WK darts: Van Barneveld onderuit tegen fenomeen Littler (16), Humphries wint thriller van Cullen

In het Londense Alexandra Palace zijn zaterdag de achtste finales van het wereldkampioenschap darts afgerond. Op vrijdagavond werden de eerste twee wedstrijden bij de laatste zestien al gespeeld, zaterdag werden de andere zes kwartfinalisten bekend.

Scott Williams - Damon Heta
De wedstrijd begon prima, maar ondanks een mooie 126-finish in leg twee voor Heta pakte Williams de openingsset. In de tweede set gooide Williams na wat twijfelen een 170-finish uit, maar met een 12-darter pakte Heta alsnog de set. Williams won de derde set met een beslissende leg, pakte set vier met een dubbele break en in de vijfde set liet Heta teveel kansen liggen om in de wedstrijd te blijven, waardoor Williams het af kon maken: 3-2, 1-3, 3-2, 3-1, 3-2.

Daryl Gurney - Dave Chisnall
De heren hadden wat moeite om op gang te komen in de eerste twee sets, die beiden in een vijfde leg gewonnen werden door Chisnall. Ook set drie ging naar een vijfde leg, die Gurney met een snaarstrakke 130-finish pakte, waarna de Noord-Ier set vijf overtuigend en met een 151-finish won. Dat leek echter ook gelijk de laatste stuiptrekking van Gurney: Chisnall won set vijf makkelijk en in de zesde set was een break voldoende om de winst te pakken met 3-2, 3-2, 2-3, 0-3, 3-0, 3-1.

Rob Cross - Jonny Clayton
Het was een wedstrijd die eigenlijk nooit echt spannend werd, wat op papier juist anders had moeten zijn: de nummers acht en negen van de wereld speelden tegen elkaar. Cross werkte zich in de eerste drie sets telkens soepel op naar een finish, die hij dan ook vaak raakte, waarna het in set vier wat stroever ging op de dubbels. Clayton kon echter niet genoeg partij bieden en zonder problemen klaarde de oud-wereldkampioen de klus: 3-1, 3-0, 3-1, 3-2.

Brendan Dolan - Gary Anderson
Tweevoudig wereldkampioen Anderson begon dramatisch aan de wedstrijd, verloor de eerste twee sets kansloos en kwam met 2-0 achter in set drie. Ineens draaide het echter om: Anderson begon de triples beter te vinden, maakte zijn kansen af en won set drie én vier, waarna hij ouderwets goed stond te gooien. Set vijf ging overtuigend naar Anderson, maar Dolan gooide zijn niveau zowaar ook omhoog en pakte de zesde set. In de beslissende zevende set was Anderson's indrukwekkende opleving voorbij en wist Dolan het toch af te maken: 3-0, 3-1, 1-3, 1-3, 1-3, 3-1, 3-1 en zijn eerste kwartfinale op het WK was een feit.

Raymond van Barneveld - Luke Littler
Het verhaal van de wedstrijd was achteraf vrij simpel: Van Barneveld gooide absoluut niet slecht, zijn scores waren netjes en op de dubbels ging het ook niet verkeerd, maar tegen supertalent Littler was simpelweg niks te beginnen. In zijn eigen legs stond Littler gemiddeld meer dan 120 punten per beurt te gooien, waardoor Van Barneveld eigenlijk al negendarters moest gaan gooien om hem überhaupt te kunnen breken. Ondertussen kon Littler hier en daar wel een break plaatsen en met gemiddeld meer dan 105 punten per beurt stoomde de tiener door naar de kwartfinales: 3-1, 3-1, 3-2, 2-3, 3-2.

Luke Humphries - Joe Cullen
De spannendste wedstrijd werd voor het laatst bewaard: Cullen won de eerste twee sets, Humphries trok de stand gelijk door de twee sets erna te winnen. Sets vijf en zes werden onderling netjes verdeeld en dus moest een beslissende zevende set uitkomst bieden. Daarin kwam Cullen op 2-0, maar Humphries kwam terug tot 2-2, nadat Cullen matchdarts liet liggen. Humphries plaatste een break voor 5-4, maar liet vervolgens een karrevracht aan matchdarts liggen, waardoor Cullen op 5-5 kwam. Zo was er een allesbeslissende sudden death-leg nodig en daarin maakte Humphries het met een 100-finish af: 2-3, 0-3, 3-1, 3-2, 2-3, 3-0, 6-5.

Kwartfinales
Maandag worden de vier kwartfinales gespeeld. Chris Dobey en Rob Cross spelen in de middagsessie tegen elkaar, gevolgd door Luke Littler en Brendan Dolan. 's Avonds treed Michael van Gerwen aan tegen Scott Williams, gevolgd door een op papier fraai duel tussen Luke Humphries en Dave Chisnall.