New York Times klaagt Microsoft en OpenAI aan

De New York Times heeft de Amerikaanse bedrijven Microsoft en OpenAI voor de federale rechtbank in Manhattan gedaagd. Het gaat over de beschuldiging van inbreuk op het auteursrecht.

De krant schrijft dat miljoenen van haar artikelen zijn gebruikt om geautomatiseerde chatbots zoals ChatGPT te trainen. In de rechtszaak staat dat de beklaagden probeerden te profiteren van The New York Times om vervangende producten te bouwen - zonder toestemming of betaling. Chatbots gebruiken kunstmatige intelligentie om teksten te schrijven en vragen van gebruikers te beantwoorden.

De New York Times beweert het eerste grote Amerikaanse mediabedrijf te zijn dat dergelijke rechtszaken heeft aangespannen. De krant eist geen specifiek geldbedrag van Microsoft en OpenAI. De beschuldigde moet echter aansprakelijk worden gehouden voor miljarden dollars aan schade veroorzaakt door het onrechtmatig kopiëren en gebruiken van Times-werken. Ook wordt de bedrijven gevraagd de betreffende chatbotmodellen en hun trainingsgegevens te vernietigen.