FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 2 januari 2024

Dartssensatie Littler (16) naar WK-finale tegen fenomenale Humphries

In het Londense Alexandra Palace worden dinsdagavond de halve finales gespeeld van het wereldkampioenschap darts. Voor het eerst sinds 2006 staan er vier Engelse spelers in de halve finales, inclusief de 16-jarige tienersensatie Luke Littler.

Rob Cross - Luke Littler
Cross begon bijzonder sterk aan de wedstrijd, alleen door het missen van wat darts op de dubbel had hij een vijfde leg nodig om de openingsset te winnen. Littler kwam beter in zijn spel in set twee en won door snaarstrak finishen, terwijl Cross nog altijd goed scoorde. Dat scoren begon Littler in set drie over te nemen en in vier legs pakte de tiener een voorsprong in de wedstrijd: 2-1.

In set vier ging het niveau voor beide heren nog eens stevig omhoog. Met pijn en moeite trok Cross er een vijfde leg uit, ondanks een 149-finish van Littler, maar Littler stond in zijn eigen legs simpelweg te goed te gooien: Cross liet 141 voor een negendarter missen en gelijk maakte Littler de leg en daarmee de set af voor 3-1. Cross gooide in set vijf een fraaie 138-finish, liet vervolgens kansen op de set liggen, maar zag 'The Nuke' zowaar flink wat dubbels missen en daarop pakte Cross de set.

Cross begon het in set zes moeilijk te krijgen en moest lijdzaam toezien hoe Littler op 4-2 kwam, waarna de tiener er in set zeven nóg een schep op deed: Cross won de eerste leg, maar in een poep en een zucht had Littler de rest van de set gepakt en stond hij op 5-2. Een set later gooide Cross wel weer meer dan uitstekend, maar er was gewoon niks te beginnen tegen Littler, die het afmaakte op zijn eerste matchdart, met een gemiddelde van dik 106 punten met 6-2 won en zich op mag gaan maken voor zijn eerste WK-finale.

Scott Williams - Luke Humphries
In de openingsset wist de ongeplaatste Williams het Humphries nog even relatief moeilijk te maken, maar daarna werd al heel snel heel duidelijk welke kant de wedstrijd op ging. Humphries gooide weergaloos goed en gunde Williams in sets twee en vijf zelfs niet één pijl op een dubbel.

Tussendoor kon Williams nog twee keer een vijfde leg uit het vuur slepen, maar écht kans om in de wedstrijd te komen had hij geen moment. Met een hele rits hoge finishes, een finishpercentage van 60 procent en een gemiddelde van 108.7 punten per beurt - slechts acht keer gooide iemand op het WK een hoger gemiddelde - walste Humphries met 6-0 over Williams naar de finale, waarin de twee Lukes woensdagavond in een potentieel fantastische wedstrijd om de wereldtitel strijden.

Dwayne 'The Rock' Johnson keert terug in de ring, daagt Roman Reigns uit

Eens een worstelaar, altijd een worstelaar - en zo kondigde 'Fast & Furious'-ster Dwayne 'The Rock' Johnson onlangs zijn comeback in de ring aan. Nu is ook duidelijk tegen wie hij het daar wil opnemen: Roman Reigns, de onbetwiste WWE Universal Champion.

Dwayne 'The Rock' Johnson is terug in de ring - en daagt niemand minder dan Roman Reigns uit in zijn comeback in de worstelcompetitie. De 51-jarige presenteerde zijn metaforisch verpakte aankondiging op maandagavond in een verbazingwekkende verschijning op het worstelprogramma 'RAW' in San Diego. Dit is te zien in een clip van het evenement, die op X is geplaatst door de World Wrestling Entertainment (WWE) organisatie.

"Ik ga nu iets te eten halen," zei Johnson in de clip. "Wil je dat The Rock aan een tafel gaat zitten? Of moet The Rock aan de bar zitten? Of moet The Rock aan het hoofd van de tafel zitten?", ging hij verder. Gejuich barstte los bij de laatste zin: het publiek had Johnsons toespeling duidelijk begrepen.

Roman Reigns heeft de bijnaam 'hoofd van de tafel'. De in Florida geboren ex-voetbalster, wiens echte naam Leati Joseph Anoa'i is, is de huidige en onbetwiste WWE Universal Champion. Reigns is al bijna vier jaar  kampioen in zijn klasse.

