FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 3 januari 2024

Strijd om Vierschansentournee nadert zinderende ontknoping, Hörl wint in Innsbruck

Op de fraaie Bergiselschans in Innsbruck is woensdag de derde wedstrijd van de Vierschansentournee afgewerkt, het jaarlijkse hoogtepunt in het schansspringseizoen. De strijd om de eindzege in de Vierschansentournee is nog altijd ongemeen spannend, met twee mannen die zaterdag in Bischofshofen om de felbegeerde titel gaan strijden.

In de openingsronde was de Oostenrijker Jan Hörl de beste van allemaal en hij sloeg gelijk een fors gat naar de Japanner Ryoyu Kobayashi. Die was in de door wind lange tijd onderbroken finaleronde wel iets beter dan Hörl, maar de Oostenrijker sprong opnieuw prima en pakte zijn tweede World Cup-zege, ruim voor Kobayashi en landgenoot Michael Hayböck.

Lovro Kos uit Slovenië stond na één sprong nog op plek twee, maar zakte in de finale naar de vierde plek, voor Andreas Wellinger. De Duitser ging in de Vierschansentournee aan de leiding, maar leverde die positie in Innsbruck in aan Kobayashi: de Japanner heeft nu een kleine voorsprong op Wellinger, Hörl moet op plek drie eigenlijk vooral hopen dat de twee in Hörl's Bischofshofen in de slotwedstrijd flink in de fout gaan.

Darter Humphries wereldkampioen na prachtfinale tegen Littler

In het Londense Alexandra Palace is woensdagavond de finale gespeeld van het wereldkampioenschap darts. De 16-jarige sensatie Luke Littler nam het daarin op tegen de nieuwe nummer één van de wereld, meervoudig kwartfinalist Luke Humphries, dé man van het eind van 2023.

Littler had het in de openingsset lastig, waar Humphries ondanks het missen van wat dubbels van profiteerde: 1-0. In set twee kwam Humphries snel op 2-0, maar Littler kwam ineens op gang en met finishes van 142 en 120 pakte hij de set: 1-1.

De derde set was dan weer voor Humphries, waarna Littler set vier redelijk overtuigend won: 2-2. Littler vond ineens de turbo en had in rap tempo de vijfde én zesde set te pakken, maar Humphries gaf zich niet gewonnen, opende set zeven met een 170-finish en pakte de verder meer dan uitstekende set: 4-3 Littler.

Humphries bleef de goede lijn doortrekken en liet even een kans op setwinst liggen, maar met een snaarstrakke 121-finish trok hij de stand alsnog weer volledig gelijk: 4-4. Humphries gooide twee keer op rij 108 uit aan het begin van set negen, liet Littler op 2-2 komen en maakte het alsnog af: 5-4.

Littler begon het wat lastiger te krijgen, maar gooide wel óók 170 uit, waar Humphries niet van onder de indruk was: hij bleef stoïcijns triples gooien en won ook set tien voor inmiddels 6-4, nog één set was nodig voor de wereldtitel. Littler stribbelde in de elfde set nog even goed tegen, maar het was niet genoeg en Humphries maakte het via dubbel-8 af: 7-4 en zijn eerste wereldtitel is een feit.

Tienduizend virussoorten ontdekt in gletsjers Tibet

Een onderzoeksteam uit China heeft het genoom van meer dan 10.000 virussoorten gevonden tijdens het onderzoeken van monsters van ijs, sneeuw en smeltwater van het Tibetaanse plateau.

Zoals gepubliceerd in Science Bulletin waren de virussen ondanks de kou allesbehalve passief: ze reproduceerden zich net zo snel als virussen in de zee of in zoetwatermeren. Het onderzoeksteam wil nu verder onderzoeken wat de ontdekking betekent voor ecosystemen en de gezondheid van mensen die in de buurt van de Tibetaanse gletsjers wonen. Naarmate de gletsjers smelten, kunnen steeds meer virussen vrijkomen. Deze kunnen sommige bacteriën onder meer resistent maken tegen antibiotica.

