Valnes met zich mee en niet verrassend was Valnes aan de finish degene met de snelste benen. Poromää werd tweede, Fähndrich mocht zijn zeer verrassende eerste World Cup-podium vieren, een paar seconden voor de grote groep met onder meer Amundsen.

In het algemeen klassement had Amundsen een voorsprong van 1:39 minuten op landgenoot Henrik Dønnestad, die een zeer moeizame etappe kende en zakte naar plek zeven op 1:57 minuten. Valnes steeg naar plek twee op 1:34 minuten, voor landgenoot Martin Løwstrøm Nyenget (+1:42), de Fransman Hugo Lapalus en de sterke Duitse klimmer Friedrich Moch (beiden +1:47), met ook Beda Klee uit Zwitserland (+1:51) nog voor Dønnestad.