Een 19-jarige man uit Oostburg is donderdagavond 28 december aangehouden vanwege bedreiging van een buschauffeur. De verdachte verzette zich hevig bij de aanhouding en beet een agent in zijn hand.
De jongeman werd rond 17.30 uur bij het busstation aan de Buitenhaven uit een bus gezet omdat hij niet had betaald. Op straat pakte hij de buschauffeur stevig vast en riep dreigende taal naar hem. Daarna liep hij weg. De chauffeur wilde voorkomen dat hij weer de bus in zou stappen en liep achter hem aan. Ondertussen waren er passagiers uitgestapt en die zijn tussen de chauffeur en de verdachte gaan staan. De verdachte is vervolgens weggelopen. Inmiddels waren er agenten gekomen en die hebben de jongeman aangehouden. Hij verzette zich en beet een agent in zijn hand. De agent is in het ziekenhuis behandeld aan zijn verwonding. De verdachte wordt vrijdag verhoord.
In het Londense Alexandra Palace zijn vrijdagmiddag weer drie wedstrijden gespeeld in de derde ronde van het wereldkampioenschap darts. Vrijdagavond worden de eerste twee achtste finales gespeeld, maar eerst wordt dan nog de laatste derderondepartij gespeeld.
Berry van Peer opende de middag met een wedstrijd tegen de Australiër Damon Heta en begon erg lekker: Van Peer won de eerste twee sets. Daarna zakte zijn spel echter in rap tempo in, terwijl Heta er juist wat beter in begon te komen. De Australiër werkte zijn gemiddelde op naar een keurige 96 punten en gaf uiteindelijk nog maar één set weg: 0-3, 2-3, 3-0, 3-2, 3-1, 1-3, 3-1.
De Welshman Jonny Clayton had vervolgens Krzysztof Ratajski uit Polen tegenover zich. Clayton trok de eerste twee sets naar zich toe, waarna Ratajski even een sterke set kende. De wedstrijd kwam nooit écht los: het niveau was redelijk, maar niet fantastisch, en de spanning was er in de meeste sets ook niet echt. Clayton leverde nog een set in en maakte het in zes sets af: 3-1, 3-2, 0-3, 3-1, 1-3, 3-1.
Het grote publiek was vooral gekomen voor de laatste wedstrijd, waarin Raymond van Barneveld het op mocht nemen tegen Jim Williams uit Wales. Van Barneveld won met pijn en moeite de eerste set en leverde set twee in, waarna hij twee sets op rij met 3-0 won - vooral door Williams, die de ene na de andere pijl op een dubbel naast zag gaan. Op 2-0 in set vijf kon Van Barneveld zijn kansen om het af te maken niet benutten en liet hij Williams zelfs terugkomen tot 2-2, maar daarna maakte hij de moeizame wedstrijd toch af: 3-2, 2-3, 3-0, 3-0, 3-2.
Vrijdagavond wordt de derde ronde afgesloten door de Kroaat Boris Krcmar en de Schot Gary Anderson.
Delen van Noord- en Midden-Europa bleven donderdag kampen met overstromingen na hevige regenval. Nederland en Duitsland richten stormvloedkeringen op.
Deze week zijn op tal van plaatsen langs de IJssel waterkeringen geplaatst na een langdurige periode van hevige regenbuien. Volgens de autoriteiten is het waterpeil in de rivier die noordwaarts door Nederland loopt ‘zeer snel’ gestegen, soms met een snelheid van één centimeter per uur. De verhoogde waterstanden zijn veroorzaakt door recente zware regenbuien, gecombineerd met zwaar weer in buurland Duitsland, waardoor de bodem verzadigd is geraakt, waardoor het water moeilijk kan wegvloeien.
Voor het eerst in tien jaar werd een barrière bij de Duitse stad Maagdenburg geopend om de druk van de rivier de Elbe te verlichten, terwijl enkele dieren uit hun verblijven in een safaripark in Noord-Duitsland werden verwijderd.