Mishandeling is niet doodsoorzaak van overleden man in Leek, verdachte vrijgelaten

De man (52) uit Leek die op nieuwjaarsmorgen overleed, is toegetakeld door een groepje jongeren. Ze mishandelden hem op straat nadat hij hen aansprak op het gooien van vuurwerk naar zijn hond. Het letsel van de mishandeling bleek bij onderzoek te gering te zijn om zijn overlijden te kunnen veroorzaken. Op nieuwjaarsdag is een verdachte gearresteerd, een jongeman van 18 jaar uit Leek. Zo meldt DvhN.

Update 19.30 uur: De 18-jarige man uit Leek die op nieuwjaarsdag is aangehouden na het overlijden van een 52-jarige plaatsgenoot is vanavond in vrijheid gesteld. De overleden man was ongeveer een half uur voor zijn overlijden betrokken bij een confrontatie op straat.

De politie is een groot onderzoek gestart om de toedracht van het overlijden te achterhalen. Uit het onderzoek blijkt dat verdachte betrokken was bij deze confrontatie waarna hij is aangehouden. Inmiddels zijn alle getuigen gehoord die ten tijde van het incident ter plaatse waren. Dat betreft onder meer de jongeren uit het groepje waarvan ook verdachte deel uitmaakte. De getuigen en de verdachte hebben zich meewerkend opgesteld en toonden zich erg onder de indruk van het overlijden van het slachtoffer. Ook zijn vele camerabeelden veilig gesteld en bekeken. Daarnaast is een aantal telefoons voor onderzoek in beslag genomen.

Onderzoek aan het lichaam heeft uitgewezen dat er sprake is van gering letsel dat niet tot de dood heeft geleid. Een duidelijke doodsoorzaak kan niet gegeven worden.

Op basis van al het onderzoek is er geen reden de verdachte langer vast te houden. Hij blijft wel verdachte zolang het onderzoek naar de toedracht van de confrontatie nog niet is afgerond. Meer aanhoudingen worden niet verwacht.

In de media zijn inmiddels berichten verschenen waarin wordt aangegeven dat het slachtoffer door een groep jongeren zwaar toegetakeld zou zijn. Die conclusie strookt niet met de onderzoeksbevindingen.

De politie vraagt het publiek om de politie het onderzoek te laten verrichten en zelf geen overhaaste conclusies te trekken of bepaalde oproepen te doen. Opruiing of doxing is strafbaar. 

Eerdere berichtgeving: De mishandeling vond plaats rond 2.30 uur  op de Windsingel, niet ver van zijn eigen huis. Hij stuitte op een groepje jongeren dat vuurwerk naar zijn hond gooide. Toen hij daar iets van zei, werd hij vrijwel direct zwaar toegetakeld. De inwoner van Leek zou na de mishandeling terug naar huis zijn gegaan maar overleed kort daarna. Helaas was reanimatie niet succesvol.

De politie is bezig met het onderzoek naar wat er die bewuste nacht is gebeurd. Op Nieuwjaarsdag werd al een 18-jarige inwoner van Leek gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn medeburger. De precieze aard van deze betrokkenheid is nog onbekend. De politie hoopt dat camerabeelden van buurtbewoners meer duidelijkheid kunnen verschaffen.

Nieuwe Xbox titels aangekondigd voor Game Pass in januari 2024

Het nieuwe jaar is maar net begonnen en dat betekent de beste wensen voor al onze lezers en laten we hopen dat 2024 net zo mooi game jaar wordt zoals vorig jaar. Microsoft pakt voor de eerste golf van de maand januari alweer uit met een aantal nieuwe gametitels voor GamePass abonnees.