Showdown bij 'WrestleMania XL'?
Het mogelijke supergevecht tussen de twee worstelgiganten zou kunnen plaatsvinden op de 'WrestleMania 40' show, ook bekend als 'WrestleMania XL'. Deze staat gepland voor 6 en 7 april. Het evenement viert dit jaar zijn 40e verjaardag.

Er wordt al enige tijd gesproken over een wedstrijd tussen Johnson en Reigns. De huidige Hollywoodster keerde in september terug naar zijn roots door zijn rentree te maken in de WWE. Tijdens het 'WWE Smackdown'-evenement in Denver werd de meervoudig WWE-kampioen luid bejubeld om zijn verrassingsoptreden, zo melden Amerikaanse media.

Johnson vertelde destijds aan worstelaar Pat McAfee dat er al gesprekken waren geweest over een mogelijk supergevecht tussen hem en Reigns. Oorspronkelijk zou dit zelfs plaatsvinden op 'WrestleMania 39' in april 2023. Maar dat is er nooit van gekomen. De speculaties dat Johnson zijn langverwachte comeback in de ring zou maken tegen Reigns in 2024 waren des te hardnekkiger.

Terug van weggeweest
Al meer dan 20 jaar richt Dwayne 'The Rock' Johnson zich voornamelijk op zijn acteercarrière. Hij heeft films gemaakt zoals 'The Mummy Returns' (2001), 'The Scorpion King' (2002) en 'Welcome to the Jungle' (2003). Hij maakt ook al jaren integraal deel uit van de Fast & Furious-serie. Hij was voor het laatst niet alleen te zien in de film 'Black Adam' (2022), maar ook in 'Fast & Furious 10' (2023). Als actiester is Johnson nu een van de best betaalde acteurs in Hollywood.

De geboren Californiër begon zijn carrière echter met worstelen. En niet zonder reden: Johnson komt uit een echte worstelfamilie, zijn vader en grootvader waren ook actief in de ring. Ook zijn 22-jarige dochter Simone Johnson zet de familietraditie voort.

Johnson kondigde in oktober 2019 eigenlijk zijn volledige pensioen van het worstelen aan. Op dat moment verscheen hij in de 'Smackdown' show om de 20e verjaardag te vieren. Maar trouw aan het motto "zeg nooit nooit", is hij nu terug in de ring.

Israëli's keren Netanyahu de rug toe ondanks begrip voor oorlog

Hoewel veel Israëli's voorstander zijn van de militaire operatie om Hamas te vernietigen, profiteert premier Benjamin Netanyahu er niet van. Integendeel: volgens een nieuwe enquête willen slechts weinigen dat hij op lange termijn in functie blijft. Dit is een trend die sinds de Hamas-aanval is waargenomen.

Volgens een enquête wil nog niet één op de zes Israëli's (15 procent) dat Benjamin Netanyahu premier blijft na het einde van de Gaza-oorlog. Dit is het resultaat van een enquête gepubliceerd door het Israel Democracy Institute (IDI) - ondanks het feit dat de meerderheid van de respondenten voorstander is van voortzetting van het militaire offensief tegen Hamas op bevel van Netanyahu.

In de enquête was 23 procent van de respondenten voorstander van oppositiepoliticus Benny Gantz als premier, een centrist en politieke rivaal van Netanyahu. Ongeveer 30 procent wilde noch Netanyahu noch Gantz als regeringsleider. Gantz is momenteel lid van Netanyahu's oorlogskabinet. De liberale oppositiepoliticus Jair Lapid sloot zich niet aan bij de commissie en noemde als reden de deelname van radicaal-rechtse partijen aan de regering onder Netanyahu.

56 procent van de respondenten is van mening dat militaire actie de beste manier is om de gijzelaars in de Gazastrook te bevrijden uit de handen van het radicaal-islamitische Hamas en zijn bondgenoten. 24 procent is voorstander van een ruilovereenkomst met Hamas, waarbij gijzelaars worden vrijgelaten en Palestijnen in ruil daarvoor uit Israëlische gevangenschap worden bevrijd. Er zijn nog steeds 129 mensen in handen van Hamas. Eind november werden ongeveer 100 gijzelaars vrijgelaten in ruil voor de vrijlating van gevangen Palestijnen.

Netanyahu heeft verklaard dat de vernietiging van Hamas zijn doel is. Volgens hem is de massale militaire druk op de Gazastrook cruciaal voor de vrijlating van de gijzelaars die daar nog steeds worden vastgehouden. Netanyahu verklaarde zaterdag nog dat het maanden zou duren om de overwinning op Hamas te behalen.