De waterstanden in Boedapest hebben het hoogste punt van de afgelopen tien jaar bereikt. Woensdag laat lag het hoogste niveau van de Donau, die door de Hongaarse hoofdstad loopt, op 6,93 meter. Auto's die op de gesloten lagere dijken van BoedaPest waren achtergelaten, moesten worden verwijderd vanwege het stijgende waterpeil, aldus het kantoor van de burgemeester. Delen van Boedapest stonden op verschillende plaatsen onder water. De zware sneeuw die door het uitzonderlijke mild weer ontdooide, verergerden de overstromingen.
Vooruitlopend op hevige regenval in de komende dagen wordt verwacht dat het waterpeil in West-Litouwen zal stijgen. Hoewel de waterstanden in bepaalde gebieden beginnen te dalen, zorgt de voorspelling van 15-25 mm regen voor zorgen. West-Litouwen, is de thuishaven van de delta van de grootste rivier van het Baltische land, de Nemunas, ervaart doorgaans in de lente overstromingen. Deze winter is echter al voor de tweede keer raak in twee maanden dat de natuurlijke waterstanden een kritiek niveau hebben bereikt.
In Brabant zijn afgelopen jaren heel wat achtervolgingen geweest. De politie had er een flinke kluif aan. Omroep Brabant heeft de meest spectaculaire achtervolgingen achter elkaar gezet.
Engeland staat aan de basis van het voetbal. Tevens aan de basis van het einde. Het einde van de voetbalromantiek en eerlijke strijd. Engeland heeft het internationale voetbal veel geschonken. Het heeft ook lang in de cocon van zelfgenoegzaamheid geleefd. De olie-en geldbronnen strooien nu echter zoveel zand, dat de oogjes straks definitief gaan sluiten. Pas in 1950 deden de Engelsen mee aan het WK.
Uit een inventarisatie van de Consumentenbond blijkt dat in 2024 bij tientallen ziekenhuizen opnieuw sprake is van omzetplafonds. Hierdoor kan het zijn dat consumenten in de loop van het jaar niet bij het ziekenhuis van hun voorkeur terecht kunnen. De organisatie opent daarom en vanwege andere problemen een meldpunt.
Bij een omzetplafond krijgt een zorgaanbieder maar een beperkt aantal behandelingen vergoed van de verzekeraar. Is dat aantal bereikt, dan kan de zorgaanbieder een patiëntenstop invoeren. De afgelopen jaren gebeurde dit bijvoorbeeld voor ASR-verzekerden bij het Martini ziekenhuis (Groningen), voor VGZ-verzekerden bij het Ikazia ziekenhuis (Rotterdam) en voor Zilveren Kruis-verzekerden bij de Ziekenhuisgroep Twente. Hetzelfde komt voor in de wijkverpleging, de GGZ en zbc’s. De plafonds zijn ingesteld om de kosten te kunnen beheersen. De Consumentenbond is echter van mening dat kostenbeheersing belangrijk is, maar dat consumenten daar niet de dupe van mogen worden. Lees verder bij Skipr.
In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is het seizoen inmiddels al een tijdje op gang, de meeste teams hebben zo rond de dertig wedstrijden gespeeld. Een goed moment dus om eens te kijken hoe het er inmiddels voor staat, wat niet voor elk team even lekker is.
Eastern Conference
De Boston Celtics zijn lekker bezig en gaan aan de leiding in het oosten: van hun 30 wedstrijden wonnen ze er 24, ze wonnen negen van de laatste tien wedstrijden en hebben thuis zelfs alle vijftien duels gewonnen. De Milwaukee Bucks volgen met 23 zeges, voor de 21 van de Philadelphia 76ers.
Minder goed gaat het voor de Detroit Pistons, om het maar zacht uit te drukken: de ploeg verloor donderdag weer eens en dat was de 28e (!) opeenvolgende nederlaag, een evenaring van het record van de 76ers in 2015. De Pistons hebben overigens ook het record in handen van meest opeenvolgende nederlagen in de playoffs, maar dit seizoen zullen ze zich daar niet al te druk om hoeven maken.