Xbox GamePass Jan 2024
Xbox GamePass titels - Jan 2024

Vanaf vandaag is dat Close to the Sun, een puzzelgame uit 2019 waarin je speels als journalist Rose Archer, die op zoek is naar haar zus Ada op een mysterieus schip die naar de ambitieuze plannen van Nikola Tesla gebouwd is in een fictieve alternatieve geschiedenis. De gameplay heeft wel wat weg van Bioshock. Een paar andere noemenswaardige titels zijn Assassin's Creed: Valhalla, Resident Evil 2 en We Happy Few.

De volledige lijst voor de eerste helft van januari is als volgt:

  • Hell Let Loose (Cloud, PC, and Xbox Series X|S) –  4 januari
  • Assassin’s Creed Valhalla (Cloud, Console, and PC) – 9 januari
  • Figment (Cloud, Console, and PC) – 9 januari
  • Super Mega Baseball 4 (Cloud, Console, and PC) EA Play – 11 januari
  • We Happy Few (Cloud, Console, and PC) – 11 januari
  • Resident Evil 2 (Cloud, Console, and PC) – 16 januari
  • Those Who Remain (Cloud, Console, and PC) – 16 januari

Zoals altijd verdwijnen er ook weer een aantal games binnenkort van Game Pass. Vanaf 5 januari verdwijnt Grand Theft Auto: V en vanaf 15 januari verdwijnen de volgende titels:

  • Garden Story (Cloud, Console, and PC)
  • MotoGP 22 (Cloud, Console, and PC)
  • Persona 4 Golden (Cloud, Console, and PC)
  • Persona 3 Portable (Cloud, Console, and PC)

De games zijn tijdelijk nog wel met 20% korting aan te schaffen via de Xbox Store, dus speel ze nog zolang je kan.

Aantal geweldsdoden daalt in 2023

Vorig jaar zijn 128 mensen door geweld om het leven gekomen. In 2022 waren er dat nog 142 geweldsdoden, blijkt uit politiecijfers. Het aantal moorden is de afgelopen twee decennia aanzienlijk gedaald. Zo kwamen er in 2003 nog 247 mensen om het leven door geweld.

Rotterdam voert in 2023 de lijst aan met elf dodelijke geweldsslachtoffers. Daarna volgen Amsterdam (tien slachtoffers) en Den Haag (negen). De meeste moorden (37) werden in Zuid-Holland gepleegd. Noord-Holland noteerde 28 moordzaken, Gelderland 19 en Noord-Brabant 17. Zowel Friesland, Groningen als Flevoland kregen met één dodelijk geweldsincident te maken. Het cijfer van 128 geweldsdoden kan overigens nog naar beneden worden bijgesteld, omdat een aantal zaken nog in onderzoek is.
Moordmaanden

De meeste doden vielen in maart en december, met elk zeventien slachtoffers. Door femicide (partnergeweld) kwamen 26 vrouwen om het leven. Dodelijke incidenten vonden vooral plaats in de relationele sfeer.

Daders
In vijf geweldsdelicten zijn tieners verdachten. De jongste verdachte is 13 jaar oud en wordt samen met een 15-jarige jongen vervolgd voor het doden van een 42-jarige man op 27 augustus in Amsterdam.

In het overgrote deel van de zaken zijn verdachten gearresteerd of in beeld. Er zijn nog vier zaken onopgelost. Het gaat om de liquidatie van Rishi Rampadarath in Houten op 20 april, de dood van de Poolse Rafal in Bunschoten-Spakenburg op 31 oktober, de zaak van Pedro Raymundo Barros die werd doodgeschoten op 11 december in Arnhem en de nog onbekende dode man die op 16 december langs het Heusdensch Kanaal in Nederhemert werd gevonden.

