Zet de EU vanwege premier Wilders straks Nederland op een zijspoor?

Stefan de Vries, correspondent in Europa, gelooft dat Nederland door de verkiezingsoverwinning van de PVV in november een minder prominente rol kan gaan spelen binnen de Europese Unie. In het radioprogramma Sven op 1 zegt hij: "De gevolgen van premier Wilders die aanschuift in Brussel zijn niet te overzien. Dit zal een grote invloed hebben op onze positie."

De Vries benadrukt dat demissionair minister-president Mark Rutte veel kritiek heeft gekregen op zijn binnenlandse beleid, maar dat hij "een belangrijke rol heeft gespeeld bij het bepalen van de Nederlandse positie binnen de Europese Unie." "In het begin was Rutte niet erg enthousiast over Europa en Europese instellingen, maar de laatste jaren is hij zeer invloedrijk geworden." De Vries merkt op dat Rutte echt gehoord wordt.

Volgens de Europacorrespondent heeft dit ook te maken met Brexit. Het vertrek van Groot-Brittannië zorgde ervoor dat de rol van Nederland plotseling heel anders werd. Bovendien is de persoonlijke relatie tussen president Emmanuel Macron van Frankrijk en Rutte ook erg belangrijk. De banden tussen Frankrijk en Nederland zijn nog nooit zo goed geweest, en er is een uitstekende samenwerking.

Aan de andere kant rommelt het momenteel tussen Frankrijk en Duitsland, merkt De Vries op. Hierdoor spelen Nederland en Frankrijk een leidende rol. De Europacorrespondent maakt zich daarom zorgen over de verkiezingsoverwinning van de PVV en benadrukt dat deze overwinning een grote invloed kan hebben op de rol van Nederland binnen de EU.