Western Conference
Twee teams hebben 23 overwinningen achter hun naam staan, maar de Minnesota Timberwolves gaan aan de leiding: zij hadden daar 30 wedstrijden voor nodig, terwijl de regerend kampioenen, de Denver Nuggets, 33 wedstrijden nodig hadden om op dat aantal te komen - de Nuggets wonnen wel hun vorige zes wedstrijden. De Oklahoma City Thunder staat met 20 zeges uit 29 wedstrijden op de derde plek, voor de Los Angeles Clippers en de Sacramento Kings.
Op het wereldkampioenschap darts wordt vrijdag alweer een begin gemaakt aan de achtste finales. In het Londense Alexandra Palace wordt uiteraard wel eerst de derde ronde afgemaakt, donderdag stonden daarin weer zes wedstrijden gepland en vrijdag worden er nog vier gespeeld.
De donderdagmiddag ging bizar uit de startblokken: Stephen Bunting en Florian Hempel leken nauwelijks te kunnen missen, gooiden de ene na de andere 180, een 164-finish en twee elfdarters. Bunting won de ongekend goede set en daarna leek Hempel het moeilijker te krijgen, terwijl Bunting het overtuigend afmaakte: 3-2, 3-1, 3-2, 3-1.
In een Engels onderonsje nam Joe Cullen het op tegen Ryan Searle, die na twee redelijk kansloze sets ineens flink partij begon te bieden. Vanaf een gelijke stand na vier sets had Cullen dan toch weer nét de bovenhand op de beslissende momenten en dus pakte hij de winst: 3-1, 3-1, 0-3, 2-3, 3-2, 3-2.
Ross Smith en Chris Dobey maakten er vervolgens een flink spektakel van: het niveau in de eerste twee sets was ongekend, een van de beste openingsfases ooit in een grote wedstrijd. Dobey won de eerste twee sets, maar daarna zakte zijn spel wat in en kwam Smith terug. Dat was van redelijk korte duur en Dobey herstelde zich genoeg om met 3-1, 3-1, 2-3, 1-3, 3-2, 3-1 te winnen in een wedstrijd waarin beide spelers met een gemiddelde van ruim boven de 100 punten per beurt eindigden.
Het avondprogramma werd geopend door oud-wereldkampioen Gerwyn Price en de Noord-Ier Brendan Dolan, die brutaal de eerste set pakte. Price, zeker gezien zijn prestaties dit jaar een van de titelkandidaten, won set twee, maar had het bijzonder moeilijk. Met moeite kwam hij op 2-2 in sets, waarna Dolan twee keer de beslissende leg en dus de wedstrijd pakte: 3-2, 1-3, 3-2, 0-3, 3-2, 3-2.
Met Luke Humphries stond vervolgens een andere grote titelkandidaat op het podium en wel tegen de Duitser Ricardo Pietreczko. Humphries won set één, maar daarna ging het helemaal fout: hij had grote moeite op de dubbels, Pietreczko pakte zijn kansen en won maar liefst drie sets op rij. Toch werd de spanning de Duitser beetje bij beetje teveel, waardoor Humphries er alsmaar meer in begon te komen. Pietreczko werd in de slotfase weggeblazen en Humphries maakte een fraaie comeback af: 3-1, 1-3, 2-3, 0-3, 3-2, 3-1, 3-0.
In de laatste wedstrijd van de dag nam Ricky Evans het op tegen Daryl Gurney, wat ook een leuke wedstrijd werd. Het duurde heel even voor de heren echt op gang kwamen, maar de spanning was er zeker en in de eerste vijf sets werden op één leg na alle mogelijke legs gespeeld. Met een break kwam Gurney op voorsprong en in de zesde set maakte hij het dan af: 1-3, 3-2, 2-3, 3-2, 3-2, 3-1.
Goede morgen!