Jumbo gaat strenger toezicht houden wegens toegenomen winkeldiefstal

Jumbo, de op één na grootste supermarktketen van het land, gaat strengere maatregelen nemen om winkeldiefstal tegen te gaan. Vorig jaar leed het bedrijf een verlies van 100 miljoen euro als gevolg van mensen die wel kwamen winkelen, maar niet betaalden. Om dit probleem aan te pakken, zal het cameratoezicht in de winkels worden uitgebreid.

Schade veroorzaakt door winkeldiefstal is ook voor Jumbo een groeiend probleem in Nederland. In veel winkels bedraagt het verlies door gestolen producten inmiddels zo’n 1% van de omzet en worden winkelmedewerkers geconfronteerd met onprettige situaties en toegenomen spanningen.

Vanaf januari 2024 test het supermarktbedrijf een reeks nieuwe methoden ter preventie en bestrijding van diefstal. Zo zet Jumbo in op intensiever cameratoezicht en andere zichtbare en onzichtbare maatregelen. Ton van Veen: “Een verlies door diefstal van 1% klinkt misschien niet zo veel, maar in ons geval gaat het dan om een bedrag van meer dan €100 miljoen per jaar. Als we dit bedrag in prijsverlaging zouden kunnen stoppen, dan profiteren al onze klanten hiervan. Dat wordt dan ook onze insteek. Maar wat misschien nog wel belangrijker is, is dat ik een veiligere omgeving voor medewerkers en klanten in de winkel wil creëren.”

Na beschuldigingen antisemitisme en plagiaat stapt Harvard voorzitter op

Naar aanleiding van massale kritiek op haar standpunt over antisemitisme op de campus, heeft de voorzitter van de Amerikaanse elite-universiteit Harvard haar ontslag ingediend. Claudine Gay verklaarde dat ze ontslag nam met een "zwaar gemoed", kort nadat de universiteitskrant 'The Harvard Crimson' haar ontslag had aangekondigd.

"Het is met een zwaar hart, maar uit diepe liefde voor Harvard, dat ik aankondig dat ik zal aftreden als voorzitter", citeerden Amerikaanse media uit Gay's brief aan de universiteitsgemeenschap. De beslissing was niet gemakkelijk, maar zou in het "belang van Harvard" zijn geweest. Ze had persoonlijke bedreigingen ontvangen en was het doelwit geworden van "racistische vijandigheid". Zoals de 'Harvard Crimson' meldde, is er al een tijdelijke vervanger aangesteld.

Half december had Gay haar ontslag voorkomen nadat de Harvard Corporation, het bestuursorgaan van de universiteit, haar had gesteund. Gay was eerder ondervraagd over antisemitisme tijdens een hoorzitting in het Congres.

Geen duidelijke verklaring over oproepen tot genocide
Op de vraag of studenten die oproepen tot de "genocide op de Joden" op de campus de gedragsregels van de universiteit overtreden, antwoordde ze: "Dat hangt af van de context." De voorzitter van de Universiteit van Pennsylvania, Liz Magill, nam enkele dagen na deze hoorzitting ontslag.

Naast deze veel bekritiseerde verklaring werd Gay ook geconfronteerd met beschuldigingen van plagiaat. De 53-jarige werd beschuldigd van het niet correct citeren in haar publicaties. In juli werd Gay, die in New York werd geboren uit Haïtiaanse immigranten, benoemd tot de eerste Afro-Amerikaanse vrouwelijke voorzitter in de geschiedenis van de wereldberoemde universiteit in de Amerikaanse staat Massachusetts.

Academische wereld reageert verdeeld
In de afgelopen weken is er meermaals gevraagd om haar ontslag, onder andere door een groep van meer dan 70 leden van het Congres. Meer dan 700 faculteitsleden kozen partij voor haar.

Sinds de aanval van de militante islamitische Hamas op Israël op 7 oktober en het daaropvolgende begin van de Israëlische bombardementen op doelen in de Gazastrook, zijn antisemitische incidenten en haatmisdrijven tegen Joden, maar ook tegen moslims, toegenomen in de VS. Er zijn ook antisemitische acties gehouden op universiteiten.