Populariteit aanzienlijk gedaald sinds Hamas-aanval
Verschillende peilingen hebben al aangetoond dat de populariteit van de politicus van de conservatieve Likud-partij aanzienlijk is gedaald sinds de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober en het massale Israëlische tegenoffensief wat hierop volgde. Volgens een peiling in december wil 69 procent van de Israëli's dat er parlementsverkiezingen worden gehouden zodra de oorlog voorbij is.

Netanyahu werd onder andere bekritiseerd vanwege de gerechtelijke hervorming, die onlangs door het Hooggerechtshof nietig werd verklaard. Ook zijn er de afgelopen maanden beschuldigingen aan het adres van de regeringsleider geuit dat hij niet genoeg doet om de vrijlating van alle gijzelaars te bewerkstelligen. Daarnaast zijn veel Israëli's van mening dat de veiligheidsautoriteiten de Hamas-aanval van 7 oktober hadden moeten voorzien.

Netanyahu leidt een coalitie die politiek gezien rechtser is dan alle voorgaande coalities. Naast zijn conservatieve Likud-partij zitten er ook ultraorthodoxe en radicale antiliberale partijen in. Ze wijzen allemaal een tweestatenoplossing met de Palestijnen af.

Politie haalt lastposten uit de Efteling

Een groepje lastige jongeren is dinsdagochtend door de politie uit de Efteling verwijderd. Eerder probeerde de beveiliging van het park zelf de jongeren tot buiten de poort te begeleiden, maar het rapalje weigerde daar medewerking aan te verlenen.

Voorafgaand aan het politieoptreden waren de jongeren, naar schatting rond de twintig jaar oud, al een aantal uren vervelend aan het doen in het park. Ze scholden medewerkers uit en waren vervelend naar andere gasten en medewerkers toe. De overlast was dusdanig groot dat de Efteling besloot dat deze jongeren niet langer welkom waren en dat ze moesten vertrekken.

De groep van 12 jongeren werd achter een hek vastgehouden totdat de politie kwam. Met ongeveer een uur was de zaak afgehandeld. De jongeren werden niet aangehouden en kregen buiten het attractiepark hun vrijheid terug. Ze werden ook niet beboet.

NFL: Negen playoffteams bekend, vijf plaatsen over in laatste week

In de NFL is de voorlaatste reguliere speelweek achter de rug. Met nog één week te gaan zijn nu negen van de veertien teams voor de playoffs bekend, nadat de Baltimore Ravens, San Francisco 49ers, Dallas Cowboys, Philadelphia Eagles, Miami Dolphins en Detroit Lions zich al hadden geplaatst.

Cleveland Browns - New York Jets
De Browns begonnen moeizaam aan het jaar, maar zijn inmiddels lekker bezig en tegen de Jets ging het in het eerste kwart al goed. Joe Flacco bediende Jerome Ford voor een 7-yard touchdown, Kareem Hunt rende een 7-yard touchdown binnen en Ronnie Hickman scoorde een 30-yard interception return touchdown, met tussendoor een 21-yard touchdown pass van Trevor Siemian op Breece Hall voor de Jets: 20-7.

In Q2 kwamen er touchdown passes over 8 en 50 yards bij van Flacco richting Elijah Moore en Ford, terwijl Jermaine Johnson namens de Jets een 37-yard interception return de endzone in bracht. Met nog twee field goals voor de Jets en één voor de Browns won Cleveland met 37-20, waarmee een playoffticket na een paar jaar afwezigheid weer een feit was.

New York Giants - Los Angeles Rams
De Rams konden een playoffticket pakken met een overwinning - en een nederlaag voor de Seahawks tegen de Steelers - en begonnen goed met een 4-yard touchdown van Kyren Williams. In Q2 sloegen de Giants terug met een 24-yard touchdown van Wan'Dale Robinson, maar Cooper Kupp werd door Rams-quarterback Matthew Stafford bediend voor een 5-yard touchdown - met een field goal van de Giants stond het 10-14 bij rust.

Williams (2 yards) scoorde een touchdown in Q3, Darius Slayton deed dat met een fraaie 80-yard touchdown pass van Tyrod Maylor namens de Giants. In Q4 trapte Mason Crosby de thuisploeg tot op één punt (19-20), maar Williams' derde touchdown, deze keer over 28 yards, bracht de Rams naar 19-26, waar een prachtige 94-yard punt return touchdown van Gunner Olszewski niet genoeg voor was - de 2-point conversion mislukte: 25-26, de Seahawks verloren later en dus gaan de Rams de playoffs in.

