Darter Humphries wereldkampioen na prachtfinale tegen Littler

In het Londense Alexandra Palace is woensdagavond de finale gespeeld van het wereldkampioenschap darts. De 16-jarige sensatie Luke Littler nam het daarin op tegen de nieuwe nummer één van de wereld, meervoudig kwartfinalist Luke Humphries, dé man van het eind van 2023.

Littler had het in de openingsset lastig, waar Humphries ondanks het missen van wat dubbels van profiteerde: 1-0. In set twee kwam Humphries snel op 2-0, maar Littler kwam ineens op gang en met finishes van 142 en 120 pakte hij de set: 1-1.

De derde set was dan weer voor Humphries, waarna Littler set vier redelijk overtuigend won: 2-2. Littler vond ineens de turbo en had in rap tempo de vijfde én zesde set te pakken, maar Humphries gaf zich niet gewonnen, opende set zeven met een 170-finish en pakte de verder meer dan uitstekende set: 4-3 Littler.

Humphries bleef de goede lijn doortrekken en liet even een kans op setwinst liggen, maar met een snaarstrakke 121-finish trok hij de stand alsnog weer volledig gelijk: 4-4. Humphries gooide twee keer op rij 108 uit aan het begin van set negen, liet Littler op 2-2 komen en maakte het alsnog af: 5-4.

Littler begon het wat lastiger te krijgen, maar gooide wel óók 170 uit, waar Humphries niet van onder de indruk was: hij bleef stoïcijns triples gooien en won ook set tien voor inmiddels 6-4, nog één set was nodig voor de wereldtitel. Littler stribbelde in de elfde set nog even goed tegen, maar het was niet genoeg en Humphries maakte het via dubbel-8 af: 7-4 en zijn eerste wereldtitel is een feit.