Allereerst: om een reactie te geven over een special of jaaroverzictht; ik heb hier noch tijd, noch energie voor weten te vinden. Maar gelukkig was daar user Frutsel, die een heel mooi overzicht heeft gemaakt over wat er in 2023 speelde en waar dat speelde. Dit kan je allemaal hier teruglezen:
WKN Jaaroverzicht 2023
En voor het weer op dit moment in Nederland raadplegen wij het KNMI:
Waarschuwing:
Vanaf halverwege de ochtend is er in het noorden bij buien kans op zware windstoten (aan zee rond 90 km/u en boven land rond 75 km/u). De windstoten komen uit een zuidwestelijke richting. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hiervan hinder ondervinden.
Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt en zijn er enkele buien, vooral in het noorden mogelijk met onweer en/of hagel. De wind komt uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig hard, windkracht 6-7. Op de Wadden waait het stormachtig, windkracht 8. Bij stevige buien zijn in het noorden zware windstoten rond 75 km/u mogelijk.
Vanmiddag is er af en toe ruimte voor de zon en komen er vooral in het zuiden enkele buien voor. Met maximumtemperaturen van ongeveer 11°C blijft het zacht. De wind uit het zuidwesten is matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig tot hard, windkracht 6-7.
Vanavond is het half tot zwaar bewolkt met enkele buien. In het midden van het land mogelijk met onweer, hagel en windstoten van 60-70 km/u. De wind komt uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig tot hard, windkracht 6-7.
Vannacht trekken er nog enkele buien over. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 5°C. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan de kust krachtig of hard, windkracht 6 tot 7.
Tot morgen!
Onbewolkt maar vrij veel wind aan het IJ te zien. ((Archief)Foto: DJMO)
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.
Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.
Benjamin Netanyahu is nu een jaar terug aan de macht in Israël. Hij stortte het land in een crisis met zijn justitiële hervorming - en sinds de Hamas-aanval moet hij de vraag beantwoorden of hij de veiligheid van Israël heeft verwaarloosd.
Voordat Benjamin Netanyahu op 29 december 2022, een jaar geleden, zijn ambt aanvaardde en opnieuw premier werd, had hij een coalitie gesmeed zoals die nog nooit eerder in Israël was vertoond: met ultra-religieuze en nationaal-religieuze krachten, met rechts-extremisten op belangrijke ministersposten, en met politieke vertegenwoordigers van de radicale kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever.
Veel doelen aangekondigd
De eerste zitting van de Knesset vond plaats onder luid protest van de oppositie. Maar Netanyahu probeerde in binnen- en buitenland de indruk te wekken dat hij de touwtjes in handen had. Hij presenteerde zichzelf als een staatsman, zelfs toen hij de doelen van zijn regering uiteenzette tijdens de eerste vergadering met zijn kabinet: hij kondigde aan dat hij Iran zou afweren, omdat dit een existentiële kwestie was voor Israël.
Hij kondigde ook aan dat hij de veiligheid en het leiderschap in de staat wilde herstellen en wilde zorgen voor de kosten van levensonderhoud en betaalbare huisvesting. En tot slot wilde hij de kring van met Israël geallieerde staten "drastisch" uitbreiden.
Reorganisatie van de rechterlijke macht
Een jaar later is er van deze doelen niet veel meer over. Ten eerste, op het gebied van binnenlands beleid, werd kort na het aantreden duidelijk wat deze regering als doel had: minister van Justitie Yariv Levin kondigde plannen aan om de rechterlijke macht te reorganiseren. Het doel: de bevoegdheden van het Hooggerechtshof inperken en meer invloed krijgen op de selectie van rechters. Netanyahu's religieuze coalitiepartners hadden dit geëist om meer wetten in hun voordeel door te drukken.
Er waren al vroeg grote zorgen: Suzie Navot, een bekende grondwettelijke advocaat in Israël, vertelde de studio van ARD in Tel Aviv dat de hervorming uiteindelijk ging over het karakter van het land. Want het zou volgens haar moeilijk zijn om een compromis te vinden tussen een Joodse en een democratische staat.
