Price onderuit op WK darts, Bunting en Dobey maken indruk

Op het wereldkampioenschap darts wordt vrijdag alweer een begin gemaakt aan de achtste finales. In het Londense Alexandra Palace wordt uiteraard wel eerst de derde ronde afgemaakt, donderdag stonden daarin weer zes wedstrijden gepland en vrijdag worden er nog vier gespeeld.

De donderdagmiddag ging bizar uit de startblokken: Stephen Bunting en Florian Hempel leken nauwelijks te kunnen missen, gooiden de ene na de andere 180, een 164-finish en twee elfdarters. Bunting won de ongekend goede set en daarna leek Hempel het moeilijker te krijgen, terwijl Bunting het overtuigend afmaakte: 3-2, 3-1, 3-2, 3-1.

In een Engels onderonsje nam Joe Cullen het op tegen Ryan Searle, die na twee redelijk kansloze sets ineens flink partij begon te bieden. Vanaf een gelijke stand na vier sets had Cullen dan toch weer nét de bovenhand op de beslissende momenten en dus pakte hij de winst: 3-1, 3-1, 0-3, 2-3, 3-2, 3-2.

Ross Smith en Chris Dobey maakten er vervolgens een flink spektakel van: het niveau in de eerste twee sets was ongekend, een van de beste openingsfases ooit in een grote wedstrijd. Dobey won de eerste twee sets, maar daarna zakte zijn spel wat in en kwam Smith terug. Dat was van redelijk korte duur en Dobey herstelde zich genoeg om met 3-1, 3-1, 2-3, 1-3, 3-2, 3-1 te winnen in een wedstrijd waarin beide spelers met een gemiddelde van ruim boven de 100 punten per beurt eindigden.

Het avondprogramma werd geopend door oud-wereldkampioen Gerwyn Price en de Noord-Ier Brendan Dolan, die brutaal de eerste set pakte. Price, zeker gezien zijn prestaties dit jaar een van de titelkandidaten, won set twee, maar had het bijzonder moeilijk. Met moeite kwam hij op 2-2 in sets, waarna Dolan twee keer de beslissende leg en dus de wedstrijd pakte: 3-2, 1-3, 3-2, 0-3, 3-2, 3-2.

Met Luke Humphries stond vervolgens een andere grote titelkandidaat op het podium en wel tegen de Duitser Ricardo Pietreczko. Humphries won set één, maar daarna ging het helemaal fout: hij had grote moeite op de dubbels, Pietreczko pakte zijn kansen en won maar liefst drie sets op rij. Toch werd de spanning de Duitser beetje bij beetje teveel, waardoor Humphries er alsmaar meer in begon te komen. Pietreczko werd in de slotfase weggeblazen en Humphries maakte een fraaie comeback af: 3-1, 1-3, 2-3, 0-3, 3-2, 3-1, 3-0.

In de laatste wedstrijd van de dag nam Ricky Evans het op tegen Daryl Gurney, wat ook een leuke wedstrijd werd. Het duurde heel even voor de heren echt op gang kwamen, maar de spanning was er zeker en in de eerste vijf sets werden op één leg na alle mogelijke legs gespeeld. Met een break kwam Gurney op voorsprong en in de zesde set maakte hij het dan af: 1-3, 3-2, 2-3, 3-2, 3-2, 3-1.