Kansas City Chiefs - Cincinnati Bengals
Het duurde wat langer dan de afgelopen jaren, maar de Chiefs konden zich met een zege ook voor de playoffs plaatsen. Dat begon echter moeizaam: Isiah Pacheco scoorde op aangeven van Patrick Mahomes wel een 8-yard touchdown, maar de Bengals hadden al een field goal staan en scoorden in Q2 touchdowns via Joe Mixon (7 yards) en Jake Browning (1 yard).

Harrison Butker werd echter de grote held bij de Chiefs: de kicker trapte in Q2 twee keer raak, vanaf 54 en 43 yards, en in Q3 zorgde hij vanaf 27 yards voor de enige score en 16-17. In het vierde kwart begon Butker met een rake trap vanaf 24 yards om op voorsprong te komen, gevolgd door field goals vanaf 48 en 46 yards - zes stuks in totaal, en na een potje verdedigen in de slotminuten brachten ze de Chiefs een 25-17 overwinning én een playoffticket.

Uitslagen NFL week 17
Cleveland Browns - New York Jets 37-20
Dallas Cowboys - Detroit Lions 20-19
Buffalo Bills - New England Patriots 27-21
Chicago Bears - Atlanta Falcons 37-17
Indianapolis Colts - Las Vegas Raiders 23-20
New York Giants - Los Angeles Rams 25-26
Philadelphia Eagles - Arizona Cardinals 31-35
Tampa Bay Buccaneers - New Orleans Saints 13-23
Washington Commanders - San Francisco 49ers 10-27
Jacksonville Jaguars - Carolina Panthers 26-0
Baltimore Ravens - Miami Dolphins 56-19
Houston Texans - Tennessee Titans 26-3
Seattle Seahawks - Pittsburgh Steelers 23-30
Denver Broncos - Los Angeles Chargers 16-9
Kansas City Chiefs - Cincinnati Bengals 25-17
Minnesota Vikings - Green Bay Packers 10-33

Vuurwerkdombo's

Een verzameling posts van mensen die de gevaren van vuurwerk zwaar onderschatten, van X (Twitter) afgeplukt:

Voor degene die deze tweet vorige week hebben gemist, nog een keer.

'Ik kies de dates van mijn vrouw uit, geen probleem dat ze een sugardaddy heeft'

Alex, 31, ontmoette haar man Mitch, 31, toen ze als tieners op het eiland Guernsey woonden, waar ze opgroeiden. Het stel is nu 10 jaar getrouwd, heeft vier kinderen en is gelukkiger dan ooit. Hoewel ze zelf tevreden zijn met hun open huwelijk, ontvangt het stel veel kritiek omdat Alex naast het daten met andere mannen ook op OnlyFans poseert.

Het feit dat Mitch zijn vrouw Alex steunt om te daten met andere mannen, terwijl hij thuis blijft om voor hun kinderen te zorgen stuit op onbegrip. Maar Mitch vindt het niet erg dat Alex met andere mannen afspreekt en kiest ze zelfs voor haar uit. Hij gelooft dat het niet realistisch is om maar één partner in het leven te hebben, al heeft hij zelf geen behoefte om met andere vrouwen uit te gaan. Zijn vrouw gaat niet alleen uit met andere mannen, maar heeft ook een sugardaddy die vakanties, etentjes en uitjes voor haar betaalt. Mitch zegt: "Als iemand bereid zou zijn om dat allemaal voor me te betalen, zou ik het ook doen," hij heeft er geen probleem mee dat Alex financiële steun van een andere man krijgt. Het stel gelooft dat ze zo'n sterke relatie hebben door vertrouwen en een goede communicatie, en vinden dat mensen meer open moeten staan voor de verschillende soorten relaties in de wereld.

Bitcoin tikt waarde aan van ruim $45.000

Voor het eerst in bijna twee jaar heeft de bitcoin een waarde van meer dan 45.000 dollar (ruim 40.000 euro) bereikt. Op dinsdagochtend steeg de koers van deze cryptocurrency met meer dan 4 procent, wat erop wijst dat grote beleggers steeds meer vertrouwen hebben in de digitale munt.

Poetin neemt wraak voor Belgorod, Kinschal raketten op Oekraïne

Rusland heeft zijn zware aanvallen op Oekraïne voortgezet. Er werd een Russische raketaanval gemeld vanuit de hoofdstad Kiev, waarbij doden en gewonden vielen. Er werden ook luchtaanvallen gemeld vanuit andere delen van het land.