Maanden van protesten
Voor de honderdduizenden Israëli's die maandenlang, week na week, de straat op gingen om te protesteren tegen de hervorming, was de zaak duidelijk: ze waren diep bezorgd dat Netanyahu's regering de democratische rechtsstaat zou ondermijnen en de scheiding der machten zou verzwakken. Netanyahu zweeg lange tijd, gaf een paar interviews in het buitenland om hen gerust te stellen en ging toen thuis in de aanval en beschuldigde de demonstranten ervan dat ze van Israël een anarchie zouden maken.
En toen kwam 7 oktober, de aanval op Israël door Hamas en andere terroristische groeperingen vanuit de Gazastrook. Meer dan 1.200 mensen werden gedood en ongeveer 240 ontvoerd.
Heeft Israël zijn veiligheid verwaarloosd?
Al snel rezen er vragen over hoe de bloederige aanval mogelijk kon zijn, en: of de regering Netanyahu de veiligheid van Israël de afgelopen maanden had verwaarloosd. Sindsdien zijn er ongeveer 22.000 mensen gestorven in de Gazastrook - evenals een toenemend aantal Israëlische soldaten. Volgens het door Hamas gerunde ministerie van Volksgezondheid, en wat door de Verenigde Naties als aannemelijk wordt beschouwd, zijn er bijvoorbeeld meer dan 53.000 mensen gewond geraakt. Grote delen van de Gazastrook zijn nu over de hele linie verwoest.
En Netanyahu benadrukt herhaaldelijk dat de oorlog zal doorgaan tot de volledige overwinning, tot Hamas is verpletterd en alle gijzelaars zijn bevrijd. Volgens het Israëlische leger kan dit nog maanden duren.
Tegelijkertijd wordt Israël in het noorden bedreigd door Hezbollah vanuit Libanon en zijn er al raketten afgevuurd vanuit Jemen.
Tweestatenoplossing verhinderd
Het valt nog te bezien of Netanyahu en zijn regering de oorlog met Hamas in Gaza politiek zullen overleven. Het enige dat zeker is, is dat een oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten met een Palestijnse staat daarna niet meer van hem verwacht kan worden. Hij is er trots op dat hij een tweestatenoplossing heeft kunnen voorkomen, zei hij een paar dagen geleden.
Als alles volgens Netanyahu's plan verloopt, zullen er pas eind 2026 weer verkiezingen worden gehouden in Israël. En iedereen die hem kent, weet dat hij tot het einde en met alle middelen zal vechten voor zijn ambt. Koste wat het kost. De strijd is al begonnen.
Na Colorado nu ook Maine: voormalig president Trump is verwijderd van het stembiljet voor de voorverkiezingen in een tweede Amerikaanse staat - vanwege zijn rol bij de bestorming van het Capitool in 2021. De beslissing zal echter waarschijnlijk worden aangevochten in de rechtbank.
De hoogste verkiezingsautoriteit in de Amerikaanse staat Maine heeft de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump uitgesloten van deelname aan de voorverkiezingen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar. De politica die verantwoordelijk is voor de verkiezingen in Maine, Secretary of State Shenna Bellows, heeft de naam van Trump van het stembiljet geschrapt op grond van zijn rol bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.
Trump zette aan tot rellen toen hij valse beweringen verspreidde over kiezersbedrog bij de verkiezingen van 2020 en vervolgens zijn aanhangers opriep om naar het Capitool te marcheren om te voorkomen dat wetgevers de stemming zouden certificeren, zei Democraat Bellows in haar verklaring.
Beroep op de grondwet
De tegenstanders van Trump in verschillende staten beroepen zich op het 14e Amendement van de federale grondwet, dat dateert uit de Burgeroorlog. Het verbiedt mensen een ambt te bekleden als ze "opstand of rebellie" hebben gepleegd na het afleggen van een eed van trouw aan de VS. De critici van Trump zien zijn betrokkenheid bij de bestorming van het Capitool als bewezen.
Bellows schreef in een 34 pagina's tellende verklaring dat ze niet lichtvaardig tot haar besluit was gekomen. "Ik ben me ervan bewust dat geen enkele staatssecretaris ooit een presidentskandidaat de toegang tot het stembiljet heeft geweigerd op basis van Sectie Drie van het 14e Amendement. Maar ik ben me er ook van bewust dat geen enkele presidentskandidaat ooit heeft deelgenomen aan een opstand."
