Poetin neemt wraak voor Belgorod, Kinschal raketten op Oekraïne

Rusland heeft zijn zware aanvallen op Oekraïne voortgezet. Er werd een Russische raketaanval gemeld vanuit de hoofdstad Kiev, waarbij doden en gewonden vielen. Er werden ook luchtaanvallen gemeld vanuit andere delen van het land.

De Oekraïense hoofdstad Kyiv was vanochtend opnieuw het doelwit van zware Russische raketaanvallen. Volgens de Oekraïense luchtmacht gebruikte Rusland verschillende Kinschal hypersonische raketten. Volgens berichten van inwoners waren er luide explosies te horen in de miljoenenstad. President Volodymyr Zelenskyy sprak van minstens vier doden en 92 gewonden.

Elektriciteitsnet ernstig beschadigd
In en rond de hoofdstad Kiev zijn een oudere vrouw en een echtpaar om het leven gekomen, aldus burgemeester Vitali Klitschko en het plaatselijke openbaar ministerie. In verschillende wijken viel de stroom uit, schreef burgemeester Vitali Klitschko op Telegram. Civiele infrastructuurvoorzieningen waren getroffen; een gaspijpleiding was beschadigd. Er werden ook problemen met de watervoorziening gemeld. Dertien mensen raakten gewond in een torenflat toen een raket brand veroorzaakte, schreef Klitschko.

Volgens de staatsenergieleverancier Ukrenergo was het elektriciteitsnet ernstig beschadigd. Meer dan 250.000 mensen in de hoofdstedelijke regio zitten zonder elektriciteit.

'Ga naar schuilkelders'
Inwoners van de hoofdstad moeten voorlopig in schuilkelders blijven, eiste de Oekraïense luchtmacht via Telegram. "In totaal zijn 16 Tu-95MS strategische bommenwerpers in de lucht. Negeer het luchtalarm niet! Ga naar de schuilkelders." "Er gaan veel raketten" richting Kyiv.

Poetin kondigde zwaardere bombardementen aan
De Oekraïense luchtmacht had op nieuwjaarsdag al aanvallen van een "recordaantal" Russische gevechtsdrones gemeld. Rusland had eerder al aangekondigd de bombardementen op het buurland te zullen intensiveren. President Vladimir Poetin sprak van een reactie op de Oekraïense aanval op de Russische stad Belgorod. Daar kwamen zaterdag 25 mensen om het leven, onder wie vijf kinderen. Eerder waren vrijdag al minstens 39 mensen gedood bij wat waarschijnlijk de grootste Russische luchtaanval op Oekraïne tot nu toe was.

Onlangs werden er ook hevige gevechten gemeld vanuit de verschillende delen van het front. Alleen al in het oosten van het land werden 38 aanvallen van Russische troepen afgeslagen, zo maakte de Oekraïense generale staf in Kiev maandagavond bekend. Het Oekraïense raketgeschut was erin geslaagd verschillende inzetgebieden van Russische infanterie- en artillerieposities te raken. De informatie kan niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Polen bewaakt zijn luchtruim
In de EU- en NAVO-lidstaat Polen werden de luchtaanvallen op buurland Oekraïne nauwlettend in de gaten gehouden. Twee F-16 straaljagers van zowel de Poolse als de Amerikaanse luchtmacht zijn om veiligheidsredenen het luchtruim opgegaan, zo kondigde een commando van de strijdkrachten aan op het X-platform (voorheen Twitter). Volgens de Poolse generale staf drong vrijdag nog een Russische raket drie minuten lang het Poolse luchtruim binnen om het daarna weer te verlaten in de richting van Oekraïne.