De Oekraïense hoofdstad Kyiv was vanochtend opnieuw het doelwit van zware Russische raketaanvallen. Volgens de Oekraïense luchtmacht gebruikte Rusland verschillende Kinschal hypersonische raketten. Volgens berichten van inwoners waren er luide explosies te horen in de miljoenenstad. President Volodymyr Zelenskyy sprak van minstens vier doden en 92 gewonden.

Elektriciteitsnet ernstig beschadigd
In en rond de hoofdstad Kiev zijn een oudere vrouw en een echtpaar om het leven gekomen, aldus burgemeester Vitali Klitschko en het plaatselijke openbaar ministerie. In verschillende wijken viel de stroom uit, schreef burgemeester Vitali Klitschko op Telegram. Civiele infrastructuurvoorzieningen waren getroffen; een gaspijpleiding was beschadigd. Er werden ook problemen met de watervoorziening gemeld. Dertien mensen raakten gewond in een torenflat toen een raket brand veroorzaakte, schreef Klitschko.

Volgens de staatsenergieleverancier Ukrenergo was het elektriciteitsnet ernstig beschadigd. Meer dan 250.000 mensen in de hoofdstedelijke regio zitten zonder elektriciteit.

'Ga naar schuilkelders'
Inwoners van de hoofdstad moeten voorlopig in schuilkelders blijven, eiste de Oekraïense luchtmacht via Telegram. "In totaal zijn 16 Tu-95MS strategische bommenwerpers in de lucht. Negeer het luchtalarm niet! Ga naar de schuilkelders." "Er gaan veel raketten" richting Kyiv.

Poetin kondigde zwaardere bombardementen aan
De Oekraïense luchtmacht had op nieuwjaarsdag al aanvallen van een "recordaantal" Russische gevechtsdrones gemeld. Rusland had eerder al aangekondigd de bombardementen op het buurland te zullen intensiveren. President Vladimir Poetin sprak van een reactie op de Oekraïense aanval op de Russische stad Belgorod. Daar kwamen zaterdag 25 mensen om het leven, onder wie vijf kinderen. Eerder waren vrijdag al minstens 39 mensen gedood bij wat waarschijnlijk de grootste Russische luchtaanval op Oekraïne tot nu toe was.

Onlangs werden er ook hevige gevechten gemeld vanuit de verschillende delen van het front. Alleen al in het oosten van het land werden 38 aanvallen van Russische troepen afgeslagen, zo maakte de Oekraïense generale staf in Kiev maandagavond bekend. Het Oekraïense raketgeschut was erin geslaagd verschillende inzetgebieden van Russische infanterie- en artillerieposities te raken. De informatie kan niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Polen bewaakt zijn luchtruim
In de EU- en NAVO-lidstaat Polen werden de luchtaanvallen op buurland Oekraïne nauwlettend in de gaten gehouden. Twee F-16 straaljagers van zowel de Poolse als de Amerikaanse luchtmacht zijn om veiligheidsredenen het luchtruim opgegaan, zo kondigde een commando van de strijdkrachten aan op het X-platform (voorheen Twitter). Volgens de Poolse generale staf drong vrijdag nog een Russische raket drie minuten lang het Poolse luchtruim binnen om het daarna weer te verlaten in de richting van Oekraïne.

Japan: 48 doden na aardbeving, vliegtuigbotsing op vliegveld Tokyo

Na de zware aardbevingen in Japan is het dodental opgelopen tot minstens 48. Ook het aantal gewonden stijgt. Het aantal gewonden stijgt ook. De havenstad Wajima op het schiereiland Noto is het zwaarst getroffen.

Het is een gevecht tegen de klok voor de reddingswerkers, maar voor minstens 48 mensen komt alle hulp te laat: volgens officiële rapporten konden ze pas dood uit het puin worden gered na de reeks aardbevingen in Japan. Aangenomen mag worden dat dit aantal zal blijven stijgen. Ten minste 137 mensen raakten gewond als gevolg van de eerste bijzonder zware beving op Nieuwjaarsdag, zoals het dagblad 'Mainichi Shimbun' meldde. De helft van de doden viel in de havenstad Wajima op het schiereiland Noto. Een enorme brand had daar talrijke huizen verwoest.