Nummer twee van Hamas gedood bij Israelische drone aanval in Beiroet

Volgens Libanese veiligheidsfunctionarissen is de nummer twee van de radicale islamistische terreurorganisatie Hamas gedood bij een drone-aanval in een buitenwijk van Beiroet. Saleh al-Aruri en zijn lijfwachten werden gedood bij de aanval op het Hamas-kantoor ten zuiden van Beiroet, vertelde een hoge veiligheidsfunctionaris aan persbureau AFP. Kort daarna sprak Hamas in haar officiële media over de "moord" op al-Aruri.

"De vice-president van het politieke bureau van Hamas, Sheikh Saleh al-Aruri, werd gedood bij een zionistische aanval in Beiroet," kondigde Hamas aan op haar officiële televisiekanaal, al-Aksa TV, en haar andere media. De commandanten van de Qassam Brigades, Samir Findi Abu Amer en Assam al-Akraa Abu Ammar, werden ook gedood bij de aanval.

Hezbollah kondigt "gevolgen" aan
De aanslag is een ernstige aanval op Libanon, verklaarde de islamistische Hezbollah-militie. De moord op al-Aruri en commandanten zal niet onbeantwoord blijven. Volgens Libanese staatsmedia werd het Hamas-kantoor in een zuidelijke buitenwijk van Beiroet, dat wordt beschouwd als een bolwerk van de door Iran gesteunde Hezbollah-militie, getroffen bij de aanval.

Geen bevestiging door Israël
Het leger van Israël wilde desgevraagd geen commentaar geven op de berichten. Militair woordvoerder Daniel Hagari zei dat Israël zich concentreert op de strijd tegen Hamas en dat zal blijven doen. Hij voegde er echter aan toe: "We zijn in hoge mate voorbereid op elk scenario." Hagari maakte geen melding van de dood van al-Aruri.

Als het een Israëlische aanval was, zou het de eerste op een doelwit in de Libanese hoofdstad zijn sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas op 7 oktober - en de eerste gerichte moord op een hoge Palestijnse functionaris.

Tot nu toe zijn de botsingen tussen het Israëlische leger en de Libanese Hezbollah militie - een bondgenoot van de Palestijnse Hamas - beperkt gebleven tot de grensgebieden in het zuiden van Libanon.

Likud-lid feliciteert Israëlische militairen
Danny Danon, een hooggeplaatst lid van de Likud-partij, waartoe ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu behoort, feliciteerde de Israëlische militairen, geheime diensten en veiligheidsdiensten op X voor de moord op al-Aruri in Beiroet. Alle betrokkenen bij het bloedbad op 7 oktober moeten weten dat Israël hen de hand zal reiken, schreef hij. Volgens Israëlische media heeft de Israëlische kabinetssecretaris de ministers verboden om commentaar te geven op het incident. De extreem-rechtse Israëlische minister van Financiën Bezalel Smotrich schreef op X: "Al uw vijanden zullen vergaan, Israël."

Ondertussen heeft de veiligheidsadviseur van de Israëlische regering blijkbaar geprobeerd om de situatie te bezweren. De vermeende aanval was uitsluitend gericht op Hamas, benadrukte Mark Regev tegenover de Amerikaanse zender MSNBC. "Wie dit ook heeft gedaan, het moet duidelijk zijn dat dit geen aanval was op de Libanese staat. Het was zelfs geen aanval op Hezbollah." Hij zei verder: "Wie deze aanval ook heeft uitgevoerd, hij was heel precies en ging achter een Hamas-doelwit aan. Want Israël is in oorlog," zei hij zonder de zin af te maken.