In hoger beroep tegen beslissing Colorado
Bellows heeft echter niet het laatste woord. Tegen haar beslissing kan beroep worden aangetekend bij de rechtbank in Maine. Daarnaast zal het Amerikaanse Hooggerechtshof waarschijnlijk het laatste woord hebben over de vraag of Trump zich volgend jaar opnieuw verkiesbaar kan stellen.
Maine is de tweede staat die de voormalige president diskwalificeert. Vorige week oordeelde het Hooggerechtshof in Colorado in een opzienbarende beslissing dat de Republikein niet zou mogen deelnemen aan de presidentsvoorverkiezingen voor de Republikeinen in de staat vanwege zijn rol bij de bestorming van het Capitool. Rechtbanken in de staat Michigan hadden anders beslist.
De Republikeinen in Colorado gingen deze week in beroep tegen de beslissing; Trump zelf kondigde aan dat hij in beroep zou gaan bij het Amerikaanse Hooggerechtshof.
De Spoedeisende Hulpartsen maken zich op voor oudejaarsnacht, traditioneel de drukste nacht van het jaar op de Spoedeisende Hulpafdelingen (SEH’s). Een nacht vol met gevallen van alcoholvergiftiging, drugsoverdosis, breuken en kneuzingen door valpartijen onder invloed of door geweld. En uiteraard vuurwerkslachtoffers.
De vorige jaarwisseling waren er naast de vele intoxicaties 389 vuurwerkslachtoffers die op de SEH belandden. Van deze laatste categorie was bijna de helft omstander en een op de vijf jonger dan 12 jaar. “Natuurlijk willen wij dat heel Nederland komend weekend een gezellig Oud en Nieuw viert”, stelt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen (NVSHA) David Baden. “Maar laten we er samen voor proberen te zorgen dat het ook voor hulpverleners een gezellige nacht wordt. Als SEH-artsen zijn we erg beducht voor de mix van alcohol, drugs en vuurwerk. Het leidt tot slachtoffers met botbreuken, hersenschuddingen of -beschadigingen, brandwonden en oogletsel." Meer hierover bij Skipr.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zei donderdag dat sommige mensen in het Westen suggereren dat Moskou over vrede in Oekraïne moet gaan praten omdat de Verenigde Staten en hun bondgenoten er niet in zijn geslaagd de Russische troepen in Oekraïne te verslaan.
Bijna twee jaar na de grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne controleert Moskou ongeveer 17,5 procent van het Oekraïense grondgebied en een Oekraïens tegenoffensief dit jaar heeft geen grote territoriale winst opgeleverd tegen de Russische troepen die het front hebben verdedigd met uitgebreide mijnenvelden en zwermen drones.
Lavrov zei in een interview met het staatspersbureau RIA en de tv-zender Rossiya 24 dat er tekenen zijn dat het Westen zijn tactiek en strategie met betrekking tot Oekraïne aan het veranderen is.
"Het Westen is echt zijn tactiek aan het veranderen - misschien denkt het er zelfs over om de strategie te verduidelijken. Want als de 'strategische nederlaag van Rusland' een strategie is, vergeef me de tautologie, dan is deze strategie jammerlijk mislukt," zei Lavrov.
In minder dan twee jaar sinds de lancering heeft de James Webb ruimtetelescoop de manier veranderd waarop we het heelal bekijken. Voor wetenschappers bieden de beelden van de James Webb nieuwe kennis en inzichten op alle gebieden van de astrofysica. Voor de rest van ons zijn de beelden gewoonweg prachtig om te zien.
Veel mensen hebben de verwachting dat 2024 een moeilijker jaar zal worden dan 2023, dit vanwege de voortdurende oorlogen, een ingewikkelde formatie en een kabinet dat niet in staat is om bestaande problemen snel op te lossen. Wat denk jij?
2024 staat voor de deur (@serhii_bobyk on Freepik)