Vliegtuig met reddingswerkers botst met airbus op vliegveld
Een vliegtuig van de Japanse kustwacht met helpers aan boord is op Haneda Airport in Tokio in botsing zijn gekomen met een passagiersvliegtuig van Japan Airlines met 379 mensen aan boord. Op beelden is te zien hoe het vliegtuig landt voordat het in brand vliegt. Het kustwachtvliegtuig werd gebruikt om voorraden te vervoeren nadat Japan door meerdere verwoestende aardbevingen was getroffen. Vijf mensen aan boord van een kustwachtvliegtuig kwamen hierbij om het leven en de piloot raakte ernstig gewond. De passagiers en bemanning van het commerciële vliegtuig konden tijdig worden geëvacueerd.

Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend. De Japanse premier Fumio Kishida heeft alle autoriteiten opgeroepen om het incident te onderzoeken en op te helderen hoe de botsing heeft kunnen plaatsvinden. Tokyo-Haneda Airport is een van de drukste luchthavens in Japan. Alle start- en landingsbanen werden na het incident gesloten.

Waarschuwing voor tsunami ingetrokken
Een tsunamiwaarschuwing die de dag ervoor was afgegeven voor de hele westkust van Japan is nu geannuleerd door de meteorologische autoriteit. De bevingen veroorzaakten aanzienlijke schade. Volgens het Japanse meteorologische agentschap had de zwaarste aardbeving een kracht van 7,6 - er werden in totaal meer dan 150 andere, minder zware bevingen geregistreerd. Ongeveer 100.000 mensen werden opgeroepen om zich op nieuwjaarsdag in veiligheid te brengen.

'Vechten tegen de klok'
De omvang van de schade is nog niet duidelijk. Hulpdiensten proberen de volledige omvang van de verwoesting vast te stellen en naar overlevenden te zoeken. "Het zoeken en redden van mensen die getroffen zijn door de beving is een gevecht tegen de klok", zei premier Fumio Kishida tijdens een bijeenkomst van het crisismanagementteam. "We moeten ze zo snel mogelijk redden, vooral degenen die vastzitten onder ingestorte gebouwen." Kishida sprak van "talloze slachtoffers" van de natuurramp.

Tal van treindiensten en vluchten naar het aardbevingsgebied zijn geannuleerd. Het vliegveld op het schiereiland Noto werd gesloten vanwege de grote schade en ongeveer 500 mensen zaten vast in voertuigen op de parkeerplaats, zoals staatszender NHK meldde. In het kleine kuststadje Suzu vlakbij het epicentrum zijn volgens burgemeester Masuhiro Izumiya mogelijk 1.000 van de 5.000 huizen verwoest. "De situatie is catastrofaal," zei hij.

Duizenden militairen, brandweerlieden en politieagenten uit het hele land zijn ingezet in het zwaarst getroffen gebied op het relatief afgelegen schiereiland Noto. Reddingspogingen werden echter bemoeilijkt door zwaar beschadigde en geblokkeerde wegen. Talloze huizen zijn ingestort of in brand gevlogen, wegen zijn verwoest en tienduizenden huishoudens hebben geen stroom meer.

Meer bevingen mogelijk
De meteorologische dienst heeft gewaarschuwd voor nog meer zware bevingen deze week, vooral in de eerste twee of drie dagen na de bijzonder zware bevingen op Nieuwjaarsdag.

Japan is een extreem aardbevingsgevoelig land. Het ligt op de zogenaamde 'Pacifische Ring van Vuur', waar tektonische platen tegen elkaar aan komen. Aardbevingen en vulkaanuitbarstingen komen regelmatig voor in dit gebied. In maart 2011 leidden een zware beving en tsunami tot kernsmeltingen in de kerncentrale van Fukushima. Tijdens de huidige beving werden geen onregelmatigheden gemeld bij de kerncentrale.

Organisaties eisen in hoger beroep Gaza-zaak einde aan wapenleveranties

Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum vragen het Gerechtshof om de vergunning voor de uitvoer van Nederlandse onderdelen voor Israëlische F-35 gevechtsvliegtuigen alsnog in te trekken. Zij menen dat Nederland zowel internationale verdragen als het eigen wapenexportbeleid schendt. Ze wijzen daarbij ook op de dramatische situatie voor burgers in Gaza. Het hoger beroep dient op 22 januari in Den Haag.

De rechter wees medio december de eis voor een exportstop af. Hij oordeelde dat de minister formeel niet verplicht was om de eerder verleende vergunning opnieuw te toetsen aan het risico op ernstige schendingen van het internationaal recht. Vooral om die juridische redenering stelde de rechter zich terughoudend op in zijn oordeelsvorming.