Al-Aruri, die door Israël werd gezien als het brein achter de aanslagen op de Westelijke Jordaanoever, werd lang beschouwd als een mogelijk doelwit voor een aanval. Hij werd verantwoordelijk geacht voor de activiteiten van de militaire vleugel van Hamas op de Westelijke Jordaanoever. Israël en Hamas hadden in de zomer dreigementen uitgewisseld - nog voor het begin van hun huidige oorlog. Netanyahu zei dat al-Aruri "heel goed wist waarom hij en zijn vrienden ondergedoken zijn".

Symbolische datum
De explosie vond plaats op de avond voor de derde verjaardag van de moord op generaal Ghassem Soleimani van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC). De VS hadden hem gedood tijdens een drone-aanval in Irak in 2020. Onlangs werd ook de hooggeplaatste Iraanse generaal Sejed-Rasi Mussawi gedood bij een vermoedelijke Israëlische luchtaanval in Syrië.

Zoete vapes mogen nu niet meer worden verkocht: alleen nog met tabaksmaak

Sinds 1 januari zul je niet zo snel meer de zoete walm van bubblegum, ijsthee of tropisch fruit ruiken op straat. Vapes (elektrische sigaretten) met dit soort smaakjes mogen namelijk niet meer worden verkocht. Alleen e-sigaretten met de smaak van tabak mogen nog over de toonbank gaan. "Ik ben door de lekkere smaak gaan roken."

Met het verbod op de smaakjes wil de overheid jongeren demotiveren om te vapen. Vooral onder die groep zijn de e-sigaretten namelijk populair. Volgens een onderzoek van het Trimbos-instituut gebruikte een op de vijf jongeren tussen 12 en 25 jaar in het afgelopen jaar weleens een e-sigaret. Volgens de jongeren die AT5 spreekt op straat, gebruiken ze de vapes vooral omdat ze de smaak lekker vinden.

Overstappen op sigaretten
"Hiervoor rookte ik niet", zegt een jongen. "Ik kwam ermee in aanraking op een festival en nu vape ik drie jaar steevast." Een ander heeft een soortgelijk verhaal. "Ik vind de smaak lekker en ik vind het gezellig met vriendinnen", zegt zij. Op de vraag of zij zou stoppen met vapen als ze alleen tabaksmaak kon kopen, antwoordt ze: "Ja, maar dan zou ik overstappen op sigaretten."

Melvin Esch van Esch Tobacco & Souvenirs heeft bij zijn klanten gepeild wat zij gaan doen nu het verbod in is gegaan. "Zo'n 75 procent zegt dat ze overstappen op sigaretten en de rest zegt dat ze gaan stoppen." Al is Esch er niet zeker van dat die ene kwart ook écht stopt. "Dit is de tijd van het jaar dat de meesten het proberen, maar we moeten nog zien hoeveel goede voornemens worden volgehouden."

Esch ruimt ondertussen het schap leeg. "Wel jammer", vindt hij. "Het was goed voor de omzet." In de laatste week van 2023 zag hij dat sommigen massaal e-sigaretten inkochten. "Tassen vol is overdreven, maar er waren wel mensen die voor honderden euro's inkochten. Dat zijn zo'n 40 à 50 vapes."

Verbod uitgesteld
Het verbod zou eigenlijk al 1 januari 2023 intreden, maar het werd uitgesteld. Zo kregen fabrikanten langer de tijd om de huidige voorraad op te maken en een nieuwe vape met tabaksmaak te produceren. Ook de felle, mooie kleurtjes van de e-sigaret zijn vanaf nu verboden. Verslavingsinstituut Jellinek zei vorig jaar dat de regels die nu in zijn gegaan zeker weten werken om vapen minder populair te maken.

FOK! Wat een weer: nog meer nattigheid

winterbanner

Goede morgen en uiteraard nog de beste wensen voor 2024!