De drie organisaties tekenen hier beroep tegen aan. Zowel vanwege de plicht die Nederland heeft onder belangrijke verdragen – zoals ter voorkoming van genocide – als vanwege ernstige bezwaren die zij plaatsen bij de wijze waarop de Staat met exportvergunningen omgaat. Zij doen dat in een ‘turbospoed’ procedure gezien het urgente karakter van de zaak. Sinds de zitting op 4 december jl. is de verwoesting van Gaza onverminderd voortgezet, ondanks brede oproepen vanuit de internationale gemeenschap. Volgens de Washington Post voert Israël “de dodelijkste en meest destructieve oorlog van de eeuw”.

Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib: “De situatie voor miljoenen Gazanen is nog verder verslechterd. Met meer dan 21.000 doden is het nieuwe jaar voor hen beroerd begonnen. Miljoenen mensen leven op een steeds kleiner stukje grond. De honger grijpt fataler om zich heen. Bijna 30.000 bommen, waaronder de helft ‘domme’ bommen, zijn al op Gaza gegooid en nog kondigt Israël een verheviging van de bombardementen aan. Het idee dat dit alles gebeurt met Nederlandse steun en medeplichtigheid is onverstelbaar en onacceptabel. Daar blijven wij ons tegen verzetten.”

Liesbeth Zegveld, advocaat namens de organisaties: “Wij vinden dat de rechter wel degelijk de taak heeft om deze wapenexportvergunning stop te zetten. De internationale verdragen zijn er heel duidelijk over. Ons land is eraan gehouden om alles te doen – en zeker te laten – om ernstige schendingen of zelfs een (dreigende) genocide te voorkomen. Het actief leveren van steun aan een land dat ernstige oorlogsmisdaden begaat mag simpelweg niet.”

N.B. Zuid-Afrika heeft Israël vorige week voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag beschuldigd van "genocidale daden" tegenover Palestijnen in de Gazastrook. In de aanklacht stelt Zuid-Afrika dat het "handelen en de nalatigheid van Israël genocidaal van aard zijn". 

2024 begint met kortstondig smog door vuurwerk

In de eerste uren van 2024 is in veel steden van Nederland kortstondig smog door fijnstof gemeten. Dit blijkt uit meetgegevens die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft verzameld.

De oorzaak was de grote hoeveelheid vuurwerk die tijdens de jaarwisseling is afgestoken. De luchtkwaliteit was hierdoor in plaatsen korte tijd zeer slecht volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex.

Hoogste concentraties in Vlaardingen en Den Haag
Het beeld van de gemeten concentraties fijnstof in de lucht tijdens het vuurwerk is vergelijkbaar met het beeld van de jaarwisseling van 2022 naar 2023. De hoogste concentraties fijnstof zijn gemeten op meetstations in Vlaardingen en Den Haag (1058 en 771 microgram fijnstof per kubieke meter lucht). Door de hoge windsnelheden daalden de concentraties snel naar de waarden van voor het vuurwerk.

Fijnstof kan leiden tot gezondheidsklachten
Door de verhoogde concentratie fijnstof in de lucht kunnen mensen last hebben gehad van een afname van de longfunctie, verergering van astma en een toename van luchtwegklachten als piepende ademhaling, hoesten, irritatie aan ogen, neus en keel, hoofdpijn, misselijkheid en kortademigheid.

Mensen met longaandoeningen, zoals astma, chronische bronchitis of longemfyseem en (oudere) mensen met hart- en vaatziekten hebben vaak de meeste last van smog. Maar door de hoge concentratie fijnstof in de lucht tijdens de jaarwisseling, kunnen ook anderen klachten hebben ervaren.

Nederland - Doxing sinds 1 januari strafbaar

Iemands persoonsgegevens delen met de bedoeling om te intimideren – doxing dus - is sinds 1 januari strafbaar. Mensen die slachtoffer zijn van doxing kunnen daar bij de politie aangifte van doen. Daders riskeren een boete en in ernstige zaken mogelijk zelfs een celstraf.

Cybercrime
Van doxing is sprake wanneer een kwaadwillende persoonlijke gegevens, beelden of privéinformatie bijvoorbeeld over een persoon of diens gezinsleden online of in appgroepen deelt met als doel om door dit verder te verspreiden, iemand angst aan te jagen of te (laten) bedreigen of lastigvallen. Dat heeft een grote impact op de mensen die dit treft. Het tast het veiligheidsgevoel aan van slachtoffers. Ook vrezen ze voor de veiligheid van hun naasten.