Op verzoek zal het jaaroverzicht van Frutsel op WKN, iets ingekort worden en in een special worden gepost in de eerste week van januari 2024. Het hele overzicht is op het forum terug te lezen in WKN: WKN Jaaroverzicht 2023

Het weer voor vandaag:

Vanochtend is er veel bewolking en komen er steeds meer buien voor. Vooral in de zuidelijke helft is plaatselijk een klap onweer mogelijk. De wind uit zuidwest is matig tot vrij krachtig, in het noorden eerst (vrij) krachtig, windkracht 5-6. Aan de kust en boven het IJsselmeer is de wind krachtig tot hard, windkracht 6-7.

Vanmiddag is het zwaar bewolkt met vrij veel buien. Vooral in het zuiden is onweer mogelijk. De temperatuur ligt rond 10°C. De wind uit het zuidwesten is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5-6.

Vanavond komen er nog steeds enkele buien voor. De wind uit het westen is matig, aan de westkust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5-6.

Komende nacht komen er vooral in de zuidelijke helft enkele buien voor. In het noorden is het droger met ook enkele opklaringen. De minimumtemperatuur ligt tussen plaatselijk 2°C in het noorden en 8°C in het zuidwesten. Er staat een matige, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige wind uit het westen. In het noorden komt de wind uit het noordwesten.

                   

 Gister regende het in, eh, waar niet in Nederland? (Foto: Ouwesok)
Gister regende het in, eh, waar niet in Nederland? (Foto: Ouwesok) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Taakstraf voor slaan conductrice

Toen een conductrice van de NS op 24 augustus iemand met een kapot gevallen fles alcohol aansprak in de trein, kreeg ze een klap in haar gezicht. De vrouw die de klap uitdeelde werd vandaag veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur.

De conductrice was op station Delft opgeroepen omdat in een van de wagons een fles wijn stuk was gevallen. De vrouw die de wijnfles had laten vallen reageerde agressief toen de conductrice haar aansprak en vroeg of ze wilden gaan zitten. "Ik hoef niet naar jou te luisteren!" schreeuwde de vrouw, waarna ze met haar vlakke hand de conductrice in het gezicht sloeg. Haar bril viel er van af.

Op het volgende station, Hollands Spoor, kon de vrouw worden aangehouden door de spoorwegpolitie. De 26-jarige vrouw uit Boxtel moest vandaag voor de rechter komen, maar was niet op de zitting verschenen.

Hogere straf
Normaal zou voor een enkele klap met licht letsel een geldboete gebruikelijk zijn, maar omdat de verdachte iemand met een publieke taak heeft geslagen eiste het Openbaar Ministerie een hogere straf. "Wie werkt in het openbaar vervoer heeft een publieke taak en moet ongestoord en veilig zijn of haar werk kunnen doen. Het gedrag van verdachte is onacceptabel. Fysiek geweld tegen OV-personeel wordt absoluut niet getolereerd." 

Omdat het geweld is gepleegd tegen iemand met een publieke taak en ook nog eens onder invloed van alcohol, eiste de officier van justitie niet alleen een twee keer zo hoge straf, maar rekende ze de geldboete ook nog eens om in een zwaardere strafvorm: een taakstraf. Wat haar betreft zou de verdachte 60 uur taakstraf moeten uitvoeren en een schadevergoeding moeten betalen. De politierechter deed direct uitspraak en volgde de eis van het Openbaar Ministerie volledig.

Random Pics van de Dag #1147

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Wie zit er achter de aanvallen op containerschepen op de Rode Zee?

De afgelopen weken zijn schepen in de Rode Zee herhaaldelijk aangevallen met raketten, drones en helikopters wanneer ze zich in de buurt van Jemen bevinden. Deze aanhoudende dreiging heeft geleid tot de beslissing van Nederland en andere landen om schepen op die locatie te gaan beschermen. De VS heeft afgelopen weekend drie schepen van de Jemenitische gewapende groep tot zinken gebracht na een gevecht in de Rode Zee. Wat is de identiteit van de Jeminitische groep achter deze aanvallen en wat is hun motivatie om (vracht)schepen aan te vallen?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.