Makkelijker optreden tegen doxing
In onze maatschappij kunnen we doxing niet tolereren, zegt demissionair minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid. "We leven in een land waarin iedereen het recht heeft om zijn of haar mening te uiten. Als je gegevens op straat liggen en daardoor je vrijheden worden ingeperkt, mogen we dat niet accepteren. Veel intimiderend gedrag is al strafbaar, maar het delen van persoonsgegevens was dat nog niet. Met deze nieuwe wet kunnen politie en Openbaar Ministerie makkelijker optreden tegen doxing. Als je iemand doxt, bijvoorbeeld om diegene bang te maken, veel last te bezorgen, of moeilijkheden te geven in hun werk, dan kun je daarvoor een gevangenisstraf of een geldboete krijgen."

Iedereen kan slachtoffer worden van doxing. Denk bijvoorbeeld aan het delen van een woonadres van een politicus of het verspreiden van persoonsgegevens in wraakporno-groepen op internet. Het is strafbaar als sprake is van opzet. Het online publiceren van foto’s of filmfragmenten van bijvoorbeeld hulpverleners is op zichzelf niet strafbaar. De bedoeling van de dader is pas strafbaar als die publicatie gekoppeld is aan de elementen van vrees, ernstige overlast of ernstige hinder van beroepsuitoefening.

Volstrekt ontoelaatbaar
"Dat deze wet er nu is, is heel goed," zegt Korpschef Henk van Essen. "We hebben vanuit de politie gepleit om doxing strafbaar te maken. Het raakt slachtoffers en hun naasten in hun privésfeer. Ik zie dat het ook politiemedewerkers en hulpverleners overkomt. Het hindert collega’s niet alleen in hun werk, maar het raakt ook hun thuisfront. Dat is volstrekt ontoelaatbaar. Door het strafbaar stellen zou de politie in staat moeten zijn om er tegen op te treden en het signaal af te geven dat doxing altijd wordt aangepakt."

FOK! Wat een weer: vanavond code geel

winterbanner

Goede middag en uiteraard de beste wensen voor 2024!

Op verzoek zal het jaaroverzicht van Frutsel op WKN, iets ingekort worden en in een special worden gepost in de eerste week van januari 2024. Het hele overzicht is op het forum terug te lezen in WKN: WKN Jaaroverzicht 2023

Het weer voor vandaag:

Vanochtend regent het eerst op veel plaatsen m.u..v het uiterste zuidwesten. De regen trekt naar het noordoosten weg. De wind is matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5-6 en draait van zuid naar zuidwest.

Vanmiddag gaat het van het zuiden uit regenen, plaatselijk kan het flink doorregenen. De middagtemperatuur ligt rond 11°C. De wind uit een zuidelijke richting neemt toe naar vrij krachtig boven land en krachtig tot hard, windkracht 6-7, aan zee en op het IJsselmeer.

Vanavond regent het eerst overal. Van het zuidwesten uit wordt het dan op steeds meer plaatsen droog. De wind komt uit zuidwest en is (vrij) krachtig boven land, windkracht 5-6. Aan de kust en op het IJsselmeer wordt de wind hard tot stormachtig, windkracht 7-8, met in de noordwestelijke helft zware windstoten.

Komende nacht regent het in het noorden af en toe. Elders is een enkele bui mogelijk, vooral in het zuiden en daar is ook kans op onweer. De minimumtemperatuur ligt rond 8°C. De wind komt uit zuidwest en is (vrij) krachtig boven land, windkracht 5-6. Tijdens buien kunnen windstoten van 60-70 km/uur voorkomen. Aan de kust en op het IJsselmeer is de wind hard tot stormachtig, windkracht 7-8, met in de noordwestelijke helft zware windstoten. Mogelijk komt het in het noordelijk kustgebied even tot storm, windkracht 9.

Waarschuwing:
Vanavond en in de nacht naar woensdag komen er m.u.v. het zuidoosten zware windstoten voor van 80-90 km/uur, in het noordwestelijk- en noordelijk kustgebied van 100-110 km/uur. De windstoten komen uit een zuidwestelijke richting. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hier hinder van ondervinden. Aan het einde van woensdagochtend nemen de windstoten weer af.

                   

 

geel (Foto: KNMI)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1146

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.